Kdopak to mluví: dabing ústředních postav ve hrách (2. část)

Po lehkém úvodu do světa herních dabérů jdeme dál. Ve druhé části vám připomeneme hned několik světoznámých sérií a tím i hlasů, které je proslavily.

Bardi, nemluvní, tichošlápci i chvástalové – každý „lidský“ charakter potřebuje právě ten svůj hlas, který v případě nesouladu vizuálu a slyšeného pozbývá schopnost být věrohodným. Svět počítačových her není černobílý a nahodilý, ve věku elektroniky jsou to stále lidé, kteří se starají o to, aby hratelná postava hráče připoutala a nerozezlila.

A například v okamžik prozření, kdy gnóm-stařešina jen tak mimoděk opravuje spisovnost výraziva hlavního hrdiny, si definitivně uvědomíte, jaký důraz na preciznost a poutavost je vkládán do dialogů a dabingu herních postav. Stejně jako v první části pojednání tkví hlavní poselství tohoto článku ve snaze přidat ke známému hlasu z počítačových her také lidskou tvář. Kdo dabuje hrdiny, jejichž hrdinství neskončilo v moment, kdy si vůbec dovolili odkráčet z pevných disků herních vývojářů?

Ethan Cole (Area 51)

Duchovny, Boothe, Manson. Ne, opravdu se nejedná o zkomoleně napsanou větu o tom, že Duchovny „nastartoval“ Mansona, jde o představení hvězdné triády dabérů pro ambiciózní hru Area 51 z roku 2005. FPS nás pozvala na exkurzi pod povrch (i nad povrchem) tajemného vojensko-vládního komplexu Area 51.

david-duchovny.jpg ehan-cole-area-51.jpg

Do světa meziplanetárního tajemství a konspirace prezentované s principy survival horroru jsme se vydali v kůži vojáka Ethana Colea z útvaru speciálních jednotek HAZMAT, namluveného starým známým Foxem Mulderem z proslulého seriálu Akta-X, Davidem Duchovnym. Jak příznačné, kdo jiný by byl ve hře o UFO a spikleneckých pletichách vůkol vhodnějším hráčem, než právě Mulder, ehm Duchovny.

Ten dva roky před vydáním Area 51 nadaboval mimochodem také postavu Jasona Flye z výborné komiksové střílečky XIII od Ubisoftu. Ethanova velitele majora Bridgese v Area 51 odmluvil „hollywoodský stařík“ Powers Boothe, opět muž, jehož není třeba obšírně představovat. Jako takzvanou třešničku na dortu nám tvůrci Area 51 chtěli názorně demonstrovat, jak to vypadá, když bledý dabuje šedého, tedy Šedého. Jemné mrazení v zádech nahánějící hlas mimozemšťana Edgara má na svědomí excentrický zpěvák, skladatel a pedagog Marilyn Manson.

david-duchovny-a-marylin-manson.jpg

Mediální „hype“ u Midway s odvolávkou na hvězdný dabing však nedokázalo zastřít skutečnost, že titul Area 51 představoval pouze lehce nadprůměrný herní počin. Na svou dobu bezprecedentní přizvání tak zvučných jmen pro namluvení postav však činí z Area 51 titul, který je i dnes velice záhodno doporučit pozornosti minimálně fanouškům filmů, o „ufařích“ ani nemluvě.

Codename 47 (série Hitman)

Není stavu lepšího, než když je vaše postava nadabována někým, kdo je také její živoucí předlohou. Zádumčivý holohlavec s uhrančivým hlasem Davida Batesona je typickou ukázkou, kterak si hráč může oblíbit i hrdinu, který se trvale tváří jako vrah, je vrah, příliš toho nenamluví, a příběh hry jako by vlastně ani nepojednával o něm.

david-bateson-hitman.jpg

Codename 47 zkrátka patří k typům postav, které nahlas nepřemýšlí, ba ani nejednají, ale pakliže už promluví, chtěli byste být jako oni. Hlas technokratického stoika Codename 47 nepotřebuje intonační výkyvy a patetické výlevy, aby byl atraktivní po celý čas hraní. K jistému polidštění charakteru Codename 47 došlo až v posledním titulu série, Absolution, kde se sedmačtyřicítka částečně rozpovídal i mimo striktní parametry misí, a také poprvé v dějinách série dostal pořádně na frak.

david-bateson-hitman-druha-verze.jpg

Oblíbenci dánských IO Interactive Batesonovi nechť slouží ke cti jeho věrnost postavě agenta s krycím jménem 47, i přes v branži vybudované renomé nespojil své jméno s žádnou jinou bytostí herní scény. Že by se jednalo o smluvní doložku vázající k exkluzivitě pro Eidos? Pracovní záběr Davida Batesona se přirozeně neomezuje pouze na „hitmanovský“ dabing, tento Brit narozený v Jihoafrické republice a v současnosti žijící v Dánsku účinkuje zejména na divadelní scéně, čte komentáře k dokumentárním filmům a jeho jméno je uvedeno v běhu závěrečných titulků několika televizních filmů, seriálů a kinofilmů. Dál není co dodat, těšíme se na šestého Batesona, respektive Hitmana.

Corvo Attano (Dishonored)

Správně, váš údiv nebyl způsoben omylem autora! Corvo Attano je ve hře smysly zaměstnávající zcela němým protagonistou, který komunikuje pouze prostřednictvím palety příslušných textových šablon. Corvo Attano patří mezi ty postavy, se kterými se lze ztotožnit, ale přese vše tohoto nemluvícího hrdinu zdobí aureola prostého „slouhy“ bez vlastního názoru a emocí, který mlčky splní vše, co na očích císařské rodině vidí.

dishonored_game-poster.jpg

Škoda, mohlo to být mnohem lepší, ačkoliv ani tak nelze Corvovi upřít jistý esprit, což lze přičíst k duhu také ostatním NPC postavám, kteří s Corvem navazují oční kontakt a za pomoci bohaté zásoby monologů udržují hráče v kolejnicích příběhu. Mutismus hlavní postavy také úspěšně překrývá téměř k dokonalosti vyvedené město Dunwall, kde se v příkrém kontrastu odehrává každodenní bída a nemoci obyčejných naproti lesku a pompéznosti zbohatlických vrstev. Sociální stratifikace v nejhrůznější podobě praxe.

Tato alternativní historie představuje jakýsi zdvižený ukazováček k naší případné budoucnosti, pokud by ze současného světa definitivně vymizeli všichni opravdoví hrdinové, odvážlivci, nebo polepšení zainteresovaní v případech protilidského jednání, takové bychom dnes mohli souhrnně označit jako whistleblowery. Že by i mlčení Corva bylo jakousi obžalobou jednotlivce, jemuž tisící sousto konzumu definitivně zacpalo chřtán?

dishonored-wallpaper.jpg

Kdo by chtěl přeci jen ve světě Dishonored slyšet mluvící hlavní postavu, musí si stáhnout druhé DLC nazvané The Brigmore Witches, kde je oním mluvícím hratelným hrdinou nájemný vrah Daud. Pokud by vás osvítila myšlenka, který z dabérů by mohl Corvovi vypůjčit hlas v plnohodnotném pokračování Dishonored, podělte se o svůj názor v diskuzi!

Hrdina (série Gothic – anglické a německé lokalizace)

Bezejmenný hrdina, aneb ten, kohož zprvu vyhodí ze sedla naprosto vše a každý, aby v závěrečné fázi hry osamocen doslova vytřískal hlavní stan armády čtvrttunových orkských monster. Bezejmenný hrdina je již tak známou herní entitou, že by si zasloužil být uváděn s verzálkou na začátku slova, přesto nad touto oblíbenou postavou visí jeden velký otazník. Kdo jej vlastně v prvních dvou dílech nadaboval pro anglofonní regiony?

bezejmenny-hrdina-gothic.jpg

Ani Christian Wewerka (hlas bezejmenného hrdiny v německém vydání Gothic 3: Forsaken Gods), ani němečtí vývojáři nikdy neprozradili, čí tvář se skrývá za hlasem anglicky hovořícího bezejmenného hrdiny. A proto vládu přebírá nikoliv král Rhobar III., ale spekulace. Mohl oním hercem být Peter Thias (hlas Jacka Carvera v prvním Far Cry), či snad samotný Wewerka, jenž se „vytasil“ s perfektní angličtinou? Mlčí také závěrečné titulky i herní manuály prvních dvou dílů Gothic. Jedno je jisté, hlas bezejmenného hrdiny v anglické verzi hry Gothic 3 patří Crispinu Freemanovi (zleva), který je na poli dabingu počítačových her snad nejvytíženějším hercem vůbec.

crispin-freeman-gothic-3.jpg christian-wewerka-gothic-nemecka-lokalizace.jpg

Jeho hlas jste mohli zaslechnout v nejnovější batmanovské sérii, v Hitman: Blood Money, Titan Quest, Bioshock 2 nebo Tomb Raider (2013), nadto se Freeman věnuje dabingu japonských a amerických anime a zvukové produkci u svých projektů krátkometrážních filmů.

V datadisku Gothic 3: Forsaken Gods se role bezejmenného hrdiny v anglickém znění již nezhostil Freeman, nýbrž jiný aktér – JB Blanc, jehož hlas zazněl taktéž v desítkách herních titulů (Red Faction Guerrila, The Saint´s Row IV, Assassins Creed II–IV, Silent Hill: Homecoming, Metro: Last Light, Call of Duty: Modern Warfare 3 a dalších).

Cate Archer (No One Lives Forever)

Jak stereotypní a unylé mohou hlasy představitelek ženských rolí být! Vzpomeňte například na první Bloodrayne, kde poměrně přitažlivá (obzvláště s harpunou v ruce) vampírka Rayne při krvavém řezničení nacistického vojska i všemožných nestvůr komentovala probíhající peklo s jakousi naivní neúčastí. Poněkud oduševnělejší reminiscence si mnozí hráči odnášejí z dob hraní dvoudílné FPS No One Lives Forever, která, stručně řečeno, nebyla ničím jiným nežli obsazením úlohy Jamese Bonda tak, jak jej známe z filmů ženskou postavou.

cate-archer-no-one-lives-forever.jpg

Hrdinkou s kriminální minulostí a přenesením trocha té satiry a groteskních postav do pochmurné éry studené války. Hra od studia Monolith na svou dobu zahrnula hráče také pěknou řádkou nápadů a v pozitivním frazémy smyslu „informací navíc“. Tvář a hlas agentky Cate Archerové si vzaly do parády dvě půvabné ženy. Předlohou pro zevnějšek Cate Archerové byla americká modelka, bruneta Mitzi Martinová, o její svůdný alt se postarala světlovláska Jennifer Taylorová.

Tato, rovněž dosti pohledná, americká éterová hlasatelka a dýdžejka má na svém kontě dabing postav prvoligových her, jako například Aliens versus Predator 2, F.E.A.R. 2: Project Origin, sérii Halo i dvojici skvělých zombie survivalů Left 4 Dead. A zdali Jennifer ještě někdy nadabuje Cate? Od vydání druhého NOLF uplynulo v listopadu 11 let, tak dlouho tedy čekáme na plnohodnotné pokračování.

jennifer-taylorova-no-one-lives-forever.jpg no one lives forever.jpg

K ukrácení déle než dekádu trvajícího období sucha mělo posloužit nepřímé pokračování s názvem Contract J.A.C.K. z roku 2003, které lidově řečeno nesahalo původním dvěma dílům No One Lives Forever ani po kotníky. Ještě že u toho Cate Archerová coby hlavní hrdinka již nemusela být...

Hrdina (Risen a Risen 2: Dark Waters)

Nejprve trosečník, poté středověký bojovník, ve druhém dílu ztroskotanec, posléze třeba pirát. Sarkastický cynik bezejmenný hrdina si během své poutě projde takřka vším možným i nemožným, aby však každou nebezpečnou situaci vždy humorně bagatelizoval. Pokud tomuto neposlouží jeho úštěpné hlášky, předstírá. Hlupáka, lichotníka, autoritu, kohosi jiného, kohosi silnějšího. A nezdráhá se při tom uplácet.

gus-gallagher-risen.jpg risen-bezejmenny-hrdina.jpg

Zkrátka sympatický chlapík, který se pro dosažení vyšších cílů v zájmu všeho lidstva neštítí ničeho, pokud mu tedy hráč nezavelí jinak – třikrát hurá RPG a volným herním světům! I přesto, že si hlavní hrdina vytrpěl své hoře, znovu a znovu motivuje hráče svým bezbřehým optimismem a zvídavým hladem odhalit cesty a cestičky k záchraně civilizací. Vydavatelský dům zariskoval a povolal pro první i druhý díl hry Risen jiného dabéra hlavního hrdiny.

Vzhledem k dějovému odstupu obou her a zestárnutí hlavní figury není však tato změna pro kvalitu Risen 2 nikterak nebezpečná. Hlasové role bezejmenného se v jedničce ujal anglický divadelní a televizní herec Gus Gallagher, kterého našinec mohl vidět například v TV seriálech Vraždy v Midsomeru a Mi5. Gallagher po zkušenosti s prvním dílem Risen poskytl svůj hlas pro podružné hlasové role hry Star Wars: The Old Republic.

luke-roberts-risen-2.jpg risen-2-bezejmenny-hrdina.jpg

Bukanýrského hrdinu v Risen 2: Dark Waters namluvil rovněž Brit, pětatřicetiletý televizní a filmový herec Luke Roberts, známý zejména z velkorozpočtového seriálu Bratrstvo nehrožených (zdroj úspěchu prvních Call of Duty) nebo z filmu Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna. Pro tohoto herce byl bezejmenný hrdina zatím první a poslední zkušeností s namluvením postavy herního světa.

Je třeba dodat, že dabing hlavního hrdiny obou dílů Risen je velice zdařilý a není daleko od pravdy tvrdit, že je koncert bezejmenného v říši realistického fantasy díky výbornému dabingu a dobře napsaným dialogům opravdovou potěchou pro uši vyzrálého hráče.

Sam Fisher (série Splinter Cell)

Po celých pět dílů patřil nezapomenutelný hlas tajného agenta-akrobata Sama Fishera známému herci záporných a výrazných rolí, třiašedesátiletému Michaelu Ironsidovi, kterého můžete znát coby generála Katanu z filmové série Highlander, coby agenta Richtera z Total Recall i jako poručíka Rasczaka z Hvězdné pěchoty.

michael-ironside-splinter-cell.jpg

Nutno podotknout, že pokud by Ubisoft formoval také Samovy rysy podle Ironsidovy tváře, musela by PEGI zpřístupnit hru až od bratru nějakých pětadvaceti let věku, poněvadž při pohledu na Michaela zapláče hrůzou i kdejaký teenager. Ironside má za sebou nespočet filmových a televizních rolí, včetně autorství osamoceného scénáristického počinu. V roce 2007 si zahrál v příběhových filmečcích realtimové strategie Command & Conquer 3: TIberium Wars, kde ztělesnil postavu generála GDI.

Sama Fishera Ironside naposledy daboval v „Conviction“, pro nejnovější díl s podtitulem Blacklist si Ubisoft přizval mladšího herce Erica Johnsona (34). Eric v minulosti ztvárnil postavu mladého Tristana v hollywoodském filmu Legenda o vášni, o kterou se minoritně podělil s hvězdným Bradem Pittem. Spíše než z kinofilmů je však tento téměř 190 centimetrů měřící herec znám z televizních filmů a seriálů.

eric-johnson-splinter-cell.jpg

Pozici dabéra herní postavy poprvé okusil právě až se Splinter Cell: Blacklist. Ačkoliv Ironside nastavil s prvními díly SC laťku opravdu hodně vysoko, postupem série zněl Samův mluvený projev snad až příliš rutinně, jakoby bez zápalu pro věc. Eric Johnson jakožto nový hlas „nového“ Sama Fishera je dle názoru autora článku dobrá volba, na druhou stranu většina fanoušků tvrdí, že bez Ironsidea prostě není Fishera. A není těžké pochopit, proč. 

Lee Everett (The Walking Dead)

Počítačové hry vznikající na námět filmů nebo TV seriálů bývají povětšinou hotovou pohromou pro nervy a zdravý rozum hráče. Tvůrci spoléhají na silné jméno předlohy, vydavatel spěchá, zmocněnci filmového studia nevědí co dřív. Nikoliv však epizodický titul s názvem The Walking Dead: The Game, jehož pět prvních epizod s vyjeveným Lee Everettem coby hlavním hrdinou vycházelo z komiksových sešitů The Walking Dead, a tedy nikoliv ze základů oblíbeného stejnojmenného televizního zombieseriálu.

dave-fennoy-the-walking-dead.jpg

Hlasové role Leeho Everetta v jeho boji nejen proti „kousákům“ se ujal jedenašedesátiletý ortodoxní „rastaman“, profesionální dabér a herec Dave Fennoy, maje na svědomí dabing postav například z her a herních sérií Mafia II, StarCraft, Metal Gear Solid, Fallout a World of Warcraft.

Prvních pět epizod hry The Walking Dead se setkalo s nečekaně pozitivní reakcí hráčů i kritiků, na čemž se nemalou měrou podílel systém odpovědnosti hrdiny za své činy a v důsledku konkrétních rozhodnutí se ubírající cesta hry. Těšíme se, jak se rozvine sezóna druhá.

Lara Croft (série Tomb Raider)

Další růže mezi trním tohoto „výběru hlasů“ v počítačových hrách. Kdo nabyl přesvědčení, že postavu kurážné akční archeoložky Lary Croftové dabovala od samého počátku nejlepší a nejkrásnější Angelina Jolie, „filmová Lara“, nebude zde dál v omyl uváděn.

lara-croftova-otvirak-kapitoly.jpg

Vůbec první hlásek Lary z roku 1996 (jak ten čas letí) patřil televizní herečce a dabérce se jménem na střih pornografického pseudonymu, Shelley Blond (ponecháno bez přechylování), jejíž „vox“ zazněl také v Molyneuxově hře na bohy Black & White z roku 2001.

daberky-tomb-raider-1996-az-2008.jpg

Výčet dabujících této ikonické postavy však zdaleka nekončí. Na příslušné obrázkové montáži můžete vidět podobu hlasových hereček Lary Croftové od vydání prvního Tomb Raider v roce 1996 až po Lara Croft Tomb Raider: Underworld z roku 2008: nahoře vlevo Keeley Hawesová (Lara Croft Tomb Raider: Legend, Lara Croft Tomb Raider: Anniversary, Lara Croft Tomb Raider: Underworld), nahoře vpravo Jonell Elliottová (Tomb Raider: The Last Revelation, Tomb Raider: Chronicles, Lara Croft Tomb Raider: The Angel of Darkness), vlevo dole Judith Gibbinsová (Tomb Raider II, Tomb Raider III: Adventures Of Lara Croft) a vpravo dole pak již zmiňovaná Shelley Blond.

camilla-luddington-tomb-raider.jpg shelley-blond-tomb-raider.jpg

V posledním pokračování nazvaném jednoduše Tomb Raider (2013) se namluvení Lary Croftové objevilo v provedení mladé britské herečky Camilly Luddingtonové, jež vám bude povědomá například z televizních seriálů Chirurgové, Californication a True Blood. Dobrou cestou se ta Lara vydala, dobrou…

 

Diskuze (2) Další článek: Liveplay: Hrajeme kooperativní akci Left 4 Dead 2

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,