Logitech WingMan Formula Force GP – volant pro každého

Koupě volantu k počítači mohla kdysi představovat odvážný krok – volanty nedisponovaly zpětnou hmatovou odezvou, cena za takové zařízení byla však i přesto velmi vysoká, trh se profiloval a nikdo nevěděl, co je vlastně nejlepší. Logitech si místo na špici našel – důkazem jest recenze volantu s hmatovou odezvou WingMan Formula Force GP.
Koupě volantu k počítači mohla kdysi představovat odvážný krok – volanty nedisponovaly zpětnou hmatovou odezvou, cena za takové zařízení byla však i přesto velmi vysoká, trh se profiloval a nikdo nevěděl, co je vlastně nejlepší. Logitech si místo na špici našel – důkazem jest recenze volantu s hmatovou odezvou WingMan Formula Force GP.

Logitech se na přední příčky prodejnosti i oblíbenosti prostřílel vcelku rychle – díky kvalitnímu zpracování a šikovnosti konstrukce patří jeho výrobky mezi ty opravdu kvalitní, byť jejich pořízení občas znamená hlubší zanoření ruky do kapsy. Jakoby již tak nesklidil Logitech málo vavřínů, objevil se nám pojednou v redakci volant. Na rudé krabici plálo žlutým písmem „Force Feedback“ a já začal tušit – jsa milcem virtuálního i reálného automobilismu všeho druhu, zanesl jsem krabici nevelkých rozměrů k sobě do doupěte (nebo spíše Doupěte?).

Co skrýváš, tajemná Pandoro?
Krabice obsahovala dle předpokladů následující součásti:

  • Volant
  • Pedály
  • Síťový adaptér
  • Manuál
  • Instalační CD + CD s originální hrou Sports Car GT
Volant se připojuje zcela obyčejným a ničím nepřekvapujícím adaptérem do sítě (přirozeně té 220-ti voltové). Druhý vstup do volantu je zakončen USB konektorem, jenž propojí hmotu s duší, jinými slovy s počítačem. U pedálů jsem byl překvapen, že se připojují jakousi obdobou RJ konektorů (menší klasická síťová nebo velikostně odpovídající telefonní přípojka). Dílo je dokonáno – hmota ožije, i když vám to nedá nijak najevo – nikde na těle volantu nenaleznete diodu nebo prosté světýlko indikující, že vše je takříkajíc OK.
Logitech WingMan Formula Force GPLogitech WingMan Formula Force GP

Instalace probíhá dle scénáře daného systémem Windows – po zasunutí USB konektoru do počítače Windows detekují zasunut USB zařízení a pokusí se jej nalézt ve své knihovně ovladačů jednotlivých zařízení. I přesto však můžete být vyzváni k vložení „diskety“ s ovladači. Tak jako tak, po spuštění instalačního programu dojde k nainstalování konfiguračního prográmku (nazvaného Profiler), kterému se budu věnovat ještě později. Druhá část softwarové instalace představuje kalibraci volantu, a to jak v ose X, tak v ose Y. Dle schémátka na obrazovce pak můžete otestovat jednotlivá tlačítka na těle volantu pomocí „událostí“, jakými jsou bouračka, dřevěný most, prasklá pneumatika a podobně.

Kol volantu se všechno točí
Naprotiv všem konvencím nejsou k volantu dodávány klasické svorky, pomocí kterých se volant připevňuje ke stolu. Udivila mě rovněž i absence přísavek, které pomáhají přilnavosti volantu k desce stolu, nicméně řešení, které poskytl tento Logitech mě ujistilo, že zmíněné propriety vlastně nejsou tolik potřebné. Na stůl se volant uchycuje dvěma svorkami, které jsou přímo zabudované v těle volantu a utahují se netradičně shora – díky tomu je i u nižších stolů více místa na nohy a nedochází k nepříjemným střetům nohou s ostrými rohy svorky. Navíc je na horní aretační šrouby mnohem lepší přístup.

Logitech WingMan Formula Force GPLogitech WingMan Formula Force GP

Svým rozměry patří WingMan Formula Force mezi nejmenší volanty svého druhu, tedy s podporou zpětné hmatové odezvy. Na hloubku vyžaduje volant pouhých 17 centimetrů, uvážíme-li, že věnec nemůže být z pochopitelných důvodů umístěn nad deskou. To podstatné na volantu jsou však jeho funkce. Věnec je lemován po stranách pogumovaným neklouzavým červeným materiálem, jenž je navíc ergonomicky příjemně tvarován, tudíž způsobí, že volant bude v rukou dobře držet (což opravdu dělá). Ze spodní strany věnce jsou umístěny páčky pro řazení, na přední straně je možné najít čtyři tlačítka sloužící k přiřazení rozličných funkcí. Je škoda, že nejsou tato tlačítka podsvětlená, hraní je obecně dle statistik záležitostí večerů a nocí, kdy je třeba vidět více potmě. Malý mínus je třeba vyčíst těmto tlačítkům z důvodů špatné dosažitelnosti při zatáčení a obecně manipulaci s volantem.

Zadupej je do země!
Pedály ani nezklamou, ani nenadchnou. Jejich klínovitý profil je pochopitelným vyústěním z podstaty končetiny, která je bude používat. Dobrou věcí v návrhu těchto pedálů bylo vytvoření otvorů, díky kterým noha či bota neklouže a zajišťuje pevný a jistý stisk kdykoliv během hry. Plocha, na kterou se zpravidla odkládá pata, by mohla být více drsnější, nicméně mezi zásadní výhrady k pedálům tato drobnost rozhodně nepatří. Za poněkud závažnější chybku považuji lesklý dolní povrch celé pedálové soustavy, který na různých površích nedrží právě ideálně. Volant jsem testoval jednak na linoleu, parketách i koberci. Pouze na koberci jsem však mohl naplno sešlápnout pedál a nemusel se bát, že budu muset nohama lovit „kdesi pod stolem tu černou krabičku“. Řešení tak představuje buď zcela kolmé posazení při řízení nebo zarážka (zeď, …). Svou funkci však pedály dokonale splňují a za sebe jako náruživého hráče závodních her si nemohu jakkoliv stěžovat.

Maslostroj nam udrncájet masló
Zpětná hmatová odezva patří k vlastnostem WingMan Formula Force GP, pro které je třeba jej vzývat. Ačkoliv není možné nastavovat přímo v profileru možnosti síly hmatové odezvy, tovární nastavení je dostatečné na to, aby přidala hře třetí rozměr a přitom nerušila. Zvuk motorků je vcelku tichý, i když díky několika samostatným částem volantu dochází k rezonování součástek, což by se mohlo zdát nepříjemné. Řešením, které vás v tento okamžik vyvede ven z labyrintu, je pořádné dotažení aretačních šroubů – po této operaci se rušivé zvuky zcela vytratí a vy se budete moci oddávat jiným rušivým zvukům – hučení CD mechaniky, swapování na disku a podobně :).

Logitech WingMan Formula Force GPLogitech WingMan Formula Force GP

Funkci jednotlivých tlačítek je možné provádět pomocí speciálního programu, jenž se nainstaluje po spuštění CD dodávaného s volantem. Velice potěšující je databáze her, které volant podporuje – vše probíhá ve dvousloupcovém okně, kde vlevo se nachází výrobci her a vpravo jejich tituly. Nechyběl Midtown Madness u Microsoftu nebo Colin McRae Rally od Codemasters. Pobavil mě Quake v případě id software – rád bych si jej někdy zkusil zahrát pomocí volantu. Samozřejmostí je i editace vlastních profilů na libovolné hry – opět to prosté a jednoduché mapování kláves (byť oklikou přes definování příkazů).

Závěr
Ve srovnání s posledně testovaným Guillemotem a Interactem si WingMan Formula Force stojí více než dobře. Jeho devízami není nejenom dobrá cena (nižší než v obou zmíněných případech), ale především vynikající skladovatelnost daná malými rozměry (že dokáže Logitech vměstnat cokoliv kamkoliv dokazuje i nedávno oznámená radiová optická myš), příjemný vzhled a zpětná hmatová odezva, která je v porovnání se zmíněnými volanty velmi přesvědčivá.

Produkt k recenzi zapůjčil: Actebis, s.r.o.

Název WingMan Formula Force GP
Výrobce Logitech
Rozměry 27×25×25 cm (volant), 26×25×15 cm (pedály)
Váha 1250 gramů (volant), 850 gramů (pedály)
Cena 4380 Kč včetně DPH
Diskuze (2) Další článek: Potvorovo rozdělení pracovního stolu pro hráče

Témata článku: , , , , , , , ,