Na PS3 si počkáme až do března

Společnost Sony oznámila drobné problémy s dodávkou komponent pro svoji next-gen konzoli PS3, které zapříčinily zpoždění při výrobě. Do Evropy se tak konzole dostane až v březnu příštího roku, Japonsko a Amerika budou mít pouze omezené zdroje po vypuštění konzole na trh.

  

Ken Kutaragi pronesl za společnost Sony smutné oznámení, v němž uvedl, že kvůli problémům s dodávkami diod pro mechaniku Blu-Ray se produkce konzolí PS3 zbrzdila přibližně o milion kusů. To znamená, že pro Japonsko bude v letošním listopadu, kdy konzole přijde na trh, k dispozici asi pouze sto tisíc kusů. Podobně je na tom Amerika, kde bude do oběhu vypuštěn pouze čtyřnásobný počet konzolí. Nejhůře však dopadla Evropa, pro kterou prohlásila evropská pobočka Sony, že kvůli nedostatku konzolí bude nutno posunout vypuštění do obchodů na březen příštího roku.

Na druhou stranu Sony předpokládá, že stihne do konce fiskálního roku stále vyrobit šest milionů konzolí, jak uvedla ve svých plánech. Nyní je sice výroba zpomalena, ale po vydání snad poběží rychleji, než se předpokládalo. Ken Kutaragi uvedl, že je mu velmi líto, když nemůže uspokojit veškeré požadavky na novou konzoli, ale technické problémy nelze jen tak překonat. Nakonec je vidět, že celosvětové vydání konzole je velkým soustem i pro samotnou Sony.

Karel Kališ komentuje: Jak je vidět, odvážný plán Sony na celosvětový launch nakonec přeci jen skončil v troskách. Letos na Vánoce si tak budete moci koupit jen next-gen konzoli Xbox 360, již má být podle představitelů Microsoftu dostatek, a Nintendo Wii. Vzhledem k tomu, že mnozí považují Evropu za klíčový prvek v boji nových konzolí, tak může dojít k silnému otřesu pozice Sony jako světové jedničky. Ovšem nakolik se zpoždění negativně projeví na prodejích PS3 ukáže až čas. Na druhou stranu, aspoň si budeme moci v březnu vybrat ze širší nabídky her a případné drobné problémy u PS3 by mohly být též vyřešeny.

Zdroj: Gamasutra

Diskuze (102) Další článek: Top Spin 2 také pro PC

Témata článku: , , , , ,