Hardwarová poradna ZDARMA: Nově s techniky DXT ComputerS!

S příchodem podzimu se na stránky Doupěte opět navrací vaše oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. V článku najdete několik odpovědí a řešení vašich prázdninových problémů, zároveň zde očekáváme vaše další dotazy - odpovídat budou i v budoucnu technici renomované firmy DXT ComputerS s.r.o. a to jako vždy zcela ZDARMA!

DXT ComputerS s.r.o. Svět se mění, Doupě také a s ním i naše pravidelná rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Kromě nového autora se můžete těšit také na zbrusu novou společnost, která bude odpovídat na vaše všední i nevšední dotazy - řeč je o renomované firmě DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

DXT ComputerS s.r.o.

Nyní již přichází čas na několik odpovědí na nevyřešené prázdninové dotazy:

[?] Jaký nejlepší procesor jde narvat do MB Abit KG7? V BIOSu je nastavení multiplieru "Above 13x".

[!] Základní deska ABIT KG7 má při použití BIOSU v. 8S oficiální podporu procesorů AMD Athlon XP 2100+ (jádro Palomin ) a AMD Athlon XP 2000+ (jádro Thoroughbred), nejrychlejším procesorem teoreticky schopným v této základní desce pracovat je pak Athlon 2400+.

[?] Mam dosku Kudoz7X s procesorom Athlon XP 2200+. Mojim problemom je tiez prehrievanie procesora - pri pustenych XP a nezatazeni ma cez 60 stupnov a to mam otvorenu skrinu. Chladic je original AMD boxovany...

[!] Problém přehřívání CPU i jiných komponent je jednou z nejčastěji se vyskytujících závad počítačů a proto jsem pro Vás připravil několik zásad, pomocí nichž se dá pár stupňů ušetřit.

1. Nejdůležitější je průvan

Ano, nejdůležitější není překvapivě výkonný chladič procesoru, ale zajistit přísun studeného vzduchu do CASE a naopak odvod teplého z něj – usnadníte tak nejen práci chladiči procesoru, ale zlepšíte pracovní prostředí všem komponentám počítače a tak prodloužíte i jejich životnost. Vhodné řešení je umístit PC například do CASE typu middle tower a doplnit ji o dva přídavné ventilátory, ideální je například tichý ventilátor firmy Arctic Cooling – Arctic Fan Pro TC. Naopak použití CASE s umístěním zdroje mezi CPU a bok CASE (tzv. na procesoru) je velmi nevhodné.

2. Chladič procesoru

Chladič procesoru je nutné pořizovat již se znalostí prostředí, do kterého je určen, některé velmi výkonné a drahé chladiče jsou např. příliš vysoké a nevhodné pro montáž do malých skříní, jiné příliš široké a nepoužitelné tak v některých základních deskách.

Současné chladiče procesorů již odvod tepla zvládají většinou na jedničku, avšak mnohé nejsou zrovna nejtišší a tak je vhodné brát na zřetel i tento parametr. Obecně je vhodné pořizovat chladič naddimenzovaný tzv. pro AMD Athlon 2000+, chladič, který má ve specifikaci podporu procesoru 2200+. Samozřejmostí je použití teplovodivé pasty, kterou lepší výrobci chladičů ke svým výrobkům zdarma přikládají.

3. Vhodné umístění a údržba

Počítač je nutno umisťovat s ohledem na dostatečnou cirkulaci vzduchu, chránit před prachem, který poškozuje mechanické části chladičů a samozřejmě kontrolovat správný chod chladičů například vhodným diagnostickým programem (ten je často součástí programového vybavení dodávaného výrobcem základní desky).

[?] Mám problém. To je u většiny lidí normální, ale tentokrát si nechám rád poradit. Předmět - MB V600DA (VIA KT600+VIA 8237), S-ATA řadič integrovaný na MB s vlastním BIOSem. Problém - při instalaci WinXP nenajde disk (ani při specifikaci zařízení) a žádná disketa s drivery není přiložena. V manuálu od desky je jen fotka, jak S-ATA vypadá, a v BIOSu desky není o S-ATA ani zmínka. Co mám dělat, abych dostal Windows XP do počítače?

[!] Řešení je naštěstí pravděpodobně jednoduché, OS nedokáže správně určit řadič pevného disku, a proto jej ani při instalaci nemůže použít. Nejprve je nutné vytvořit disketu s ovladači - z přiloženého CD, popřípadě ze stránek http://www.viaarena.com stáhněte ovladače k diskovému řadiči (VIA VT8237 – přímý odkaz zde), ovladače rozbalte na pevný disk a obsah podadresáře DriverDisk zkopírujte na prázdnou disketu. Zahajte instalaci OS, stiskem klávesy F6 vyvolejte nabídku volby dalších diskových řadičů, vložte disketu a postupujte dále dle příslušných logických kroků.

[?] Už dlouhou dobu mám ISDN modem. Dříve jsem často hrával 3D akce po internetu, po přetaktování procesoru P4 1,6 na 2,13 mi nikdy připojení k internetu dlouho nevydrží. Zhruba prvních deset minut je vše v pořádku, pak se však vždy v náhodnou dobu modem odpojí od počítače. Na ukazateli mám žluté světlo a modem dvakrát pípne. Pro další připojení k internetu musím restartovat počítač. Nepomohly ani nové ovladače. Mám modem DeTeWe Euro Master Data dodávaný k ISDN lince připojený k portu COM, motherboard QDI PlatiniX 2D, P4 1,6Ghz na 2,13Ghz, 256 MB DDR. Díky.

[!] Vzhledem k jasné spojitosti mezi přetaktováním systému a výskytem uvedené závady je zřejmé, že na vině je přílišné přetaktování procesoru, ten se může při běžném provozu jevit jako stabilní a při zatížení vykonávat některé instrukce chybně. Vhodným testem k odhalení  těchto chyb je program Prime95 (stažení zde), který procesor zatíží náročnými výpočty a výsledky porovnává. (test je nutné ponechat spuštěný delší dobu – cca 24h). Stabilitu přetaktovaného procesoru je možné (v BIOSU některých základních desek a pouze na své riziko) zvýšit rozumným navýšením jeho napětí. 

[?] Jeden podobny dotaz tu již byl, ale odpověď na něj byla nic neříkající, tak se zeptám ještě jednou. Mám MB ASUS A7N8X DeLuxe, chtěl jsem na ni zkusit S-ATA - nejdříve jsem koupil redukci IDE-SATA přímo od ASUSu, podporující přímo tento řadič. Poté jsem si sehnal i SATA HDD (Seagate), vůbec se mi však nedaří nainstalovat do Windows XP Professional SP1 ovladače na SATA řadič (měl by to být nějaký Silicon Image). Windows tvrdí, ze se zde žádné takové zařízení nenachází. V BIOSu není ani jedna položka týkající se SATA, a při náběhu zde není ani řádný BIOS raidu, jak to bývá u jiných desek nebo řadičů na PCI. Proste se ta deska chová, jako by na ni žádné SATA nebylo. Nemate s tim zkušenosti?. Jde mi o rozchození SATA na existující instalaci Windows XP (v manuálu je přímo postup, který mně nefunguje), při nové instalaci by to snad mohlo fungovat, nechce se mi však kvůli tomu přeinstalovávat kompletně celý systém.

[!] S-ATA řadič na Vaší základní desce je zřejmě vypnut, zapnout jej můžete přehozením jumperu SATA_EN1 do pozice 1-2, ten naleznete na základní desce v těsné blízkosti baterie.

Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme kolem 30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 20. října.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je v neděli v 8:00 večer. Nové otázky pište do následujícího diskusního fóra:

Diskuze (50) Další článek: Prince of Persia: Sands of Time ZADARMO?!

Témata článku: , , , , , , , , ,