Logitech G305 Lightspeed & Logitech G102 Lightsync | Recenze

Dvě myši, které vypadají na první pohled skoro stejně, cílí na trochu jiné skupiny.

Logitech G305 Lightspeed

Co baví

  • Dostatečná citlivost
  • Bezdrátová technologie
  • Možnost vlastních profilů

Co vadí

  • Nulová ergonomie
  • Laciný vzhled
  • Vyšší cena
7/10
Hodnocení

Bez kvalitní myši se při práci na počítači zkrátka neobejdeme. Vezměte v úvahu, kolik hodin denně jí vlastně svíráme ve své dlani. Nebo kolik kilometrů ročně s ní po našem stole najezdíme a kolik tisíců kliknutí musí jednotlivá tlačítka snášet. Přestože na počítačové myši nemáme povětšinou až tak velké nároky, musí toho vydržet opravdu dost. Nám se do rukou dostaly dva barevní myšáci z dílny Logitech, na které dnes zaměříme svou pozornost.

Prvním kouskem je model G305 Lightspeed, který je společně s nedávno recenzovaným headsetem součástí série Lightspeed určený především pro hráče počítačových her. G305 pochopitelně zapadá do celkového konceptu jak vzhledem, tak funkcemi i cenou.

Ve věci vzhledu se opět jedná o lacině vyhlížejícího anarchistu v pastelových barvách. Diplomaticky řečeno, po estetické stránce rozhodně nepůsobí prémiovým dojmem. Bohužel právě námi recenzovaná varianta modré je jednou z těch vůbec nejzvláštnějších. Některé barvy zkrátka v kombinaci s plastovým provedením přidávají na lacinosti a matná modrá je jeden z těch případů.

IMG_20201018_104748.jpg
G305 navazuje vzhledem i barevným provedení na sérii Lightspeed

G305 Lightspeed však není žádným krasavcem obecně, to si musíme přiznat. Myš se vyznačuje klasickým, až zastaralým vzhledem s nulovou ergonomií, čehož si trénovaná ruka všimne již při prvním kontaktu. Jediným odlišením od stařičkého zaběhlého standardu je tak kontrastní logo výrobce a středový proužek mezi hlavními tlačítky.

 

Myš se vyznačuje klasickým, až zastaralým vzhledem s nulovou ergonomií

 

Po stránce estetické sice neohromí, svou reputaci si ovšem mírně dokáže G305 napravit využitelností. Výrobce vsadil na jednoduchou, avšak účelnou koncepci celé série a nesnažil se vytvořit těžké monstrum osázené nesmysly. Celkově je tak k dispozici víceméně standardní set šesti tlačítek. Klasika levé, pravé, kolečko, regulace citlivosti a dvě další na levé straně. Na spodní straně pochopitelně nechybí možnost celkového vypnutí.

IMG_20201018_104943.jpgIMG_20201018_105006.jpgIMG_20201018_105312.jpg
Celkový vzhled působí víceméně lacině

V této oblasti sice nejde o špičku, ale co si budeme povídat, méně je někdy více. Výrobce deklaruje mechanický zdvih hlavních tlačítek pro zkvalitnění odezvy a snížení potřebné síly pro stisknutí, ale že bychom něco takového postřehli v praxi se říci nedá. Co jsme však registrovali výrazně, byla poměrně hlasitá zvuková odezva při stisku jednotlivých tlačítek, která na výsledném dojmu příliš nepřidá, stejně tak jako příliš tuhý chod kolečka, který dává cítit každý jeden zoubek pohybu. Jde o otázku preferencí, osobně mám raději plynulejší pohyb.

Technické specifikace

  • Rozhraní: USB, Wireless Lightspeed
  • Senzor: Optický, HERO
  • Hmotnost: 99 gramů
  • Maximální citlivost snímače: 12 000 DPI
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Dodatečné funkce: integrovaná paměť na 5 profilů, nulové vyhlazování, filtrování
  • Cena: 1 659,- Kč

Jak je již v dnešní době poměrně běžné, G305 je zástupcem bezdrátových zařízení. K provozu vám tak postačí jedna přiložená AA baterie. Výdrž výrobce uvádí okolo 250 hodin. Celková výsledná hmotnost se potom zastavila těsně pod hranicí 100 gramů. Součástí balení je pochopitelně také miniaturní USB port, který lze umístit do srdce samotné myši v případě převozu.

IMG_20201018_110622.jpg
Pod kapotou najdete baterii a úložný slot pro USB adaptér

Logitech G305 je vybaven optickým senzorem společnosti Logitech G HERO s citlivostí až 12 000 DPI, který představuje desetinásobnou energetickou úsporu ve srovnání s minulou generací. Jednotlivé úrovně citlivosti se dají pochopitelně přepínat dle libosti. Přednastaveny jsou čtyři úrovně, což také dokáže indikovat malá barevná dioda pod tlačítkem. Dostupný je však ještě dodatečný software, který zpřístupní vytváření vlastních profilů s až pěti úrovněmi pro každý z nich. Výrobcem uváděné funkce jako nulové vyhlazování či filtrování jsou potom příjemné papírové údaje, v praxi je ale identifikujete stěží.

logitech-g305-press.jpg
Takto vypadá celá série

Závěrem ještě zmiňme stejné barevné kombinace, které doplňují celou sérii, tedy černá, bílá, šeřík a modrá. Konzervativní barevné varianty vypadají přece jen trochu lépe.

Verdikt

G305 Lighspeed není nikterak ohromující kus hardwaru. Celkovou koncepcí jistě zapadá do série Lighspeed, a to hlavně díky své jednoduchosti, lehkosti a estetické odvážnosti. Oceňujeme kvalitní senzor s dostatečnou citlivostí, stejně tak jako bezdrátovou technologii, naopak zklamáním je celkové provedení, použité materiály a nulová ergonomie. Separátní koupě asi nepřipadá příliš v úvahu, není k ní mnoho vážných důvodů.

Logitech G102 Lightsync

Co baví

  • Cool RGB podsvícení
  • Možnost vlastních profilů
  • Odpovídající cena

Co vadí

  • Kabelové připojení
  • Nulová ergonomie
  • Citlivost pouze 8 000 DPI
7/10
Hodnocení

Pro srovnání přinášíme ještě druhou speciální recenzi, opět kousku z dílny Logitech. Vzhledem ke skutečnosti, že mají G102 a G305 mnoho společného, rozhodli jsme se nakonec postavit je do přímého srovnání.

Přestože G102 LIGHTSYNC nepatří oficiálně do ucelené série Lightspeed, disponuje naprosto stejným vzhledem jako výše recenzovaný kousek. Tím nejzásadnějším rozdílem je potom absence bezdrátové technologie, která byla v tomto případě nahrazena kabelovým připojením skrze USB. To s sebou přináší mimo zásadní nevýhody také nějaké ty možnosti navíc.

IMG_20201018_105425.jpgIMG_20201018_105535.jpgIMG_20201018_105550.jpg
Vzhled G102 oživuje RGB podsvícení

Tou nejvýraznější je implementace RGB podsvícení lemující obvod myši, stejně tak jako logo výrobce. Podsvícení je jasné, svěží a příjemně dynamické s neustálými proměnami. Díky této skutečnosti se z hromádky levně vyhlížejících plastů stává poměrně cool elegantní periferie, která oživí každou pracovní desku.

IMG_20201018_105642.jpg
Zvyknout si však musíte na kabelové řešení

Co se samotného tvaru, technického zpracování či uzpůsobení týče, sdílí G102 stejnou filozofii s G305. Zapomeňte tedy na jakoukoli ergonomii, do ruky se vám dostává klasická plastová cihlička s poměrně hlučnými tlačítky a nepříjemně odskakujícím kolečkem. K dispozici je opět šest tlačítek s naprosto stejným rozmístěním.

Technické specifikace

  • Rozhraní: USB
  • Senzor: Optický, Gaming Grade
  • Hmotnost: 85 gramů
  • Maximální citlivost snímače: 8 000 DPI
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Dodatečné funkce: nastavitelné profily a podsvícení
  • Cena: 800,- Kč

Hlavní levé a pravé doplňuje rolovací kolečko, na levé straně jsou k dispozici dvě další tlačítka. Zapomínat nesmíme ani na tlačítko umožňující nastavení citlivosti. Ta dosahuje maximální hodnoty pouze 8 000 DPI, což už může být pro hráče FPS hodně slabá stránka. Obejít se musíme také bez barevné diody označující nastavený profil, který je ostatně za použití dodatečného softwaru plně přizpůsobitelný.

IMG_20201018_105814.jpg
I zde byly použity poměrně lacině vyhlížející materiály

Připojení k počítači je zajištěno dle očekávání USB kabelem s dostatečnou délkou 2,1 metru. Díky absenci nutnosti využívat AA baterii je výsledná hmotnost o kousek příjemnější, zastavila se totiž na hodnotě 85 gramů. Potěšující je jistě také nižší pořizovací cena, pohybující se okolo 800 Kč, což je víceméně polovina modelu G305. Co se barevných variant týče, opět jsou k dispozici provedení černá, bílá, šeřík a modrá.

Verdikt

G102 LIGHTSYNC představuje víceméně standardní drátovou myš s několika dodatečnými možnostmi navíc. Po vzhledové stránce celkově nudný koncept rozbíjí cool RGB podsvícení, po stránce funkční oceňujeme možnost nastavení citlivosti a boční tlačítka. Naopak zamrzí stejné chyby jako u dražší G305, tedy nulová ergonomie, hlasitá tlačítka a zbytečně odskakující kolečko. V kategorii poměr cena/ výkon se však jedná o trochu rozumnější řešení, alespoň tedy pro ty, kteří jsou ochotni smířit se s kabelem.

Diskuze (1) Další článek: Ve Flight Simulatoru se můžete proletět kolem konzolí nové generace

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,