Harry Potter and Chamber of Secrets – Pozor na Bradavice II!

Filmová adaptace neuvěřitelně populárních trampot brýlatého kouzelníčka řádí v kinech a tento čas větší povolnosti potencionálních kupců přeci nemůže zůstat nevyužit vydáním nějaké té hry. A jak už podruhé na Doupěti vidíte, nezůstane nevyužit. EA umí sklízet na všech frontách.

Multiplayer: ne
Paměťová karta: minimálně 173 KB
Analogové ovládání: pouze páčky
Vibrace: ano
Externí podpora: nic
Výrobce: EA
Vydavatel: EA
Orientační cena: 1 800 Kč

Harry Potter

Harry Potter je jméno. Jméno dostatečně slavné a známé na to, aby zvládlo představit svého nositele nejen těm, kdo jej zbožňují, ale i těm kdo dělají s pokrčeným čelem nechápavé při jeho zaslechnutí. Mé maličkosti k představování není absolutně třeba. Díky z velké části zaslouženému fenomenálnímu úspěchu po papíře se promenádující fantasii J. K. Rowlingové je dnes už ale Harry Potter víc než jen jméno brýlatého, nenápadného klučíka s jizvou na čele. Harry Potter je značka. Značka, kterou můžete s trochou fantazie nalepit skoro na cokoliv a uděláte tak tomu "cokoliv" větší službu než sebelepší reklama. Třeba, třeba na hru.

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Harry EA Potter

Znáte-li knížku, je pravděpodobné, že znáte i film. A znáte-li film, tak z poloviny znáte i hru samotnou. V EA se hraje zásadně na jistotu, takže si bez problémů dovedete představit audiovizuální kulisu a stejně tak i kostru, po jejíchž obratlích vás hra sveze. Víte, že poté, co se Harry navzdory vůli svých pěstounů po prázdninách trochu komplikovanější cestou dostal do Bradavic, nedočká se kromě starých přátel ničehož příliš dobrého. Zlověstné nápisy krví o tajemné komnatě, zkamenělý "mudblodové" (studentíci magie bez "čisté" krve) a hadí hlas toužící po krvi, hrající na kovadlinku s bubínkem jen v Harryho uších rozhodně nevěstí nic dobrého. A v momentě, kdy zkamení i vaše nejlepší kamarádka Hermína a škola v Bradavicích je před zavřením vám dojde, že nevěstí správně. Naštěstí, jak rovněž víte, jim to nebude nakonec příliš platné. Stejně tak jako vám nebude platné, že znáte film i předlohu, protože (opět naštěstí) tím znáte hru samotnou skutečně jen z poloviny.

To, že se v EA hraje zásadně na jistotu totiž znamená nejen to, že hra bude předloze věrná tam, kde to lze logicky očekávat, ale především, že to bude pořád ještě hra, která bude více než jen interaktivními omalovánkami svým předlohám. Ocitnete se tak díky značce HP v důvěrně známém světě a prožijete důvěrně známý příběh, aniž byste se ovšem nepobavili náplní, pro kterou v knize ani filmu není z pochopitelných důvodů místo. Kostra totiž ve hře potřebuje obalit trochu jiným masem, než ta papírová či celuloidová.

A jelikož v EA jsou na obdobné věci profíci, nejde o žádné laciné zbytkové flaxy, ale o pěkně libové masíčko hned několika druhů, díky jejichž mixu se celek těžko někam přesně zaškatulkovává. Najdete tu trochu z adventury, trochu z Tomb Raidera a pochopitelně něco z plošinovek. Pro lepší ilustraci tak bude možná šíleně znějící "akčně arkádová adventura", potřeba vysvětlit trochu zevrubněji. Po kratším prologu, zachycujícím Harryho cestu do Bradavic (z velké části absentujícího v PC verzi) se jak matrioška rozbalí ústřední kostra hry, dělící ji samotnou do několika dnů a nocí. Během doby, kdy si slunko zevluje na obloze, chodíte jako poslušní studentíci pravidelně na semináře (létání, černá magie apod.), jejichž absolvováním získáte nejen tu a tam nějaké to kouzlo (které si musíte v akčnější části zasloužit) či bodíky do soutěže mezi jednotlivými studentskými kolejemi, ale především si tím opětovně posunete příběh o další krok blíže konci. Před i po nich jsou vám a vaší zvědavosti celé Bradavice otevřeny a tak se můžete bavit jejich prohledáváním, sbíráním kartiček (za každých deset se vám zvětší zdraví), Bertíkových fazolek či klábosením s ostatními studentíky. Jakmile to slunce nahoře přestane bavit a prohodí si to s měsícem, přichází čas povyrazit si nikoliv v hospodě, ale opětovně po Bradvicích a zjistit toho kapánek více o příběhovém pozadí splněním úkolu, s nímž tutově někdo z vašich spolubydlících přijde. Cíl je zpravidla jasný, situaci jen trochu komplikují hlídkující profesoři, díky nimž budete muset protentokrát být v dostřelu jejich kouzel tišší a nenápadní jako, ehm, had (pokud si slovo had přeložíte do angličtiny, přidáte ještě jednu drobnost, tak pochopíte proč ne "jako myš"). Splníte-li, vyjde slunce a kolotoč se opakuje.

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Na hru podle filmu/knihy velmi solidní a logicky poskládaná kostra, umožňující zachytit klíčové okamžiky předlohy, aniž by však sklouzávala do jejich rádoby interaktivního papouškování a omezovala se tak jen na ně. Především díky volnosti, kterou mezi přeskočením na další obratel páteře hry máte. Známé prostředí, řada využitelných poschovávaných věcí a dobrý level design pak důstojně hrají svoje role motivačních faktorů k jejímu využití. Zároveň pak tato relativně otevřená herní struktura (něco na způsob GTAčka s přimhouřeným okem) dělá z pracně a krásně vytvořeného herního prostředí víc než jen kulisy. Spíš takový uvěřitelný mini svět, což je na každý pád plus a lepší cesta k využití filmové licence než třebas v případě Two Towers (mlátička ve filmových kulisách). Kosti prostě v EA zvládli. Problém je, že z masa tu a tam leze i červ. Jakkoliv je celkový páteřní design povedený a moderní, herní náplň samotná občas skřípe. Na vině jsou především zbytečné maličkosti, v součtu však mající vliv větší než malý. Především je hra v základě spíš než novým dílem příběhovým a technickým upgradem loňské verze (na což jsou ostatně v EA rovněž specialisty). Jistě, ovládání je překopané k lepšímu a náplň hry je variabilnější, ale podobnost je díky identickému prostředí hry až příliš nápadná a do ceny hry se nijak nepromítá. Problémem je i ovládání, které ačkoliv je stylu hry mnohem více vyhovující a flexibilnější, stále je trochu příliš schematické. Především až přílišná automatičnost (skákání) je ve výsledku poměrně dosti omezující a místy ve spolupráci s kamerou vede k zmateným situacím. Pro zkušeného hráče denní chleba, adresátem Harryho ovšem je poněkud mladší publikum. Pro pařánky z jejich řad může rovněž představovat problém skutečně velké množství dialogů (samozřejmě s maximálně angl. titulky), které jsou pro pochopení toho, co máte dělat, poměrně zásadní. Věci by určitě místy pomohla přehledná automapa, nějakým způsobem zaznamenávající aspoň místa, kam se máte dostat. Ta, co tu najdete, je žel nepoužitelná. A prostředí hry je otevřené a velmi rozlehlé, takže pokud dialogům nerozumíte či aspoň nemáte představu, kde se co v Bradavicích nachází, můžete se velmi snadno ztratit. Metal Gearovské noční pasáže jsou pak až moc stereotypní a můžou se stát díky menší přehlednost zbytečně frustrující. Výsledkem pak může být pro mladší publikum trochu zbytečně komplikovaná hra, z které se trochu vytrácí zábava a bezprostřednost. Naopak pro ostřílenější Pottera znalé veterány to je až příliš jednoduché (tudíž i krátké) a průhledné. Jistě, můžete se bavit prozkoumáváním herního prostředí, které vám toho nabízí tím víc, čím víc kouzel umíte, ale pokud nejste Potteromanem, tak je otázkou, bude-li vás to bavit. Pokud ne, těžko oceníte promyšlený design, který, jak už bylo zmíněno, patří k devizám hry.

Světlé stránky hry
  • dobře využitá licence
  • vynikající grafika
  • neotřelých mix chutných ingrediencí
  • Harry Potter
Temné stránky hry
  • na takové jméno slabá prezentace
  • příliš časté nahrávání
  • časem poněkud repetetivní
  • je to na CD a tudíž bez jakýchkoliv bonusů

K těm rovněž patří opravdu vydařené grafické provedení (zdařilejší než u PC verze), disponující velmi kvalitními texturami, perfektním nasvícením a detailními modely postav. Výsledný dojem trochu kazí slabší a nekonstantní framerate a především šíleně dlouhé a uvnitř Bradavic všudypřítomné nahrávání, které kouskováním przní i celkový dojem věrohodnosti virtuálního světa. Na poměry EA a licenci, kterou vlastní, je slabá i celková prezentace hry. Hudba je sice jako ve filmu a tudíž na úrovni, ale namluvení a převážně enginové animačky jsou naprosto amatérské (žel nic jako v Two Towers). Na nějaké záběry z filmu či bonusové materiály, které už jsou skoro nedílnou výbavou her na PS2, můžete protentokrát zapomenout. Aby autoři neměli špatné spaní z nevyužitého místa, je hra pro jistotu jen na CD.

Harry Potter 2 Harry Potter 2

Především ale hře tak nějak úplně chybí jiskra a šťáva. Chybí tu nadšení, které tak jasně sálá z každičkého kousku Jaka a Daxtera či Ratcheta s Clankem. Chybí tu invence, která by ve výsledku udělala z toho mixu už viděných nápadů něco víc, než jen mix viděného, byť dobře chutnajícího. A rovněž tu magickou a vtahující atmosféru knižní předlohy tu stejně jako ve filmu najdete těžko. K jejímu vytvoření totiž jen dobrá kostra spolu s virtuální replikací kulis a příběhu nestačí. Jistě, Chamber of Secrets JE kvalitní a profesionálně udělaná hra, ale to by mělo být dnes už naprosté minimum. Minimum, které stačí pro rychle udělaný kvalitní výrobek pro masy, který chutná, ovšem za chvíli si na něj nikdo nevzpomene. Nakonec ale o nezapomenutelnost EA snad nikdy nešlo.

Grafika: 8/10
Hudba: 7/10
Zvuky: 6/10
Hratelnost: 6,5/10

Předvídatelný výsledek profesionální práce dělané bez zápalu a nadšení. Krásné, celkem zábavné, ale bez šťávy a "jiskry v oku". Jinými slovy, typická hra z produkce EA.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Diskuze (1) Další článek: Ke každé konzoli Nintendo GameCube hra zdarma!

Témata článku: , , , , , , , , , ,