Historie Zaklínače: z knih na monitor

Zaklínač je vzhledem k vydání posledního fenomenálního dílu herní série velmi žhavým tématem. Osudy zaklínače Geralta zapůsobily na hráče, čtenáře a možná i fanoušky polských seriálů. V následujícím článku se podíváme, jak zaklínač Geralt z Rivie přišel na svět a jak se odvíjel jeho příběh, převážně v té herní podobě.

Pozor! Článek může obsahovat spoilery z knih a herní série!

Andrzej Sapkowski, stvořitel

Každý, kdo zná Geralta z Rivie musí znát také jeho stvořitele, polského spisovatele Andrzeje Sapkowského. Ten se narodil 21. června 1948 v Lodži a svou první povídku vydal v roce 1986. Poprvé spatřil Zaklínač světlo světa v roce 1990, kdy vyšla stejnojmenná povídka Zaklínač (Wiedźmin), a to v polském magazínu REPORTER.

1134ad9a31eab84846d3f424e7a2_base_optimal.jpg

V České Republice vyšel poprvé Zaklínač v roce 1992 v podobě sbírky povídek s názvem Zaklínač - Stříbrný meč. Kniha obsahovala povídky: Zaklínač; Zrnko pravdy; Menší zlo; Otázka ceny; Cesta, z níž není návratu. Následovala kniha Zaklínač - Věčný oheň s druhou sérií povídek a celou ságu zakončovala kniha Zaklínač - Meč osudu, se třemi povídkami: Trošku se obětovat; Meč osudu; Něco víc. Třídílné vydání ságy o zaklínači Geraltovi mělo na svědomí pražské vydavatelství Winston Smith.

mec_v.jpg

O druhé vydání se pak postaralo ostravské nakladatelství Leonardo, které doplnilo do ságy knihy: Krev elfů; Čas opovržení; Křest ohněm; Věž vlaštovky; Paní jezera. Tři první povídkové knihy také předělali do dvoudílného vydání. 

Všechny povídky na sebe navazují následovně:

  1. Cesta, z níž není návratu

  2. Zaklínač

  3. Hlas rozumu

  4. Zrnko pravdy

  5. Menší zlo

  6. Otázka ceny

  7. Konec světa

  8. Poslední přání

  9. Hranice možností

  10. Střípek ledu

  11. Věčný oheň

  12. Trochu se obětovat

  13. Meč osudu

  14. Něco víc

  15. Něco končí, něco začíná

Řezník z Blavikenu

Hlavním hrdinou knižní, seriálové i herní variace je zaklínač Geralt z Rivie, syn čarodějky Visenny a (pravděpodobně) válečníka Korina. Hned v útlém dětství byl sebrán matce a převezen do pevnosti Kaer Morhen, kde měl podstoupit výcvik zaklínače. Geralt přežil běžný výcvik a mutaci na zaklínače a protože jeho výsledky byly opravdu nadprůměrné, byl zvolen pro experiment s dalšími mutacemi. Následkem těchto pokusů mu také zbělaly vlasy a lidé mu začali říkat Bíly vlk.

2015_05_31_Alchemy.jpg

Po úspěšném výcviku se Geralt vydává do světa na své klisně jménem Klepna, podle které pak pojmenoval svého každého dalšího koně. Jako každý zaklínač, si měl vydělávat na živobytí zabíjením nestvůr.

O všech dobrodružstvích se můžete dočíst právě v knihách od Andrezeje Sapkowskeho. Nemá cenu vysvětlovat, o čem jsou všechny knihy a povídky a připravit vás o skvělý zážitek. Zmíníme tedy jen pár důležitých událostí, které se odehrály během Geraltova putování.

Jako první vysvětlíme jeho přezdívku “Řezník z Blavikenu”. Při projíždění jedním z měst narazil Geralt na starého známého mága Stregobora. Díky kolotoči událostí byl Geralt nakonec nucen zabít spoustu nevinných lidí, aby zvolil menší zlo. Díky tomuto činu pak dostal přezdívku Řezník z Blavikenu. Povídka Menší zlo je považována za jednu z nejlepších o zaklínači.

Další zajímavou událostí byla záchrana rytíře Ježka a jeho nastávající ženy Pavetty. Ta mu za záchranu životů přislíbila své nenarozené dítě. Když si pak ale pro dceru rytíře Ježka Geralt přišel, rozhodl se zanechat ji v náručí matky. Tak vstupuje do příběhu malá Ciri, kterou dnes již všichni známe z třetího herní dílu, Divoký hon. Geralt se během putování setkává s Ciri celkem třikrát, až ji nakonec vezme pod svou ochranu. Objeví v ní nadpřirozené schopnosti a rozhodne se povolat na pomoc svou starou známou čarodějku Triss. Ta usoudí, že dívka vládne ještě větší silou než ona sama a Geralt se tak rozhodne předat dívku své milence a hlavně skvělé čarodějce Yennefer. Ta ji začne učit ve svatyni Melitelé a Geralt vyráží zjistit, odkud pramení síla, kterou Ciri vládne.

Na svých cestách se pak potkává s trpaslíkem jménem Zoltan Chivay a přidává se k jeho skupině prchající před válkou. Později Geralt společně s jedním členem Zoltanovi skupiny pomůže vojákům z Lyrie a Rivie zahnat nilfgaardskou jízdu, za což si Geralt vyslouží rytířský titul a může si tak právem říkat Geralt z Rivie.

maxresdefault.jpg

Na závěr dobrodružství dojde ke střetu jak Geraltovy družiny s Vilgefortzem (věznitel Ciri), tak i vojsk nordlingských království proti nilfgaardskému císaři. Po souboji odjíždí Geralt s Yennefer kamsi do neznáma a Ciri se pomocí magie teleportuje do doby krále Artuše.

Tak končí příběh knižního zaklínače, Geralta z Rivie.

V roce 2014 pak knižní sérii doplnila ještě další sbírka povídek s názvem Bouřková sezóna.

The Witcher

Witcher1.png

První hra, která vypráví příběhy zaklínače Geralta vyšla v říjnu 2007. Zaklínač byl velmi očekávanou hrou a všichni doufali, že příběh a postavy budou napsané stejně propracovaně jako v knihách. Celého díla se ujalo polské studio CD Projekt RED a musíme říct, že hru zvládli na výbornou. Pokud jste prvnímu Zaklínači odpustili maličko nedotaženou grafiku, čekal vás skvělý herní zážitek.

Mnohé překvapil netradiční bojový systém, kdy jste museli kliknout v tu pravou chvíli, aby Geralt udělal výpad. Hráče tento bojový systém rozdělil na dva tábory. Jedna polovina si bojový systém oblíbila, dokonce pak bědovala, že není i v druhém díle, ta druhá se s ním nikdy nesrovnala. Spoustu hráčů tak přestalo prvního Zaklínače hrát, protože v podstatě stačilo stát na místě a klikat ve správnou chvíli myší.

664-1-1383318713.jpg

V září 2008 pak vyšla vylepšená verze Zaklínače. Ta obsahovala množství nových animací, přepracované dialogy a vylepšené modely NPC postav. K vylepšené edici jste také dostali spoustu dárků, jako například mapu Temerie nebo “making-of” DVD.

Vývojářům se podařilo zkrátit načítací časy až o 80% a spoustu lidí tak zajásalo a Zaklínače si zahrálo ještě jednou.

V prvním Zaklínači autoři použili mnoho prvků z knižních předloh, zároveň ale vyprávějí svůj vlastní příběh a staví Geralta do situace po ztrátě paměti. Díky tomu je hráč nucen znovu se učit všechna kouzla a objevovat dovednosti, které Geralt má.

k6ikaewlhcbad5pag3bm.jpgmaxresdefault (1).jpgthe-witcher-1-screenshot-36.jpg

Vystupuje zde záhadná zločinecká organizace Salamandra v čele s Azarem Javedem. Geralt tak v průběhu hry postupně objevuje a odkrývá vodítka, které vedou k mágovi Javedovi. V příběhu samozřejmě nechybí Triss ani Marigold. Pokud by se vám stýskalo po Yennefer, musíte stáhnout některé z přídavných dobrodružství, které ke hře Zaklínač vznikly. Zaklínač je hodně o vyjednávání a získávání informací. Špatně nasměrovaný rozhovor může hru dost znepříjemnit, naopak šikovně získaná informace vám může později pomoci vyřešit daný úkol bez námahy.

Kromě hlavní příběhové linie je ve hře také hromada vedlejších questů. Jako nájemný zabiják nestvůr tak pomáháte vesnicím s příšerou z lesa nebo zabíjíte nestvůry utábořené poblíž obchodních cest.

Zaklínač byl povedenou hrou a když se pak vývojářům podařilo opravit mnoho chyb a nedostatků vydáním vylepšené edice, nebylo o úspěchu Zaklínače pochyb.

Zaklínač 2: Vrahové králů

WITCHER-2-BANNER-NERDO1-575x240.png

Druhý Zaklínač se na pultech objevil v květnu roku 2011. Po úspěchu prvního dílu všichni netrpělivě čekali, jak se povede pokračování Geraltových dobrodružství.

Všichni fanoušci litých soubojů zajásali, netradiční bojový systém z prvního dílu byl pryč a hráč tak ovládal zaklínače konečně naplno. Také příběh se nyní větvil daleko více a politické machinace vás tak vtáhly pořádně do děje. Pokud jste hráli hru dvakrát a pokaždé se přidali na jinou stranu, čekalo vás spoustu hodin hraní, o kterých jste při prvním pokusu neměli ani ponětí. Téměř jedna třetina hry je úplně jiná, v závislosti na tom ke komu jste se rozhodli přidat.

TheWitcher2_03_forest-noscale.jpg

Celý děj pak navazuje na události z prvního dílu, kdy Geralt zachránil krále Foltesta a poprvé viděl podivného zabijáka, který je nejspíše zaklínačem.

Začátek druhého dílu se odehrává ve vězení a slouží jako takový prolog. Místnímu veliteli Rochemu vypravíte vše, co se stalo v den vraždy a vaším úkolem je přesvědčit ho, že jste nevinní.

Později se k vám přidává také Triss a společně s velitelem Rochem se vydáváte po stopě neznámému vrahovi. Geralt ve druhém díle také tak trochu objevuje sám sebe a užijete si tak spoustu zajímavých informací z jeho historie.

472604.jpg5.jpgpic3l.jpg

Jak se postupně zamícháte do politiky, naberou události rychlý spád. Musíte se rozhodnout, zda zůstanete na Rocheho straně nebo přeběhnete k Iorvethovi. Podle toho se pak odehraje celá druhá kapitola hry a vaše rozhodnutí se přenesou i do té třetí. Na konci pak musíte rozhodnout mezi životem Triss a životem princezny Temerské říše. Každé vaše rozhodnutí pak vede k některému z konců, který si pro vás vývojáři připravili.

Ke zklamání mnohých hráčů také vývojáři polevili co do počtu polonahých žen s velkými ňadry. V prvním díle byste jen těžko hledali slečnu, která by měla menší prsa a všem se třepaly jako želé, když k vám v nějaké animaci přistoupila. Druhý díl je tak o něco dospělejší a snaží se zaujmout hlavně příběhem, neutočí na ty nejnižší lidské pudy.

Zaklínač 3: Divoký hon

the-witcher-3-wild-hunt-banner.png

Poslední a zřejmě závěrečný díl herní série vyšel v květnu minulého roku a okamžitě začal trhat rekordy. Cenami ověnčený třetí Zaklínač je opravdu velmi podařenou hrou a v dnešní době byste jen těžko hledali propracovanější RPGčko, než právě Divoký hon. Obrovský otevřený svět, který vypadá naprosto úžasně, vás vtáhne do děje a atmosféra světa vás zcela pohltí. Budete chtít prozkoumávat každý kout a kochat se u toho překrásnou slovanskou přírodou.

Ve třetím díle se vývojářům podařilo velice dobře skloubit otevřený svět a zároveň jednu dějovou linku. I přes velký otevřený svět vás hra parádně vede mapou a rozhodně se nejedná o sandbox, jako je například Skyrim. Můžete sice otevřeně cestovat světem, v Zaklínačovi ale nebudete na příšery ze vzdálenějších oblastí stačit. Nezbývá tedy než se držet dějové linky a postupně objevit celý svět Zaklínače.

Witcher3 (1).jpg

Příběh třetího dílu se točí okolo Divokého honu, temného bratrstva, které chce Ciri. Protože jde o Geraltovu žačku, kterou sám označuje za svou dceru, vydává se po jejích stopách, aby ji našel dříve než jezdci Divokého honu. Tak jako v knihách se Geralt se Ciri několikrát minou jen o fous a neustále tak zjišťujete, kam vedly její další kroky a kdo by o ní mohl něco vědět. Příběh doplňují skvěle zpracované pasáže, kdy můžete hrát za Ciri a na vlastní kůži si tak zažít vyprávění někoho, kdo se s ní setkal a od koho Geralt potřebuje informace. Jedná se vždy o krátké (10-15 minut) pasáže, kdy nemáte přístup k inventáři ani postavě, jen hrajete něčí vzpomínku, ve které vystupuje Ciri.

witcher3.jpgWitcher-3-11.pngwitcher3-2015-05-29-03-15-55-35.jpg

Každé vaše rozhodnutí má nějaké následky a často může úplně změnit směr, jakým se bude ubírat hlavní příběh nebo příběhy ostatních lidí. Nejednou tak můžete špatným rozhodnutím zpečetit osud celé vesnice nebo společenstev. Vesnici, které jste se snažili pomoci nakonec najdete vydrancovanou a obyvatele mrtvé.

Hlavní dějovou linku doplňuje nespočet vedlejších questů, z nichž každý je unikátní a vypráví svůj malý příběh. Někdy se i ten nejbanálnější úkol může zvrátit v několikahodinové pátrání po vrahovi nebo příšeře. Často musíte nestvůry vylákat z doupat nebo připravit nějakou past. U třetího Zaklínače se prostě nemůžete nudit. Vedlejší questy jsou skvěle napsané a často vás chytnou více než hlavní dějová linka.

The-Witcher-3-2.jpg

Třetí Zaklínač je rozhodně nejlepší RPGčko současnosti, jistě každý na této hře najde spoustu nedostatků, ty jsou ale ničím v porovnání s celkovou velikostí hry a hlavně možnostmi, které nabízí.

Hlavní kampaň vám zabere něco okolo 45 hodin hraní. S vedlejšími úkoly, poklady, místy k prozkoumání a vším co Zaklínač 3: Divoký hon nabízí, můžete klidně ve hře strávit i 500 hodin.

Příběh doplní ještě dva datadisky. První z nich, Srdce z kamene, vyšel v říjnu minulého roku a přidal do hry další příběhovou linku, nové vybavení, nepřátele, lokace a NPC. Nový příběh vám přidá něco okolo 10 hodin hraní. Nyní už se můžeme jen těšit na vydání druhého datadisku, který nese název O víně a krvi. Ten se bude odehrávat v nové lokaci, v knížectví Toussaint s malebnou architekturou a pohádkovým nádechem.

the-witcher-3-blood-and-wine-thumb.jpg

Geralta není nikdy dost

Pokud byste chtěli ještě více proniknout do světa Zaklínače a poznat Geralta z Rivie, můžete kromě knih sáhnout také po komiksech nebo zhlédnout polský seriál Zaklínač v hlavní roli s Michałem Żebrowskim.

z02.jpg

Jak jste na tom se Zaklínačem vy? Hráli jste všechny díly až do konce? Který byl nejlepší a který nejhorší? Četli jste nejdříve knihy nebo prvně hráli hry? Četli jste vůbec nějakou knihu? Vyhovoval vám bojový systém z prvního dílu nebo raději akční šermování z druhého a třetího? Hrajete Zaklínače s polským dabingem?

Diskuze (21) Další článek: Producent akce Battalion 1944 je z Battlefieldu 5 nadšen

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,