Mortal Kombat X: hektolitry krve (recenze)

Domníváme se, že neexistuje slavnější série mlátiček než Mortal Kombat. Spousta násilí, krve a komb. Funguje to vůbec ještě? To se dozvíte v následující recenzi.

Značka Mortal Kombat už dávno není jen videoherní záležitostí, nýbrž i jiných médií. Za všechny jmenujme komiksy, celovečerní filmy či hudební album Mortal Kombat: The Album od Lords of Acid. Když na počátku 90. let Ed Boon a John Tobias přišli s nápadem vytvořit hru, v níž by hlavní roli hrál Jean-Claude Van Damme, asi ještě netušili, jakým fenoménem se později jejich sci-fi a fantasy bojovka stane.

Osud tomu tak chtěl a my po více než dvaceti letech Mortal Kombat stále hrajeme. Nejnovější přírůstek do rodiny nese název Mortal Kombat X a je vůbec prvním dílem série, který má k dispozici výkon nových konzolí. Majitelé old-genu ale o hru nepřijdou, protože v červnu vyjde i na nich. My jsme testovali verzi pro Xbox One. Co všechno vás tedy v Mortal Kombat X čeká? Pojďme na to hezky popořádku.

Mortal Kombat X_20150415144856.jpgMortal Kombat X_20150415151507.jpgMortal Kombat X_20150415162729.jpg

Neošizená příběhová část

Hru můžeme pracovně rozdělit do dvou základních oblastí – singleplayerové a multiplayerové. Hrajete-li sami, máte na výběr z dalších několika možností. Čeká na vás totiž příběhová část, rychlý zápas jeden na jednoho či Živé věže. Všechny další režimy jsou kombinací zmíněných anebo jejich variantou. Teď si možná říkáte, jestli jsme se náhodou neupsali, když jsme uvedli příběhovou část. Kupodivu nikoliv.

 

V dějové lince se vystřídají nejrůznější bojovníci a postavy světa Mortal Kombat

 

Příběh navazuje na události předchozího dílu a odehrává se pětadvacet let po porážce Shao Khana silami Earthrealmu. Při bitvě však bylo spousta padlých, a proto se očekává nástup nové generace. V dějové lince se vystřídají nejrůznější bojovníci a postavy světa Mortal Kombat. Za všechny jmenujme Johnnyho Cage, Quan Chiho, Shinnoka a spoustu dalších. Zahrajete si i za dceru Cage a Sonyi Blade Cassie Cageovou či za bratrance Kung Laoa Kunga Jina.

Mortal Kombat X_20150415172522.jpg

Příběhová linie se posouvá dopředu efektními cut-scénami, do nichž se jakožto hráči zapojíte prostřednictvím QTE (quick time eventů, klikání tlačítek v čase) a samozřejmě, a to především, samotnými bitvami. Budete likvidovat nepřátelské jednotky postupně, ale i se účastnit velkých duelů. Víceméně pokaždé budete hrát za jinou postavu, takže všechny hratelné okusíte. Story mód je skvělý, na animované filmy se nádherně dívá, příběh odsýpá a bitvy na sebe logicky a plynule navazují. Je plný neočekávaných zvratů a napětí. Rozhodně za něj tvůrce chválíme.

Války frakcí

Dalším zmiňovaným módem pro jednoho hráče jsou Živé věže. Jedná se o koncept známý z předchozích her. Živá věž je vlastně žebříčkem, po kterém se musíte vyšplhat až na samý vrchol. Na jednotlivých příčkách budete potkávat nejrůznější protivníky a podmínky bitvy se budou dynamicky měnit. Mód jako takový obsahuje ještě několik podtypů, takže si může každý navolit dle svého gusta. To jsou tedy základní herní režimy Mortal Kombat X pro jednoho hráče.

Mortal Kombat X_20150416144856.jpgMortal Kombat X_20150416145959.jpgMortal Kombat X_20150416230614.jpg

V multiplayeru naleznete klasické duely, týmové bitky, turnaje a Války frakcí. Ty jsou asi největší novinkou Mortal Kombat X. V čem spočívají? Hned po spuštění vás hra vyzve k tomu, abyste si zvolili svou frakci, přičemž vybírat budete ze šesti odlišných. Veškeré odehrané duely online se pak budou započítávat do globálních statistik. Války frakcí jsou v podstatě jakousi statistikou, která dodává na pocitu sounáležitosti a společného boje proti nepříteli.

 

Každý týden se vyhlašuje vítěz dané frakce, jenž je po zásluze odměněn. Minimalistická, ale zpestřující featurka

 

Můžete plnit týmové výzvy, za něž budete odměňováni speciálními fatalitami. Každý týden se vyhlašuje vítěz dané frakce, jenž je po zásluze odměněn. Minimalistická, ale multiplayerová klání zpestřující featurka, rozhodně potěší. Součástí singlu i multiplayeru jsou minihry známé z dřívějších her (mód pozorovatele, Test Your Might či Test Your Luck). Jednou z kompletně přepracovaných miniher je Krypta. Ta se v Mortal Kombat X dočkala pořádného faceliftu.

Mortal Kombat X_20150417122428.jpg

Stále platí, že v ní za mince získané za vítězství v bitvách pořídíte nepřeberné množství zajímavých předmětů. Za všechny jmenuje concept arty, kostýmy pro postavy, ale i fatality či komba. Po Kryptě se budete pohybovat v klasickém first-person režimu a to zcela libovolně. Je rozsáhlá, takže než objevíte celý její prostor, chvilku to rozhodně zabere. Procházka růžovým sadem to ale nebude, neboť na vás čeká spoustu nemilých překvapení v podobě QTE soubojů s příšerami z podzemí, hádanek, lekacích scén a dalšího. Krypta je lahůdkou, která byla v Mortal Kombat X nádherně oživena. 

Samotný boj

Herní režimy jsou jedna věc, tou podstatně důležitější je samozřejmě boj samotný. Jak se Mortal Kombat X ovládá? Jsou bitky plynulé? Nepřekáží v hraní bugy? A je to vlastně vůbec ještě po dvaceti letech zábava? Kde začít. Asi tím, že Mortal Kombat je i po tak dlouhé době v jádru stále stejnou hrou, odměňující hráče pilně studující kombinace chvatů a útoků, a naopak trestající ty jich neznalé. Boje jsou svižné, dynamické a co je nejdůležitější, pořád neskutečně zábavné. V čem ona dynamičnost a zábavnost spočívá?

Mortal Kombat X_20150415151228.jpgMortal Kombat X_20150415164229.jpgMortal Kombat X_20150416144231.jpg

K tomu, abychom si tuto otázku mohli zodpovědět, se musíme vrátit k obsahu samotnému, a to konkrétně k postavám. Těch je v základu, tedy bez stažitelných dodatků, 24, přičemž nechybí charaktery klasické jako Liu Kang, Johnny Cage, Raiden, Scorpion, Sub-Zero a spousta dalších, avšak ani zbrusu nové jako například Cassie Cage, D’Vorah, Ferra & Torr či Erron Black, westernový pistolník z divokého západu.

Každá postava je odlišná nejen vzhledem, ale především stylem boje. Každou z nich ve hře navíc naleznete ve třech variantách, které pozměňují vlastnosti a nutí hráče měnit strategii boje (například Scorpion může mít meče nablízko, ohnivé koule na dálku či strategickou schopnost vyvolávat démona). Právě pestrost a bohatý rejstřík postav dělá hru neuvěřitelně dynamickou a každý duel unikátním. K tomu přispívá i 12 odlišných bojových arén.

Mortal Kombat X_20150415144805.jpg

Jednou se ocitnete v mrtvém lese, podruhé ve zničeném městě, potřetí na střeše domu, a tak dále. Nechybí různá počasí, roční období a různé barevné palety, ztvárňující jednak ponurou atmosféru, jednak odrážející fantasmagorické představy tvůrců. Mapy jsou navíc interaktivní, takže je můžete využívat k pohybu v rámci ní (například obelstít protivníka úskokem za něj), ale i k útokům. Například tak můžete vzít opodál stojící sud a mrsknout jím po nepříteli, to samé můžete udělat i se sledující postarší ženou. Nechybí X-Ray chvaty, při nichž si budete ve zpomalených záběrech vychutnávat obrazy zprolámaných čelistí, praskajících kostí a lebek a lámajících se údů. Paráda.

Hektolitry krve

Právě výše zmíněným se dostáváme k podstatě Mortal Kombat X a vůbec série jako celku, kterou je násilí. Hra je mimořádně brutální a místy až nechutná. Očekávejte, že hned po pár okamžicích budete svědky rozpůlených hlav, utržených končetin, tekoucích mozků a krve, řinoucí se z nejrůznějších otvorů niter postav a orgánů přímo proudy. Fatality budou zkrátka už navždy chloubou série a v novince v kombinaci s vyspělou technologií nových konzolí získávají nový rozměr. Vypadají totiž náramně. A o to nechutněji.

Mortal Kombat X_20150415172831.jpgMortal Kombat X_20150416223925.jpgMortal Kombat X_20150416225011.jpg

A to i díky již zmiňované grafické stránce. Ta je totiž jedním slovem úchvatná. Skvostně a detailně propracované modely všech bizarních postav, až kýčovitá prostředí a skvělá hudba a ozvučení celkově tvoří krásnou směsici, na kterou se perfektně dívá. Na Xbox One Mortal Kombat X běželo plynule v 90% hry, zbývající kus koláče představují záseky, propady frameratu či zpomalení hry. Věříme, že tvůrci na chybkách pracují, protože jen den po vydání byl ke stažení update.

Mortal Kombat X_20150416223137.jpg

Ne pro všechny

Už jsme zmiňovali, že Mortal Kombat X je velice rychlá hra. A to se projevuje i v nárocích na hráče. Pomalým stisknutím tlačítek komba nedosáhnete – někdy se nám dokonce zdálo, že hra komba nerozeznává ani při (alespoň podle nás) přesném stisknutí. Otázkou je, jestli hra neodpouští vůbec nic, anebo v tomto ohledu tak trošku hapruje. Jasné je, že Mortal Kombat X je nesmírně těžký. Pokud navíc kdykoliv zaváháte, můžete si být stoprocentně jistí, že nepřítel, ať už ovládaný umělou inteligencí nebo člověkem na druhé straně sítě, vaši neobratnost využije ku prospěchu svému. Tím chceme říct, že jde o hard-core záležitost, a pakliže jste příležitostní hráči, Mortal Kombat X pro vás – i vzhledem k množství komb, možných kombinací tlačítek, chvatů a přísnosti – nebude.

Mortal Kombat X_20150415170059.jpgMortal Kombat X_20150415172350.jpgMortal Kombat X_20150416223608.jpg

Jakožto sérii políbení jsme neměli problém prakticky okamžitě do hry naskočit, člověk základů neznalý ale bude mít problém. Nějaká doba strávená v tutoriálové místnosti je tak nutností. Pokud se chystáte u Mortal Kombat X jen zabavit, budete překvapení, jak těžká hra může být. Zvláště v multiplayeru to bude neskutečná dřina a nápor na nervy. Na druhou stranu, zvítězíte-li, následný pocit zadostiučinění bude k nezaplacení.

Mortal Kombat X_20150416230923.jpg

Dalším velkým negativem je pomalé získávání mincí. K tomu, abyste mohli něco z Krypty pořídit, budete muset zvládnout nesčetné množství duelů. Tvůrci nabízí ale i druhou cestu, kterou je možnost zakoupit předměty z Krypty za reálné peníze. Ceny jsou samozřejmě nekřesťansky vysoko. V tomto ohledu je hra nevyvážená a tak trochu protivná, protože samotné odměny v podobě koinů jsou nízko, zatímco ceny objektů vysoko. A za okamžité zpřístupnění všech předmětů by 549 Kč chtěl dát jen málokdo. Tedy alespoň v to doufáme.

         

Dostupné pro: PC, X360, PS3, PS4, Xbox One
Žánr: Arkády | Arkádová bojovka
Výrobce: NetherRealm Studios
Začátek prodeje: 14. dubna 2015
  • Příběhový režim
  • Komba a fatality
  • Různorodost postav
  • Náročná hratelnost
  • Ryzí brutalita
  • Technické chybky
  • Někdy přehnaná přísnost
  • Malé odměny
    

Mortal Kombat X je jednou z nejlepších – ne-li vůbec nejlepší – bojovkou posledních let. Je až hystericky brutální, chcete-li ji ovládnout naplno a dokonale, pak také mimořádně náročná, technicky více než vydařená, a, abychom zodpověděli otázku z úvodního odstavce, prostě i po dvaceti letech funguje. Jde zkrátka o bojovku ze staré školy, a proto bude záležet na hráči samotném, co od ní očekává. Pokud pomalé mačkání jednoho tlačítka a relax, musí hledat jinde. Pakliže pot, slzy a krev, hledat už nemusí. Právě našel tu nejlepší žánrovku, kterou hyzdí snad jen ponoukání k mikrotransakcím a nevyvážené odměny.   

Diskuze (1) Další článek: Silná dohoda Sony s EA v rámci SW: Battlefront - Microsoft nemůže zveřejnit ani trailer

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,