Guitar Hero World Tour – takhle vypadá next-gen muzika

Guitar Hero 3 byl úspěšným pokračováním něčeho zaběhnutého. Teď se teprve chystá mohutná revoluce.
Kapitoly článku

Guitar Hero či Rock Band jsou fenomény. Někteří s umělohmotnými „falešnými“ nástroji tráví spousty hodin, aby si je jiní mohli dobírat, proč ten čas raději nevěnují učení se hraní na skutečné nástroje. Guitar Hero World Tour (GHWT) by tento argument měl všem těm barbarům definitivně vyrazit z úst. A to nejen díky tomu, že v novém přírůstku do série budete moct tvořit vlastní skladby.

guitarheroworldtour01.jpgguitarheroworldtour02.jpg
 

Dalo by se říct, že GHWT je takový Rock Band 2 – ze známých věcí zůstaly snad jen kulaté noty a několik herních postav. Samotná hra podporuje konečně kromě kytary také bicí a mikrofon, přičemž právě první dvě herní zařízení doznaly mnoha notných vylepšení.

Víc místa

Tělo kytary je o něco větší, díky čemuž nástroj působí zase o trochu méně „hračkoidně“. D-pad byl přetvarován tak, aby připomínal ovladač hlasitosti, jaké jsou běžnou součástí elektrických kytar. Podobnou změnou prošlo tlačítko Back, které nyní připomíná kobylku. Pro pohodlnější ovládání byl zvětšen strum bar.

Tělo kytary je o něco větší, díky čemuž nástroj působí zase o trochu méně „hračkoidně“

To nejzajímavější je ale součástí krku kytary a vývojáři to nazývají trošku tajemně „sliding mechanism“. Pod pěti klasickými barevnými tlačítky se nachází část citlivá na dotek, jíž je možné využít mnoha způsoby. Díky rozdělení na pět částí ji jde použít stejně jako tradiční tlačítka, slidováním ale lze měnit výšku tónů, a docílit tak třeba jakéhosi „whammy“ zvuku bez whammy baru. Nadto vám nic nebrání použít tuto plochu pro hraní místo strum baru.

guitarheroworldtour_art01.jpg

Přes tyto zajímavé inovace však ještě více pozornosti na sebe strhávají bubny. Bezdrátové zařízení zahrnuje tři klasické bubny, dva činely a pedál simulující šlapák. Celkově jsou bicí tišší než první verze obsažená v Rock Band a současně jejich provedení nově umožňuje snímat i sílu úderu, což se následně projeví na hlasitosti zvuku. Blíže si fungování nástrojů můžete prohlédnout na přiloženém videu.

Víc kreativity

Jistěže pro digitální řádění na pódiu můžete vzít zavděk již vytvořeným postavám, třeba i těm z Guitar Hero 3 nebo některým z předchozího dílu. A pochopitelně může být nanejvýš lákavé vydávat se za nějakou „už hotovou“ hvězdu (například mým alter-egem v GH3 není nikdo jiný, než Slash z Guns N‘ Roses). Ale s GHWT se i tohle změní – po vzoru Rock Band (nebo třeba sérií jako Tony Hawk’s Pro Skater) zde půjde vytvořit svého rockera (punkera, metalistu, Záviše…) na zelené louce.

Stačí ale jen chvíle, abyste byli zahrabaní do nastavení velikosti čelisti či tetování na levé půlce

Na začátku si vyberete jen věci jako pohlaví či hudební styl, stačí ale jen chvíle, abyste byli až po krk (ten kytarový samozřejmě) zahrabaní do nastavení velikosti čelisti, odstínu tváře, počtu řas na pravém oku a podoby tetování na levé půlce. Možnosti jsou opravdu široké, a pokud se vám zrovna nepodaří přesná digitální kopie sama sebe, jistě uspějete v tvorbě karikatury mladšího sourozence.

Podobné možnosti navíc máte i co do modifikace digitální podoby hudebních nástrojů. Licencované nástroje od Gibsonu byste již ve hře hledali marně – vzhledem k trvajícím soudním sporům se ani nejde divit – ale litovat myslím není důvod. Naklikat půjde všechno možné od těla kytary, přes krk až třeba po kolíky nebo typ strun. U bicích a mikrofonu jsou možnosti poněkud chudší, přesto by ale po chvíli nastavování neměl být problém vytvořit si kapelu snů. Nebo aspoň něco tomu podobného.

Dostupné pro: X360, PS3, Wii
Žánr: Simulátory | simulace rockové (metalové, punkové…) kapely
Výrobce: Neversoft Entertainment | Webové stránky hry
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,