Minikonzole: čtyři cesty, ale žádná není spásná

Podívali jsme se na zoubek nezávislým konzolím. Stojí za to?

Co si budeme povídat. Většina z nás má doma buďto atomovou elektrárnu, která jednou staré hry zvládne a jindy zase ne, a nebo bílý set-top box, který vám každý rok pod stromeček nadělí nádherný červený kroužek. Ale co už, tak nějak jsme se s tím naučili žít a už nyní, půl roku předem, uvažujeme o jejich výměně. Všichni teď řeší, jestli do obýváku pořídit tajemného elegána, který vám odstreamuje nějakou tu starou klasiku, nebo zda dát přednost modernímu videorekordéru, který se tváří jako by ho právě napůl šílený Don Mattrick vytáhl z osmdesátek za tu obrovskou briketu, co se používá k napájení.

Kolik z vás ale ve skutečnosti tuší, že má na výběr ještě z dalších alternativ? Že se nemusí rozhodovat pouze mezi konzolí od Sony a Microsfotu, ba dokonce ani nemusí objímat Maria, tvářit se jako děsný hipster a trpět s Wii U od Nintenda, na kterém prostě není co hrát. Žijeme přece ve 21. století a Amerika je zemí neomezených možností. Alespoň se to tedy říká a minimálně v případě Kickstarteru je to také pravda.

Právě tam totiž v minulém roce vzniklo hned několik konzolí, které svlékly smartphony a jejich vnitřnosti nasoukaly do svých podobně kompaktních těl, se kterými se chystají způsobit menší revoluci na konzolovém trhu. Některé jsou obskurní, některé zajímavé a veskrze všechny nabídnou androidí hry na televizi. Ale kterou si vybrat? A stojí vůbec za to?

Ouya: mobil s ovladačem

Opravdu se nejedná o žádný uhozený jazykolam, který si vymyslela parta studentíků v tátově garáží. Ouya je zcela seriózním projektem, jenž na Kickstarteru vybral přes 8 milionů dolarů a ze všech těch mini(mikro)konzolí má našlápnuto k úspěchu zdaleka nejvíce. Projekt herní novinářky Julie Uhrmanové se totiž nejen tváří, ale vlastně i je věcičkou s reálným byznys plánem a vizí. Do kovové krabičky tvůrci zkrátka vrazili hardware z telefonu, tedy Tegru 3, 1GB RAM a celé to rozchodili na starším androidu. Na papíře to možná zní, jako když pejsek s kočičkou vařili dort, ale ono jim to ve skutečnosti opravdu funguje.

130327_ouya_0021.jpgOUYA (1).jpgOuya.jpg

Ouya totiž bude umět přehrávat hry v rozlišení 1080p a nabídne také plnohodnotné ovládání skrze speciální gamepad. Pravda, ve většině případů se jedná o hry určené primárně pro Android, ale domluva s velikány jako je Capcom a Square Enix také něco znamená. Mimo to půjde o otevřenou platformu a tudíž o ráj nejen warezáků a hackerů, ale také indie vývojářů, kterým může vlastní Ouya Store poskytnou tolik žádanou volnost. Vedle toho si "konzole" pochopitelně rozumí také s internetem a slibovaná je například plná podpora streamovací služby Twitch.

Trošku to teď zní jako utopie, ale každá revoluční myšlenka začínala nějak takto a kdo ví, třeba se nakonec produkt Julie Uhrmanové uchytí a pod televizí letos skončí i vám. Za nějakých 2000 korun se ostatně jedná o hodně solidní nabídku.

Gamestick: hraní zabalené na cesty

Podobný původ jako Ouya má i Gamestick. Také se jedná zařízení, které si na sebe vydělalo na Kickstarteru, ale rozhodně už to není takový hit. Princip Xboxového ovladače, který se nechal znásilnit tím původním ze Snesu, a ze kterého lze vytáhnout něco jako flash disk, je ostatně trošku složitější na vysvětlení. Samotnou konzolí je tady vlastně televize, jenž musí mít HDMI port a musí zvládat přehrávat streamované video. Stream přichází právě z toho pomyslného flash disku, který se připojí přes HDMI a zadarmo takříkajíc televizi zneužije.

gamestick-2-xl.jpgGamestick-on-TV.jpgplayjam-gamestick-2.jpg

Problémem tak v tomto případě je především internetové připojení. Leckdo má problém stáhnout si i laciné německé prasečinky a streamovaní celých her může být relativně nemožné. Nesmíme ale zapomínat, že se stále bavíme pouze o androidích hrách s poměrně jednoduchou grafikou. Za to jich ale Gamestick nabídne hodně. Jelikož za projektem stojí Britská společnost Play Jam, která je ve světe mobilních her poměrně velkým hráčem, o herní matroš bezesporu nebude nouze.

Jo a abychom nezapomněli, kromě toho, že Gamestick si telku plete s paní postávající u E55, má v sobě také trošku obstarožní vercajk srovnatelný s loňskými tablety a v případě výpadku připojení si tedy zašpásujete i tak. A to se vyplatí.

Xi3: falešný Steam Box

Úplně z jiného soudku je výsledek spojení Valve a nějaké neznámé technologické firmy ze Salt Lake City jménem Xi3. Zatímco doteď jsme se bavili spíše o doplňcích k počítači, které vás u telky zvládnou obšťastnit tak na hodinku před spaním, tohle je regulérní počítač, jen slisovaný do proklatě kompaktního balení.

43736-xi3.jpglinux02.jpgsteam.jpg

Čtyřjádrový procesor, vykonná externí grafika, 8GB RAM a bambilion konektorů. To celé postavené okolo platformy Steam, respektive Steam Big Picture, který je optimalizován přímo pro ovládání gamepadem a těží právě z nekonečné knihovničky her na Steamu. Rázem tak na gauči můžete hrát jak Skyrim, tak i poslední výstřelek undergroundu a indie scény.

Škoda jen té ceny, které atakuje 20 000 a faktu, že si rozhodně nezahrajete všechny nejnovější pecky v 1080p a zapomenout budete muset také na plné detaily. Tenhle experiment tak vlastně trošku odporuje logice a ačkoliv jde o zajímavý nápad, rozhodně má své mouchy. I tak se jedná o v podstatě jediného konkurenta zaběhnutých konzolí, který má nějakou, byť pramalou, šanci zamíchat trhem.

Nvidia Shield: postižený gamepad

Překvapivě se nejedná o nejnovější grafiku od Nvidie prodávanou za 30 klacků, nýbrž o herní gamepad s dotykovou obrazovkou a dalšími androidími vnitřnostmi poskládanými okolo platformy Tegra. Oproti takové Ouye však Shield zvládne také regulerní velké hry, a to skrze streamovací aplikaci přímo z vašeho počítače.

nvidia-shield.jpgnvidia-shield.pngnvidia-shield-android.png

Vedle toho, že si tedy zahrajete klasické androidí hříčky, nabídne vám Nvidia také možnost zapařit si velké PC hry. Jenomže samotná hra pak pojede na počítači a vzdáleně se bude přenášet jen obraz, a tak pohodlí velkého monitoru vyměníte za malý displej připevněný přímo na ovladači. Na cesty se může hodit, ale na domácí hraní je to spíše pro hráče se sklony k masochismu. Podobně jako v případě Xi3 i tady za zajímavou myšlenku zaplatíte docela velké peníze.

Vystřízlivění

Když si to tedy shrneme, vlastně ani tak moc na výběr nemáme. Spíše než o náhrady se totiž jedná o alternativy k PC hraní. Když potřebujete večer vypnout, jednoduše se svalíte na gauč a skrze Ouyu nebo Gamestick si dáte šílené ptáky. Je však trošku nereálné si myslet, že si zahrajete nové Sim City nebo Skyrim, a ptáci nám létají i ve smartphonu. Na větší pecky si budete muset znovu pořídit ten příruční atomový reaktor a až k němu bude vedlejší, respektive doplňkovou možností jedna z dnes poskytnutých možností, budeme tleskat.

Přesto ale mohou být tyto minikonzole zajímavou volbou pro nehráče, nebo pro casual hráče, kteří si vystačí s jednoduchými mobilními hrami. Těm už mají co nabídnout i dnešní levné, na internetu závislé kousky. Než se však dostanou do obýváků nás, skalních hráčů, bude to ještě nějaký ten pátek trvat.

Diskuze (1) Další článek: Oznámen Deus Ex: The Fall pro iPhone a iPad

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,