GameStar, 60. číslo - Gangsters‘ Paradise

Sucho povánočního období se poněkud nepříjemně roztahuje i do prvního jarního měsíce, avšak přestože nejzajímavější tituly stále spadají do kolonky „preview“, i mezi recenzemi už najdeme významnější kousky. Navíc se takhle otevřel větší prostor pro zajímavé tematické články. Konec koukání na obálku, je čas mrknout dovnitř nového GameStaru.

Po otočení ne zcela obvyklé první reklamní stránky se dostaneme k obsahu. Levé straně vévodí sympatický obrázek s jednoduchým, ale o to údernějším rébusem - driv3r. Taky se tak těšíte? V Editorialu se pak dozvíme stručný přehled obsahu aktuálního čísla GS a zároveň nám šéfredaktor Jiří Sládek slíbí překvapení pro odběratele časopisu s DVD přílohou… že by konečně oboustranná placička?

Autoškola pro pokročilé (sebevrahy)

Driver patří mezi těch několik málo her, které se staly legendami ještě před tím, než vyšly. Je tedy zcela logické, že se spousta hráčů nemůže dočkat pokračování této adrenalinové arkádově-akční závodní gamesky, nazvané stylově Driv3r. Třístránkový článek se spoustou přenádherných screenshotů nadšení jen zvýší - neuvěřitelné detaily textur a fotorealistická grafika vůbec, model poškození, nad kterým zůstává rozum stát a prostě všechno, co od Drivera můžete čekat. Obligátní závěrečná věta „Jestli ve hře bude aspoň polovina z toho, co nám slíbili, bude to opravdu bomba.“ dostává v případě téhle hry nebývalý rozměr.

Pestrá mozaika

Tak nějak zhruba vypadají březnové Novinky. Žánrová různorodost připravovaných titulů jistě udělá radost - najdou se tu pořádné akce (True Crime: Streets of LA, Hell Forces…), strategie (D-Day, City in Danger, datadisk k Blitzkrieg…), závody (Juiced, Road to Fame), ale i mišmaš různých žánrů Light in the Darkness, ponorková simulace Silent Hunter 3 nebo adventura Sherlock Holmes: The Silver Earring.

Rubrika Insider budí příjemný úsměv na rtech. Dočteme se o nepochopitelném chování Haiťanů žalujících výrobce GTA: Vice City. Ti si totiž uvědomili, že u federálního soudu nemohou uspět, takže žalobu raději stáhli a podali ji oblastním úřadům. Nu a ty nejspíše předají případ výš, Haiťané od žaloby ustoupí, začnou opět spor u nižšího soudu… atd. pořád do kolečka do kola:-)

Kuriózní zpráva se týká společnosti Crytek, výrobce nejočekávanějšího současného projektu - Far Cry. Jeden propuštěný zaměstnanec upozornil na společnost softwarovou policii a následná kontrola skutečně v kancelářích Cryteku nalezla nelegální software (konkrétně nesouhlasil počet licencí s počtem instalací). Jak potom vývojáři chtějí, aby se jim platilo za hru vyrobenou nelegálními programy?

Na závěr novinek přibyl zajímavý sloupeček Perličky, tedy zajímavůstky, které se nevešly jinam. Dozvíme se tak další „drby“ o tajemné herní konzoli Phantom, nepříliš stabilním systému nákupu her od Valve s názvem Steam, či třeba o oficiální sportovní disciplíně v Norsku - hraní Dance Dance Revolution. Mimo tuto rubriku spadá i jiná perlička - podtitul chystané akce S.T.A.L.K.E.R. se z Oblivion Lost mění na Shadow of Chernobyl. Uznejte sami, neměl by už někdo těm zápaďáckým jazykům ukázat výhody diakritiky?

Autorův tip: Datum vydání třetího dílu legendární stealth akce Thief je na spadnutí, proto jsem jen uvítal nové zprávy, jako například implementaci 3rd person pohledu vedle klasického pohledu očima Garreta. Nu, proč ne? Hlavně aby to tady už bylo!

Black ‘n‘ White

Jako černá a bílá se liší dvě březnová Témata. První patří jedné z nejcharismatičtějších herních postav, Hitmanovi. Plešatý chladnokrevný zabiják s čárovým kódem na temeni hlavy a označením číslem 47 se stal hlavním aktérem nejedné hry a vysloužil si přízeň mnoha hráčů. Proč se tedy na jeho dobrodružství nepodívat poněkud blíže, zvláště když je servírováno na čtyřech elegantních a stylových stranách? Račte si tedy zavzpomínat a nachystat se na pokračování s názvem Hitman: Contracts.

Druhé téma je naopak odlehčenou úvahou nad hromadou nelogičností, jakých se s železnou pravidelností dopouštějí herní vývojáři. Zároveň nám tak podsouvají zažitá schémata, od nichž se nejsou schopni oprostit. Pokud jste někdy přemýšleli nad věcmi jako proč váš všehoschopný hrdina neumí přeplavat říčku, proč jediný, kdo může zachránit svět, je Lojza z Nemanic, proč z mrňavého netopýra po smrti vypadne obouruční metrákové kladivo atp., je článek přesně pro vás. Pokud jste nad tím nikdy neuvažovali, tak si ho určitě přečtete také - odlehčení jen prospěje.

Kuk

Jak se dalo čekat, počet kousků v rubrice Preview je vskutku úctyhodný - sedm se jich v jednom čísle hned tak nesejde. Nejdříve se podíváme na zoubek chystané multiplayerovky Star Wars: Battlefront, která by se dala stručně charakterizovat jako skloubení osvědčeného prostředí Hvězdných válek s osvědčeným herním systémem Battlefield 1942. Co dodat? Snad jen, že to zatím vypadá na podzim letošního roku:-).

Následuje (velmi) akční RPG Sacred, jehož hlavní devizou bude spojování obraných a útočných speciálních schopností do úderných komb, jimiž budete čelit mnohonásobným přesilám mnoha druhů všelijaké havěti. Po zběsilé akci pak jistě rádi usednete za volant nějakého pořádného autíčka a svezete se pod taktovkou čtvrtého dílu Colin McRae Rally, který se snad už konečně trefí do vkusu většiny fanoušků této jedinečné série.

Značně ujetě působí další titul s názvem Psychotoxic, zvláště, když vezmete v úvahu název výrobce - Nuclearvision. V této ponuré FPS se vtělíme do křehké dívčiny Angie Prophet (Anděla Proroková?:-)), ale můžeme vzít jed na to, že Angie se s všudypřítomným neřádstvem mazlit moc nebude. Zajímavým faktorem by pak měly být snové sekvence, jež musely nutně vzniknout pod vlivem silnějších látek, než je obligátní THC. Vzhledem k potížím dosavadního vydavatele (CDV) ale zatím zbývá spíše doufat, že hra vůbec vyjde.

Dále tu máme tradičně vypadající, avšak netradičně se hrající válečnou 3D akci Kuma: War. Tento projekt si klade za cíl dodání map hráčům s maximálně osmitýdenním zpožděním za reálnými událostmi. Konečně by tak měla vzniknout hra mapující aktuální vojenskou situaci na celé planetě. Nechme se tedy překvapit, zdali něco takového může vůbec fungovat.

Preview pokračují hospodářsko-vojenskou strategií Castle Strike, jež, jak už název napovídá, se bude týkat hlavně hradů, jejich stavby, obhospodařovávání a konečně i ničení. Na závěr pak přichází originální ruská RTS Perimetr. Když řeknu, že RTS zde znamená spíše „real terraforming strategy“, asi to bude chtít vysvětlení. Vězte tedy, že terén zde bude klíčový a váš úspěch bude přímo záviset na tom, jak si dokážete krajinu uzpůsobit ke své strategické výhodě. Spolu s originálním přístupem ke stavbě jednotek, která se lehce podobá systému z Imposible Creatures, by se mohlo na východě kutit opět něco jedinečného.

Autorův tip: Anděla z Psychotoxic má jistě něco do sebe, ale jestli vyjdou sliby vývojářů Kuma: War, tak je favorit jasný.

The time is of the essence

A rovněž je konečně čas na Recenze. (Btw. Jestli někdo poznáte z jaké hry je podnadpis, popř. kdo tuto větu pronesl /pronášel/, zasloužíte medaili za paměť:-)) Hitem čísla se jednoznačně stává commandosoidní exkurze do nitra prohibicí zdegenerovaného Chicaga léta páně 1930. Nápaditá gameska si svým námětem, zpracováním (včetně špičkového českého dabingu) a především hratelností vysloužila pěkných 81%.

Jen o málo hůře dopadla legenda stolené války, Jana z Arku, ve zdařilém mixu několika žánrů s názvem Wars & Warriors: Joan of Arc (79%). Dobrého hodnocení se dočkal i datadisk na Delta Force: Black hawk Down, Team Sabre (69%). Překvapivě naopak dopadl konkurent Railroad Tycoon 3, zvaný Railroad Pioneer (80%). Adventurám neudělal ostudu slovutný Jack Rozparovač ve stejnojmenné hře (77%). Špatně nedopadly ani akční nebo realistické (záleží na tom, co zrovna chcete) vrtulníčky od známých Buka Entertainment s titulem Fair Strike (70%).

Další hry jen dokazují, že v povánočním trhu je rozhodně místo pro odvážné, netradiční, či prostě nějak jinak potrhlé tituly. Příkladem může být simulátor hopkání na lyžích RTL Skispringen (79%), podivný fotbálek Urban Freestyle Soccer (69%), netradiční Outlaw Golf (65%), či simulátor jachtingu Virtual SkipperI (73%). Většina recenzovaných titulů však spadá spíše do kategorie průměrných, což se ostatně koncem zimního období dá čekat. Vydržme však, bude líp!

Autorův tip #1: Americká prohibice je klasika a Chicago 1930 jistě jen tak nezapadne někam na okraj vzpomínek.
Autorův tip #2: Pakliže hledáte nějakou opravdovou hovadinu (ve smyslu herního námětu), bezpochyby si zamilujete School Tycoon.
Autorův tip #3: V Budgetu je Anachronox!

Na lajně

Obsah části On-line je standardní - zprávy o zajímavých nových titulech, aktuální zpravodajství ze světa e-sportů, jemuž vévodí reportáž z finále ESL ProSeries o 250 tisíc Kč. Dále zde najdeme krátké zprávy, žebříčky a především rozsáhlý článek o chystaném MMORPG The Matrix Online. Nutno podotknout, že zatím vše svědčí ve prospěch tohoto titulu, čili nám nezbývá, než se těšit a doufat, že to někdo nezpacká.

Nakonec - Japonec

Sekci Hardware vévodí článek o novém, třetím Pentiu 4 s kódovým označením Prescott. Dále se dočteme o sestavě Fox Computers s názvem Release, zajímavý je článek o plánech AMD a Intelu na rok 2004. Z různých technických vymožeností nejzajímavěji působí klávesnice s midi klávesami od Creative, či MP3 walkman Aiptek MP-1003. Tradičně úchvatně působí věcičky představené mezi TechNews, mezi nimiž suverénně vede ultratenký svinovací displej od firmy Phillips. Neztratí se však ani digitální verze zrcadlovky od Nikonu s rozlišením 6,1Mpixelů (tedy pokud ho někde nenecháte:-), či MP3 přehrávač od Applu iPod mini.

Dále si můžete přečíst Návod na datadisk k českému Vietkongu, Fist Alpha. Za nimi následuje pětice stránek nabytá tipy a triky k nejrůznějším současným hrám.

Výročí Realtimu

Ano, avšak sté narozeniny tohoto diskmagu nejsou zdaleka to jediné, co na vás na DVD (či CD) příloze čeká. Mezi demoverzemi zaujme především Far Cry, Hidden & Dangerous 2, Prince of Persia: Sands of Time, Vietkong: Fist Alpha, či očekávaný Unreal Tournament 2004. Říkat, že kromě toho naleznete na příloze spoustu češtin, prográmků, modifikací (mezi nimi i druhou ČSLA kampaň do Operace Flashpoint), programů a vůbec všeho ostatního, mi připadá jako nošení nestvůr do Diabla.

Dvě video preview tento měsíc tvoří řádně akční Battlefield: Vietnam a možná ještě akčnější fantasy RPG Dungeon Lords. Tak hurá na to!

Podrobný obsah GameStaru č. 60

Těšíme se:

Driv3r

Novinky:

Válečná strategie D-Day
True Crime: Streets of L. A.
Šťavnaté automobilové závody
Road to Fame
Soldiers: Heroes of World War II
Thief III získal nový názve
Light in the Darkness
Silent Hunter III
Hell Forces
Sherlock Holmes: The Silver Earring
Brigade E5: New Jagged Union
City in Danger
Datadisk k Blitzkriegu
Chaos League a další krátké zprávy...

Insider:

Bláznivý haitský kolotoč
Pirát volá: "Chyťte piráta!"
Perličky

Anketa:

Vyhlášení ankety o hru roku

Téma:

Hitman – kult zabijáka
To už tady dlouho nebylo

Preview:

Star Wars: Battlefront
Sacred
Colin McRae Rally 04
Psychotoxic
Kuma: War
Castle Strike
Perimeter

Rozhovor:

Rozhovor o sci-fi RPG Metalheart

Recenze:

Chicago 1930
Wars & Warriors: Joan of Arc
Delta Force: Black Hawk Down – Team Sabre
Railroad Pioneer
Jack the Ripper
RTL Skispringen 2004
Urban Freestyle Soccer
18 Wheels of Steel: Across America
Outlaw Golf
Virtual Skipper 3
Fair Strike
Tortuga: Pirates of the New World
School Tycoon
Squad Assault: West Front
Chemicus
Disciples II: Rise of the Elves
Chaos Legion
The Entente: World War I Battlefields
NHRA Drag Racing: Top Fuel Thunder
Alien Blast: The Encounter

Budget:

Anachronox
Return to Castle Wolfenstein SE
Ghost Master
Restaurant Empire
Hearts of Iron
Grom: Teror v Tibetu

Hry pro každého:

Czech Soccer Manager 2002: Final Edition
Telecí příběh
HamNam
Frontline
Zajímavosti ze zákulisí

Mody:

International Online Soccer
Checkmate
Requiem

On-line:

The Matrix Online
Postal 2: Share the Pain
MU Online
on-liNEws
E-sports: Enemy Territory, Finále plné překvapení, Krátké zprávy

Hardware:

Fox Release – malá velká liška
Prescott: třetí pentium 4
AMD v roce 2004 – hlavolam patic a procesorů
Intel v roce "zelené opice"
Creative Prodikeys DM
3D Blaster 5 FX 5700 Ultra
Aiptek MP-1003
Cordless Desktop Navigator
Wireless Desktop Elite
Nová hranice: 3400 MHz

Software pro každou příležitost:

Reg Organizer 2.0
Mozilla 1.6
WinRAR 3.30
Freewarový Audiograbber

Technews:

Rozbal si displej
Amatérský Nikon
Hoop Tiny
Disk se čtečkou
Apple iPod mini

Tipy, triky, návody:

Vietcong: Fist Alpha
Krátké tipy

Podrobný obsah přiložených CD a DVD

Hratelná dema:

Castle Strike <DVD>
Desert Rats vs. Afrika Korps <CD1, DVD>
Far Cry <DVD>
Hidden & Dangerous 2 <CD1, DVD>
Chicago 1930 CZ <DVD>
Tortuga: Pirates of the New World <DVD>
Prince of Persia: The Sands of Time <DVD>
Railroad Pioneer <DVD>
Purge Jihad <DVD>
Unreal Tournament 2004 <CD1, DVD>
Vietcong: Fist Alpha <DVD>

DVDStar:

Válečný speciál:

Akce

Battlefield 1942 mapy <DVD>
Call of Duty: Head of Battle <CD2, DVD>
Call of Duty: CES mod <DVD>
Call of Duty: Burnsville Drivable Tanks <DVD>
Call of Duty mapy <CD2, DVD>
Medal of Honor: Blitzkrieg <DVD>
Medal of Honor mapy <CD2, DVD>
Operace Flashpoint: ČSLA II <DVD>

Simulátory

IL-2 Sturmovik mise a skiny <CD2, DVD>

Strategie

Blitzkrieg mapy <CD2, DVD>
Blitzkrieg CS Brigade mod <CD2, DVD>
Jagged Alliance 2: Urban Chaos <DVD>
Panzer General 2: British Campaign <CD2, DVD>
Panzer General 2: Hitler`s Mistake <CD2, DVD>
Panzer General 2: Vive La France <CD2, DVD>
Panzer General 2: Nový soubor DATUP <CD2, DVD>
Peoples General: SSI Original Equipment 1.0 <CD2, DVD>
Peoples General: NS Equipment 2.0 <CD2, DVD>
Peoples General: Campaign Files 1.1 <CD2, DVD>
Peoples General: Dragon vs. Eagle 1.0 <CD2, DVD>
Peoples General: Falcon`s Gambit 2.5 <CD2, DVD>
Peoples General: Railroaded 1.2 <CD2, DVD>
Sudden Strike Bonus Missions <CD2, DVD>
Sudden Strike II: The Modern World of War <CD2, DVD>
Sudden Strike II: The World of War <DVD>

Editační nástroje:

Enclave GDK <DVD>
Wolfenstein: Enemy Territory zdrojový kód <DVD>
Delta Force: Black Hawk Down nástroje <DVD>

Ostatní:

Unreal 2: The Awakening XMP <DVD>
Scorpion’s WinCheater 2 <CD1, DVD>
Radioactive Cheater 5.0 <DVD>
Obal CD/DVD <CD1, DVD>
Od čtenářů <CD1, DVD>
Databáze <CD1, DVD>

Videa:

Desert Rats vs. Afrika Korps <CD2, DVD>
Colin McRae Rally 04 <CD2, DVD>
Joint Operations <CD2, DVD>
Perimeter <CD2, DVD>
Sacred <CD2, DVD>
Soldiers: Heroes of World War II <CD2, DVD>

DVD video (na CD2 v mpeg):

Battlefield: Vietnam
Dungeon Lords

Češtiny:

Grom <CD1, DVD>
Homeworld 2 (pro verzi 1.0) <CD1, DVD>
Black Hawk Down: Team Sabre <CD1, DVD>
Freedom Fighters <CD1, DVD>
Haegemonia: The Solon Heritage <CD1, DVD>
Celebrity Deathmatch <CD1, DVD>
Star Trek: Armada 2 – Babylon 5 (v1.0.1) <CD1, DVD>
Gore: Ultimate Soldier <CD1, DVD>
Winamp 5.01 <CD1, DVD>
WA5 iPod plug-in <CD1, DVD>

Hry pro každého:

Czech Soccer Manager 2002 Final Edition <CD2, DVD>
Becher Structure <CD2, DVD>
Road to World Cup 2006 <CD2, DVD>
Bulové 1.0 <CD2, DVD>
Chmelnica <CD2, DVD>
13 duchů <CD2, DVD>
Ham Nam <CD2, DVD>
Abstinent 2 <CD2, DVD>

Patche:

Legenda (Patch 1) <DVD>
Call of Duty (v1.2) <CD2, DVD>
Hidden & Dangerous 2 (v1.04) <DVD>
Need for Speed: Underground (v1.40) <CD2, DVD>
Railroad Tycoon 3 (v1.03) <DVD>
Black Hawk Down: Team Sabre (v1.5.0.5) <CD2, DVD>
SW: Knights of the Old Republic (v1.02) <DVD>

Programy:

AbiWord 2.0.3 <DVD>
Alcohol 120% 1.4.8.1222 <DVD>
Belarc Advisor 6.1 <CD1, DVD>
Burn4Free 1.0.0.488 <CD1, DVD>
Kubik SMS DreamCom 5.1 <CD1, DVD>
Girafa 2.10.22 <DVD>
Mozilla 1.6 CZ <DVD>
Winamp 5.01 <CD1, DVD>
Xara Menu Maker 1.1 <DVD>
ZipGenius 5 <DVD>
PowerDVD 5.0 <DVD>
WinDVD 5 <DVD>

Windows Desktop:

Armed & Dangerous <CD1, DVD>
Apocalyptica <DVD>
Aquanox 2: Revelation <CD1, DVD>
Castle Strike <CD1, DVD>
Far Cry <CD1, DVD>
Gorky Zero <CD1, DVD>
Ground Control 2 <CD1, DVD>
Prince of Persia: The Sands of Time <CD1, DVD>

Hudba:

Need for Speed: Underground (ukázky ze soundtracku) <CD2, DVD>

Screenshoty:

Chicago 1930 <CD1, DVD>
Black Hawk Down: Team Sabre <DVD>
Sacred <CD1, DVD>

Trainery:

Blade & Sword <CD2, DVD>
Black Hawk Down: Team Sabre <CD2, DVD>
SW: Knights of the Old Republic <CD2, DVD>
Vietcong: Fist Alpha <CD2, DVD>
Tortuga: Pirates of the New World <CD2, DVD>

Utility:

nVidia ForceWare 53.04 (Windows 9x) <DVD>
nVidia ForceWare 53.03 (Windows XP/2000) <DVD>
Catalyst Radeon 4.1 (v7.97) <DVD>
VIA 4in1 (v4.49) <CD2, DVD>
DivX 5.05 <CD2, DVD>

Diskmag Realtime 100

Diskuze (7) Další článek: Na stáncích je Score 121

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,