HW novinky: grafický čip Savage XP

Uvedení grafického čipu Zoetrope nebo chcete-li Savage XP nás čeká zanedlouho a VIA chce tímto řešením konkurovat hlavně společnostem SiS a nVidia. Z dalších novinek stojí za připomenutí nové informace týkající se čipu Xabre, zlevnění procesorů AMD a systém se čtyřmi procesory Opteron.

Již v průběhu června se má na trhu objevit tolik očekávaný grafický čip společnosti VIA Technologies – Zoetrope! Jeho jméno bylo však změněno, nejspíše z marketingového hlediska. Nové grafické řešení tchajwanské společnosti se tak bude nazývat Savage XP. Je otázkou, zdali Savage je tou nejlepší volbou. Jistě si vzpomenete na nevalnou kvalitu a výkon grafických karet stejného jména, které se vyráběly pro hlavičkou S3 (tuto firmu pohltila právě VIA). Označení XP není nutné rozebírat – marketingové oddělení bylo originální…

VIA sice hodlá Savage XP implementovat do svých čipů North Bridge, ale dočkáme si klasických grafických karet. Zajímavá je především cena, která by se měla pohybovat okolo 15 dolarů. Co se týče výkonu, mělo by Savage XP konkurovat GeForce4 MX420 respektive čipové sadě Intel 845G.

Samotný čip bude podporovat rozhraní DirectX 8.0 a zobrazení na dvou monitorech. Použít bude možné 64 či 128 MB grafické paměti. Jestliže budeme uvažovat 128bitovou sběrnici, měla by se propustnost pohybovat lehce nad 5,7 GB/s (frekvence pamětí bude přibližně 366 MHz v režimu DDR). Podle zahraničních zdrojů připravuje VIA grafický čip s kódovým označením Columbia, který by se měl stát přímou konkurencí NV25.

Xabre - hit letošních prázdnin? Možná…

O grafickém řešením SiS Xabre jsem se již v hw novinkách několikrát zmiňoval. Nyní však na povrch vypluly nové informace o dalších podporovaných technologiích.
 
 Všechny modifikace čipu Xabre budou architektonicky totožné a odlišeny budou pouze taktovací frekvencí jádra respektive paměti. Čip Xabre 80 bude dokonce pinově kompatibilní se starým řešením SiS 315. Ve všech čipech Xabre bude implementována podpora FSAA (Full Screen Anti-Aliasing). Nový čip bude dále podporovat třetí generaci T&L enginu, DOT3, EMBM Bump Mapping, Pixel Shader 1.3, kompresi textur (DXTC/S3TC) a jiné moderní technologie. Zvláštní bude taktéž architektura paměti – nazývat se totiž bude Fricionless Memory Control. Xabre by jsme se měli dočkat někdy v průběhu června, přičemž cena bude srovnatelná (ne-li nižší) s GeForce4 MX.

Na výkon se neptejte…

Na výstavě Computex 2002 konané jako každoročně v Taipei, která začíná 3. června bude předveden systém založený na čtyřech procesorech AMD Opteron! Systém ještě nikdo neviděl a již se objevil první skandál. Podle IDG News se k některým novinářům dostal v rámci pozvánky zapomenutý text určený pouze pro interní zaměstnance AMD! Nejzajímavější na celém textu je tato pasáž: „Ukázky, které zrovna předvádíme, jsou všechno jen ne vysokovýkonné. Jsou zrovna nízkovýkonné a nechceme dostávat otázky ohledně rychlosti.“ Co na to říkáte? Pokud nejde o novinářskou kachnu, je tato informace velice zajímavá.

AMD zlevňuje

Společnost AMD opět snížila ceny svých procesorů! Cenové „skoky“ jsou uvedeny v tabulce, pomocí které můžete sledovat vývoj cen jednotlivých procesorů AMD za tento rok.

Diskuze (2) Další článek: Galactic Civilizations - Intro

Témata článku: , , , , , ,