HW novinky: Serial ATA koncem července

První základní desky s podporou rozhraní Serial ATA budou uvedeny koncem tohoto měsíce. I když společnost SiS představila další plány v oblasti výroby grafických čipů a je známo uvedení čipsetu nForce 2, probíhá „okurková sezóna“. Na zajímavé či převratné novinky si tak budeme muset počkat.

Přední výrobci základních desek začnou své modely s podporou rozhraní Serial ATA nabízet již koncem tohoto měsíce, tvrdí řada nezávislých internetových zdrojů. Nicméně většího rozšíření se dočkáme až koncem letošního roku, spíše však v první polovině roku příštího. Hnacím motorem bude především fakt, že výrobci čipových sad začnou Serial ATA integrovat do nově přicházejících sad, konkrétně do čipu South Bridge.

V současnosti neexistuje přímá podpora specifikace Serial ATA, tudíž výrobcům nezbývá nic jiného, než přidávat externí řadiče (případ zanedlouho uváděných čipsetů). Čipy do těchto řadičů stojí většinou 7 amerických dolarů a mezi hlavní dodavatele patří Promise Technology, Silicon Image a Marvell Technology.

Podle doposud zveřejněných plánů výrobců čipsetů budou první čipy South Bridge s podporou Seriál ATA dostupné začátkem posledního čtvrtletí letošního roku. Společnost SiS se chystá uvést South Bridge SiS964, VIA zahrne podporu Serial ATA do stávajícího VT8235 a Intel S-ATA integruje do South Bridge ICH5, kterým bude vybavena čipová sada Springdale.

Můžeme však předpokládat, že se nové diskové rozhraní s přenosovou rychlostí 150 MB/s bude zpočátku rozvíjet spíše v high-endovém segmentu trhu. I proto jím budou vybaveny základní desky podporující AGP 8x či další moderní technologie.

Připravované základní desky:

  • Asus P4S8X - SiS648 čipset

  • Asus A7V8X - VIA KT400 čipset
  • Asus A7N8X - Crush18D čipset (viz dále)

  • Iwill P4ES - i845E čipset


Xabre II bude 0,13mikronové

Grafický čip SiS Xabre, konkurent GeForce4 MX, ještě není na trhu (oznámen byl v dubnu) a již byly zveřejněny informace o připravovaném nástupci. Xabre II bude vyráběno 0,13mikronovým výrobním procesem a zatím se spekuluje o jeho zařazení. Předpokládá se, že bude konkurovat grafickým čipům ATi RV250 (Radeon 9000) a nVidia NV18 (GeForce4 MX). Druhou možností je, že se SiS rozhodne vstoupit na tenký led high-endu. V tomto případě by čip Xabre II konkuroval ATi R300 (Radeon 9700) a nVidia NV30! Nebudeme však spekulovat, jediné co je totiž zatím známo je, že změna na 0,13 mikronu proběhne ve třetím čtvrtletí letošního roku…

nForce2 - 15. července?

Podle všech informací se čipové sady nForce2 vyvíjené pod kódovým označením dočkáme již 15. července. Čipset podporuje AGP 8x, PC2700, FireWire, USB 2.0 a Ultra ATA/133. Nechybí také dekodér Dolby Digital a 10/100 integrovaná síťová karta. nForce2 s integrovaným grafickým čipem GeForce4 MX bude uvedena o trochu později.

Podle představitelů nVidie se nehodlá společnost v blízké budoucnosti orientovat na platformu Pentium 4, jelikož se jí licenční poplatky zdají nesmyslně vysoké. A proto, jak bylo na jednom zahraničním serveru napsáno - nVidia and AMD have been good friends…

Diskuze (1) Další článek: Nové obrázky ze hry Brány Skeldalu 2

Témata článku: , , , , , ,