Hry pro děti: Je z čeho vybírat?

Hraní počítačových her se obecně nedoporučuje jako zábava vhodná pro děti. Spousta z nás má však počítač doma a časem si k němu pořídí i nějakého toho potomka (nebo obráceně?), který se o tento stroj začne dříve či později zajímat. Jaká je nabídka her a programů, které jsou vhodné pro drobotinu do 12 let?
Hraní počítačových her se obecně nedoporučuje jako zábava vhodná pro děti. Spousta z nás má však počítač doma a časem si k němu pořídí i nějakého toho potomka (nebo obráceně?), který se o tento stroj začne dříve či později zajímat. Jaká je nabídka her a programů, které jsou vhodné pro drobotinu do 12 let?

O tom, že kupříkladu akční hry nejsou vhodné pro malé děti a o otázkách, zda jejich hraní může negativně ovlivnit vývoj lidské psychiky, se vedou neustálé debaty jak mezi odbornou veřejností, tak i mezi laiky. Nedávno přispěl svou úvahou do mlýna i Lukáš Franta a „odměnou“ mu byla bouřlivá diskuse našich čtenářů. Nicméně, pokud už dítě k počítači zasedne, jaké hry jsou pro něj vhodné? Většinou se jedná o výukové programy, z nichž mnohé jsou navrženy speciálně pro ně. Z her by se určitě nemělo zapomínat na arkády, které ve většině případů nejsou tak krvavé jako akční hry, ani příliš náročné jako strategie. Většinou se však mohou chlubit roztomilou grafikou, která je dělá menším hráčům ještě přístupnější. Co tedy vybrat z nabídky stávajícího trhu?

Hrajeme si s Parapletem – nový multimediální CD-ROM pro děti

Společnost GR8NET ve spolupráci se Svazem paraplegiků připravila pro děti multimediální CD-ROM, který je hravou formou seznamuje se světem lidí ochrnutých po úrazu míchy – paraplegiky.

CDčko je určené i pro velmi malé děti, které ještě neumí číst a tomu odpovídá i jeho zpracování. Vaším průvodcem je Zdeněk Svěrák a kreslený kluk – Honzík, který je trvale upoután na invalidní vozík. Společně s ním se dostáváte do různých situací, ve kterých se vozíčkáři běžně ocitají a je na vás, abyste z nabídnutých možností vybrali tu správnou.

Hrajeme si s ParapletemHrajeme si s Parapletem

Na stadionu musíte například vybrat z různých sportů ty, které jsou pro vhodné vozíčkáře. Pokud vyberete správně, Honzík vám předvede, jak si v dané disciplíně vede, pokud je vaše volba špatná, uvidíte krátkou videosekvenci se záznamem daného sportu.

Na CDčku naleznete také představení Centra Paraple, ve kterém se prostřednictvím videoukázek podíváte do jeho útrob a seznámíte s jeho posláním a významem. Poté na vás čeká několik klasických her:

  • skládačka, v níž je potřeba složit obrázek, který je rozházen na několik kousků
  • puzzle se čtyřmi různými motivy
  • omalovánky.
Součástí prezentace je i osm velmi pěkných písniček od známé dvojice Uhlíř a Svěrák. Ty můžete nejenom poslouchat, ale zároveň si zobrazit i jejich noty, které jsou v programu ve tvaru pro zpěv, klavír, píšťalu a harmoniku.

CD-ROM si můžete koupit například na Vltavě. Jeho cena je 199 Kč a 60% z ní jde na konto Paraple.

Hrajeme si s ParapletemHrajeme si s Parapletem

Jazz the JackRabbit 2 – jedna z nejlepších hopsaček

Jazz the JackRabbit 2Jazz the JackRabbit a jeho pokračování je jednou z nejlepších hopsaček neboli arkád, jaké se kdy na PC objevily. Na svou dobu vskutku okouzlující grafika, velmi dobře navržené levely – to vše dělalo z této hry těžko zaměnitelný mix, který si dokázali vychutnat snad opravdu všichni hráči počítačových her.

Hru můžete koupit u JRC: http://www.jrc.cz/.

Rayman 2

O něco novější hra než Jazz, oproti kterému má také odlišný způsob grafického zpracování – zatímco původní králík běhá ve 2D rovině, v Raymanovi se s vaší postavičkou můžete pohybovat libovolně do všech směrů a stran.

Recenze Rayman 2 (17. 12. 1999).
Hru můžete koupit u JRC: http://www.jrc.cz/.

RaymanRayman

Toxic Bunny

Další hopsačka. Ač vyšla ve stejné době jako se objevil Jazz, k nám se tato hra dostala až v tomto roce a bohužel, nedosahuje jazzových kvalit – nemá tak pěknou grafiku ani design levelů. Pokud budete moci, vyberte si z dvou výše uvedených her.

Recenze Toxic Bunny (15. 5. 2001).
Hru můžete zakoupit u JRC: http://www.jrc.cz/.

Lego Racers

Závody autíček a panáčků, důvěrně známých ze stavebnic Lego. Vzhled legáčka i jeho auto si můžete plně uzpůsobit podle vlastních představ. Pak již stačí vybrat správnou trať a vydat se na závodní dráhu.

Recenze Lego Racers (9. 5. 2001).
Hru můžete zakoupit u JRC: http://www.jrc.cz/.

Pokémon

Fenomén Pokémonu zasáhl nejenom děti, ale i početnou skupinu dospívajících a proto v našem přehledu nesmí chybět. Omalovánky, pexeso – to vše s tématem Pokémonu. Hra je v nabídce firmy JRC: http://www.jrc.cz/.

CD-Romek

Pravidelně vycházející časopis s CDčkem pro nejmenší – CD-Romek, si díky svému zpracování kombinujícímu tištěný časopis a multimediální CD, záhy získal velkou popularitu.

Pokud chcete více informací, navštivte oficiální stránky, které jsou na adrese http://www.cdromek.cz/. Cena jednoho čísla je 199,- Kč.

I na našem trhu je nabídka poměrně pestrá a pokud bychom pátrali dál, zcela jistě najdeme mnoho dalších titulů vhodných pro děti.

Diskuze (12) Další článek: HW novinky: předComputexácké šílenství

Témata článku: , ,