JXD S7300 – herní tablet s Androidem 4.1 (test)

Ovládání na dotykovém displeji není pro každou Android hru ideální, a proto tu jsou handheldy s fyzickými tlačítky. Otestovali jsme jeden takový.

V dnešní době to nemají výrobci herních zařízení jednoduché. Všechno se totiž vyrábí v Číně, kde se práva k duševnímu vlastnictví neberou příliš vážně, a tak není divu, že se pokaždé s novým značkovým herním zařízením objeví také jeho napodobenina. I když v našem případě má nový herní tablet S7300 od shenzhenské společnosti JXD přeci jen něco do sebe, ať už se podobá gamepadu Nintenda Wii U, nebo ne.

Velký displej a tlačítka

S7300 je herní tablet s operačním systémem Android 4.1 Jelly Bean. Tablet dostal od JXD kvalitní 7-palcový dotykový kapacitní displej s rozlišením 1024 x 600 pixelů. Rozložení tlačítek je velmi podobné jako u Nintendo Wii U gamepadu, takže na obou stranách displeje najdete joysticky. Pod levým joystickem je pak umístěný klasický D-pad a pod pravým tlačítka A,B,X a Y. Na ploše vedle displeje jsou ještě reproduktory a video kamera (s rozlišením 0,3 megapixelu).

JXD 02.jpgJXD 03.jpgJXD 04.jpg

Po stranách má tablet kovově zabarvený pruh z umělé hmoty s tlačítky LR, konektory pro HDMI, sluchátka (3,5 mm micro jack), USB 2.0 a slotem pro MicroSD kartu. S7300 je osazen dvoujádrovým ARM Cortex A9 procesorem s frekvencí 1.5GHz a Mali-400 MP2 dvoujádrovým GPU, nabízí až 8 GB volného místa (reálně s předinstalovanými aplikacemi 5,37 GB) a ve své kategorii má slušnou výdrž baterky (6-8 hodin podle toho, co děláte v standby módu).

Dvě možnosti pro hry

Po prvním spuštění vás uvítá typická domácí obrazovka operačního systému Android s předinstalovanými aplikacemi, hrami a službou Game X. Hry do tabletu dostanete jak přes Google Play, tak i přes zmíněný Game X, který obsahuje nejen Android hry, ale také různé diskutabilní emulátory pro retro hry z Playstation 1, Nintendo N64, Gameboy Advance a Sega Megadrive.

JXD 05.jpgJXD 06.jpgJXD 07.jpg

Ve službě Game X jsou dále k dispozici předinstalované mobilní hry. Nezapomnělo se ani na největší mobilní hity jako Dead Trigger a Samurai II: Vengeance od českých MADFINGER Games, dále tu najdete Fruit Ninja nebo Temple Run.

V porovnání s klasickými Android hrami Game X trochu zaostává v emulátorech a nabízených hrách. K dispozici je všeho všudy jen 6 klasik, mezi nimi třeba Super Mario, Shining in the Darkness nebo Metal Slug.

Emulátory jsou kvůli pirátsví hodně kontroverzním tématem, nicméně na Google Play jsou stahované stejně často jako mainstramové hry a hráči jasně dávají najevo, že chtějí hrát oblíbené staré klasiky, takže je rozhodně pozitivní, že JXD jim dává takovou možnost.

Rozporuplné výkony

Testoval jsem většinu předinstalovaných her a zatímco v některých herních žánrech D-Pad a joysticky po stranách přinášejí velmi dobrý a kvalitní herní výkon, u jinýchje je problémem špatná citlivost ovládacíh prvků a vyplatí se použít spíše dotykový displej s virtuálními tlačítky.

jxd 1.jpgjxd 2.jpgjxd 3.jpg

Tímto nedostatkem trpí nejvíce akční hry. Například zaměřování a chození v akční hře Dead Trigger není tak plynulé jako s virtuálními tlačítky na dotykovém displeji, otáčení do stran je dost trhané a největším mínusem joysticků je rozhodně krkolomné zaměřování, kvůli kterému je dávání headshotů komplikovanou záležitostí.

jxd 4.jpgjxd 5.jpgjxd 6.jpg

Naopak v akční rubačce Samurai II: Vengeance se páčky velmi osvědčily. Uklidněním budiž, že trhání je zřejmě softwarový problém, který bude snadno opravitelný updatem. Jinak samozřejmě S7300 nabízí také ovládání pomocí pohybového akcelerometru, který je vhodný do závodních her.

Zapomnětlivý tablet

Použití joysticků a dalších tlačítek není automatické a u většiny her je musíte manuálně nastavit. Tady naštěstí JXD vymysleli povedenou virtuální mapovací technologii. Přímo ve hře tak stačí stisknout ikonku gamepadu na liště a objeví se vám všechna virtuální tlačítka gamepadu, která pak můžete libovolně přikládat na virtuální tlačítka hry a tím je propojíte.

JXD 01.jpg

 

Po uložení již joysticky a další tlačítka fungují naprosto bez problému. Velkou výhodou je, že podobně si můžete nastavit všechna tlačítka také v operačním systému Android, takže virtuální mapovací systém není omezen jen na hry.

Virtuální mapovací technologie je sice velmi povedený prvek, ale má jeden zásadní nedostatek. Vaše nástavení ovládače se vymaže po ukončení hry a při dalším spuštění musíte absolvovat celý proces znovu, což je neskutečně otravné. Game X navíc obsahuje jen opravdu málo her, které mají konfigurace přednastavené. Doufejme, že se tohle časem změní.

Má svá ale

Hodnocení

Plusy:

  • Výkon
  • Kvalitní displej
  • Cena
  • Emulátory na staré klasiky
  • Předinstalované hry jsou zadarmo

Mínusy:

  • Nekompatibilita některých her
  • V některých hrách trhaný pohyb při ovládání joystickem
  • Neukládá nastavení tlačítek

Celkem: 6/10

Poslední výtka se týká už jen kompatibility některých herních titulů. Předinstalované hry fungovaly perfektně a většina lepších mobilních titulů jako Modern Combat 4, Shadowgun nebo Grand Theft Auto III šly také bez problému. Některé opravdu nové hry (Real Racing 3) se na tabletu již sekaly a jiné zase nešly spustit vůbec (GTA Vice City).

I když herní tablet S7300 není na 100 % perfektní, můžeme s jistotou říct, že je ve své kategorii opravdu výkonný (v GLBenchmarku například dopadl výrazně lépe než Kindle Fire HD) a v poměru cena/výkon je jeden z nejlepších.

Nemluvě o tom, že se většina problémů snad opraví updatem. Za cenu 4 199 Kč je zajímavou volbou pro hráče, kteří chtějí mít herní tablet. S7300 pochopitelně nenabízí jen hraní, ale také plnohodnotné funkce normálního tabletu.

Herní tablet JXD S7300 zapůjčil internetový obchod www.kv-mobil.cz/


Displej: 7 palců, kapacitní, rozlišení 1024 x 600 CPU: dvoujádrový ARM Cortex A9 na 1.5GHz GPU: dvoujádrový Mali-400 MP2 Paměť: 1 GB DDR 3 Úložné místo: 8 GB interní paměti, SD karty OS: Android 4.1 Jelly Bean Rozměry: 241x121x14 mm Váha:410 g Konektivita: Wi-Fi (802.11 b/g/n)

Webové stránky

Diskuze (12) Další článek: Přesvědčte se, že Battlefield 3 může vypadat stejně dobře jako Battlefield 4

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,