PC | Xbox One | X360 | PS3 | Vita

Kdopak to mluví: dabing ústředních postav ve hrách (1. část)

Dokážou nás spojit s postavou a ponořit do neopakovatelné atmosféry, mnohdy však nikdy nevíme, komu děkovat. Pojďme se podívat na nejúspěšnější dabéry oblíbených postav herního průmyslu.

Kvalitně namluvená figura dokáže přebít pixelový deficit a výrazně dotváří celkovou atmosféru i obraz titulu. Vývojová studia, potažmo vydavatelé musí tento ohled plně respektovat, neboť na poli herního dabingu je dnes vyžadována naprostá profesionalita, plně srovnatelná s předním filmovým řemeslem.

Háv ústředních postav vlivem zavádění nových technologií a výkonnějšího hardwaru neustále metamorfuje, co však s herními oblíbenci žije i nadál beze změn, je právě jejich hlas. Kdo propůjčil práci svých hlasivek té které postavě světa počítačových her? Má hlas některého dabéra vůbec energii k tomu donekonečna rezonovat v paměti uctívačů oblíbených PC her?

Spisovatel Alan Wake (Alan Wake)

Statečný rek od Bright Falls a milovník příručních svítilen Alan Wake je oduševnělou figurou nabírající místy snad až jisté lidské rozměry. Alanův hlas patří ve skutečném světě herci Matthewovi Porrettovi, jenž nabyl slávu zejména rolí Willa Scarleta O´Hary v komediálně laděném filmu Robin Hood: Men in Tights, naprostém opaku známějšího Costnerovského Robina Hooda: Krále zbojníků.

alan-wake.jpg matthew-porretta.jpg

Matthew má mimo filmových scén na svém kontě také epizodní role v seriálech, např. Beverly Hills 90210, Beze stopy a Kriminálka New York. Porrettův Alan Wake a jeho místy zaskočené, ustrašené a po odhaleních bažící průpovídky doprovázené odpovídajícími intonacemi budou hráčům znít v uších ještě hodně dlouho. Výborná volba, Remedy.

Batman (série Arkham)

Kevin Conroy je osmapadesátiletý americký divadelní a filmový herec a dabér, kterého po hlasu jistě pozná každý fanoušek postaviček komiksového gigantu DC v původním zvukovém znění. Tento herec se k dabování nejnovějších veleúspěšných her s Batmanem nedostal náhodou, svůj hlas tomuto ochránci nevinných propůjčoval po průběh celých 90. let v několika řadách animovaných seriálů o muži se zjevem netopýra.

batman-arkham-origins.jpg kevin-conroy.jpg

Conroyovu kvalifikaci pro dabing nejnovější batmanovské ságy prověřily starší konzolové kousky The Adventures of Batman & Robin, Batman: Vengeance i Batman: Rise of Sin Tzu. Tímto pravděpodobně pohasínají všechny naděje těch, kdož si mysleli, že za dabingem tria nejnovějších „Batmanů“ stojí hollywoodská superstar Christian Bale, aktuální protagonista stejnojmenné filmové role.

Reverend Ray McCall (Call of Juarez)

I přesto, že od vydání prvního Call of Juarez uplynulo již předlouhých sedm let, zní hlas reverenda Raye McCalla mnohým hráčům stále v uších. Bez zpochybnění ostatních kvalit hry lze tvrdit, že právě přesvědčivě káravé kázání z Bible svaté za doprovodného prskání revolveru učinilo z reverenda Raye nezapomenutelnou postavu herních dějin.

marc-alaimo.jpg reverend-ray.jpg

Výtečný hlas rozhněvaného muže v letech daroval McCallovi dnes již jednasedmdesátiletý americký herec Marc Alaimo, známý především z televizní sci-fi série Star Trek či z velkofilmu Total Recall (kapitán Everett v červeném baretu hrající svůj part po Arnoldově příletu na Mars) s hlavní hvězdou Arnoldem Schwarzeneggerem. Alaimo namluvil Raye také pro druhý díl Call of Juarez, prequel jedničky s podtitulem Bound in Blood,

Lovec odměn Silas Greaves (Call of Juarez: Gunslinger)

John Cygan (jeho příjmení v rámci politicko-společenské „korektnosti“ vyslovujte dle britské fonetiky) prakticky „udělal“ postavu již lehce senilního i zdánlivě stále podroušeného hlavního hrdiny a narátora retrospektivního příběhu v jedné osobě, Silase Greavese. Ten popisuje své putování soumrakem nad Divokým západem, aby dal na frak některým nechvalně známým i oslavovaným osobnostem kulkami prošpikované severoamerické kultury.

john-cygan.jpg silas-greaves.jpg

A po celý průběh vyprávění naznačuje, že zamlada musil být opravdu tím největším tvrďákem a filutou široko daleko. Cygan obdaroval Silase hlasem hodným opravdové charakterní postavy a celou hru pasoval na podstatně vyšší úroveň atraktivity. John Cygan je na poli dabingu počítačových her opravdovým harcovníkem, jeho hlas mj. zazněl v Call of Juarez: Bound in Blood, Call of Juarez: The Cartel, ale i například v kvadrologii Halo či v anglické verzi české Mafie 2, případně v níže zmiňovaném titulu The Punisher.

Duke Nukem (série Duke Nukem)

Usměvavý Jon St. John že je Vévodou Atomovým? Ano, je. Od „3D“ až po „Forever“. A pokud se na tohoto dabéra dobře podíváte, musí vám být jasné, že si namluvení postavy svalnatého blondýna doslova užívá.

duke-nukem.jpg jon-st.-john.jpg

Jon St. John je specialistou na dabing herních postav, jeho jméno je spojeno s téměř neuvěřitelnými třemi desítkami počítačových her, namátkou např. adventurní série Runaway a pochopitelně všeho, co se pyšní Dukovým jménem od vydání Duke Nukem 3D v roce 1997. Dle Johnových slov je Duke Nukem ta nejzářivější hvězda, která se kdy v univerzu počítačového vyžití objevila.

Colton White a Frank Castle (Gun a The Punisher)

Thomas Jane je herec béčkových filmů, ačkoliv by první pohled na jeho zajímavé dispozice naznačoval všeobecný úspěch v dílech valnějších kvalit a naditějších rozpočtů. Urostlá postava a pohledná tvář, ale také strnulost a nevěrohodnost při scénách jiné než akční povahy. Na dabing akčních her s neohroženým hlavním hrdinou je však Thomas Jane vhodným typem herce, což dokázal právě v případě her Gun a The Punisher z roku 2005.

Colton White, tak se jmenuje hlavní postava na syrovo podávaného westernu Gun z období Kalifornské zlaté horečky (s možností nakutat něco málo zlata – série Gothic nechává pozdravovat) mísícího vlivy nejdrsnějších filmů o Divokém západu i příměs ducha dobrodružného hororu Dravci s Guyem Pearcem a Robertem Carlylem v hlavních rolích.

the-punisher-frank-castle.jpg thomas-jane.jpg

Thomas Jane se hlasové stránky drsňáckého frajírka Coltona zhostil na výbornou, jeho neústupnost a neochvějná odvaha činí z postavy opravdu výraznou entitu herního světa, která jako by všem nepřátelům vzkazovala: „Chceš, chceš, nechceš – zemři!“. Thomas Jane alias Colton se v rozbouřené řece desperátních kavaleristů, prospektorů, indiánských bojovníků, čínských imigrantů a zákeřných kriminálních živlů rozhodně neztratil, ba naopak. Milovníky kontroverzí zcela jistě oblaží fakt, že činy některých postav v Gun pobouřily předáky severoamerických indiánů, kteří ony skutky vnímali coby pomyslný zdvižený prostředníček adresovaný jejich předkům.

colton-white.jpg

Thomas Jane také v roce 2004 „vystřihnul“ hlavní roli ve filmu The Punisher, aby současně s tím nadaboval nejvýznamnější postavu stejnojmenné počítačové hry, Franka Castleho. Pro neznalé komiksové předlohy představovala hra „jen něco“ a´la Max Payne, aby po pár odehraných levelech vyšlo najevo, že si tento titul kráčí svou vlastní cestou. A leckdy poměrně neotřelou a brutální. S postavou Franka, i přes jeho nepříliš vybíravé způsoby, není obtížné se sžít, k čemuž nemalou měrou přispělo právě hlasové vyjádření Thomase Janea.

Tommy Angelo (Mafia – česká lokalizace)

Tommy Angelo, sympatický geroj počítačové hry tuzemské provenience, jehož smrt oplakal nejeden z do hry zcela ponořených hráčů. Průkopníci cinematického pojetí počítačových her z Illusion Softworks najali pro dabing Tommyho hereckého matadora Marka Vašuta, známého například z filmů Pěsti ve tmě nebo Láska z pasáže anebo čtením komentářů k dokumentárním pořadům.

Marek Vašut si také „střihl“ poměrně neobvyklé cameo ve snímku Blade II z roku 2002, kde jej po kratičkém útěku a vulgárním klení čeká smrtelná dávka z protivampírské pistole Wesleyho Snipese. V posledních letech Vašut nejvýrazněji proslul jako reklamou využívaný znalec vín pro řetězec supermarketů Lidl. V Mafii ale odvedl výborný výkon, jeho postava působila jak nesmlouvavě, tak i v počátcích váhavě a milosrdně.

marek-vasut.jpg tommy-angelo.jpg

Nebýt několika Vašutových dokončování s basbarytonovým afektovaným tónem, dalo by se o jeho výkonu v Mafii hovořit pouze v superlativech. Na české lokalizaci si zaslouží vyzvednout rovněž nadabování postavy dona Salieriho Antonínem Molčíkem, nepříjemně naopak působil (nejspíš nikým) neřízený výstup Petra Rychlého v roli Paulieho a upištěný soprán Lindy Rybové vulgo Sáry.

Vito Scaletta (Mafia 2 – česká lokalizace)

Vito Scaletta je Martin Trnavský. Vážně, koho z vás by to napadlo? Divadelní a seriálový (např. Ordinace v růžové zahradě, Světla pasáže, Obchoďák) elegán s distingovaným vystupováním se proměnil v neurvalého mafiána, maje neustále svraštělé čelo a přichystaným knockoutovat každého, kdo se naň jen nehezky podívá. Ač se Trnavský své role zhostil s příznačnou dávkou maskulinní drsnosti, působí postava Vita Scaletty až příliš surově, ostře, a není snadné si k ní napoprvé najít cestu.

martin-trnavsky.jpg vito-scaletta.jpg

Tomu ostatně nenapomáhá ani poněkud psychopatická mimika hlavní postavy. Abyste Vitovy silácké pózy dokázali přecházet s respektem a porozuměním, nesmíte ztrácet kontakt s líčením příběhu o jeho poněkud dosti pokřiveném vstupu do dospělosti. Pokud je toto pravdě blízké vysvětlení lékem na jisté schizma hlavní postavy ve směru neoslovení co nejširšího publika, pak si duchapřítomný hráč nemá nač stěžovat.

Detektiv Max Payne (série Max Payne)

Nezapomenutelný a nezaměnitelný hlasový výkon jedné z nejžárnějších hlavních postav počítačových her patří Jamesi McCaffreymu. Tento dabingový specialista má lapidární přínos na výraznějším vnímání audio-vokální stránky počítačových her jako takových.

max-payne.jpg max-payne-james-mccaffrey.jpg

Od nástupu prvního dílu Maxe Paynea v roce 2001 bylo totiž nad slunce jasné, že si žádný výrobce špičkové hry nemůže dovolit odsunout namluvení postav na vedlejší kolej, a pakliže tak učiní, nepovšimnou si tohoto nedostatku pouze zkušení recenzenti, ale i nejširší hráčská veřejnost. Každý jednotlivý díl hry Max Payne tak díky k dokonalosti vycizelovanému nadabování dává poznat, proč vlastně hrajeme hry – kvůli navození pozitivních emocí a nenásilnému vtažení do děje.

Zlodějský mistr Garrett (série Thief)

Charizmatický hlas mistra zámečníka Garretta v trilogii Thief o tomto cynickém ninjovi středověku má na svědomí Stephen Russel. Stephen je především dabér, ale věnuje se rovněž filmovému herectví, režírování divadelních inscenací a spisovatelství.

garret-the-thief.jpg stephen-russel.jpg

Trilogie Thief není jeho osamoceným počinem v továrně na elektronickou zábavu, svůj hlas pronajal také charakterům her System Shock 2, Arx Fatalis, Neverwinter Nights, Freedom Force vs. Third Reich, Fallout 3 a TES V: Skyrim. Za to, aby se jím dabovaný Garrett objevil také v připravovaném čtvrtém dílu řady, bojuje početný zástup příznivců Zloděje, hodlajících předat vydavatelskému domu další petici signovanou tisíci fanoušky z celého světa. Inu, když toužíte po nějakém hlasu, musí mít sílu váš vlastní!

Seržant Steve R. Hawkins (Vietcong – česká lokalizace)

Seržanta Steve R. Hawkinse namluvil Svatopluk Schuller, kterého mimo divadelní prkna a televizní seriály může divák spojovat s rolí poplašeného uprchlého kriminálníka z filmu Copak je to za vojáka, který na sebe neváhal navléknout vojenský stejnokroj a shodou okolností byl nedopatřením polapen namísto ústřední postavy snímku, vojína Kouby.

hawkins.jpg svatopluk-schuller.jpg

Nuže, fyzická podobnost s Hawkinsem i spojitost s vojenským prostředím není Svatopluku Schullerovi cizí, hlasové role se zhostil na výbornou a tuto postavu jsme si navzdory jejímu vzezření vyžilého alkoholika poměrně oblíbili. Příjemný odstín hlasu seržanta Hawkinse přinášející do pekla vietnamské džungle trochu svitu naděje tak ve finále dokázalo kalit pouze protivné odkašlání hlavního hrdiny po snad každém odložení sluchátka radiostanice a úlek vzbuzující křik doprovázející jeho zranění…

Ve druhé části našeho speciálu o dabingu herních postav můžete očekávat kultovní kousky, herce i herečky v čele s Cate Archerovou (No One Lives Forever), Codename 47 (série Hitman), Ethana Colea (Area 51), Laru Croftovou (Tomb Raider), Leeho Everetta (The Walking Dead), Sama Fishera (tituly Splinter Cell) a bezejmenné hrdiny (RPG sága Gothic + Risen a Risen 2: Dark Waters).

Diskuze (3) Další článek: Akční řezanice Dying Light láká dobrodruhy nočními záběry ze hry

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,