Genius G07 – slušný gamepad za tři stovky!

V oblasti herních ovladačů (gamepadů a joysticků) jednoznačně kraluje dvojice firem Microsoft a Logitech. Jejich výrobky jsou (většinou) kvalitní, ergonomicky dobře zvládnuté a nechybí ani podpora Force Feedbacku. Hráč, který však nechce zbytečně investovat do herního ovladače kolem dvou tisíc korun se musí poohlédnout někde jinde.
V oblasti herních ovladačů (gamepadů a joysticků) jednoznačně kraluje dvojice firem Microsoft a Logitech. Jejich výrobky jsou (většinou) kvalitní, ergonomicky dobře zvládnuté a nechybí ani podpora Force Feedbacku. Hráč, který však nechce zbytečně investovat do herního ovladače kolem dvou tisíc korun se musí poohlédnout někde jinde.

Genius G07Myslím si, že nejsem jediný, kdo považuje herní ovladač za dva tisíce za příliš drahý. Nejsem ortodoxní fanoušek leteckých simulátorů a na závodní hry se stejně víc hodí volant s pedály. Většina ostatních her se dá hrát ve spojení klávesnice+myš. Když jsem přesto před nedávnem pátral po slušném herním ovladači, abych mohl pařit hry ve dvou na jednom počítači (a taky na hraní FIFY 2001), zaujala mě u jednoho gamepadu cenovka s číslicí 320,-. Tento gamepad se jmenoval Genius G07. Ano, jak už asi tušíte - tento výrobek nakonec zakotvil na mém stole.

Známý výrobce myší Genius nám ve svém Geniusu Maxfire G07 nabízí osm tlačítek, osmisměrový ukazatel směru, LED diodu indikující zapojení přístroje, funkci turbo a káblík s připojením na gameport o délce asi 1,8 metrů.

Ergonomie gamepadu
Gamepad má docela propracovanou ergonomii - i po šestihodinové pařbě NHL 2001 jsem následně jsem mohl normálně hýbat rukama a nikdo mi nemusel narovnávat ruce do původního stavu. Osm tlačítek je však rozvrženo poměrně nešikovně - dva ovládáte svými ukazováčky a zbylých šest musíte stíhat mačkat pravým palcem - chce to trošku cviku abyste to zvládli. Na druhou stranu - gamepad neupřednostňuje leváky či praváky (ani by to nešlo).

Připomínku mám také k rukojetím - měly být trošku masivnější. Ovladač směru je (díky své malinkosti) dost citlivý na změny, ovšem to je subjektivní pocit (přece jen se mi poslední dobou hodně klepou ruce :-)).

Turbo
Hráči akčních her již určitě netrpělivě čekají na popis funkce turbo. Gamepad se dá jednoduchým přepnutím nastavit postupně do čtyř módů. V základním se nic neděje. Druhý iniciuje turbo funkci pro první dvě tlačítka (turbo funkce simuluje přerušované mačkání - což se hodí zvláště pro střelbu). V dalších modech ani nemusíte ani tyto tlačítka mačkat - počítač to udělá za vás.

Co dál?
Ovladač je samozřejmě digitální (tzn. nezáleží na síle stisku tlačítka - ať mačkáte slabě nebo silně, počítač vykoná totéž). Když jej poprvé vezmete do ruky, překvapí vás jeho malá hmotnost. Na druhou stranu díky tomu mi doma u počítače mnohokrát vyzkoušel technologii volného pádu - na obhajobu nutno říct, že i po vozembouchu fungoval (a funguje nadále) velice spolehlivě. Bohužel kvůli ceně musíte oželet jakékoliv drivery, které by vám pomohly v souboji s netvorem zvaným Windows, doma mi Genius G07 v pohodě funguje s ovladači od úplně jiného gamepadu.

V současné době se G07 objevila s připojením na USB, ale myslím že u nás ještě nebude tak velký problém sehnat i původní gameportovou verzi. Mimochodem výrobce slibuje i CD s ovladači - před koupí se tedy raději zeptejte.

Pokud byste potřebovali programovatelná tlačítka, určitě zajímavou možností pro vás je Genius Maxfire G08, který za cenu zhruba o stovku dražší, tento komfort nabízí.

Suma sumárum
Ač se vám může zdát, že jsem v tomto článku více kritizoval než chválil, jednoznačně vám tento gamepad doporučuji. Pokud hodláte hrát sportovní hry, sem tam nějaké závody či plošinovky není nic lepšího za tuhle cenu. Tento gamepad by si určitě zasloužil nejvyšší hodnocení v poměru cena/užitná hodnota (co k počítači dnes seženete za tři stovky?).

Zkrátka pokud máte hluboko do kapsy nebo nepotřebujete nic extra, kupte to a za ušetřené peníze si můžete koupit plnou verzi nějaké současné pecky.

Diskuze (18) Další článek: Petice za novou redakci SCORE pod lupou

Témata článku: , , , , ,