Hardwarová poradna ZDARMA: První várka odpovědí a nové dotazy!

Další podzimní Hardwarová poradna ZDARMA je zde! Jak jistě tušíte, přináší první várku odpovědí na vaše otázky a tedy i řešení těch nejtíživějších problémů našich věrných čtenářů – v diskusi u článku pak očekáváme vaše další dotazy, na které budou opět odpovídat technici známé české firmy DXT ComputerS s.r.o. a to jako vždy zcela ZDARMA!

DXT ComputerS s.r.o. S příchodem podzimu se na stránky Doupěte navrátila pravidelná a oblíbená rubrika Hardwarová poradna ZDARMA. Znovu tak můžete pokládat kvalifikovaným technikům vaše všední i nevšední dotazy – nově však odpovídají zaměstnanci firmy DXT ComputerS s.r.o., jejíž pobočky a střediska lze najít v mnoha městech České republiky. Technici této společnosti vám tak pomohou vyřešit veškeré problémy z oblasti PC a s hrami souvisejícího hardwaru. Vítány jsou dotazy o herních zařízeních (joysticky, gamepady...), grafických a zvukových kartách, základních deskách, procesorech, monitorech, herním příslušenství apod., na dotazy z "neherních" oblastí týkající se tiskáren, scannerů, síťových karet (pokud nesouvisí s hraním), specifického softwaru apod. se však odpovědí nedočkáte.

Dotazy vkládejte v co nejpřijatelnější formě do diskusního fóra, které najdete na konci článku. Připomínám, že největší šanci na výběr mají dotazy podrobné, srozumitelné a co možná nejspisovnější - nejlépe tedy včetně popisu PC, systému i použitého software. Otázky se snažte psát s diakritikou a bez pravopisných chyb.

DXT ComputerS s.r.o.

Nyní již přichází čas na odpovědi na vaše nevyřešené problémy:

[?] Dobrý den. Mám počítač se základní deskou ABIT KT133e, grafikou ATI Radeon 9100/64M (Manli) a SB Live! 5.1.

1) Zajímala by mě nejvhodnější (tj. nejstabilnější) kombinace ovladačů (zejm. VIA 4in1 a ATI Catalyst). Dříve vše pracovalo poměrně stabilně. Bohužel jsem si smazal osvědčenou instalaci VIA4in1 (starou zhruba 1,5 roku) a nevzpomínám si na verzi. Při použití jiných verzí (včetně nejnovějších)  se systém (W98SE) chová více či méně nestabilně...

[!] V případě ovladačů pro základní desku a grafickou kartu bych zvolil poslední dostupné oficiální verze, u ovladačů zvukové karty SB Live! 5.1 si nejsem docela jist, volil bych ovladače s certifikací WHQL. Zdroj problémů bych viděl v chybách čipsetu VIA 686B a jeho vzájemné nekompatibility se zvukovou kartou,  samozřejmě ani operační systém MS Windows 98 SE není zrovna příkladem stability.

MB - http://www.viaarena.com/?PageID=300
VGA - http://www.ati.com/support/driver.html
SB - ftp://ftp.pc.ibm.com/pub/pccbbs/thinkcentre_drivers/9e1z01us.exe

2) Při instalaci ovladače na SB Live! z přiloženého CD je vše OK. Zkusil jsem si stáhnout nové ovladače a po spuštění jsem obdržel hlášku, že karta nebyla nalezena. V čem je problém?

Zvukových karet s označením Sb Live! 5.1 je bohužel celá řada, pokud hledáváte přesný typ ovladače, doporučuji vyhledávat dle modelového čísla produktu (např. SB 0220 – poslední rev. SB 5.1 Live!).

[?] Pridzem po ránu k počítaču, zapněm ho a moj vetrák zo zdroja reve až to pekne neni. Zdroj mám asi jeden meter od okna, ktoré na noc otváram. Myslíce, chlapci, že by to mohlo buc práve tými mrazami, čo sú vonku? Vetrák sice za 3-4 minut "ztichne", ale me sa to niepáči. Že by boli vnú volaaké krápniky? Poraďte, nieviém čo s tým. Konfigurácia: AthlonXP 1700+, zdroj 300W, GeForce4 Ti4200, SB 128 PCI, HDD 40 GB WD, WindowsXP. PC bolo zakúpené pred časom v DXT Computers Brno.

[!] Jakékoliv zařízení, PC nevyjímaje, je náchylné na náhlé změny teploty (pnutí materiálu, změny fyz. vlastností, kondenzace vodních par), pokud však tento problém přetrvává i v klidovém stavu (tzn. pokud nedáte PC na noc do chladničky), jedná se o klasickou závadu a Vy máte právo uplatnit reklamaci výrobku.

[?] Mám problém s vypalováním. Po zakoupení nové desky ASUS A7N8X-X a procesoru Athlon 2500 (Barton) mi Nero (ani jiný vypalovací software) není schopen "najít"  vypalovačku, nabízí mi pouze "virtual device" jako recorder. Vypalovačka (Sony cdr220 e1) fungovala s původní deskou bez problémů, teď můžu vypalovat jen přes Windows. Co s tím? Mám Windows XP, 640 MB RAM, 40GB Maxtor 7200, Radeon 9100. Přeflashoval jsem BIOS (teď verze 1.6), zkoušel jsem reinstalaci systému, nové ASPI ovladače, zkontroloval jsem kabely... a pořád nic. Poradíte?

[!] Je možné, že jste nechtěně nainstaloval starší verzi programu Nero, bez podpory Vaší vypalovací mechaniky, náprava je v tomto případě snadná, stačí reinstalovat na aktuální verzi. Pokud však ani posléze SW nenajde CD-RW mechaniku, bude pravděpodobně na vině chybný HW.

[?] Vlastním MB Biostar M6TSU s flashnutým BIOSem na nejnovější verzi. Chtěl bych se zeptat, jaký nejsilnější procesor Pentium III lze do této desky osadit. Na stránkách výrobce jsem nalezl dva odlišné údaje - první uvádí PIII 1,2 GHz, druhý 1,4 GHz. Chtěl bych zvýšit výkon svého PC, ale nerad bych koupil CPU, které na výše uvedené desce nebude pracovat. S pozdravem a díkem David.

[!] Tato základní deska je založena na čipsetu Intel 815EP, který podporuje maximálně procesory Intel Pentium III na frekvenci 1,4GHz. Tato konkrétní základní deska pak oficiálně podporuje právě Vámi udaný CPU na 1,2GHz. Vzhledem k cenové nevýhodnosti nákupu nového procesoru (dnes již výkonnostně překonaného), bych zvolil širší upgrade a přešel na platformu Intel Pentium 4 nebo AMD Athlon.

[?] Mám starší PC s deskou Asus P2B a Celeron 433 / 160MB RAM / Voodoo 3. V slotu PCI (je jedno kterém) mám SB 128 PCI a vše jede OK. Pokud umístím do libovolně jiného slotu druhý SB 128 PCI, windows 98SE naběhnou ale jen napůl plynu - zastaví se v okamžiku, kdy mají naběhnout na plochu ikony. Není vidět ani nabídka start, nic nereaguje, řešení je hard reset. Nevím kde je chyba. Pokud přidám k SB128 starou dobrou Yamaha OPL3-SA3 ISA, vše jede bez problému.

[!] Velmi pravděpodobně je na vině špatně navržený ovladač ke zvukové kartě, které se tak doslova poperou o přerušení - řešením je nepoužívat dvě stejné zvukové karty.

[?] Mám desku GIGABYTE GA-7VAXPA Ultra a procesor Barton 2500+. BIOS i programy (např. SpeedFan) mi hlásí, že napětí na procesoru je 1.72V, ale mělo by být jen 1.65V. Pokoušel jsem se jej snížit v BIOSu i programem EasyTune IV (dodaný k desce), ale šlo jen zvednout. Na Internetu jsem našel článek, že se prodávají i přetaktované procesory, ale po důkladné prohlídce CPU jsem zjistil, že to není můj případ. Procesor jsem nepřetaktovával, v BIOSu je vše nastaveno na "AUTO", i násobitel je správný (12x). Jen FSB mám nastaveno na 167MHz, protože volba "AUTO" nebo "166MHz" mi nastaví 170MHz, ale to nemá na napětí vliv. Bios mám poslední verzi F3 a u předešlé F2 to dělá taky. Dá se s tím něco dělat? Děkuji.

[!] Pravděpodobně se jedná pouze o špatně nastavené čidlo, avšak ani v případě selhání regulace napětí na 1,72V není u Vámi uvedeného procesoru nikterak kritická, procesory AMD jsou totiž na podobné výkyvy daleko tolerantnější a mezní hodnotu bych viděl někde u 1,9V.

[?] Dřívější nefunkčnost úsporného režimu jsem bral jako daň za příliš starý hardware. Ale dnes: MB Asus A7S333, Thorougbred B - 1800+, GeForce2 Ti, IBM 120GXP, myš Logitech MX500, klávesnice Umax WK-711. Má klávesnice má multimediální tlačítka, při stisknutí Sleep počítač do úsporného režimu přejde a podaří se ho i probudit. Vždy když se pokusím znovu přejít do úsporného režimu, nepodaří se a PC zamrzne na obrazovce Windows XP příprava na úsporný režim. Musí následovat tvrdý restart. Ovladače mám jak na klávesnici, tak i na myš - obě dvě komponenty jsou připojeny pomocí USB.

[!] U tohoto problému by bylo nejlepší konkrétní situaci přímo vidět a vyladit veškerá nastavení, obecně bych se pokusil problém vyřešit nastavením BIOSU (jeho nové verze však přinášejí pouze podporu novějších CPU) a reinstalací OS – popřípadě nastavením jeho vlastností.

[?] Mám novou sestavu P4/2,4 GHz 800, MB Epox EP-4PCA3I (I875P), 512 MB RAM (DDR PC400 Kingston CL2) v dual channel, disk SATA i IDE, VGA Sapphire Atlantis ATI Radeon 9600, zvukovka SB Live! Player 5.1 a řeším následující dva problémy:

1) Externí modem pověšený na COM port nalezne W2K jen když je při bootu zapnutý, v BIOSu jsou porty nastaveny "natvrdo", ne na "auto". Jak to udělat, abych mohl modem zapínat jen, když ho potřebuji?

2) Cca 1x týdně při každodenním provozu min. 2 hodiny se v různých situacích PC resetne a zamrzne při restartu v BIOS obrazovce. Žádné přetaktování není použito, miditower case chladí kromě zdroje Fortron další dva Artic cooling větráky a teplota uvnitř je pod 30 stupňů, CPU většinou cca 50 stupňů (ale i víc). Na co se zaměřit?

[!] Řešení obdobných problémů je vždy poměrně nesnadné, nejprve bych PC otestoval jeho všestranným zatížením (Prime95, Memtest86, 3DMark), vyzkoušel různá nastavení BIOSU (časování pamětí, AGP, PCI), popřípadě PC HW očesal na co nejjednodušší konfiguraci a „podezřelý“ HW postupně přidával.

[?] Při přehrávání DivX filmů ve Windows XP se mi každý film po 10-15s seká a nevím co s tím. Dříve jsem měl starší desku (Duron 800 Mhz, MSI K7Pro2A, paměti 256 MB 133Mhz, SB Live, Radeon 7200) a dělalo mi to samé. Teď mám Biostar M7VIP, Duron 800 Mhz, paměti 512 MB 333Mhz, SB Audigy2, Radeon 9100 a zase se to seká. Při přehrávání DVD je to bez problémů. Nevím opravdu, čím to může být, protože jsem měl nainstalované Windows XP společně s Windows 98 a ve Windows 98 mi to nedělalo. Kolega má Durona 800Mhz, ale jinou verzi WinXP, a neseká se mu to. Další kolega má sice stejnou verzi WinXP, ale silnější procesor (Pentium 4 1.6 GHz) a také se ho problém netýká. Pokud chci nainstalovat jinou verzi XP, během kopírování mi systém napíše zprávu "chybí katalogy produktů, jedná se o závažný problém, bez nich nemůže instalační program pokračovat".

[!] 1) Problém, který popisujete, je zřejmě způsoben nesprávně nainstalovanými, popřípadě nevhodně zvolenými/poškozenými, kodeky (jedná se o SW problém).
2) Společnost MS samozřejmě chrání své produkty proti ilegálnímu kopírování a nelegálnímu používání, v tomto případě Vám bohužel pomoci nemohu a doporučoval bych Vám přejít na legální instalaci Microsoft Windows XP Home, která je myslím v současné době již cenově velmi dobře dostupné (do konce roku 2003 je na SW uplatňována pouze 5% DPH)

[?] Mám Athlona XP 2500+ a 120 GB disk rozdělený na 3 oddíly. Na jednom pouze zachytávám video z DV kamery. Na druhý ukládám již hotové upravené projekty, které pak exportuji zpět na kameru a pro vlastní potřebu je konvertuji do DivXu a pálím na CD. Když už ty velké soubory, které mají většinou několik desítek gigabajtů, smažu, na disku je již nenajdu, ale místo na disku mi nepřibude. Prostě mi to pořád ukazuje pouze malý zbytek místa na disku. Zkoušel jsem je vysypat z koše a nic, tak jsem koš vůbec nepoužíval a zadal soubory bez koše rovnou mazat a pořád stejné. Pomůže jedině ten jednotlivý oddíl disku naformátovat, což je otrava. Používám Windows XP Home. Moc děkuji za pomoc.

[!] S tímto zajímavým problémem jsem se ještě nesetkal, potřeboval bych znát další upřesňující informace (typy souborových systémů, které používáte, model HDD atd.), každopádně otestujte HDD vhodným diagnostickým programem, ten nabízí každý výrobce pevných disků zdarma na svých internetových stránkách.

WD - http://support.wdc.com/download/
Maxtor - http://www.maxtor.com/en/support/downloads/
Seagate - http://www.seagate.com/support/seatools/
IBM/HITASCHI - http://www.hgst.com/hdd/support/download.htm

[?] Mám Gigabyte 7VA-X s nastavenou FSB 133MHz (AMD1700) Výkon zvyšujem preswitchováním násobiča. Dočítal som sa, že pre RAM je lepšie zdvihnúť FSB na 166. Keď to skúšam s priloženým softom k doske, zdvíha sa mi aj frekvencia PCI. Je to v poriadku?

[!] Ano. Pouze desky s čipsetem nVidia nForce 2 umí zamknout napevno hodnoty PCI/AGP pří atypický frekvencích FSB. Typické dnes používané frekvence FSB jsou 100/133/166/200MHz - při těchto hodnotách je frekvence PCI a AGP na standardních 33 a 66 MHz. Pokud navyšujete FSB na Vaši základní desce pomocí SW, dochází pouze ke změně FSB, ale ne její děličky (ta zůstává na hodnotě 4x33 = 133 & 165/4 = 41,25). Použitá základní deska podporuje oficiálně FSB 166 MHz (používá čipset VIA KT 400) a dělička 5x je tedy obsažena, pokud tedy zvednete FSB v Biosu na 166 Mhz, budou frekvence PCI a AGP korektní. Vhodné je taktéž zvýšení napětí CPU na cca 1,75V (pokud vlastníte CPU s jádrem Thoroughbred-B – samozřejmě na vlastní nebezpečí).


Tím jsou dnešní odpovědi vyčerpány a mě nezbývá, než vás odkázat na naše diskusní fórum, do kterého libovolně vkládejte nové dotazy. My pak z otázek vybereme maximálně 20-30 nejlepších, na které technici společnosti DXT ComputerS odpoví. Odpovědi by se měly na stránkách Doupěte objevit 3. listopadu.

Uzávěrka příspěvků a dotazů je v neděli 26.10. v 8:00 večer. Nové otázky pište do následujícího diskusního fóra:

Diskuze (61) Další článek: Vyzkoušejte akci Apocalyptica japonského Konami!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,