LiS: Before the Storm – enormní nálož emocí (recenze 3. epizody)

Po vynikající druhé epizodě jsem se na zakončení Life is Strange: Before the Storm opravdu těšil. Nyní je konečně tady a rozhodně se povedlo.

Jedna zničující událost za druhou... po počáteční nedůvěře dokázalo Life is Strange: Before the Storm dohnat až ke slzám. Vývojáři z Deck Nine měli od počátku nevýhodu – každý víme, jak to s Chloe a Rachel nakonec skončí. Každopádně to jim nezabránilo v tom, abych si kousal nehty napětím, jak to s našimi hrdinkami vlastně bude.

Třetí epizoda se nese v duchu emocionálně vyčerpávajícího zakončení. Budete se houpat na sinusoidě chvílemi vzrůstající ke kladným momentům a následně padající k totální katastrofě. Life is Strange stále budí emoce a dokáže nabídnout velkolepou podívanou.

V ohrožení života

Příběh začíná přesně ve chvíli, kdy skončila druhá epizoda. Chloe si to rozházela u místního psychopatického kriminálníka a Rachel je zdrcená zjištěním, že dodnes nepoznala svou biologickou matku. Touha po poznání své matky se stane hlavní zápletkou celé epizody, přičemž v průběhu vašeho hledáni objevíte další špínu na obyvatele Arcadia Bay.

LiS_3.pngLiS_1.pngLiS_2.pngLiS_4.png
Ve hře bude opět zdůrazněna síla přátelství

Třetí epizoda se více než ty předchozí vyznačuje vzestupy a pády. Každý kladný okamžik je následně zabit propadem do kritického momentu, který bývá zpravidla příliš hluboký na to, abyste tuto propast byli schopni při kladných chvílích zdolat. Místní zločinci dostanou více prostoru a chvílemi půjde i o život. Samozřejmě díky skvěle zvládnutým charakterům postav budete občas zpochybňovat, kdo je vlastně zločinec a kdo ne.

 

 I když kvůli Life is Strange známe konec, překvapivě jsem na tento fakt při hraní úplně zapomněl

 

Hra opět stojí na pilířích silného přátelství mezi Rachel a Chloe, které je tím jediným, co dává hlavním hrdinkám dost síly. I když kvůli Life is Strange známe konec, překvapivě jsem na tento fakt při hraní úplně zapomněl. V rozhovorech jsem vždy opatrně vybíral, jak se situace bude vyvíjet a do konce hry byl nervózní, jak to celé dopadne.

Přímá cesta do blázince

Pro mnohé bude jistě záporem, že se hra nyní nese mnohem přímější cestou. V druhé epizodě jste učinili několik rozhodnutí, která se opravdu promítnou i do třetí epizody. Třetí epizoda je v tomhle však hůř promakaná a vaše nová rozhodnutí jsou spíše kosmetická. Chvalitebně jsem opravdu volil s rozmyslem, ale více než kdy jindy máte pocit, že jiný výběr slov pouze ovlivní danou situaci. Ano, pár změn skutečně vyvolat můžete, ale ve výsledku je jediným opravdu významným rozhodnutím to závěrečné.

LiS_5.pngLiS_6.pngLiS_7.pngLiS_8.pngLiS_9.pngLiS_10.png
Co se emocionální stránky týče, rozhodně nebudete mít oddychu

Je to celkem pochopitelné. Třetí epizoda musí zahladit všechny nepřesnosti a umožnit plynulý vstup do událostí Life is Strange. V podstatě se dá říct, že je na tom třetí epizoda ještě dobře. Závěrečné rozhodnutí bylo doopravdy jedno z nejtěžších, které jsem v celém Life is Strange musel učinit. Jen bylo trochu podkopáno tím, že ať uděláte cokoli, všichni víme, co se s Rachel a Chloe stane v Life is Strange.

Přes velké omezení, které pro vývojáře znamenala nutnost držet se událostí Life is Strange, je Before the Storm až překvapivě dobré pokračování. Třetí epizoda dokázala díky schopnosti vyvolat silné emoce a možná i rozbrečet, poskytnout úžasný závěr. Vývojáři rozhodně zasluhují pochvalu.

Hodnocení: 4 / 5

Klady:

  • napínavý děj
  • skvěle zvládnuté postavy
  • odráží se tu rozhodnutí z druhé epizody
  • skvělý závěr navazující na Life is Strange

Zápory:

  • nová rozhodnutí už tolik hru neovlivní
  • závěr je trochu podkopán znalostí konce
Diskuze (1) Další článek: Splatoon 2 má další update, tentokrát opravuje chyby

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,