PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Mass Effect 3 - epické zakončení vesmírné RPG ságy (recenze)

Silná rozhodnutí, citelné oběti, dramatické zvraty. To vše a ještě více přináší zakončení trilogie Mass Effect. Potřebujete snad vědět něco víc?
Kapitoly článku

Hrát hru s vědomím, že je poslední ve své sérii, je zvláštní pocit. Bioware si s ním hrají již od začátku třetího dílu Mass Effect, bezostyšně přitom drnkají na city a fanouškům série přinášejí jeden silný moment za druhým, to vše prokládané povedenou akcí. Samozřejmě, můžete si po dohrání stěžovat na konec, ale věděli jste to už od začátku. A hlavně, dostanete to, co si zasloužíte.

mass effect 3 art 03.jpg

Vezmu to ale pěkně po pořádku - na počátku bylo loading. Tvůrci se pak nevydali cestou moderních her, kdy za běhu tvoříte svoji postavu, ale klasickou cestou vám nabízejí buď nahrání postavy z ME2 (bohužel se slabšími rysy tváře), nebo tvorbu postavy nové. V druhém případě události předchozích dílu formujete odpovídáním na otázky.

Oskar za herní výkon

Vaše varování z předchozích dílů se naplňují a do galaxie vtrhnuli Reapers na svoji pravidelnou čistku. Útok na Zemi je zničující a v rychlém sledu událostí se opět dostanete na palubu své oblíbené lodi, navíc zpátky ve vojenské hodnosti.

Úkol je jednoznačný - mobilizovat všechny rasy v galaxii a postavit se společně Reaperům na odpor

Váš úkol je jednoznačný - mobilizovat všechny rasy v galaxii a postavit se společně Reaperům na odpor. Počáteční strach, že uznání vaší pravdy z vás udělá superhrdinu, však rychle opadne, když na Citadele poznáte, jak i přes zoufalou situaci každá rasa hrabe na svém písečku.

mass effect 3 01.jpgmass effect 3 02.jpg

Hned od začátku (i v obvyklém tutorialu) poznáte, že tvůrci neponechávají nic náhodě. Máte sice hromadu různých možností, ale hlavní dějové události vás prostě neminou. Jak by také mohly, když nějakou neskutečnou náhodou potkáte na každé planetě nějakého starého známého z předchozích dílů, kdo se k vám přidá zpět na Normandy.

mass effect 3 art 07.jpg

Aby toho nebylo málo, brzy se objeví i Illusive Man a s ním síly Cerberus, které výrazně zamotají už tak spletitý konflikt s Reapery. Nejen Illusive Man je přitom skvěle zahrán a valnou většinu rozhovorů je radost prožít. Na vašich rozhodnutích pak závisí osud celé galaxie, protože postupně střádáte War Effort v podobě spojeneckých vojsk a technologií, abyste mohli zastavit hroznu Reaperů pomocí superzbraně. A právě Cerberus má o tuhle zbraň také zájem, ale ze zcela jiných důvodů.

Ale tohle jsem neudělal

Děj se přitom větví do stovek vedlejších úkolů, kdy každý přináší nějakou další drobnost zlepšující vyvrcholení celé hry. Do toho všeho tvůrci šikovně vkládají silné zážitky a nebojí se použít ani extrémně citlivé motivy jako je třeba smrt dětí. Ostatně vězte, že klučina umírající při sestřelení evakuační lodi v traileru vám v průběhu hraní bude pěkně vrtat hlavou, a nebude sám. Sice se smrt jednotlivce může zdát zanedbatelná ve srovnání s miliardami životů ztracených na každé planetě, ale právě jednotlivci vyvolají nejsilnější emoce.

VIDEO: 4502 'Mass Effect 3 - E3 11 Earth Invasion'

Nejlepší přitom je, že často přemýšlíte, zda jste výsledek nemohli nějak změnit. Tvůrci jdou pěkně do hloubky a nebojí se vám později při hraní vrátit spoustu dřívějších rozhodnutí i s úroky.

Do toho všeho tvůrci šikovně vkládají silné zážitky a nebojí se použít ani extrémně citlivé motivy

A pokud hrajete s postavou z ME2, vesele pokračují nejen na úroveň vašich činů v samotné hře, ale zaskočí vás připomenutím věcí, co jste jen tak mimoděk udělali v nějakém z DLC. To prostě ostatní neuvidí.

mass effect 3 03.jpgmass effect 3 04.jpg

Přitom ale záleží jen na vás, jakou hru si vlastně zahrajete. Jako jedna z možností při tvorbě postavy je i styl hry: od akční až po příběhový, navíc můžete při hraní i upravovat drobnosti, jako je obtížnost soubojů.

TIP: Pokud si nejste jistí se střelnými zbraněmi, klidně si vezměte Adepta - jeho schopnosti jsou většinou samonaváděcí a stačí je jen vyslat směrem k cíli.

Při výběru akce se nebudete proklikávat stovkami rozhovorů, ale stanou se z nich videa, zatímco naopak příběhové ladění zjednodušuje akční části a automaticky se stará o vaše postavy. Střední cestou je pak klasické RPG, kde si užijete od všeho něco a jen určíte, jak těžká která část bude.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce, RPG
Výrobce: Bioware | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 9. března 2012
  • Rozuzlení epického příběhu
  • Dopady voleb v předchozích dílech
  • Nové možnosti ovládání
  • Vylepšené akční části
  • Hutná atmosféra
  • Animace ženské hrdinky
  • Minihra se sbíráním po galaxii

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,