PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

James Bond 007: Blood Stone – zrozený pro kino (recenze)

Dokáže ambiciózní Blood Stone od zkušených Bizzare Creations navázat na úspěchy GoldenEye nebo zapadne v šedi nevýrazných bondovek?

Jmenuji se Bond. James Bond. Pár slov, jež se před půl stoletím zapsala do historie stříbrného plátna a s 22 celovečerními filmy udělala z jejich držitele druhého nejúspěšnějšího filmového hrdinu všech dob (hned za jeho britským kolegou Harrym Potterem). V herní branži se James Bond pohybuje rovněž dlouho, ale jediným skutečným hitem byl zatím jen GoldenEye od Rare.

 

Na rozdíl od předchozí herní Bondovky Quantum of Solace nečerpá Blood Stone z žádného filmu, ale přichází s vlastním příběhem napsaným Brucem Feirsteinem, scénáristou filmů Zlaté oko, Zítřek nikdy neumírá a Jeden svět nestačí.

James Bond 007 Blood Stone 11.jpgJames Bond 007 Blood Stone 12.jpg

Nejspolehlivějšího agenta Jejího veličenstva tentokrát čeká lov na teroristy, kteří připravují útok biochemickými zbraněmi.

Příběh si drží úroveň známou z filmových bondovek

Číslo 007 během něj navštíví několik zajímavých míst po celém světě - zúčastní se destrukce rafinérie na Sibiři, podívá se do Bangkoku, Monaca či do podzemí Istanbulu. Ve hře kromě Danielem Craigem dabovaného Bonda vystupuje i M (Judi Dench) a příběh si drží úroveň známou z filmových bondovek.

Bond na kolenou

Nejvíce času stráví v Blood Stone James Bond jednoznačně na kolenou. Tedy ne, že by změnil orientaci (samozřejmě nechybí ani Bond Girl – obchodnice s diamanty Nicole Hunter), ale Blood Stone je přímo učebnicovou ukázkou konzolové “krycí” střílečky, ve které hráč schovaný za překážkou či rohem likviduje podobně se schovávající nepřátele.

VIDEO: 3629 'James Bond 007: Blood Stone - Launch Trailer'

Bohužel zde Blood Stone sráží až přehnaná pasivita a nízká inteligence nepřátel – obvykle se po zpozorování agenta rozeběhnou k nejbližším úkrytům a v čitelném tempu vykukují jak panáci na střelnici, čekajíc na milosrdnou agentovu kulku. Pokud se někteří odváží blíž nebo je Bond zastihne nepřipravené, má 007 smrtící útok na blízko, kterým během pár sekund neslyšně a s efektním využitím okolního prostředí zlikviduje kohokoliv. Za každé takové zabití dostane Bond jeden “focus aim” umožňující rychlé odstranění jednoho protivníka.

Rambo. John Rambo

Největším zklamáním je ale prázdnota střílecí části. Ačkoliv stealth postup ve hře pasuje k hlavnímu hrdinovi stejně jako nepostradatelný oblek a hláška “Bond, James Bond”, Bizzare si se plížícími prvky moc hlavu nelámali a hru pojali jako čistě akční střílečku s občasnou možností zabití nablízko.

James Bond 007 Blood Stone 03.jpgJames Bond 007 Blood Stone 04.jpg

Level design je velice lineární a díky tomu, že nepřátelé se moc nepohybují na hlídkách a spíše ve skupince uprostřed místnosti čekají na zjevení Bonda, poskytuje relativně malý prostor pro postupnou tichou likvidaci. Podobné zklamání přinese minimální práce s viditelností a se světlem.

James Bond 007 Blood Stone 05.jpgJames Bond 007 Blood Stone 06.jpg

Což samo o sobě nemusí být úplně špatně, jenže ono ani to střílení samo o sobě není nijak zajímavé. Pohyby Bonda působí tak nějak toporně i ve srovnání s Marcusem Fenixem, obrovským hromotlukem v těžké zbroji z podobně zákopové série Gears of War (nehledě na to, že Marcus má minimálně dvakrát tolik pohybů a akcí než Bond, který neumí ani úskoky do stran či doskakování do krytu). Srovnávat se Samem Fisherem ze Splinter Cell ani nemá smysl, koneckonců Bond zde neumí ani potichu otevřít dveře – jediná možnost je vykopnutí.

Mr. Q

James Bond 007 Blood Stone 02.jpgNedílnou součástí všech Bondovek je široký arzenál různých vychytávek od Q, které často Bondovi poskytují tolik potřebnou výhodu proti normálním smrtelníkům bez licence k zabíjení. Blood Stone v tomto ohledu nabízí pouze všemocný mobil, jenž kromě hackování elektronických zařízení detekuje nepřátele i za dvojitou stěnou a ke všemu ještě i ukazuje cestu k nejbližšímu checkpointu. Jinak se James Bond nedočká žádné ze svých oblíbených hraček ani během honiček ho hra nenechá použít žádnou z vychytávek jeho Aston Martina. Což je obrovská škoda.

Příjemným zpestřením jsou bezesporu divoké honičky, ve kterých se Bond dočká nejen svého oblíbeného Aston Martina, ale třeba i Koenigseggu nebo motorového člunu.

Zde se naplno projevují dlouholeté zkušenosti Bizzare Creations s vývojem arkádových závodů Project Gotham Racing a veškeré honičky mají náležitou šťávu a atmosféru. Jediným kazem je zde snad až přílišná naskriptovanost veškerých události v honičce, které se tak v případech opakování jednotlivých úseků stávají rutinní záležitostí.

Průměrný. Jsem průměrný

Co se týče technického zpracování Blood Stone neurazí ani neexceluje. Místy překvapí pěkně zpracované prostředí – například Sibiř se povedla na jedničku a honička na vodních člunech je rovněž skvělá. Jindy však nudí prázdnými interiéry, ve kterých se bohužel odehrává většina přestřelek. Potěší slušné doprovodné filmečky.

James Bond 007 Blood Stone 07.jpgJames Bond 007 Blood Stone 08.jpg

Hra rovněž zklame fanoušky multiplayeru, který nabízí pouze nudnou střílecí část a honičky v autech vůbec nezahrnuje.

Veškeré honičky mají náležitou šťávu a atmosféru

K dispozici jsou časem prověřené módy team deathmatch, last man standing a objective, ve kterém jeden tým plní úkol a druhý se to snaží sabotovat.

James Bond 007 Blood Stone 10.jpg

James Bond 007: Blood Stone se zařadí po bok většiny neúspěšných herních Bondovek, na něž bude během pár let zapomenuto. Přitom je to docela škoda, protože se zdá, že Bizzare měli většinu herních ingrediencí v pořádku a stačilo jenom něčím okořenit nudnou střílecí část, která neobstojí ani v konkurenci starších her. Z postavy Jamese Bonda se zkrátka dalo vytřískat mnohem víc.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, 3DS
Žánr: Adventury, Akce | Third person akce s honičkami
Výrobce: Bizarre Creations | Webové stránky hry
Začátek prodeje: listopad 2010
  • adrenalinové honičky
  • James Bond
  • slušný příběh
  • minimum nápadů
  • zbytečně jednoduché a akční
  • nudné střílení
  • nepovedený multiplayer
Diskuze (4) Další článek: NBA Elite 11 byla špatná hra

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,