PC | Retro

Muzeum: Grand Prix Circuit - nostalgická vzpomínka

Formule 1 není tím, čím bývala a ani formulové hry dneška nejsou zdaleka takové, jaké jsme je v minulosti znali. Klasika firmy Accolade z roku 1988, titul Grand Prix Circuit, se nesmazatelně vryl do srdcí a myslí všech milovníků závodního běsnění. Titul, který oplýval neopakovatelnou atmosférou. A věřte nebo ne, i po letech má své neopakovatelné kouzlo.

S typickým úsměvem a žíznivým výrazem na tváři navlékl kombinézu týmových barev i oblíbenými motivy posetou helmu. S ladností velikána nasedl do svého monopostu, bratra a jediného ochránce následujících hodin, minut, vteřin. Tento rituál si Ayrton Senna vychutnával po dlouhá léta, jako drogu, jako slast - byl to pocit, bez kterého nemohl žít. Dnešní článek nebude bohulibým zamyšlením nad jedinečností tohoto brazilského pilota, kterého láska k závodění a opojný pocit adrenalinu v krvi stála život. Dnešní výtvor bude oslavou formulového klání, nezaměnitelného závodního mistrovství, které se již od pradávna stalo námětem počítačových her. Bude však také o legendě - herní formulové klasice osmdesátých let, titulu Grand Prix Circuit.

Na počátku všeho byl člověk

Monoposty pozdních osmdesátých let se ani s notnou dávkou nadsázky nedají srovnávat s dnešními výtvory nejuznávanějších tvůrců a umělců svého oboru. Absence elektronických pomůcek, ruční řazení, minimální bezpečností opatření. Každá chyba mohla být rozsudkem smrti. Snad právě proto byly tyto časy obdobím, kdy více než kdy jindy záleželo na schopnostech pilota - na jeho talentu i citu pro nalezení neúprosné hranice, jejíž překročení znamenalo konec závodu či (v horším případě) již zmíněnou smrt. Psal se rok 1988, Alain Prost bojoval bok po boku s Ayrtonem Sennou o titul šampióna, a ve studiích Accolade se rodil titul Grand Prix Circuit.

  

Hlavní menu obsahovalo vše – od zadání jména, přes zvolení obtížnosti až k výběru módu * Osm tratí, z nichž většinu vídáváme v F1 i dnes * Monako, královská trať seriálu

Výsledkem snažení (na dnešní poměry směšné malého) vývojářského týmu byl výtvor, který tvůrci vměstnali do velikosti 330 kB. Jak paradoxní v době nástupu DVD, jehož obsah je stále pro mnoho tvůrců limitující, je chatrných 330 kB - stejně paradoxní však zůstává skutečnost, kolik zábavy může podobně směšně malé sousto dat přinést. Pro Accolade znamenal výtvor Grand Prix Circuit neuvěřitelný úspěch. Pro milovníky závodů malou revoluci.

Ve věku puberty

Čím vším se stala v dnešní době nepohledná a nelákavá hra klasikou, kterou opěvujeme s odstupem dlouhých 15 let? Hratelností! Osmička rozmanitých tratí, které čerpaly ze skutečných okruhů tehdejší doby, trojice rozdílných monopostů tří největších rivalů. Ferrari, McLaren i Williams se o svou přízeň prali nejen v osmdesátých a devadesátých letech, ale stejně nekopromisně zápolí i dnes - časy se zkrátka nemění a historie opakuje.

Grand Prix Circuit staví na osvědčeném systému jednokolové kvalifikace - jediné kolo tak rozhodne o vašem startovním postavení. Neznalost trati či jiná chyba se proto může negativně projevit na vašem výsledku. Další důkaz toho, že se historie opakuje; konec konců právě v loňské sezóně vstoupilo v platnost pravidlo jednokolové kvalifikace, jejímž cílem bylo dále zatraktivnit závodní klání.

Adrenalin v žilách

Kvalifikace je však pouze předzvěstí nedělního závodního běsnění - na startu každé GP nás v Grand Prix Circuit čekalo a i dnes čeká devět dalších soupeřů, se kterým bojujete o cenné body. Závodit tak lze nejen proti neúprosné časomíře, ale také v rámci šampionátu, při němž si do detailů prohlédnete každý z osmi okruhů. Jejich stavba je povedená a v mnohém odpovídá skutečné předloze (např. nejlehčí a okouzlující italská Monza), byť při přímém porovnání bychom jisté chyby a nedostatky objevili. Váš závodní talent pak jistě prověří pětice obtížností.

  

Takto vypadal v GPC pitstop * Některé souboje probíhaly skutečně kolo na kolo! * Opojný pocit vítězství!

Jedinečný a nostalgický je pohled na "interiér" monopostu - ukazatele rychlosti i otáček, zpětná zrcátka, která vám prozradí vše o dění za zadními partiemi vozu. Každý kontakt se soupeřem se projevuje poškozením vozu, zavařit motor můžete také nešetrným a pomalým řazením - do podobné situace jsem se jisto jistě dostal nejednou nejen já sám. A co závodní idylku dotváří až k dokonalosti? Ozvučení! Dobře známé zvuky i hudební doprovod se linou z klasického PC speakeru, jehož služeb už po dlouhá léta nevyužil žádný z komerčních výtvorů. Vadí to však někomu?

V jednoduchosti je krása

V jednoduchosti je krása - prosté a výstižné pravidlo, které ani po letech neztrácí nic ze svého lesku. Věrni této jednoduché myšlence zůstali také tvůrci a teprve s odstupem času (a nástupem modernějších technologií) si to uvědomují mnozí z nás. Grand Prix Circuit není graficky okouzlující hra, nepyšní se do dnešního dne nepřekonatelným realismem, dostatkem tratí, skutečnou licencí. Pro mnoho z nás však byla prvním kontaktem se světem formulové zábavy. A i po letech zůstává nezapomenutelným a nostalgickým kouskem.

Diskuze (21) Další článek: NBA Streets budou online

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,