Level 122 – rozdávající oslavenec

Level slaví a naděluje dárky. 10 let je pro herní časopis už nějaký věk, a tak je třeba to pořádně oslavit. Jubileum je také vhodný čas pro změny. Obojího je u nového čísla časopisu Level požehnaně. Co za změny a za dárky si redakce pro své čtenáře připravila se můžete nyní dozvědět s námi. Takže vše nejlepší Levelu i do dalších let a vzhůru do toho.

Level 122 – rozdávající oslavenec

Level slaví a naděluje dárky. 10 let je pro herní časopis už nějaký věk, a tak je třeba to pořádně oslavit. Jubileum je také vhodný čas pro změny. Obojího je u nového čísla časopisu Level požehnaně. Co za změny a za dárky si redakce pro své čtenáře připravila se můžete nyní dozvědět s námi. Takže vše nejlepší Levelu i do dalších let a vzhůru do toho.

Co najdete v Levelu 122?

První, co vás udeří do očí, je samozřejmě obálka. Stříbrný podklad s červeným nápisem 10 let a s koláží známých herních postaviček (schválně, kolik jich poznáte?) (a všimněte si prosím, kolik z nich je z konzolových her – pozn. Martin Zavřel:-)) nemůžete na stáncích přehlédnout. Přehlédnout nemůžete ani jeden z dárků, podložku pod myš. Uvnitř časopisu poté na vás čeká nový design, jehož povedenost a přehlednost nechám na posouzení každého z vás. Změnil se také systém hodnocení, byla vypuštěna desetinná místa hodnocení, objevilo se znovu pro a proti a přibyla nová rubrika, podrobněji se zmíním níže. Ostatní rubriky byly zachovány v nezměněné podobě, nechybí tak samozřejmě novinky, preview či případně téma čísla.

Po pravidelné dávce herních novinek, dozvědět se můžete mimochodem něco o třetím pokračování strategie Age of Empires či o Commodore 64 vměstnaném do joysticku, si můžete přečíst téma měsíce. Pod jménem „Jak se dělá Level“ je v něm přiblíženo vše, co se musí udělat pro vydání nového čísla časopisu. Zjistíte pozadí  práce nejen redaktorů, ale i přípravu CD/DVD příloh, jejich lisování, výrobu LevelTV (včetně veselých historek z natáčení :)), dokonce se dozvíte podrobnosti i o tisku a distribuci časopisu. Prostě vše, o čem čtenář (nebo i recenzent webového magazínu :)) nemá ani ponětí.

Místo rytířů tanky

Čtenáři zvolené preview mělo být původně o Knightshift 2, tvůrci ale hru odložili a budou ji kompletně předělávat, takže si přečíst můžete o Battlefield 2. Což není nic jiného, než očekávané pokračování oblíbených her BF: 1942 a BF: Vietnam. Hra se přesunula do velmi blízké budoucnosti, těšit se tedy můžete na současnou bojovou techniku (např. Humvee, Apache, Abrams, F-18). Velmi slibně zní informace o speciálním velitelském módu; hráč-velitel bude zadávat rozkazy velitelům jednotek, a teprve ti poté samotným vojákům. S tím samozřejmě souvisí nově zabudovaná možnost hlasové komunikace. Opět se bude jednat o primárně multiplayerovou hru, takže pro její plné vychutnání bude potřeba solidní připojení k internetu. Mluví se o možném počtu 100+ hráčů na mapě.

Další preview je opět na válečnou hru. No, spíš to vypadá na střílečku. Star Wars: Republic Commando, tak zní  název. V ní se stanete velitelem elitní skupiny klonovaných bojovníků plnících pro Republiku ty nejtěžší úkoly. Nečekejte ale žádnou hardcore týmovou akci alá Raven Shield či SWAT.  Možnosti ovládání spolubojovníků vypadají značně omezeně, systém ovládání se jmenuje One Touch Squad Control, což naznačuje mnohé. Jde o to, že pouze na daných místech jdou provádět dané operace, za bednami se vojáci kryjí, u terminálů se logují a podobně. Celé je to silně zautomatizované, což by ale nakonec nemusela být ani nevýhoda, ještě uvidíme u finální verze.

Na PC se připravují dvě konverze her na to samé téma, speciální mentální schopnosti. Second Sight je jedna z nich, a právě na ni je v novém Levelu preview. Půjde o 3rd person akci, v hlavní roli se schopnostmi jako je telekineze, schopnost ovládat nepřátelské jednotky, astrální průzkum a další. Chybět ale nebudou ani klasické zbraně. Dalším nezbytným prvkem bude stealth pohyb, často bude nepřátel víc než munice.

Další čtyři preview jsou ve formě rozhovorů s tvůrci, dozvědět se něco nového můžete o očekávané akci na Unreal enginu Pariah, ruské 3D akci Operation Matriarchy, taktické akční hře War Dogs a připravovaném survival hororu Cold Fear. Také na vás čeká profil ukrajinské herní společnosti GSC Game World, ta v současné době připravuje vysoce očekávanou hru S.T.A.L.K.E.R.:Shadow of Chernobyl.

Tip: Battlefield 2 – graficky famózně vypadající hra se spoustou válečných možností a novým slibným Commander módem

Wow, Riddick válí!

Co se týče recenzí, došlo na povánoční sucho. Opravdové pecky jsou v novém Levelu jenom dvě. U jedné se to čekalo, druhá je ale velké překvapení. Začneme překvapením. O tom, že hry podle filmů stojí většinou za starou bačkoru se všeobecně ví. O to větší překvapení je, když se povede hra lepší než filmový námět. Přesně tou hrou je  The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Skvěle zpracovaná akční hra, nápaditá,  výborný systém soubojů na blízko, perfektně zpracovaný stealth mód, strašidelná atmosféra. Pro recenzenta Ondřeje Malého je to nejlepší akční hra za poslední rok. Napovídá tomu i udělené hodnocení 9 z 10.

Druhou výbornou hrou je MMORPG World of Warcraft. Stále platí pravidlo, že na co sáhne Blizzard, z toho se vyklube  perla. Akorát to čekání by si mohli odpustit :). Spousta možností, skvěle vybalancované  schopnosti, to vše navíc ve vyšperkovaném světě Warcraftu. Jediný omezující prvek je obsah vaší peněženky :). Jak už to tak u placených MMORPG bývá.

V novém Levelu se nějak urodilo adventur, rovnou si můžete přečíst recenze na tři díla z tohoto žánru. První je Moment of silence, klasická point`n`click adventura z budoucnosti plné konspirací, života bez soukromí a podobně. Hodnocení 7 z 10. Další je adventura z 1st person pohledu Sentinel: Descendants in time. Klade větší důraz na hádanky než na příběh. Hodnocení stejné jak u MoS -7 z 10.  Poslední z trojlístku adventur, a to sice Legacy: Dark shadows, si vysloužila podprůměrné hodnocení 4 z 10.

Nechybí pravidelné recenze na freeware hry, hry na mobily a multiplayer módy už recenzovaných her (tentokráte Tony Hawk`s Underground 2 a Warhammer 40 000: Dawn of war). Novinkou je rubrika věnující se hrám, které přestály zkoušku časem. První zástupcem této skupiny je Unreal Tournament 2004. Dočtete se tedy o zdařilých modech do této hry, jako je například Red Orchestra, Frag-ops, Alien swarm a dalších. Rubrika je samozřejmě podpořena obsahem zmiňovaných modů na DVD.

Tip: World of Warcraft – MMORPG nové generace, do posledního detailu propracovaná hra a nutnost pro fanoušky série Warcraft

Víc karet pro větší výkon

Hardware se tentokrát věnuje nVidia SLI, tedy možnosti zapojit do jednoho počítače dvě grafické karty. Nechybí krátké novinky ze světa hardwaru, dozvědět se můžete též o nových grafických čipech GeForce 6200 Turbo Cache.

Pak už vám jen zbývají dopisy čtenářů, rubrika kultura, herní klasika, obsah CD/DVD, zamyšlení nad současnou érou spotřební technologie a jste na konci posledního čísla první dekády časopisu Level.

Válka na CD/DVD

Plnou hrou na CD/DVD je nejprodávanější česká hra všech dob: Operace: Flashpoint. Z dem stojí za pozornost rozhodně na dlouho odkládaný Half-Life 2, neméně zajímavé je konečně i anglické  demo na pokračování/nepokračování klasické série: Settlers: The heritage of kings. Navíc na CD/DVD lze nalézt exkluzivní lokalizace posledních herních hitů: Half-Life 2, Lord of the Rings: Battle for Middle-Earth a  Rome: Total war.

Obsah časopisu a CD/DVD přílohy  

Téma měsíce

                      Jak se dělá Level
                    
Profil
                       
                       GSC Game World (Jan Horčík) 
                        
Novinky

                        Act of War: Direct Action (Ondřej Malý)
                        Age of Empires III  (Martin Bach)
                        Codename Panzers: Phase Two (Ondřej Malý)
                        Conspiracy  (Pavel Prouza)
                        Constantine (Jan Horčík)           
                        Darkfall  (Jan Horčík)
                        Elite Warriors: Vietnam (Pavel Prouza)
                        House of the Dead III (Pavel Prouza)
                        Keepsake (Jan Horčík)
                        Parkan II  (Jan Horčík)
                        Roma Victor  (Jan Horčík)
                        The Regiment (Pavel Prouza)

Preview

                        Battlefield 2 ( Jan Horčík)
                        Cold Fear ( Derek dela Fuente)
                        Operation: Matriarchy  (Derek dela Fuente)
                        Pariah  (Derek dela Fuente)
                        Second Sight ( Pavel Prouza)
                        Star Wars: Republic Commando (Ondřej Drebota)
                        War Dogs ( Derek dela Fuente)

Recenze
                        Bloodline (Petr Bulíř)     02
                        Bridge it (Michal Rybka)    04
                        Creature Conflict (Ondřej Drebota)    07
                        Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay (Ondřej Malý) 09
                        Legacy: Dark Shadows (Petr Bulíř)   04
                        Moment of Silence (Martin Bach)    07
                        Obscure (Petr Bulíř)     06
                        Sentinel (Petr Ticháček)     07
                        Sonic Heroes  (Tomáš Krajča)   05
                        Tony Hawk`s Underground MP (Pavel Prouza)
                        Warhammer: Dawn of War MP (Pavel Prouza)
                        World of Warcraft (Petr Bulíř)   09
                        World War 2: Panzer Claws 2 (Ondřej Malý)  02
 
Prodloužená
    
                  Unreal Tournament 2004 (Pavel Prouza)
                   
Freeware (Tomáš Krajča)

                    Java hry (Otakar Schon)           
  
                    Guláš
                        
 Cestovatelský guláš (Pavel Dobrovský)
                
                    Making of...

                        Dangerous Dave (Pavel Dobrovský) 
                       
 Hardware/Software

                        ATI Radeon X850 XT  (Ondřej Grym)
                        Nexus Breeze (Ondřej Grym)
                        NVIDIA GeForce 6200 Turbo Cache (Ondřej Grym)
                        NVIDIA SLI  (Ondřej Grym)
                       Yakumo Entertainment Center 4 (Helena Hajsová)
                     
 Softíky

 Kultura
                        
                        Alexander Veliký (FILM) (Jakub Lederer)
                        Creed: Gratest Hits (CD) (Karel Drda)
                        Dannyho parťáci II (FILM) (Jakub Lederer)
                        Doom: Po kolena v mrtvých (KNIHA) (Radek Friedrich)
                        Koncerty 2005 (HUDBA) (Karel Drda)
                        Michael Jackson - Ultimate Collection (CD) (Karel Drda)
                        NAS - Street Disciple (CD)  (Karel Drda)
                        Oskar Ed 2 - Otci v patách (KOMIKS) (Jiří G. Růžička)
                        Riddick: Kronika temna (DVD) (Jakub Lederer)
                        Ty jo! Hana a Hana! (KOMIKS) (Jiří G. Růžička)
                        Život a smrt Petera Sellerse (FILM) (Jiří G. Růžička) 
                       
Komentář
                        Éra spotřební technologie (Michal Rybka)

Dopisy

                        Nové dopisy v novém roce (Michal Rybka)

CD/DVD 122 1/2005

Plná hra

                        Operace: Flashpoint    CD/DVD
                       
 Demoverze
                       
                        Ford Racing 3     CD/DVD
                        Half-Life 2     CD/DVD
                        Hearts of Iron 2     DVD
                        Punisher   DVD
                        Scratches     DVD
                        Settlers: The Heritage of Kings    CD/DVD
                        Starshatter   DVD
                        UFO Alien Invasion   DVD
                        Virtual RC Racing     CD/DVD
                        Wildfire   DVD
                       
 DVD Video

                        Batman Begins DVD
                        Hostage  DVD
                        Kingdom of Heaven DVD
                        Level TV 122 DVD
                        Sin City  DVD
                       
 Hry Zdarma
                       
                        Battle for Wesnoth DVD
                        Bubliny  CD/DVD
                        Castle Attack 2 DVD
                        Divided  DVD
                        FUK  CD/DVD
                        Hamlet  DVD
                        Jetpak Solar Crisis CD/DVD
                        Jetz Rampage 4  DVD
                        Junior Bowlang CD/DVD
                        Mrtvý drak DVD
                        OML – Assassin CD/DVD
                        Piškvorky  CD/DVD
                        Starship Trooper  DVD
                        Trojská válka DVD
                        World War 1990  DVD
                        X-Force  CD/DVD
                        Želvíci  DVD
                       
 Trailery

                        Battlefield 2   CD/DVD
                        Brothers in Arms              DVD
                        Counter-Strike: Warlords DVD
                        Dangerous Waters            DVD
                        Dragonshard                     DVD
                        F.E.A.R.                          DVD
                        Godfather                           DVD
                        Live for Speed S2              DVD
                        Playboy: The Mansion     DVD
                        Splinter Cell: Chaos Theory   CD/DVD
                        Star Wars: Republic Commando     DVD
                        Unreal Tournament 2004 – Bot movie  DVD
                        World Racing 2  CD/DVD
                       
 Modifikace
                       
                        Doom 3 – Classic      DVD
                        Doom 3 – Last Man Standing     DVD
                        Far Cry – X-Isle      DVD
                        Gothic – Diccuric      DVD
                        Neverwinter Nights - A Hunt Trough the Dark    DVD
                        Richard Burns Rally – France Gravel    DVD
                        Unreal Tournament 2004 - Alien Swarm    DVD
                        Unreal Tournament 2004 - Clone Bandits    DVD
                        Unreal Tournament 2004 - Frag Ops    DVD
                        Unreal Tournament 2004 - Red Orchestra    DVD
                        World of Warcraft – Cosmos     DVD
                       
 Software

                        Arez Media v6.0  DVD
                        Deep Burner v1.3.6.168  CD/DVD
                        Easy CD-DA v7.5.2 build 1  DVD
                        Feed Demon v1.5 beta 4a  DVD
                        File Renamer v1.0.9.0   DVD
                        FunPhotor v2.60   DVD
                        Gaim v1.1.1   DVD
                        ICQ 4 Pro   CD/DVD
                        IM2 v1.4.6  CD/DVD
                        Miranda v0.4 RC1  CD/DVD
                        Movie DB v3.23  CD/DVD
                        nLite v0.99.6b  CD/DVD
                        SI Guardian v1.7.351b  CD/DVD
                        Spy Remover v2.24   DVD
                        Tarma Installer v2.92  CD/DVD
                        Task Switch XP v1.1  CD/DVD
                        Trillian v3.0   DVD
                        WinGET v1.9  CD/DVD
                        WinSMScz Lite v0.59  CD/DVD
                        X Video Converter v3.9.15  DVD
                       
 Update

                        Armies of Exigo v1.2b  DVD
                        Call of Duty UO v1.51  DVD
                        Call of Duty v1.5  DVD
                        Codename Panzers CZ/ENG v1.10 DVD
                        CSI Miami v1.01  DVD
                        Flatout v1.1  DVD
                        Football Manager 2k5 CZ v5.0.2 DVD
                        Jets`n`Guns v1.01  DVD
                        Knights of Honor v1.03  DVD
                        Kult v1.3   DVD
                        NBA 2005 v1.1  DVD
                        Neverwinter Nights v1.65 DVD
                        NWN Hordes v1.65  DVD
                        NWN Shadows v1.65  DVD
                        Painkiller v1.35 CPL Bugfix DVD
                        Richard Burns Rally CZ v1.02 DVD
                        Richard Burns Rally MP fan patch DVD
                        Sacred CZ v1.8  DVD
                        Shadow Ops Patch1  DVD
                        Top Spin v1.1  DVD
                        Trainz 2004 SP4 CZ  DVD
                        Vampire Bloodlines v1.2  DVD
                        Warhammer Dawn of War CZ v1.2 DVD
                        Zoo Empire v1.22  DVD
                        Zoo Tycoon 2 v20.11.00.0007 DVD
                       
 EXTRA

                        Call of Duty UO – mapy  DVD
                        Conflict: Vietnam CZ  CD/DVD
                        CS Source – Fusion Pack  CD/DVD
                        CS Source – mapy   DVD
                        FIFA 2005 – CZ/SK  CD/DVD
                        Flatout – NET  CD/DVD
                        Ground Control 2 – mapy  DVD
                        Half-Life 2 – benchmark  CD/DVD
                        Half-Life 2 – DM mapy   DVD
                        Half-Life 2 CZ  CD/DVD
                        LOTR: Battle for Middle-Earth CZ CD/DVD
                        NHL 2005 – CZ liga  CD/DVD
                        Pro Evo 4 – Wolf Furry  CD/DVD
                        Raven Shield – mapy  DVD
                        Richard Burns Rally – Max Exporter  DVD
                        Rome: Total War CZ  CD/DVD
                        SC: Pandora Tomorrow - editor  DVD
                        SC: Pandora Tomorrow – mapy  DVD
                        The Sims 2 – Homecrafter Plus  DVD
                        UT 2004 – Game Guide  DVD
                        UT 2004 CZ  CD/DVD
                        Warcraft 3 – Azeroth GP  DVD

Diskuze (11) Další článek: Jaké budou konzole nové generace?

Témata článku: , , , , , , , , , ,