King´s Quest – remake hry od Sierry zdarma na Internetu

Snad každý správný hráč adventur zná slovo Sierra. Tato firma byla jednu dobu opravdu populární a dokázala vyplodit mnoho kvalitních a hratelných titulů, zejména pak adventur. Jednou ze sérií her, jež tato firma vytvořila byl i velmi oblíbený King´s Quest. Dnes máte tu možnost se s ním opět setkat a to dokonce zadarmo!
Snad každý správný hráč adventur zná slovo Sierra. Tato firma byla jednu dobu opravdu populární a dokázala vyplodit mnoho kvalitních a hratelných titulů, zejména pak adventur. Jednou ze sérií her, jež tato firma vytvořila byl i velmi oblíbený King's Quest. Dnes máte tu možnost se s ním opět setkat a to dokonce zadarmo!

Za prvním dílem slavné hry King's Quest stála snad nejslavnější osobnost Sierry – Roberta Williams. Tato dáma je podepsána pod hrami jako je Phantasmagoria, Mystery House, Mixed Up Mother Goose či celá série již zmiňovaného King's Questu, který mimochodem poprvé vyšel už v roce 1984. Od této doby uplynulo hodně času, až si jednoho dne řeklo pár nadšenců, že by tuto hru mohli přetvořit a tak se tedy stalo a my tu máme neoficiální remake této bezesporu báječné adventury.

King´s QuestKing´s Quest

King´s QuestKing´s Quest

Příběh nás zavádí do bájné země s názvem Daventrie, kde pospolu vedle sebe žijí lidé, skřítci, elfové a mnohá další neuvěřitelná stvoření. V této zemi vládne moudrý král jménem Edward, avšak ten je již dlouhou dobu velice smutný, protože jeho země strádá, poněvadž ztratila tři věci, jež prospívaly obecnému blahobytu – zrcadlo, skrze které je vidět do budoucnosti, štít, jež poskytuje tomu, kdo ho obléká nesmrtelnost a truhlici, v níž je nevyčerpatelné množství peněz. Proto si jednoho dne král zavolal vás, sira Grahama, nejudatnějšího a nejstatečnějšího rytíře celé Daventrie. Vy jste mu ochotně slíbil, že se tři zmizelé věci pokusíte najít, ale věřte nebo ne, tato cesta nebude opravdu jednoduchá.

Jak vyplývá z předchozího odstavce, King's Quest se vás bude hlavně snažit zaujmout svým příběhem, který je opravdu propracovaný. Obtížnost je trošku nadprůměrná a tak hra dá zabrat i zkušeným hráčům adventur. Dobu, za níž byste mohli hru dokončit se neodvažuji odhadnout, protože je to celkem složité, ale pravděpodobně to bude tak na cca. 3-4 hodiny, ale vůbec bych se nedivil, kdyby to bylo mnohem více.

Hra se kompletně celá ovládá myší a pomocí ní lze provádět čtyři různé akce – chodit, mluvit, prohledat, vzít, resp. použít. Na všechny nalezené předměty tu je dostatečně velký inventář, do něhož se dostanete, když najedete myší k hornímu okraji obrazovky, kde jsou ostatně skryty také všechny ostatní volby jako je uložení / načtení, změna rychlosti hry apod.

Grafika sice běží v rozlišení pouze 320×200, avšak za to je docela propracovaná a detailní a rozhodně nepůsobí nějakým „odfláknutým“ dojmem, vše je dotaženo až do konce. Hudební stránka je také perfektní, veškeré lokace jsou opatřeny patřičným hudební motivem, jež skvěle navozuje atmosféru daného místa.

King´s QuestKing´s Quest

King´s QuestKing´s Quest

Chyb ve hře není mnoho, avšak je tu pár věcí, které se mi nelíbily. Tak například je velice snadné zemřít, což se adventur moc nevidí, tady se to děje celkem často – pád ze stromu, uklouznutí do vody, napadení vlky apod. Dalším nešvarem je rozmístění lokací – budete-li se jimi trochu procházet, zjistíte, že když půjdete směrem na jih, narazíte na lokace, které byly na severu (nepopírám, že Země je kulatá, ale toto je už trochu moc a občas není problém zde zabloudit). Jednou z věcí, která trochu ztěžuje hraní je, že když kliknete na určité místo, kam chcete jít, Graham se tam vydá přímo a ničemu se nevyhýbá a může dojít třeba k tomu co bylo popsáno výše, tj. rychlá smrt.

Adventury jsou žánr, který v dnešní době pomalu, ale jistě zaniká a mizí z našich obrazovek. Máte-li alespoň trochu rádi tyto hry, zkuste si tuto a určitě budete mile překvapeni. Souhlasím, hra sice není nejmenší, ale za tu zábavu to určitě stojí.

Homepage: http://www.qknowledge.net/royalquest.

Download (22,8 MB) zde; VypalCD zde.

Systémové požadavky na hru
  • Pentium 233 Mhz a vyšší
  • 16 MB RAM
  • 1 MB SVGA
  • MS-DOS 5.0 nebo vyšší, Windows 95/98/Me/2k
  • DirectX 7 nebo vyšší
  • 50 MB volného místa na pevném disku
  • doporučena zvuková karta
Diskuze (5) Další článek: Will of Steel - RTS ovládaná hlasem!

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,