Hry na hrdiny: vývoj žánru napříč generacemi - III. díl

Přichází na řadu další zhodnocení subžánrů RPG her. Podíváme se konečně na pořádnou akci v podobě akčních her a projdeme si spolupráci ve formě MMORPG, přičemž si vysvětlíme jejich postupný vývoj.

MMORPG

Podpora her ve více hráčích tu byla už v 70. letech 20. století, ale v té době nebyly počítače a videoherní konzole běžné a hráčů bylo málo – nelze tedy mluvit o masivním multiplayeru. Tito předchůdci se označují jako MUD – Multi User Dungeon, které už od začátku nabízely řadu funkcí, jež najdeme i v dnešních MMORPG hrách. Hráči mohli prozkoumávat herní svět, bojovat s monstry a získávat předměty, vylepšovat si svého hrdinu, vytvářet vlastní příběh (tzv. role-playing) a samozřejmě interagovat s jinými hráči v herním světě nebo komunikovat s nimi v chatu. Kromě hráčů zaujal tento koncept i vědce z mnoha různých oborů, a tak existovaly MUDy i pro vědecké a výukové účely.

První hra v tomto žánru s názvem MUD1 pochází z roku 1978. Co se týče her pro více hráčů obecně, prvními významnými hrami byly Secret of Mana z roku 1993 a později Diablo z roku 1995.

Secrets of Mana, 1993Diablo III.Star Wars: The Old RepublicUltima online, 1997

S rozmachem internetu se u MUDů přešlo na grafické rozhraní, což je považováno za největší rozmach MMORPG žánru. Takovými hrami byly například Ultima Online a Lineage z let 1997, resp. 1998. Mezi novější tituly pak patří Path of Exile, World of Tanks, Star Wars: The Old Republic, ARK: Survival Evolved a nedávný survival hit Fortnite.

Hlavním prvkem MMORPG her je možnost interakce s mnoha jinými hráči, se kterými se dá bojovat nebo spolupracovat pro vytvoření tzv. guildů, což usnadňuje další interakci. Hráči také plánují skupinové nájezdy na oblasti se silnými nepřáteli, aby získali vzácné předměty. Významným prvkem tohoto žánru je specifické zaměření herních serverů – PvP pro boje mezi hráči, PvE pro boje s tvory herního světa nebo RP (Role Play), kdy se hráči ujmou role svých postav a prožívají nějaký příběh. Většina MMORPG her disponuje otevřeným světem.

Diskuze (1) Další článek: Vývojáři pracují na New Game+ pro Spider-Mana, nabídne nové výzvy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,