Just Dance 2019: prostě boží trsání (recenze)

Chcete pořádné lákadlo na párty, nebo si pořádně zacvičit bez unudění? Tak to jste tu správně!

Co baví

  • Obří seznam songů
  • Přehledné rozhraní
  • Důraz na čiré tančení
  • Skvělé cvičení pro všechny

Co vadí

  • Otravný výherní automat
  • Mikrotransakce
9/10
Hodnocení

Taneční série Just Dance je tu s námi už pěkně dlouhou dobu a nehledě na postupně narůstající konkurenci jde stále o nejlepšího zástupce svého žánru. A to jednoduše proto, že dělá to, co funguje a dělá to dobře. Po několika posledních dílech se bohužel do hratelnosti začal pomalu ale jistě vkrádat určitý stereotyp, ostatně kromě aktualizovaného seznamu hudby se toho v tančení moc nového vymyslet nedá. Ubisoft se tak rozhodl sérii trochu oprášit a zjednodušit. A ono to funguje. 

Tančí všichni!

Pravděpodobně nejviditelnější změnou je celkově zjednodušení a osvěžení uživatelského rozhraní a celkové grafiky. Hra nyní doslova hýří barvami na všechny strany, základní menu je extrémně přehledné a jednoduché. V levém menu proskáčete váš profil, kde si můžete nastavit jméno, design kartičky a další maličkosti, a poté už vám nic nebrání skočit na bohatou knihovnu skladeb. 

Just Dance® 2019_20181103191629.jpgJust Dance® 2019_20181107214753.jpgJust Dance® 2019_20181107215201.jpgJust Dance® 2019_20181107215252.jpg
Základním kamenem je jednoduchost téměř ve všem. Nic nepřekáží ani nezdržuje. 

Celé menu vlastně působí trochu jako kdyby Ubisoft nechtěl nic řešit a rovnou vás hodil na taneční parket se zběsilým křikem "Tančete!". A to je zatraceně dobře, protože Just Dance je hrou o skvělých tanečních kreacích a zdravém soupeření a to poslední, co byste u televize potřebovali, je zdržování. 

Skvěle je vymyšlen také rychlý postup ve hře. Ze začátku máte odemčen jen velmi malý kus obsahu, téměř s každým dalším odtančeným songem se vám však na hlavu valí nové odemčené písničky, nové artworky, designy pro vaše profilové kartičky, animace a spoustu dalšího. Neustále se něco děje a něco odemyká, což působí svěže a hráč má pocit, že tu netančí jen tak pro srandu králíkům. Za veškerou aktivitu ve hře dostáváte herní měnu, která slouží pouze k využití v herním automatu, který je dle mého názoru zbytečným zdržováním. Ten totiž odemkne vždy jeden nový bonus, smajlíka nebo song, a to vše by šlo velmi rychle obejít obyčejnou položkou v menu. Ale co už. 

Od zelenáče až po profíka

Jakmile si nastavíte profil, už vám nic nebrání vrhnout se na tančení. To je ostatně středobodem celého titulu a je opět perfektní. K mání jsou desítky, ne-li stovky songů, pokrývajících všechny možné žánry. Najdete tu jak nejnovější songy od Nicki Minaj a Kanye Westa, tak pořádné retro pecky se skupinami ABBA a Queen. Každý song je rozdělen dle obtížnosti a ve svém živlu se tu budou cítit jak úplní nováčci, tak ostřílení tanečníci. Nechybí samozřejmě ani tréninkový režim, kde si můžete každý song pořádně natrénovat.

PR37891BI21751_N010718211012537_XB360_JUST_DANCE_2019_SZ1.jpgJust Dance® 2019_20181103191813.jpgJust Dance® 2019_20181103192608.jpgJust Dance® 2019_20181103192647.jpg
Songů je hromada a taneční kreace postav nepřestávají udivovat originalitou.

Na měsíc zdarma si můžete ihned po zakoupení odemknout songy ze sekce Unlimited, která bude bohužel do budoucna placenou zábavou. Vůbec mikrotransakce jsou tu zaměstnány velmi solidně a i když je hra v základu dostatečně bohatá, je velkou škodou, kolik skvělých písniček bude postaveno za peněžní bariérou, pokud se rozhodnete neplatit měsíční poplatky. Na druhou stranu částky nejsou nijak velké a pokud se titulu věnujete aktivně, zajisté se vyplatí hudební knihovnu rozšířit. 

Co si ale budeme povídat, hratelnost samotná je geniálně jednoduchá a přitom vás dokáže skvěle procvičit. Dokud si nezatančíte několik songů v kuse, nezjistíte, jak je to vlastně fyzicky náročné a poté už vaše domácí tréninky nebudou probíhat jinak, než před televizí. Využít přitom můžete na hraní nejen připojenou kamerku, ale také váš chytrý telefon či pohybové ovladače v případě konzole Switch. 

just-dance-2019-mimimi-screen-01-ps4-us-11oct18.jpgJust Dance® 2019_20181103191131.jpgJust Dance® 2019_20181103191534.jpgJust Dance® 2019_20181107215316.jpg
Menu je geniálně jednoduché, a přitom ukazuje vše podstatné.

Nový jednoduchý styl se přenesl také do celkového grafického kabátku. Tradiční kulisy, ve kterých tančili postavy v předchozích dílech byly nahrazeny naprosto šílenými a zábavnými uměleckými kreacemi a pozadím, které se dají popsat snad jen jako kombinace tripu a ekvalizéru z hudebního přehrávače. Postavy však tančí skvěle a hráči si mohou dokonce vybrat, zda budou tančit sólo nebo ve více lidech, což už chce podstatně více prostoru kolem televize. Je to jednoduché - zrcadlete pohyby tanečníků. Čím lépe vám to půjde, tím více bodů získáte. To je vše! Po ukončení songu se vám dostane pohledu na opakované záběry, které často dokážou vykouzlit úsměv na rtech. 

Nikdy nejste sami

Ve hře nechybí aktivní komunita, která je dobře vidět téměř všude. I když tančíte o samotě, u každé skladby se vám znázorňuje nějaký hráč ze světa, kdo písničku zvládl lépe než vy, což vás skvěle motivuje ke zlepšení. Vítáme také návrat klasického online režimu World Stage, ve kterém se zařadíte do rozličných žebříčků a lobby a soupeříte s lidmi z celého světa. Je to návykové a skvělé, pokud zrovna nemáte na návštěvě kamarády. 

Verdikt

Just Dance vždy stěží hledal konkurenci a vypadá to, že se na špičce žánru ještě nějakou dobu udrží. Nejnovější díl prošel renesancí, zjednodušil koncept a soustředil se na to, co je nejdůležitější - tanec. Praštěné grafické zpracování pak jen napomáhá skvělé náladě a dělá z letošního ročníku jednu z nejlepších tanečních her poslední doby. Jen to chce zklidnit mikrotransakce a budeme spokojeni! 

Diskuze (1) Další článek: Stylové intro vás uvede do příběhu Darksiders 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,