Kingdom Come: A Woman's Lot – drsná žena středověku (recenze)

Warhorse se nebojí připomínat, že historická věrohodnost je důležitým prvkem hry. I proto ve hře nevidíte ženy bojovnice. Silné ženy ve středověku ale nechyběly a Tereza s Johankou si v novém DLC rozhodně zaslouží obdiv.

Co baví

  • Příjemné doplnění příběhu
  • Silná atmosféra
  • Psí společník
  • Hodně zajímavých úkolů

Co vadí

  • Dopředu známe konec v případě Terezy
  • Nehratelné, pokud nemáte rádi stealth v případě Terezy
  • Johanka není moc sympatická
8/10
Hodnocení

Kingdom Come: Deliverance je u nás známo tím, že je to vlastně velmi dobrá hra, která však trpí technickými problémy. DLC ale přijímám trochu rozpačitě. Poslední Band of Bastards se mi sice líbilo, ale The Amorous Adventures of Bold Sir Hans Capon mě moc neoslovilo a From the Ashes byla úplná katastrofa.

To, co v DLC chybělo, bylo něco úplně nového. Band of Bastards to rozšířením příběhu částečně splnilo, nicméně stále to nebylo něco, co by člověk všem bez výjimek doporučoval. Bavilo to, a to je tak všechno. Troufám si však říct, že A Woman's Lot posouvá pocit ze hry na ještě vyšší úroveň.

Poznejte lépe Terezu

Pokud si něco z nového DLC pamatuji, je to hlavně postava Terezy. Známe ji samozřejmě velmi dobře z původní hry. Jindra měl s Terezou milostný románek a Tereza mu zachránila život. Přesto jsme o této postavě věděli hodně málo. DLC se silně zaměřuje právě na její postavu a nesnaží se ani tolik popsat dobu, jako spíš to, jak Tereza zvládá všechny těžkosti, které se během pár dní nahromadily. První část DLC je uvedena jako vyprávění Terezy o své minulosti, ale to neznamená, že by nevzbudilo emoce.

a_woman's_lot (1).jpga_woman's_lot (2).jpga_woman's_lot (3).jpga_woman's_lot (4).jpga_woman's_lot (8).jpga_woman's_lot (9).jpga_woman's_lot (10).jpg
DLC začne poklidně, kdy Tereza vypráví o svém životě ve Skalici

Hra totiž začne dost poklidně – ve Stříbrné Skalici. Tereza je celkem šťastná, i když ji trápí, že nemůže sehnat žádného partnera. V této fázi hry poznáte Terezu jako schopnou a rozumnou ženu, která se vypořádává s přeci jen celkem nevšedními problémy. Vedle krmení kuřat se budete například plížit skrz důl, pomáhat se sběrem rostlin na pálenku a jelikož je DLC propojené s původní hrou, nebude chybět ani trénink s mečem s Jindrou.

 

Vedle krmení kuřat se budete například plížit skrz důl nebo pomáhat se sběrem rostlin na pálenku

 

Věrným pomocníkem Terezy je její věrný pes Flek. Ten umí čmuchat po okolí a hlavně pomoci v boji. To se velmi hodí, jelikož Tereza není rozená bojovnice a tajemstvím k úspěchu je schopnost se pořádně plížit a v případě boje spolupracovat s nejlepším přítelem člověka a umlátit nepřátelského vojáka, zatímco mu váš pes trhá nohu. A v době kumánského útoku se to obzvláště hodí.

Hrůzy války

Úvod ve Skalici si rozhodně zaslouží palec nahoru. Je relativně dlouhý, má celkem dost zajímavých úkolů a poznáte Terezu, kterou měl ve vesnici čekat ne zrovna závidění hodný osud (nebudu spoilerovat). Už úvod dokázal rozpoutat emoce, které se však nevyrovnají emocím z toho, co přišlo hned potom, z toho hlavního.

a_woman's_lot (26).jpga_woman's_lot (27).jpga_woman's_lot (28).jpga_woman's_lot (29).jpga_woman's_lot (30).jpga_woman's_lot (31).jpga_woman's_lot (33).jpg
Po útoku Kumánů zbudou ze Skalice jen trosky

Útok na Skalici byl hezky vylíčen i v očích Jindry, ale přišel tak rychle, jak odešel. Jindra co nejrychleji odjel na koni a neprožil tu hrůzu ze schovávání před nepřáteli a z pomalého úprku pryč. Než útok přišel, tak si Tereza zpívala a během útoku přišla o své nejbližší. Hned poté se ji vojáci mluvící cizím přízvukem pokusili znásilnit. Jindra dokázal útočníky na chvíli odlákat a Tereza se stihla zamknout v domě. Ale na jak dlouho?

 

Neměl jsem pocit, že hraju „historickou pohádku“, ale krutou ukázku středověku

 

Tereze nezbývá, než utéct a proplížit před nepřáteli. Ještě chce ale potkat svého bratra a další přeživší. Abych se vyhnul spoilerům, dodám jen, že důraz na stealth bude značný a hra přinese pořádnou výzvu. Obtížnost s sebou nese i silné napětí a do hry se opravdu vžijete. V této fázi hry jsem skutečně neměl pocit, že hraju „historickou pohádku“, ale krutou ukázku středověku. Příběh se nakonec zakončí záchranou Jindry a tím pádem propojením s hlavní dějovou linií. Při hraní DLC pocítíte hlavně strach a smutek, což vlastně překonalo má očekávání z dalšího přídavku do KCD.

Emotivní dobrodružství

U části DLC s Terezou je zajímavé, že jeho délka závisí hodně na vás. Kolik úkolů chcete splnit a jak moc chcete život Terezy poznat. Hlavně ale přinese obohacení příběhu a skvělou atmosféru. Pokud si američtí filmaři přejí ve filmech silné ženy, mají se od Warhorse co učit.

a_woman's_lot (11).jpga_woman's_lot (12).jpga_woman's_lot (13).jpga_woman's_lot (14).jpga_woman's_lot (15).jpga_woman's_lot (16).jpga_woman's_lot (17).jpga_woman's_lot (18).jpga_woman's_lot (19).jpg
DLC se rozhodně povedlo, ale není úplně pro každého

Hlavní hru to také obohatí možností mít svého vlastního psího společníka. Ten má všestranné využití, i když je to hlavně doplněk. Ale jak to tak bývá, každý doplněk udělá radost.

Přes všechnu mou chválu ale pozor. Tato část DLC je skvělá, ale dvě věci v ní mohou dost vadit. V první řadě znáte konec, takže napětí sice bude, ale palčivý pocit nejistoty chybí. No a za druhé, na stealth je takový důraz, že pokud plížení nemáte rádi, dejte radši ruce pryč.

Doplnění – kazatelka Johanka

V případě této recenze se stala velmi nepříjemná věc. Po upozornění ze stran našich čtenářů jsme zjistili, že jsem DLC nedohrál celé a úplně jsem vynechal úkoly pro Johanku. Tímto se čtenářům a vývojářům omlouváme a děkujeme čtenářům Pekárník a Totak za upozornění. A i když to, že tu ta chyba byla, nikdy nesmažeme, můžeme ji alespoň napravit a recenzi doplnit o Johanku.

johanka (1).jpgjohanka (2).jpgjohanka (3).jpgjohanka (4).jpg
Johanku znáte ze Skalice, po vypálení domova se rozhodla pomáhat raněným

Na rozdíl od Terezy, Johanka není hratelná postava. Vlastně většinu těžké dřiny odře Jindra, který Johance pomáhá. Johanka trpí zvláštními sny a věří, že jsou poselstvím od panny Marie. Je tím dokonce tak přesvědčena, že káže jejím jménem a něco takového je v křesťansky založeném středověku nepřehlédnutelné.

johanka (5).jpgjohanka (6).jpgjohanka (7).jpgjohanka (8).jpgjohanka (9).jpgjohanka (10).jpg
Johanka nemá silný charakter Terezy, vlastně mi přišla spíš otravná

Neřekl bych však, že by Johanka byla tím hlavním lákadlem nového DLC. Jako taková není moc charismatická ani sympatická, její proslovy mi do úst dávají spíše popis naivní až otravné mladé dívky, která si nerozumně stojí za svým, neposlouchá cizích rad a… no spoléhá na to, že Jindra bude pořád po ruce.

 

Johanka není moc charismatická ani sympatická, její proslovy mi do úst dávají spíše popis naivní až otravné mladé dívky

 

Tato část DLC je zejména novou zásobárnou úkolů pro Jindru. Naštěstí úkoly jsou naprosto úžasné. Začleňují boj i pátrání, budete se u nich smát a možná dokonce bát. V celkovém součtu dokáží zabrat pár hodin a vlastně mi ani jeden z úkolů nepřišel nudný. Všechny měly něco do sebe a aby toho nebylo málo, plnění úkolů ovlivní konec Johančina příběhu.

johanka (11).jpgjohanka (12).jpgjohanka (13).jpgjohanka (14).jpgjohanka (15).jpgjohanka (16).jpg
Díky Johance se vypravíte na spoustu velmi zábavných úkolů

Většina této části DLC pro mě nebyla příběhově moc lákavá. Ano, proslovy Johanky silně ovlivňovaly dění ve vesnici a vzbuzovaly jak odpor, tak sympatie. Jenomže už charakter Johanky bránil, abych si k ději vytvořil silnější pouto. Tedy až na závěr.

 

Tato část DLC je zejména novou zásobárnou úkolů pro Jindru. Naštěstí úkoly jsou naprosto úžasné.

 

Bez spoilerů bude těžší závěr více přiblížit, ale zkusím to říct takhle. Svoboda slova ve středověku neexistovala, zejména v případě náboženství. Johanky kázání zákonitě musela mít nějakou odezvu. Závěr pak záleží na vás, jak moc jste se snažili lidem pomáhat a jak moc jste ochotni za Johanku bojovat.

johanka (18).jpg
Ve středověku neexistovala svoboda slova...

Dohrání Johanky hodnocení recenze neovlivnilo. Nicméně zatímco předtím jsem dal 8/10 trošku s pochybami, nyní vím, že si to vývojáři opravdu zaslouží a beru zpátky tvrzení, že by DLC bylo krátké. Johanka sice nemá tak silné charisma jako Tereza a její příběh není tak zajímavý a atmosférický. Díky ní však prožijete spoustu nových zajímavých úkolů a ve výsledku vlastně i nějaké ty emoce ucítíte. Jakmile jsou vaše činy odvedené z touhy páchat dobro potrestány, musí to mít citový dopad.

Verdikt

Poslední DLC do Kingdom Come udělalo čest svému jménu. Tereza je silná a zajímavá hrdinka, která si prožila drtivé rány osudu a je opravdu úchvatné následovat její životní příběh. Díky Johance pak prožijete sérii vynikajících úkolů.

Diskuze (12) Další článek: Epic Store bude do konce roku rozdávat každý týden hru zdarma

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,