Hráči už se obejdou bez PC i Xboxu. Microsoft bude streamovat všechny hry

Microsoft vylepší streamované hraní i aplikaci Xbox pro Windows 11

Microsoft v předstihu před nedělní akcí Xbox & Bethesda Games Showcase oznámil několik důležitých novinek týkajících se streamovaného hraní prostřednictvím cloudu. Služba dostupná již více než rok a půl v Česku se teď dostane i do Argentiny a na Nový Zéland. Firma zároveň rozšířila spolupráci se Samsungem a ten na svých letošních chytrých televizorech nabídne aplikaci pro streamované hraní. Microsoft už přitom jedná i s dalšími výrobci obrazovek.

Dosud bylo možné pouštět v cloudu jen vybranou stovku her specificky vybranou Microsoftem. Redmondská společnost ale uvedla, že ještě letos budou moci předplatitelé nejvyšší tarifu Xbox Game Pass Ultimate hrát jakoukoliv hru zakoupenou ve Storu. Tedy všechny tituly pro Xbox, pokud zpětně neupřesní nějaká jiná omezení.

Na příští rok pak chystá tzv. Project Moorcroft, jakýsi inkubátor demoverzí, které si budou moci hráči vyzkoušet díky cloudovému hraní. Dema obvykle bývají zdarma, ale u Mooncroftu chce Microsoft vývojářům platit a sdílet s nimi pokročilé statistiky.

Firma též vylepší zážitek ze streamování ve Windows 11 a prohlížeči Edge. Hry běžící v okně (nikoliv celoobrazovém režimu) se mohou těšit na kratší latence, variabilní snímkovou frekvenci a Auto HDR. Na Windows pak zamíří nová aplikace sloužící ke kalibraci HDR monitorů a TV. Dále dorazí Controller bar, pomocí něhož bude možné ovládat herní funkce a spouštět oblíbené tituly na PC pomocí gamepadu, tedy bez klávesnice a myši.

A pokud jde o Edge, u něj Microsoft zlepší obraz streamovaných her a sníží náročnost na hardware, čímž také prodlouží výdrž notebooků. Vedl toho se v prohlížeči objeví herní centrum s novinkami a možností zdarma spustit některé hry online jako Solitaire, Atari Asteroids, Microsoft Jewel nebo Surf.

Nakonec ještě dobrá zpráva pro Čechy a Slováky. Microsoft u nás spouští program Xbox Design Lab, kde lze vytvořit vlastní design gamepadů, které pak můžete zakoupit.

Diskuze (8) Další článek: Dying Light: Definitive Edition uzavírá sedmiletou štreku aktualizací a nového obsahu

Když navštívíte internetový obchod přes náš katalog zboží, Živě za to může získat provizi. Službu Zboží Živě provozujeme ve spolupráci s Heureka.cz.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,