Halo: The Master Chief Collection – od začátku do konce (recenze)

I Halo se svezlo na vlně remasterů. Vychází kolekce čtyř her. Stojí za vaši pozornost? To se dozvíte v následující recenzi.

Halo je asi vůbec nejvýraznější značkou konzole Xbox. Nejenže stála u vydání první mašiny, ale doprovodila i jejího nástupce. Za jednou z nejpopulárnějších sérií herního průmyslu stojí vývojářské studio Bungie, které na Halo pracovalo celých devět let. Pak chtěli zkusit něco jiného a výsledkem jejich práce bylo nedávno vydané Destiny. Otěže převzali chlapci z 343 Industries, kteří vydali především Halo 4 a další menší Halo projekty.

Majitelé Xbox One si na plnohodnotné pokračování Halo série budou muset ještě chvíli počkat. A aby bylo čekání snesitelnější (a nejen kvůli tomu), vychází Halo: The Master Chief Collection. Už z názvu je vám jasné, že kolekce obsahuje Halo hry, které sledují cestu Master Chiefa, to znamená Halo: Combat Evolved, Halo 2, Halo 3 a Halo 4, zkrátka všechna plnohodnotná pokračování. Setkáte se s Cortanou a budete svědky velkolepého příběhu od začátku až do konce.

1Bfrats - Imgur.jpg 8DtQCsH - Imgur.jpg cwdBbMG - Imgur.jpg

1, 2, 3, 4

Pojďme se teď podívat, co vlastně celá kolekce nabízí. Je robustní. Nejenom proto, že obsahuje čtyři kompletní hry s kampaní pro jednoho hráče, jejich multiplayerové režimy a veškerý dodatečný obsah, ale i proto že všechny hry jsou na jednom jediném disku, respektive v jednom celku v případě digitální verze hry. To znamená, že Halo: The Master Chief Collection zapínáte jako klasickou hru, ale v rámci ní můžete zcela libovolně přepínat a přeskakovat mezi díly.

 

O počtu zabitých nepřátel, nahraných hodinách a multiplayerových utkáních budete mít dokonalý přehled

 

Menu nabídka je udělaná perfektně, během mžiku můžete vystřídat kampaň Halo 2, kooperativní režim, anebo multiplayer Halo 4, a tak dále. Všechno máte okamžitě po ruce. Třeba statistiky každé hry zvlášť, ale zároveň statistiku vašeho hraní celé kolekce Halo. O počtu zabitých nepřátel, nahraných hodinách a multiplayerových utkáních budete mít dokonalý přehled. Srozumitelná navigace se může zdát jako detail, ale rychlé přepínání mezi hrami funguje perfektně a zaslouží pochvalu.

KWN1HIA - Imgur.jpg master-chief-collection-11-1413384300.jpg master-chief-collection-13-1413384140.jpg

Je důležité zmínit, že Halo: The Master Chief Collection není pouhou kolekcí starých verzí her. Halo: Combat Evolved tu naleznete ve speciální Anniversary edici s vylepšenou grafikou a ovládáním. Halo 3 a Halo 4 se dočkaly jen menšího faceliftu. Speciální péči ale dostalo Halo 2, které letos slaví kulaté výročí. Těšit se můžete na vylepšené technické zpracování po všech stránkách - level design, ovládání, umělá inteligence a tak dále.

Remaster jak lusk

Zdá se to neuvěřitelné, ale ani po deseti letech neztratila série svůj zvláštní šarm a schopnost okouzlit. A proto se stále skvěle hraje, jak Halo: Combat Evolved Anniversary, tak Halo 4. Asi nejvíce se nám líbí celý koncept kolekce. Sedne jak sérií nepolíbeným, tak těm, co znají prakticky každý kout světa Halo. Oba si totiž budou moci vychutnat zrod Master Chiefa, jeho strastiplnou cestu, souboj galaktických ras a dosavadní vrchol příběhu.

master-chief-collection-14-1413384367.jpg

Halo: The Master Chief Collection je dost možná vůbec první kolekcí svého druhu, kterou lze nazvat opravdu povedeným remasterem. Nejde totiž jen o jednu předělanou, minimálně upravenou a o pár DLCček obohacenou hru za nekřesťanské peníze. Za cenu jedné hry tu dostanete hned čtyři kompletní. Ve vylepšené grafice, s dodatky, přehledně uspořádané a stoprocentně fungující. Malou kaňkou na kráse může být nutnost stáhnout hned při vložení hry do mechaniky 20 GB update, který přidá multiplayer Halo 3 a Halo 4 a další obsah. Potěší alespoň to, že během jeho instalace už můžete hrát kampaně.

master-chief-collection-20-1413384383.jpg master-chief-collection-23-1413384195.jpg master-chief-collection-26-1413384660.jpg

Halo 2 se dočkalo také zbrusu nových cut-scén. A ty vypadají jedním slovem božsky. Na svědomí je má studio Blur. Díky nim události ožívají, jsou daleko efektivnější a výpravnější. Některé byly prodlouženy a modifikovány a epilog s prologem jsou nové. To kvůli tomu, aby plynule propojili celý příběh a zároveň odkazovaly k zatím neznámým událostem dílu pátého. Milovníci renderovaných filmečků si tu opravdu přijdou na své.

Stará versus nová

To, co vás ale asi bude stejně zajímat nejvíc, je technické zpracování. Tedy to, jak se liší hry graficky od svých původních verzí. Částečně jsme to už naznačili v úvodu recenze, ale detailnější rozbor jsme si nechali na později. Tady je. Všechny hry s výjimkou Halo 2 (protože jede na dvou enginech zároveň) běží ve full HD rozlišení. Halo: Combat Evolved vypadá dobře, ale pakliže jste Anniversary edici hráli, už vás ničím nepřekvapí.

 

Celkově hra nabyla na plastičnosti a, i když to bude znít divně, na věrohodnosti

 

Halo 2 oproti tomu vypadá naprosto fantasticky. Tvůrci si vyhráli s každičkým grafickým detailem. Zvlášť si toho všimnete v případě nasvícení scén, detailnosti modelů, level designu a stínech. Celkově hra nabyla na plastičnosti a, i když to bude znít divně, na věrohodnosti. Dvojku pak lze docela jednoduše srovnávat s Halo 4. A to už je co říct. Rozhodně chválíme! A oceňujeme i možnost si v případě dvou prvních Halo her během chvilky přepnout grafiku z té remasterované na tu klasickou, původní. Rozdíl je neuvěřitelný!

master-chief-collection-9-1413384278.jpg xIl9Fpv - Imgur.jpg ZhmtnHf - Imgur.jpg

Halo 3 se nám moc nelíbilo a v porovnání s ostatními hrami doznalo asi těch vůbec nejmenších změn. Navíc jsme místy pozorovali doskakování textur. Halo 4 vypadá luxusně, protože jde o nejnovější hru ze série a face-lift jen podtrhl její technickou vyspělost. Všimli jsme si ale menších grafických chybek. Například zvláštně se vykreslující stíny, které se začínají objevovat teprve v momentě, kdy se k danému objektu přiblížíte. Stačí, abyste udělali krok vzad, a stín zmizí. U Halo: Combat Evolved a Halo 2 je rádi přehlídnete, ale vzhledem k tomu, že Halo 3 a Halo 4 nepatří mezi ty úplně nejstarší hry, čekali bychom, že těmito neduhy trpět nebudou.

Rozlišení 1080p všem hrám rozhodně prospělo. K tomu bylo avizováno 60 snímků za sekundu. Ačkoliv všechny hry tak skoro celou dobu běží, k menším propadům dochází u všech z nich. Nejvíce samozřejmě u Halo 4, protože je graficky nejnáročnější. Nejde o nic závratného, ale místy to může být rušivé. Zvlášť když dojde k velkému masakru na obrazovce, vy se neorientujete a ještě k tomu kolísá plynulost.

master-chief-collection-5-1413384035.jpg

Něco navíc

Multiplayer je ve stejném stylu jako celá kolekce, naprosto neuvěřitelně robustní. Naleznete v něm všechny módy i mapy, včetně těch, které byly součástí DLCček nebo exkluzivně na PC. V případě Halo 2 bylo remasterováno šest map, zbytek map budete muset hrát v původní verzi. To je trochu škoda. Hra pro více hráčů funguje bezproblémově, ostatně tak, jak jsme u Halo her zvyklí. Naprostým vrcholem je kooperativní režim pro dva hráče v případě Halo: Combat Evolved a Halo 2, a pro čtyři v Halo 3 a Halo 4. Paráda!

master-chief-collection-27-1413384687.jpg

Obsahuje Halo: The Master Chief Collection něco opravdu extra? Ano. Je to seriál Halo: Nightfall v produkci Ridleyho Scotta. Videa, která budou spojovat jednotlivé události a připravovat na Halo 5: Guardians by měly vycházet každý týden. Vy je díky kolekci budete moct sledovat. Součástí balíku je i přístup do multiplayerové bety dalšího dílu Halo. Testování by mělo začít na konci letošního roku v prosinci.

Dostupné pro: Xbox One
Žánr: Akce | Akční sci-fi střílečka
Výrobce: 343 Industries
Začátek prodeje: 11. listopadu 2014
  • Halo 2
  • Robustnost kolekce
  • Konečně pořádný remaster
  • Klasická hratelnost
  • Kooperativní režim
  • Cena
  • Grafické chybky
  • Některé starší mapy

Halo: The Master Chief Collection je jedním z dosavadních nejlepších remasterů. Na jednom disku naleznete prakticky celé Halo univerzum v hezčím a modernějším podání s možností okusit i to původní. Je to ideální balík pro úplné nováčky, ale i ty zkušené Spartany. Xbox One má na kontě další velký úspěch. Zaslouženě.

Diskuze (12) Další článek: Brazilské týmy ve fotbálku Pro Evolution Soccer 2015

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,