Hardwarový rádce

Zatuhává počítač a vy nevíte co s tím? Padají vám hry? Nevíte, jak nainstalovat ovladače? Pokud si nevíte rady a nikdo z okolí toho neví o moc víc než vy, když už vám ani na Internetu nikdo neporadí, nemusíte vyhazovat počítač z okna, jsem tu já. Nevím vše, ale pokusím se vám váš hardwarový problém vyřešit.

Zatuhává počítač a vy nevíte co s tím? Padají vám hry? Nevíte, jak nainstalovat ovladače? Pokud si nevíte rady a nikdo z okolí toho neví o moc víc než vy, když už vám ani na Internetu nikdo neporadí, nemusíte vyhazovat počítač z okna, jsem tu já. Sice nevím vše, ale pokusím se vám váš hardwarový problém vyřešit.

Co musíte udělat, abych vám na váš dotaz odpověděl? Stačí napsat dotaz do Poradny Doupěte nebo nejlépe na můj email. Neříkám, že odpovím na všechny dotazy. Není to také v mých možnostech. Ale slibuji, že každých 14 dní rozeberu deset nejzajímavějších problémů. Na všechny se určitě nedostane, ale budu se snažit ze všech sil.

Koupit 256MB nebo 2x128MB RAMky?!

Dalo by se říct, že je to víceméně jedno. Cena 128 MB PC133 se pohybuje někde kolem 1000 Kč a 256 MB stojí zhruba dvojnásobek. Rozdíly jsou minimální. Ale dalo by se říct, že je lepší rovnou koupit celý 256 MB RAM slot, odpadají vám veškeré potíže s kompatibilitou dvou slotů a zbude vám o jeden paměťový slot navíc. Ale ani když koupíte 2 x 128 MB, neuděláte chybu. Sice přijdete o dvě paměťové banky, ale pokud jsou paměti od stejného výrobce, na nějaké problémy s kompatibilitou můžete zapomenout. Problém mohou nastat jen s dvěma (třemi) odlišnými paměťmi od různých výrobců, ale ani tady není důvod k panice. Je to přežitek z dob SIMM. A ještě malá rada, co se týče koupi pamětí: Kupte si dvakrát 256 MB RAM, za cenu 4000 Kč je hříchem váhat.

V programu WinOnCD neumím vypálit 80 min CD. Jak to mam udělat?

Sice nevím, kterou verzi WinOnCD máte, ale mám s tímto programem určité zkušenosti, tak se vám pokusím poradit. Starší verze tohoto programu se tváří, jakoby podporu 80 minutových CD neměly, ale opak je pravdou. Pokud se dostanete přes velikost 650 MB, rozsvítí se vám dolní ukazatel využitého místa CD červeně. Toho nedbejte, vložte do mechaniky 700 MB/80 minutové CD a zmáčknete tlačítko Record.

Prosím napište mi jaký je rozdíl mezi Windows 98 a Windows Millennium a jestli ho mám zkusit místo W98. Předem dík za odpověď

Rozdíl těchto dvou systémů není nijak markantní, Windows Millenium je spíše takový velký update Windows 98 než nějaký technologický skok, jak je tomu u Windows 2000. Jádra systému jsou totožná, a tak drtivá většina programů a her fungují na obou systémech stejně. Windows ME mají však několik záporů: jsou o něco pomalejší než Win 98 (rozdíl však není tak výrazný), neobsahují DOS (kromě promptu ve Windows), jsou náročnější a zaberou více místa na disku. A klady? Jsou hezčí (ale to je subjektivní názor), při ATX vypínání se nezasekávají (je to problém rychlejších počítačů), startují rychleji, mají zabudovaný Windows Media Player 7 a Internet Explorer 5.5.

Pokud máte starší počítač s Windows 98 a fungují vám dobře, není důvod proč byste si Windows ME na svůj počítač instalovali. Pokud máte procesor od 500 MHz nahoru s 256 MB RAM a pokud za to ty peníze dáte, tak není špatný nápad si Windows ME nainstalovat. Ale v dnešní době už je stejně lepší si počkat na Windows XP, které budou o poznání graficky hezčí než Windows ME (a především mnohokrát výkonnější).

Nevíte někdo, jaký je rozdíl mezi ATI Radeon a Radeon VE?

Ati Radeon VE je odlehčená verze klasického Radeonu (a to jak 64 MB, 32 MB DDR i 32 MB SDR verze). Sice je grafické jádro karty shodné, ale firma ATI se postarala, abychom dostali za méně peněz pořádně okleštěnou verzi. Okleštěná verze má 32 MB DDR paměti, ale jen na 64-bitové sběrnici, která dost omezuje Dále je ochuzena o jeden renderovací tok (pipeline) a RAMDAC (digital/analog převodník) pracuje na nižší frekvenci, proto nedosáhneme slušné obnovovací frekvence ve vysokých rozlišení. Lepší představu si můžete udělat z tabulky, rozdíly jsou vyznačeny červeně:

  Radeon 64 MB DDR Radeon VE 32 MB
Jádro Rage6C Rage6C
Pracovní frekvence 183 MHz 183 MHz
Počet chipů 1 1
Renderovacích toků 2 1
Texelů za jeden cyklus 3 3
Texelů za jednu sekundu 1100 miliónů 549 miliónů
Paměťová sběrnice 128 bit DDR 64 bit DDR
Frekvence RAMDACu 360 MHz 300 MHz
Paměťová propustnost 2,9 GB/s 2,9 GB/s
Výrobní technologie 0,18 mikron 0,18 mikron
Orientační cena 8510 Kč s DPH 3850 Kč s DPH

Nemůžu rozchodit jednu desku a potřeboval bych k ni najít manuál. Je na socket 7 má integrovaný zvuk a grafiku, 2 DIMM sloty a 4 SIMM, 3 ISA a 4 PCI.

Nemohu poradit, kde přesně naleznete manuál k vaši desce, protože jste neuvedl přesný typ desky ani výrobce. Ale problém se starými manuály je častý a proto není na škodu uvést pár adres, kde se staré manuály dají sehnat:

Většina manuálů je v PDF souborech, které jsou čitelné v programu Adobe Acrobat Reader.

Chci si nainstalovat detonatory pro TNT 2 ULTRA. Momentálně mám ovladače od Creative Labs, musím nejprve odstranit tyto ovladače, a pak nainstalovat detonatory? Jaký je správný postup? Ještě jedna věc. Která verze detonatorů je ideální pro TNT 2 ULTRA a Direct X 8.

Starší ovládače nemusíte nutně odinstalovávat, ale pro klid duše to udělat můžete. Nejpohodlnější je ovladače rovnou přeinstalovat, přesný postup je tady:

Stiskněte Start-> Nastavení -> Ovládací panely -> Systém. Zde se přepněte do okna Správce zařízení a najděte položku Grafické adaptéry, pod ní se skrývá položka vaší grafické karty. Na tuto položku klikněte. Otevře se nové okno. Zde se přepněte do dialogového okna Ovladač a nyní stačí jen zmáčknout tlačítko Aktualizovat ovladač. Zde zatrhněte políčko Zadat umístění ovladače (pro zkušené uživatele) a klikněte na Další. Poté zatrhněte políčko Zobrazit seznam všech ovladačů v daném umístění a vybrat ovladač a Další. Nyní stačí kliknout na tlačítko Z diskety a Procházet. Nyní je to na vás. Musíte najít daný adresář, kde jste archív s Detonator drivery rozbalili. Poté stačí jen stisknout dvakrát OK. Na tlačítko Další také klikněte dvakrát. Nyní restartujte počítač a drivery jsou nainstalované.

A které Detonátory jsou nejlepší? Na vašem místě bych volil oficiální ovladače ve verzi 6.50. Jsou bezproblémové a vyždímají z grafické karty maximum.

Mam problém s novým HDD Seagate Barracuda III 30.6 GB 7200 rpm. Vypíná se každých 10 vteřin a při tom se nedá pracovat. V BIOSu sem vypnul Power Management, ve Woknech mám 1 hodinu, ale nepomohlo to.

Pokud vypnete veškerý Power Management v BIOSu i ve Windows a disk vám pořád vypíná, je to s velkou pravděpodobností hardwarová závada pevného disku, a proto je nejlepší tento disk reklamovat u svého prodejce. Pokud je to starší disk, který záruku již nemá, zbývá už jedině koupit nový.

Ahoj Lidi. Mám takový malý dotaz. Chtěl jsem se zeptat, jestli jde propojit dva počítače přes kabel USB. A jestli ano, jak na to.

Ano, spojit dva počítače USB kabelem je možné, ale má to jeden háček. Motherboardy obou počítačů musí podporovat funkci PC2PC a tuto vlastnost mají jen nové desky firmy Microstar. Nastavení je velmi lehké, je to klasické Plug&Play. Více informací si můžete přečíst na stránce MSI.

Mohl by mi někdo poradit nějaký 17" nebo 19" monitor s kvalitním obrazem?

Záleží na tom, kolik do koupě nového monitoru míníte investovat. V oblasti kolem 10 000 Kč bych doporučil ADI MicroScan 5PD s úhlopříčkou 17 palců. Kolem 20000 Kč je velmi sympatický 19“ ADI MicroScan G910 s trinitronovou maskou, což zajišťuje křišťálový obraz. Pokud si potrpíte na vysoké horizontální frekvenci, doporučil bych Iliyama Vision Master Pro 451 s cenou kolem 25000 Kč. A pokud chcete absolutní špičku mezi monitory, je asi nejlepší devatenácti palcový EIZO T68 a dovolil bych si tvrdit, že je asi ve své třídě nejlepší, ale cena se blíží k 40 000 Kč.

Uvažuji že stávající PC věnuji příští rok k narozeninám vnukovi a sám si něco uklohním. Prosím Vás o radu, z hlediska budoucnosti co použít za procesor - jestli Intel nebo AMD a jakou základní desku. Chtěl bych, aby to už bylo trochu nadčasové , abych se už na podzim nebil do hlavy, co jsem to zbaštil. Možná bude dobré ještě chvíli počkat, až AMD vypustí nové typy procesorů, aby byla deska s nimi kompatibilní.

Koupě nebo upgrade počítače je poslední dobou velmi složitá záležitost. Trh s počítači se vyvíjí tak rychle, že co včera bylo horkou novinkou, dnes je schováno v zaprášených policích počítačových obchodů. Ceny se mění doslova ze dne na den, a tak se jen s těží dá říct, kdy je nejlepší doba na koupi nového počítače. Ale ze své zkušenosti vím, že v roce existuji dvě období, kdy jsou podmínky pro koupi lepší. První období je asi po Vánocích (celý leden) - ceny rapidně klesají, jsou velké slevy a počítačové firmy jsou technologicky vyčerpané po Vánocích, proto se trh zklidní. Další období je ke konci prázdnin a na začátku školního roku. V té době většina firem uvádí na trh nové produkty a starší se zlevňují.

Sice se to nezdá, ale v dnešní době z důvodu velkých konkurenčních tlaků si můžete pořídit velmi kvalitní počítač (bez monitoru) do 30 000 Kč. Podle mého názoru bude ideální konfigurace v září 2001 tato:

  Název komponenty Odhadovaná cena Datum uvedení
Procesor AMD Duron (jádro Morgan) 1 GHz 5000 Kč s DPH srpen 2001
Základní deska MSI K7T 266 Pro 5500 Kč s DPH květen 2001
Paměti 2 x 256 MB SD RAM 3500 Kč s DPH -
Grafická karta GeForce 2 GTS 32 MB DDR 5000 Kč s DPH duben 2000
Hard Disk Seagate Barracuda III 40 GB 5000 Kč s DPH Q1 2001

Těchto stěžejních 5 komponent vyjde celkem asi na 24 000 Kč, pokud k tomu připočítáme modem, zvukovou kartu, CD ROM, disketovou jednotku, case, klávesnici a myš – dostaneme se na oněch slibovaných 30 000 Kč s DPH, s kvalitním 17“ monitorem se cena bude pohybovat kolem 40 000 Kč. A to je za velmi slušný počítač sympatická cena.

Diskuze (39) Další článek: Exclusive Team Factor screenshots

Témata článku: , , , , , ,