HW novinky: Microsoft bude prodávat počítače!

Softwarový gigant, americká společnost Microsoft bude prodávat počítače založené na platformě VIA C3! Neméně zajímavé je také to, že se vážně spekuluje o možné výrobě základních desek AMD. A konečně, podíváme se i na jeden zajímavý rekord v přetaktování.

Společnost Microsoft začne v nejbližší době prodávat svoje vlastní počítače směřující na entry-level trh, jejichž cena se bude pohybovat v rozmezí 300 – 400 dolarů. Nový projekt je nazýván „Dream PC“ a spolu s Microsoftem se na něm podílí i společnosti FIC a VIA Technologies, se kterými má firma z Redmondu více než dobré vztahy.

První počítač postavený na platformě VIA C3 by se měl na trhu objevit již koncem tohoto měsíce. Zatím není specifikováno, pro jaký trh bude Dream PC primárně určeno, ale spekuluje se o orientaci na Čínu, země východní Evropy a latinskou Ameriku. Nové počítače budou samozřejmě distribuovány s operačním systémem Windows XP, což je z hlediska Microsoftu výborná agitka k rozšíření jejich vlastního produktu. Je navíc známo, že ve výše uvedených oblastech přesahuje pirátství únosnou mez, a tak chtějí lidé okolo jednoho z nejbohatších mužů planety „zabít dvě mouchy jednou ranou“ – nabídnou levný počítač s legálním operačním systémem „v ceně“.

Podle oficiálních tvrzení Microsoftu budou jejich počítače určeny pro domácí využití a zábavu (Home Solution and Entertainment Center). Nabízí se však otázka, zda-li bude výkon 600MHz procesoru VIA C3 na některé aplikace stačit. Přeci jenom nové hry a programy jsou náročné, a navíc se dá reálně předpokládat využití nepříliš výkonných integrovaných komponent (zvláště grafická karta). Počítače z řady Dream PC budou prodávány pod obchodním jménem Microsoftu, a tak se spekuluje, jak bude vyřešena záruka či technická podpora. Hlavně v oblastech bez oficiálního zastoupení (vzhledem k zaměření na výše uvedené trhy to je pravděpodobné) to bude přinejmenším zajímavé!

Bude AMD vyrábět základní desky?

Podle některých tchaj-wanských zdrojů chystá AMD výrobu vlastních základních desek! Konkurenční společnosti Intel a VIA kromě čipových sad produkují vlastní základní desky již dlouho, a tak se zdá být tento krok přinejmenším logický. Nicméně prvních desek by jsme se měli dočkat až s příchodem procesorů rodiny Hammer, u nichž cítí AMD velký obchodní potenciál.

Pokud se spekulace potvrdí, může AMD zabrat značnou část trhu a odebrat tak potenciální zákazníky Intelu. Část konzervativních uživatelů totiž dává přednost „all-in-one“ řešení a kvůli stabilitě požaduje základní desku i procesor od stejného výrobce (týká se hlavně uživatelů platformy Intel). V případě, že ale AMD od výroby základních desek upustí, může si z hlediska obchodu hodně ublížit.

Athlon XP 3600+? Nic není nemožné!

Přetaktovávači a věční ladiči výkonu počítače jsou zvláštní sortou lidí – pro zvýšení megahertzů by udělali cokoliv. Stejně tak jako jeden nadšenec z Japonska, který svůj Athlon XP přetaktoval o celých 900 MHz!

Konkrétně byl použit procesor AMD Athlon XP 2200+ s jádrem Thoroughbred, jehož skutečná pracovní frekvence je 1,8 GHz. Přetaktováním bylo dosaženo pracovní frekvence 2,7 GHz, což odpovídá ratingu 3600+. Podotýkám, že frekvence systémové sběrnice (FSB) byla neuvěřitelných 402,37 MHz (v DDR režimu)! Jako chlazení byl použit tekutý dusík uzavřený ve speciální nádobě (viz obrázek). Po přetaktování systém normálně naběhl a byl spuštěn program WCPUID. Jinými benchmarky nebyl výkon procesoru měřen.

Konfigurace počítače:

  • EPoX EP-8K7A Rev1.1
  • 128MB Crucial PC2100 ES DDR SDRAM
  • Matrox Millennium PCI 4MB grafická karta
  • Maxtor 5T020H2 20GB HDD
  • ABLECOM SP401-RA 400W zdroj
  • Windows NT 4.0 SP6

Napětí:

  • CPU Vcore: 2.15V
  • I/O circuits: 4V
  • VDIMM: 3.56V
Diskuze (1) Další článek: Nové obrázky ze hry Gooka 2

Témata článku: , , , , , , , ,