Muzeum: Broken Sword: The Shadow od the Templars - nelamte nad hrami hole

Pomalu se nám blíží čtvrtý díl adventurní série Broken Sword, do oka se však dostává slza vzpomínek na první objevení zlomeného meče. Pojďte si s námi zavzpomínat na krásné časy, kdy hrdinové byli udatní a pro krásnou ženu by šli na kraj světa.

Žánr: Adventura
Výrobce: Revolution Software
Rok vydání: 1996
Platformy: PC, PSX, GBA

Už to není, co to bývalo. Povzdechl jsem nedávno při sledování gameplay videí z připravovaného Broken Sword: The Angel of Death. Což o to, klasický point’n’click systém se po hlasitém mrmlání fanoušků nad nepřesvědčivou trojkou vrátil. Ale nová 3D grafika opět potvrdila, že po druhém díle se kouzlo někam vytratilo. Tím nechci říct, že vizuální stránka The Angel of Death vypadá nějak zle, to vůbec ne. Dynamické natáčení kamery při procházení rozlehlého prostředí dodává správný pocit filmovosti a na postavy štědře obdařené polygony je vysloveně radost koukat. Ale při vzpomínce na samotný počátek série mi nezbylo než smutně zamáčknout slzu. Ať už dopadne čtvrtý Broken Sword jakkoliv, zástupy fanoušků (včetně mě) nikdy nezapomenou na počátek legendy – první díl s podtitulem The Shadow of The Templars.

  
Hlavní hrdinové v celé své kráse * O nebezpečné situace není nouze * Že by legendární doktor Sova?

I když v roce 1996 vyšla celá řádka skvělých adventur, ať už se jednalo třeba o Gabriel Knight 2, Discworld 2, Larry 7 či třeba Fable, trůn žánru si pro sebe vydobylo dílko od anglických Revolution Software. Ti sice za sebou měli dvě povedené adventury Lure of the Temptress a Beneath a Steel Sky, ale statut herní nesmrtelnosti získali až právě díky Broken Swordu. Mysteriózní a vzrušující dobrodružství dvou nevšedních hrdinů pátrajících po starobylém tajemství si okamžitě podmanilo všechny, ať už hráče či herní kritiky. I když se hra dočkala ještě dvou pokračování (a třetí je, jak víte, na spadnutí), velká část fanoušků se shodla na tom, že první díl je stále nejlepší. Důvodů je hned několik, ale mezi ten největší patří bezesporu příběh.

  
Slaďoučký pokec u Nico doma * Děti, tohle doma rozhodně nezkoušejte! * Co dělat v Irsku, než zajít do hospody?

Začíná poměrně nevinně, americký turista George Stobbart si z pohodlí zahrádky útulné kavárny užívá podzimních krás Paříže. Ovšem jeho kochání přerušuje podezřelý klaun vycházející z kavárny. Pár okamžiků na to se kavárna ocitá v plamenech výbuchu. Jako očitý svědek se George pochopitelně stává součástí policejního vyšetřování, jenže poháněn vnitřní zvědavostí a touhou po dobrodružství nehodlá zůstat jen u výpovědi a vrhá se do pátrání po zabijáckém klaunovi na vlastní pěst. Postupem času se setkává s pohlednou francouzskou novinářkou Nico Collard a společně odhalují tajemství spojené s proslulým řádem templářů.

Jako v každém správném dobrodružství procestujete i v Broken Swordu svět křížem krážem, rozmanitost lokací přitom patří mezi další neskutečně silnou stránku hry. Dlouhou dobu sice strávíte v Paříži, kde prolezete kanály, navštívíte muzeum, kostel či hotel, ale pátrání vás zavede i daleko za hranice Francie, třeba až do samotné Sýrie. Narazíte na spoustu svérázných i nebezpečných postav, s nimiž vás čekají hodiny skvěle napsaných dialogů a vrcholem všeho je budující se vztah mezi Georgem a Nico. Na šťavnaté rozhovory u Nico v bytě vzpomínám dodnes.

  
Inspektor moc důvěry nebudí * Že by si George uřízl až takovou ostudu? * Nebezpečná situace

Na rozdíl od některých jiných adventur se Broken Sword vždy drží v mezích logiky. Na obávaný pixel hunting téměř nenarazíte, žádné zbytečné používání všeho na všechno. Stačí se na moment zamyslet a řešení se objeví jak mávnutím kouzelného proutku. Občas sice na nějaký zásek narazíte, ale bez toho by snad ani nemohla být žádná adventura. Když si k úžasnému příběhu, sympatickým postavám a poctivé hratelnosti připočteme neskutečně kouzlenou ručně kreslenou grafiku v cartoon stylu, brilantní dabing a skvělou hudbu, máme tu herní legendu v celé kráse. A to nemluvím v minulém čase. Broken Sword: The Shadow of Templars ze své dokonalosti nic ani po tolika dlouhých letech. I dnes má co říci novým hráčům, takže pokud vám tento klenot nějakou záhadou unikl, okamžitě napravte svoji chybu.

Diskuze (11) Další článek: Galerie: The Darkness

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,