PC

Multi User Dungeons

Název “multi user dungeon” (zkratkou MUD) by se dal přeložit do češtiny jako hra na hrdiny pro více hráčů. A co to znamená v praxi? Je to (většinou) textová hra principem podobná známým RPG hrám (Wizardry, Might and Magic...) ale s tím rozdílem, že je kladen mnohem menší důraz na audiovizuální stránku a naopak maximálně propracovaný je systém vývoje postavy, získávání zkušeností a nových dovedností.
Název “multi user dungeon” (zkratkou MUD) by se dal přeložit do češtiny jako hra na hrdiny pro více hráčů. A co to znamená v praxi? Je to (většinou) textová hra principem podobná známým RPG hrám (Wizardry, Might and Magic...) ale s tím rozdílem, že je kladen mnohem menší důraz na audiovizuální stránku a naopak maximálně propracovaný je systém vývoje postavy, získávání zkušeností a nových dovedností.

Hráč se pohybuje ve vymyšleném světě (většinou se jedná o klasické fantasy, ale lze najít i futuristické náměty), kde se může pohybovat, sbírat a používat předměty, bojovat, kouzlit, plnit různé úkoly ale hlavně komunikovat a spolupracovat s jinými hráči. Na tomto je vlastně postaven celý princip těchto her a to je staví do úplně jiné dimenze. Není totiž vůbec vyjímkou, že MUDa hraje NAJEDNOU třeba 100 hráčů. Je tudíž hlavním cílem tvůrců her tohoto typu hráčům ulehčit komunikaci a zjednodušit tím vzájemnou spolupráci v řešení problémů. Hráč má k dispozici popis místnosti v niž se nachází, seznam předmětů, spoluhráčů a nepřátel , zná také svůj zdravotní stav a záleží pouze na jeho úsudku jak se v dané situaci zachová.

Každá postava je charakterizována několika čísly, jež určují její schopnost boje, obrany, kouzlení, diplomacie a další. Na začátku hry si volíte rasu a povolání. Tento výběr je naprosto zásadní, a měli byste jej pečlivě zvážit. Je totiž na vás zda vás bude bavit hrát elfího kouzelníka, hobbitího zloděje či trpasličího bojovníka. Základní vlastností je číslo charakterizující životní sílu neboli zdraví (hitpoints čí v MUDařské hantýrce „kejháky“ nebo „životy“). Pokud toto číslo klesne pod nulu postava umírá. Neznamená to ovšem, že byste museli hrát zase od začátku, ale je to většinou spojeno ze ztrátou předmětů. Pokud si myslíte „Hmm tak si znova nahraji pozici a bude to!“ pak vás musím vyvést z omylu. Toto zde není možné (A je to i logické- umíte si představit situaci, kdy hru neustále ukládá a po každém nepovedeném pokusu zase nahrává sto lidí najednou?). Postava hráče se nečte vždy když se připojí ke hře a uloží až se hráč odpojí. Další vlastností je počet magických bodů (mana points). Určuje počet a sílu kouzel jež může postava použít. Dále je to energie či vitalita (move points) určující momentální únavu postavy. Sekundárními vlastnostmi jsou:

Název Zkratka Co ovlivňuje
Síla (STR) účinnost zásahu zbraně a nosnost
Inteligence (INT) úspěšnost seslání kouzla a jeho sílu. Má také vliv na získávání nových dovedností
Zručnost (DEX) pravděpodobnost úspěšného zásahu a obrany
Vědomosti (WIS) kolik se toho může postava naučit
Souvztažnost (CON) odolnost proti jedu, žáru, mrazu, nemocím...
Charisma (CHA) diplomatické schopnosti

Dále jsou zde vlastnosti popisující zvládnutí určité dovednosti (boj beze zbraně, smlouvání, meditace, léčení, alchymie a mnoho dalších). K důležitým vlastnostem patří také „stav konta“ (GOLD).

To nejdůležitější jsem si ovšem nechal na konec. Vaší moc a postavení v hierarchii určuje úroveň (LEVEL) a s ní spjata zkušenost (EXPERIENCE). Kolem ní se vše točí. Získáváte ji za plnění úkolů a zdolávání nepřátel a vyměňujete ji za zlepšení některé z vlastnosti či dovednosti.

Dalšími základními rysy této hry je, že nemá základní dějovou linii a (teoreticky) nikdy nekončí. Můžete plnit řadu úkolů a dosahovat tak vyšší a vyšší úrovně a postavení, pomáhat slabším hráčům, vykonávat hrdinské činy. Nikdy však nemůžete tvrdit „Vyhrál jsem!“. Možná ,že vás napadla otázka co se stane, když vás už nic nemůže porazit a všechny úkoly jste splnili (tohoto stádia dosáhnete na většině MUDů nejdříve za několik měsíců hraní). Pak jste ovšem již velmi zkušení hráči a můžete se tudíž připojit k tvůrcům hry a vytvářet nové zóny, předměty a nepřátele, organizovat nové úkoly, aby byla hra pro další hráče ještě přitažlivější a propracovanější. A pokud v tomto dosáhnete mistrovství, a máte počítač připojený na Internet, nic vám nebrání založit vlastní MUD a mít pak skvělý pocit, že zrovna tu vaší hru hraje tisíce lidí.

První pokusy o stvoření tohoto typu hry jsou ještě starší než Internet. Kvalitativní skok však nastal teprve z příchodem DikuMUD (1990 Sebastian Hammer, německo) . Ten vytýčil směr a základní myšlenky, které jsou v platnosti dodnes. Dnes existuje spousta různých systémů více či méně zdařilých, ale většina z nich je založena na základu CircleMUD (vyvíjí ji od 1992 Jeremy Elson) nebo LPmud. To jsou však pouze základní stavební kameny, na kterých se pak teprve staví rozsáhlý a propracovaný systém. Každý tvůrce tak může dát svému MUDu jedinečnost. Naprogramovat tak komplexní realtime hru pro více hráčů není žádná legrace. Zdrojový kód je v jazyku C a mívá až dva megabajty (to je cca 70 000 řádků).

Co tedy potřebujete abyste si mohli tuto hru zahrát? Připojeni k Internetu a program Telnet. Toť vše. Nemusíte stahovat žádný software, nic instalovat. Bohatě stačí telnet dodávaný třeba v instalaci MS Windows. Existují také sofistikovanější programy, které usnadňují hru, jejich popis však přesahuje rámec tohoto článku.

Nyní uvedu seznam MUDů, které dle mého názoru stojí za povšimnutí, spolu z adresou, portem (musíte uvést v Telnetu místo implicitního nastavení) a krátkou charakterizací.

Jméno Adresa Port Komentář
Wolf wolf.mudesrvices.com 4000 Velmi propracovaný MUD. Spousta ras, povolání, kouzel... Průměrně 150 hráčů. USA
Skeeve skeeve.feld.cvut.cz 4000 Český MUD založený na Circle základu. Je docela obtížný. Autoři prosazují poněkud až puritánské zásady a pravidla. Snaží se MUD přiblížit „realitě“.
Brutus brutus.troja.mff.cuni.cz 4444 Propracovaný český MUD. Protiklad ke Skeeve. Hráči zde dosahují enormních dovedností atd.
Murphy Murphy.sh.cvut.cz 4000 Zlatý střed mezi Skeeve a Brutus. V poslední dubě poněkud méně navštěvovaný.

Přeji vám spoustu dobré zábavy. Pokud si nebudete vědět z něčím rady, přečtěte si článek Příručka tápajícího mudaře, nebo se obraťte na někoho přímo ve hře. Vždy se najde někdo, kdo vám rád podá pomocnou ruku.

Poznámka pro MUD znalé čtenáře: Jsem si vědom toho, že můj popis není zdaleka vyčerpávající a některé věci nemusí být na některých MUDech tak, jak jsem je zde popsal. Snažil jsem se však popsat problematiku objektivně a nezamlžit ji zbytečnými detaily.

Diskuze (3) Další článek: The Sims - video

Témata článku: , , , , , , , ,