Hardwarový průvodce I – sestavujeme PC do 10 000 Kč

O správném počítači pro práci i zábavu máme všichni přibližně stejnou představu: Pentium 4 nebo Athlon na 1,5 GHz, nejméně 256 MB RAM, k tomu GeForce2 Ultra a spousty dalších vychytaných komponent. Je tu však jeden háček – některým z nás (tuším, že zhruba 99-ti ze sta) bude při předávání takové sestavy chybět několik malých barevných papírků. Jak tedy na to, když už nám i v Komerční bance odmítají převzít jako zástavu sestřiny briliantové naušnice z Matějské poutě?
Nemá smysl si nalhávat, že investice do výpočetní techniky patří k těm nejrentabilnějším. Právě naopak – počítač je poměrně drahý špás, který si v mnoha případech na sebe nevydělá ani coby pracovní prostředek, natož jako nástroj na hraní her. Proto je dobré dopředu pečlivě zvážit, k čemu chceme počítač využívat. Je zbytečné kupovat multimediální PC za padesát tisíc, aby na něm jedinou aplikací bylo účetnictví pod DOSem. V prvním díle hardwarového průvodce se proto zaměříme na nejlevnější sestavy do 10.000 Kč a popíšeme si možnosti jejich využití jak pro hry, tak pro práci.

Vybíráme komponenty pro PC do 10 000 Kč
Pomineme protentokrát variantu, že si dáme do novin inzerát „Kdo daruje PC“. Začneme tedy u nejjednodušší smysluplné sestavy. Po krátké konfrontaci aktuálních ceníků výpočetní techniky zjistíme, že nový počítač do deseti tisíc neposkládáme, ani kdybychom se rozkrájeli. Musíme se tedy poohlédnout po použitém zboží. Není to nic složitého – spousta lidí i firem se často zbavuje použité výpočetní techniky prostřednictvím inzerátů anebo aukcí na internetu.

Podívejme se na konkrétní příklad, jak by mohl vypadat takový počítač za deset tisíc:

Příklad levného PC z použitých komponent
Komponenta Typ Cena (Kč vč. DPH)
Základní deska Acorp (MB pro P90-233) 800
Procesor Intel Pentium 166 MMX 800
Paměť 64 MB 1100
Grafická karta S3 Virge 2 MB 500
Zvuková karta ESS 16b + 2x repro 500
CD-ROM Teac 8x 500
HDD 2,1 GB 1500
FDD Mitsumi 300
Klávesnice standard 101 kláves 300
myš (nová) Genius NetScroll+ 200
Skříň AT 500
Monitor 15“ AOC 3000
Cena celkem 9800

Proberme si teď sestavu podrobněji po jednotlivých komponentech:

Základní deska + procesor

Vzhledem k tomu, že ceny komponent starších pěti let klesají jen velmi pozvolna, nemá význam chodit hluboko do historie. V současné době se už nevyplatí jít do slabší sestavy než je PC třídy Pentium. Například základní desku s procesorem Intel Pentium 100–200 MHz seženete do 1500 Kč. Za 486-ku s deskou dáte třeba tisícovku, ale ušetřených 500 Kč se vám vrátí v podobě několikanásobně slabšího výkonu.

Doporučujeme: Intel Pentium MMX 166-233, značková základní deska (Asus, Acorp, Gigabyte…) s podporou SDRAM pamětí

Alternativy: AMD K5, AMD K6, Cyrix/IBM 6x86 166 a vyšší

Paměti

Při dnešních cenách pamětí si můžete dovolit zdánlivý luxus 64 MB RAM. Proč zdánlivý? Protože velikost operační paměti ovlivňuje do jisté hranice rychlost celého systému víc než cokoliv jiného. Věřte, že naše sestava s 64 MB RAM provozovaná pod Windows bude ve většině případů výrazně rychlejší než obdobný stroj s procesorem o dvojnásobné frekvenci, ale s poloviční kapacitou paměti. Jakmile si jednou začne počítač odkládat obsah operační paměti na disk, veškerý jeho papírový výkon naměřený v benchmarcích jde k čertu a nastupují několikavteřinové prodlevy, při kterých počítač prakticky nereaguje na žádné podněty. Při prohlížení pornofotek z internetu se to dá ještě snést, ale všechna legrace končí ve chvíli, kdy máte v Quaku na mušce protivníka a najednou se vám za poblikávání červené LEDky změní 3D střílečka v krokovací dungeon s pravoúhlými animacemi.

Doporučujeme: 64 MB SDRAM od libovolného výrobce, v případě krajní nouze 32 MB, níž určitě nechoďte.

Grafická karta

Vzhledem k omezenému rozpočtu si pravý 3D akcelerátor zkrátka dovolit nemůžete, některé typy her jej však ani nevyžadují a v prostředí Windows se bez něj také obejdete.

Doporučujeme: S3 Virge DX/VX 2-4 MB s implementací některých 3D funkcí při velmi rozumné ceně

Alternativy: další karty od S3, Trident …

Zvuková karta

Pokud zrovna nejste klavírním virtuosem, uspokojí vás nejspíš drtivá většina dostupných karet.

Doporučujeme: Jestli toužíte hrát hry pod DOSem, berte raději originál Sound Blaster od Creative Labs. Ve Windows se domluvíte prakticky s čímkoliv.

CD-ROM

Teď pozor. Doposud jsme probírali komponenty, které se délkou provozu opotřebovávaly spíš morálně než fyzicky. Zde už je třeba zaměřit se i na bezvadnou funkčnost zařízení. Rozhodně se vyplatí dát přednost spolehlivosti před rychlostí.

Doporučujeme: Obecně značky TEAC, Toshiba, většinou je to stejně kus od kusu.

Poznámka: Pro spouštění programů přímo z CD je vhodné mít alespoň 8x CD-ROM mechaniku.

Pevný disk

Požadovaná kapacita disku je individuální, ale i při instalaci nejběžnějšího programového vybavení (Windows 9x, textový a tabulkový procesor, něco na kreslení, pár her, ) se snadno dostanete přes 1 GB. Proto vám doporučuji: Přidávejte Calgon do každého praní. A nekupujte menší než dvougigový disk.

Doporučujeme: Spíš než zaměřit se na konkrétní značku, raději zkontrolovat vadné sektory na disku.

Floppy disk, klávesnice, skříň

Jako u pevných disků - funkčnost je přednější.

Myš

Nejvíce namáhaná součást počítače, proto neváhejte a kupte si novou.

Doporučujeme: Genius Netscroll+ s kolečkem za cca 200 Kč

Monitor

V našem případě nejnákladnější položka. Obrazovky monitorů mají limitovanou životnost, proto je dobré se na vlastní oči přesvědčit, jestli je obraz ještě dostatečně kontrastní a zda není zdeformovaný. S přihlédnutím k finančnímu omezení nic většího než 15“ monitor asi neseženete.

Doporučujeme: Kvalitní monitory vyrábí EIZO, Samsung, Sony a další, chce to ale posoudit konkrétní kus.

Co si na takové sestavě můžete zahrát:
Tak samozřejmě všechny hry vyvinuté do roku 1996, kdy tato sestava představovala u prodejců výpočetní techniky vrchol nabídky. Ale jak jsou na tom novější hry? Podívejme se na zástupce některých žánrů:

Tahové strategie

Tady není problém, fungují většinou i ty nejnovější.

Jagged Alliance 2, Heroes of Might & Magic 3, Civilization II

Realtime strategie

Většina klasických 2D realtimových strategií funguje v 640x480.

Dune 2000, Tiberian Sun, Age of Empires II

RPG

Některé nové RPG vyžadují podporu akcelerátorů, ale pořád je z čeho vybírat.

Fallout 2, Diablo, Nox

Adventure

Prakticky všechny mimo některých nejnovějších 3D, které vyžadují přítomnost akcelerátoru.

Broken Sword 1&2, Curse of Monkey Island, Polda

3D akce, simulátory letadel, automobilů, sporty a vůbec všechny prostorové hry

Tak tady už začíná jít do tuhého (u některých slabších PC doslova). I když některé ještě lze spustit v softwarovém režimu, většinou není o co stát – bez 3D akcelerátoru a výkonného procesoru si moc zábavy neužijete.

Další možnosti využití
Pokud u vás patologické hráčství zatím nedostoupilo vrcholu, občas asi využijete počítač i k něčemu jinému. Co se ještě dá na takovém PC provozovat
  • bezproblémový chod Windows 9x
  • MS Office včetně verze 2000
  • Internet, e-mail (ale až po dokoupení modemu – starší modemy lze pořídit v cenách už od několika stokorun, nový kvalitní modem vyjde na 1500 Kč a výše)
  • grafické programy – Corel Draw, Adobe Photoshop…
  • + spousta dalších
To je zatím všechno. Pro ty, kteří nemají nervy shánět použité díly po všech koutech republiky, se příště podíváme na zoubek o něco výkonnější sestavě zkompletované z nových, běžně dostupných komponent.
Diskuze (27) Další článek: Creative PlayWorks PS2000 – symfonie v duchu PSX

Témata článku: , , , , ,