Mass Effect: Andromeda - nová galaxie

Informace o pokračování sci-fi série Mass Effect jsou od oznámení drženy pod pokličkou. Vždycky se ale něco najde, tak se na to pojďme podívat.

Věc, kterou už asi víte všichni je, že čtvrtý díl bude mít podtitul Andromeda a jedná se o začátek nové ságy. To není žádným překvapením. Třetí díl byl od začátku prezentován jako zakončení Shepardova dobrodružství. Od Sheparda se ve čtyřce posuneme pěkně daleko. Jestli čekáte, že budete potkávat staré známe postavy, jste na omylu. Andromeda je totiž název galaxie, kde se hra bude odehrávat. Takže budete muset zase všechno znovu objevovat. Jen rasy by měly zůstat stejné, jako v původní trilogii. To samozřejmě neznamená, že se nemůže objevit nějaká nová hrozba jako jsou Reapeři nebo naopak přibude nová spojenecká rasa.

is-mass-effect-4-andromeda-set-during-shepard-s-life-or-does-the-mako-hold-secrets-mass-471213.jpgmass_effect_andromeda_e3_trailer_2.jpgmass-effect-andromeda-stills1.jpg

Jednou z hlavních otázek je, kdo bude v příběhu Andromedy hrát hlavní roli, když Shepard už je pryč? To ještě není oficiálně známo. Nějaký náznak by se ale našel. Při příležitosti dne N7 byl do světa vypuštěn nový teaser a v něm se na okamžik mihnuly psí známky. Fanouškům se z nich podařilo vyčíst jméno “Rider“ nebo “Ryder“. Je tedy možné, že právě takhle bude znít jméno hlavního protagonisty čtvrtého Mass Effectu. K tomu ještě přispěla jedna událost, pro někoho možná znějící až nesmyslně.

V prvním traileru, který byl předveden na letošní E3, zazněl song Ghost Rider on the Sky od Johnnyho Cashe. Jeden “rider“ vedle druhého. Náhoda? Tuto teorii navíc podporuje informace, která vylezla na povrch několik týdnů po E3. Jeden z fanoušků se ptal vývojářů, jestli by nebylo lepší dát k traileru nějakou vhodnější píseň. Ředitel Bioware Yanick Roy mu odpověděl: „Je nám líto, ale existují dobré důvody, proč zvolit právě tuto skladbu. Důvody našeho výběru by se měly vyjasnit později.

mass_effect__andromeda_by_shalizeh-d8yv5zb.jpg

Změn by se měla dočkat taky loď, ve které se budete připravovat na mise. Bude daleko prostornější, než Normandie. Na lodi budete mít všechno. Od konferenční místnosti, přes ošetřovnu, až po zbrojnici. A teď to zajímavější. Celou loď byste měli mít možnost ovládat z pohledu první osoby. Na delší cestování se to moc nehodí, a tak bude k dispozici i nadsvětelný pohon, kterým budete skákat na předem určené body. Rozhodně si však kocábkou zapilotujeme.

Moc toho opravdu není, že? Tak si pojďme trochu zaspekulovat. Je hodně směrů, kterými by se Andromeda mohla ubírat. Možná vyjde najevo, že Reapeři nejsou zase tak úplně vyhlazení, jen si odskočily do jiné galaxie. To je ale velmi nepravděpodobné, když vezmete v potaz, že všechny 3 díly byly o zastavení hrozby v podobě Reaperů a teď, když se to konečně povedlo, se zase vrátí. To by některé fanoušky nemuselo zrovna potěšit, asi stejně jako konec třetího dílu.

11424664_854902331251818_2958190858456096801_o.jpg22117_153055-fzisx-1446560528.jpgMass-Effect-Andromeda.jpg

Snad jen to nedopadne tak, že Bioware bude muset vydat nové DLC, aby si usmířili komunitu. Nepřátel můžou být celá kvanta. Třeba něco jako Collectoři nebo obdoba společnosti Cerberus, která podle spekulací může figurovat i zde. Protože se ale nacházíme v jiné galaxii, asi se s těmito organizacemi nesetkáme. Nejpravděpodobnější možnost je, že se vyskytne nová, dosud nepoznaná hrozba.

Ještě jedna drobnost by tu byla. Vrací se vozítko z prvního dílu – Mako. Pokud už si na něj nevzpomínáte, používalo se na průzkum planet, kde nebyly podmínky života zrovna nejpříznivější. Většina lidí si ho ale spíš zapamatovala kvůli ne zrovna povedenému řízení. Občas si prostě Mako jelo tak nějak podle svého. Vývojáři fanoušky ujistili, že zapracovali na jízdním modelu, a tak byste měli mít Mako více pod kontrolou, a také bude mít ještě jiné využití, než průzkum. O tom ale ještě nebyly zveřejněny žádné informace. Bohatý průzkum planet ale potvrzený máme.

maxresdefault50.jpg

Krom dvou kratičkých trailerů a pár informací k tomu ale zatím nevíme téměř nic, co by naznačilo, kam povedou kroky Mass Effectu. Více se toho dozvíme nejspíš až příští rok na E3 při konferenci EA. Bioware by ale mohlo překvapit (i když je to velmi nepravděpodobné) a ukázat něco už na konci týdne na Playstation Experience nebo na The Game Awards ve čtvrtek. My u toho rozhodně budeme.

Jak známe Bioware, určitě si na Andromedě dá záležet, ať už z toho vyleze cokoliv. Čeká nás „nejlepší a zaručeně největší Mass Effect, jaký jsme kdy měli možnost hrát“. Alespoň se tak vyjádřil jeden z tvůrců. Jestli to bude pravda nebo ne, to se teprve uvidí.

Diskuze (2) Další článek: Podívejte se na srovnání památek z Falloutu 4 s realitou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,