Level 131 – vsaďte si taky na svého vojáka

Tenhle měsíc poteče krev! Alespoň v rámci sto jedenatřicátého vydání časopisu Level určitě. Hmatatelným důkazem je hned samotná obálka, jak jinak – zbarvená do ruda. Čistírny však mohou zůstat v klidu, neboť si krví potříštíte pouze virtuální klopě.
Kapitoly článku

Říjnové číslo herního magazínu Level je plné překvapení. První na čtenáře vybafne hned na první stránce: kancelářská krysa Draken vyrazila asi po třech letech na první dovolenou. Ptáte se kam? Rovnou na biblickou horu Ararat. Nechybí dokonce ani důkaz v podobě fotky. Nepřítomnost šéfredaktora se na obsahu ovšem vůbec neprojevila, ba co více – Level 131 se může pyšnit hned několika tituly třídy A+.

První část si pro sebe klasicky ukrojily novinky. Těm tentokrát vévodí především dvojstránka trefně nazvaná Hry z pupku Evropy. Jak již název napovídá, představovány jsou hry z našich luhů a hájů. Můžete se dočíst o vojenské akci Enemy in Sight, Operation Flashpoint 2, Armed Assault (oboje, jak jinak, taktéž hry z vojenského prostředí), Mutantovi (za povšimnutí stojí hlavně kolonka „příbuzní“) a především nadějné akční střílečce Voodoo Nights. Na další stránce se vyhřívá pokračování legendárního Drivera. K novince s podtitulem Parallel Lines je ovšem třeba přihlížet střízlivěji než v případě třetího pokračování; určitě si doteď všichni vzpomínáte na fiasko s recenzemi, které nepřesahovali šedesát procent...

Náš tip: Gothic 3. Svět Oblivionu, to je jistota

Ještě než se vrhneme na preview rubriku, musíme se zastavit u tématu. Staré klasiky v novém kabátku – nic víc netřeba dodávat. Na rovných deseti stranách se můžete seznámit se všemi myslitelnými i nemyslitelnými remaky starých klasik. Článek je však spíše nostalgickou vzpomínkou na doby dávno minulé a nevratné. Dobrou polovinu jeho rozsahu totiž zabírá kapitola Remaky, které bychom si chtěli zahrát“.

Náš tip: Tetris. To je klasika, která nikdy nezestárne.

Na dalších stránkách je pozornost směrována přesně opačným směrem – do budoucnosti. Jako první si pozornost snaží získat nový díl ze série Prince of Persia s podtitulem The Two Thrones. Toho následuje české UFO: Aftershock, zajímavě vypadá též Paradise, což je adventura od tvůrců povedené Syberie. Na posledním místě se vyhřívá The Reunion X3.

Náš tip: Rozhovor s Tamásem Daubnerem z Digital Reality.

Většina nedočkavců však předchozí stránky jen bleskově prolistovala, aby se dostala přímo k tomu hlavnímu – recenzím. Ty nemůže začít nikdo jiný než očekávaná střílečka Bet on Soldier, která se vydařila snad ještě nad očekávání; osmičkové hodnocení je toho jasným důkazem. O stránku dále je situace ještě růžovější. Zlatá hvězda, devítka... to nemůže být nikdo jiný než Peter Molyneux a Fable: The Lost Chapters! Všechna nadšená preview měla tentokrát pravdu: Fable dosahuje svými kvalitami výšin nebeských a v případě, že jej zkusíte, nenechá na vás nitku suchou. Dost už RPG, přejděme radši přímo na vietnamská bojiště. Druhé pokračování českého Vietcongu si odneslo sedmičku a pro recenzenta je mírným zklamáním. Hra prý trpí několika nedostatky; především neoptimalizací enginu a nevyváženou umělou inteligencí.

Otočením další stránky se ještě stále nedostáváme k titulům nižší třídy. Stačí říct jediný název a obrázek si uděláte sami: Fahrenheit. Osmičkové hodnocení sice neodpovídá slovům o největším převratu v dějinách her, i tak ale byla novinka, označovaná za „interaktivní drama“, nazvána „pravděpodobně nejlepší hrou tohoto roku“. Už to sice začíná být mírně trapné, ale konec skvělých her je pořád v nedohlednu. Cold War, Brothers in Arms Earned in Blood a Myst V spolu s Black and White 2 jsou toho důkazem.

Náš tip: Chameleon. Nová československá hra si sice vykoledovala „jen“ šestkové hodnocení, ale za pokus určitě stojí...

Po přeskočení několika (desítek) stran recenzí nemůže přijít nic jiného než prodloužená. Tentokrát kupodivu nevěnovaná některému z horkých hitů, ale stařičkému Deus Exu. Chybět nemůže ani freeware, mobilní hry a stránka věnovaná Nintendu DS a PSP. Hardware se tentokrát věnuje budoucnosti, konkrétně tomu, jak se bude vypalovat laserem. Do sítnice. Přes pár testů hardwarových a softwarových libůstek se dostaneme až ke kultuře, z níž stojí za zmínku hlavně DVD edice Červeného trpaslíka, která začala nedávno vycházet. Potom už jen dopisy, obsah DVD přílohy (plnou hrou se protentokrát stala výborná česká adventura Posel Smrti) a potom už hurá na úvahy a Making of B&W....

Témata článku: , , , , , , , , ,