HW novinky: jedna karta vládne všem

Začal nám nový rok a hardwaroví výrobci tak dostali další dvanáctiměsíční příležitost ukázat nám, proč si právě oni zaslouží své místečko na slunci. nVidia stejně jako Creative Labs neváhala a nejrůznějšími pochybnými cestami vypustila do Internetu pár informací o své připravovaném čipu NV25 nazvaném "netradičně" GeForce 4.
Začal nám nový rok a hardwaroví výrobci tak dostali další dvanáctiměsíční příležitost ukázat nám, proč si právě oni zaslouží své místečko na slunci. nVidia stejně jako Creative Labs neváhala a nejrůznějšími pochybnými cestami vypustila do Internetu pár informací o své připravovaném čipu NV25 nazvaném "netradičně" GeForce 4.

O tom, že společnost nVidia v současnosti neotřesitelně opanuje první místo v oblasti výrobců grafických čipů, snad ani nemůže být sporu. Nejen, že před nedávnem všechny hráče a hráčky jistě potěšila další řadou svých staronových čipů GeForce2 nazvanou Titanium (neboli Ti), ale v obchodech již delší dobu trůní i třetí, doposud nejvýkonnější generace GeForce. Vývoj jde ale nezadržitelně kupředu a tak nVidia, jako již tradičně, připravuje v krátkodobém i dlouhodobém horizontu spoustu více či méně významných novinek. Mezi nimi i tu, která nás náruživé pařany bude zajímat jistě ze všeho nejvíce - grafický čip NV25.

Nejčerstvější informace, jejichž původ sice nelze hledat v oficiálních zdrojích, nicméně kterým v současné době lze docela dobře důvěřovat, tvrdí, že implementace čipu NV25 do grafické karty pro PC ponese označení GeForce4 a pravděpodobně i přídomek Ti (=Titanium, viz výše). nVidia tedy neopustí zaběhlou řadu GeForce a nebude marketingově prosazovat nový, revolučnější název. Logicky tedy GeForce4 zřejmě nebude žádným ohromným "zázrakem", jakým byl například přechod z řady TNT právě na GeForce první generace, v opačném případě by totiž nVidia jistě nešetřila a nadělila svému novému čipu nejen nové fešné označení, ale také vynaložila slušný obnos na masírování zákazníků prostřednictvím Internetu a tištěných medií, což se v tuto chvíli neděje (v souvislosti se zkušenostmi s chováním nVidie ve světě public relations lze spíše očekávat propagaci prostřednictvím third party výrobců, tedy těch, kteří implementují řešení nVidie do svých výrobků).

Další technické údaje hovoří o 128MB vlastní paměti typu DDR s taktováním na "600 a více MHz". Jádro NV25 přitom bude tepat rychlostí 300MHz, tedy rychlostí poloviční - pokud ovšem nVidia takovouto frekvenci bude schopna dodržet. Neoficiálně se mluví spíše o taktování o několik desítek MHz nižším - reálně by prý připadala v úvahu frekvence kolem 250-275MHz. Nechejme se překvapit - leccos lze zcela jistě očekávat také od podpory AGP 8x.

To Creative Labs nám přílišný prostor k jakýmkoli předběžným diskuzím nedávají - své produkty totiž většinou neanoncují s nijak velkým předstihem a tak se o nich v mediích začíná mluvit až po oficiálním vypuštění. A přestože většina hardwarových ezinu nové externí zvukovce Extigy nepřikládá nijak velký význam, jedná se do jisté míry o opravdovou revoluci na poli reprodukce zvuku. Extigy totiž nejen přejímá veškeré vlastnosti Audigy, tj. je částečně 24bitová, osazená jak optickým výstupem a vstupem, tak vstupy pro nejrůznější perferie (mikrofon, line in pro CD přehrávač apod.) či MIDI konektory, ale zároveň údajně bez počítače funguje i jako dekodér prostorového zvuku (z Dolby Digital do prostoru, abychom byli přesnější) - a to je na hračku v ceně 150 dolarů poměrně slušná věcička.

K počítači resp. notebooku se Extigy připojuje přes USB port, díky čemuž odpadá nutnost jakkoli zasahovat do vnitřního běhu (což jistě mnoho uživatelů ocení), na druhou stranu ale zase vyvstává otázka, zda Extigy k bezproblémovému chodu bude stačit nevelká propustnost USB (12MBit/sekundu). Věřme, že vývojáři Creative Labs nezaváhali a Extigy dokáže, že je plnohodnotnou Audigy přestěhovanou vně počítačové case. Její dovoz do České republiky by na sebe ostatně neměl nechat dlouho čekat, takže několikaměsíční úsilí nejvýznamnějšího výrobce zvukových karet pro PC budeme moci posoudit na vlastní kůži.

Související odkazy
NV25 (GeForce4): www.nvidia.com

Sound Blaster Extigy: www.soundblaster.com

Diskuze (1) Další článek: Loch Zot Mysteries – vyfoťte si lochnesskou příšeru

Témata článku: , , ,