GC: UFC 2009 – brutální zábava

Že vám zkratka UFC nic neříká? Nevadí, Ultimate Fighting Championship je poměrně mladý sport, který postupně formuje pravidla boje. Brutálního boje.

Pokud nějak více sledujete bojové sporty, dáte mi za pravdu, že většina z nich je svázána nerůznými omezeními. Nejméně restrikcí bylo při zavedení nové disciplíny UFC - Ultimate Fighting Championship někdy v roce 2001, ale postupem času si i tento brutální sport vybudoval jistá pravidla.

UFC se chlubí tím, že zatím na oficiálních utkáních nedošlo k vážným zraněním

V osmiúhelníkových arénách se přitom utkávají bojovníci různých stylů, od boxerů, přes kick-boxery, karatisty, až třeba po wrestlery. Aby byly jejich podmínky co možná nejvyrovnanější, jsou v ringu omezováni pouze drobně, pro jejich vlastní bezpečnost.

 

Přesto se však sport chlubí tím, že zatím na oficiálních utkáních nedošlo k vážným zraněním. A do této brutální společnosti se dostanete vy v rámci bojovky UFC 2009: Undisputed.

ufc2009_01.jpgufc2009_02.jpg

Konec naučné části, měl jsem možnost sledovat jak předvedení hry, tak i na získaném CD záznamy zápasů reálných a mohu říci, že tady to bude smrdět hřbitovem. Ostatně, první, co vás na hře zaujme, je absence jakéhokoliv ukazatele zdraví, energie, prostě čehokoliv. Zase si ale rychle povšimnete, že na bojovnících je vidět pomalu každá oděrka a pohmožděnina. Názorně jsem viděl, jak postupným okopáváním protivníkova lýtka začala ona část těla rudnout, stejně jako na tvářích se objevovaly kapky potu a potůčky krve z ran. Takhle nějak si představuju využití fyziky ve hrách, ne na nějaké bombastické výbuchy. Třeba jen na obličeji je prý na sto různých zranitelných míst.

ufc2009_03.jpgufc2009_04.jpg

Stejně jako při sledování reálného zápasu tak můžete pouhým pohledem na zbídačený stav soupeře poznat, jak je na tom. Tedy pokud to budete aspoň nějak rozumně stíhat při dešti různých ran pěstí, lokty, koleny, nebo nohama, kterými vás bude protivník s radostí zasypávat. Potěší vás při tom aspoň to, že údery neprojdou skrz vaši postavu, stejně jako při úchopech se ruce a nohy stočí okolo vašeho těla, protože tvůrci zapracovali na systému kolizí. Pak váš bojovník ulehá na zem pod nátlakem hned spokojeněji. Boj však při dopadu nekončí, ale vesele pokračuje dál i na zemi.

VIDEO: 240 'UFC 2009: Undisputed - trailer'

Je sice zakázáno do ležícího protivníka kopat, nebo používat údery loktem směřující dolů, ale když jej položíte na lopatky a pěstmi masírujete střídavě hrudník, břicho a obličej, rozhodčí spokojeně postává poblíž. Různých pozic naleznete dostatek, pomalu by mohli závidět i vyznavači kámasůtry, ale vždy při nich mají šanci oba zúčastnění. Samozřejmě, pokud leží protivník na zádech, lehce jej zasahujete, ale on vás může zase vesele chytit a překulit se s vámi do polohy, která je pro něj výhodnější.

ufc2009_05.jpgufc2009_06.jpg

Například boj, který nám byl v prezentaci ukázán, neskončil omráčením jednoho z bojovníků, ani vypršením pětiminutového limitu ve všech třech kolech, ale vhodným převalením se, uchopením paže soupeře a po chvilkovém boji vykloubením lokte. Ostatně, obrázek vidíte hned o kousek níž.

Různých pozic naleznete dostatek, pomalu by mohli závidět i vyznavači kámasůtry

Je docela pochopitelné, že za těchto okolností nepokračoval protivník v zápase a raději se vzdal. Sice jsem pak nepochopil, že si nechal casnovat rukou od rozhodčího při vyhlašování vítěze, ale to už je jen detail. Přitom takhle je možno prý změnit pohyblivost nejen lokte, ale i ramene, což si nějak v reálném sportu nedokážu představit.

art.jpg

Nejen vlastním bojem živ je člověk, proto samozřejmě tvůrci nezapomněli na různé televizní efekty, kterých je hra plná. Ať už se jedná o dívčiny ohlašující jednotlivá kola boje, nebo možnost sledovat ošetřování svého borce jeho týmem mediků o přestávkách. K tomu si samozřejmě můžete přičíst i informace o všech zápasnících, přičemž se tvůrci pyšní devadesáti reálnými bojovníky, které si ve hře můžete užít. A komu to přijde málo, dostane navíc i možnost vytvořit si vlastní hvězdu.

ufc2009_07.jpgufc2009_08.jpg

Musím uznat, že jsem sám byl příjemně překvapen. Obával jsem se, že jen uvidím další ročník Smack Down vs RAW (kterýžto mimochodem prezentaci předcházel), kdy se v ringu pomaličku pohybují wrestleři a o nějaké akci si člověk musí nechat zdát. Zato UFC je děláno na úplně novém engine, který podporuje pocit, že člověk opravdu sleduje zápas dvou profesionálních bojovníků. Pokud ale očekáváte lámání vazů, nebo stříkající krev a maso, ohlédněte se raději jinde. Ostatní se mohou dočkat na X360 a PS3 už příští léto.

Dostupné pro: X360, PS3
Žánr: Sportovní
Výrobce: THQ | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 22. května 2009
Diskuze (1) Další článek: Konflikty budoucnosti v Shadow Harvest

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,