NAOSTRO: Bára Veselá, PR manažerka české Cenegy, odpovídá!

Myslíte si, že zaměstnanci Cenegy jsou plně kompetentní? Jak se vám zamlouvá nástup EA do českého businessu? Co si myslíte o kvalitě vašich lokalizací? Co říkáte na módní hodnocení vás v Guláši, rubrice magazínu Level? Odpovědi na tyto a další otázky hledejte v dnešním vydání seriálu NAOSTRO, ve kterém odpovídala Bára Veselá, PR manažerka firmy Cenega Czech.

Cenega a její obchodní strategie

[?] Myslíte si, že zaměstnanci Cenegy jsou plně kompetentní na svých postech a/nebo je dobrá firemní strategie? Porovnám-li například s mladším CD Projektem, jeví se mi onen jako mnohem „dospělejší“ firma ve vztahu k zákazníkovi.

[!] Jsem přesvědčená, že zaměstnanci CENEGY jsou lidé plně kompetentní svoje posty zastávat a nepochybuji ani o správnosti naší firemní strategie. Z vaší otázky nelze bohužel vyčíst, jak jste k vašemu názoru dospěl, zda vám nějaký náš zaměstnanec dal záminku domnívat se, že nejsme firma dospělá. Našim zákazníkům se snažíme poskytovat co možná největší podporu.

[?] Jak se vám zamlouvá nástup EA do českého businessu? Je to jen můj osobní dojem nebo má EA Czech ceny her ještě vyšší, než je měla Cenega v době, kdy hry EA distribuovala?

[!] Logicky nám vstup EA do České republiky nijak zvlášť nezamlouvá :-). Jedná se ale o zcela přirozený vývoj trhu a nebylo to pro nás žádné překvapení. O vstupu Electronic Arts se diskutovalo již dávno před loňským podzimem. Ačkoliv jsme přišli o distribuci silných titulů, stále máme v portfoliu obrovský počet silných značek jako jsou Vivendi, Eidos, THQ nebo Take2 Interactive. Co se cenové politiky EA týká, je to otázka spíše přímo na EA Czech. Nemyslím si ale, že by ceny EA titulů byly vyšší. Možná vás k tomu dovedl fakt, že v době, kdy CENEGA prodávala hry EA, nebyla ještě daň na herní software 22%.

[?] Co si myslíte o kvalitě vašich lokalizací? Nemáte dojem, že by se dalo jak v kvalitě, tak v rychlosti ještě pořádně přidat?

[!] Lokalizace her je častým tématem diskusí a naráží na mnoho rozporuplných názorů. Naše lokalizační oddělení pracuje velice dobře a úroveň českého jazyka v našich hrách je vysoká. Bohužel je rychlost lokalizace do jisté míry závislá na spolupráci se zahraničním vydavatelem. Ten musí našemu oddělení poslat v co nejkratší době lokalizační kit a potřebná data a pak je teprve možné začít se samotnou lokalizací. Není to jednoduchý proces a jen schvalování trvá obvykle velice dlouho. To jsou všechno aspekty, které se sčítají a ve výsledku prodlužují rozdíl mezi datem vydání v zahraničí a na českém trhu.

[?] Jak je to s technickou podporou? Jediným hmatatelným prvkem je vaše diskusní fórum na stránkách Cenega.cz, které však mají ostudnou úroveň. Sleduje jej a přispívá někdo zodpovědný z vašich řad?

[!] Oddělení technické podpory pracuje a funguje každý den od 9 do 17 hodin na telefonu 257189545. Diskusní fórum na našich stránkách bylo spuštěno jako doplňující prvek technické podpory. V žádném případě se nejedná o jedinou službu, kterou CENEGA CZECH svým zákazníkům poskytuje. Vytvořili jsme jej zejména z toho důvodu, aby si hráči mohli vyměňovat svoje poznatky a zkušenosti mezi sebou.

[?] Nedávno byla ke spatření (tuším přímo ve Vašem prohlášení) informace o chystaném překladu Fallout 3 na tento podzim. Pravda nebo přehmat?

[!] Ano, to mne velice mrzí, měla jsem nepřesné informace. Pravda je taková, že Fallout 3 byl opravdu zrušen. Magazín SCORE jsem již požádala, aby tuto informaci ze svých internetových stránek stáhnul.

[?] Velmi mě zajímá otázka veřejných kaváren/heren. Nebylo by možné na Vašem webu uveřejnit jména firem, které mají s Cenegou uzavřenou smlouvu a tedy provozují PC hernu legálně? Nerad podporuju kohokoli, kdo je „nelegální“. Nedávno jsem toto navrhl i panu Devátovi z Microsoftu a ten to přijal jako dobrý nápad.

[!] Děkujeme za dobrý nápad. Prodiskutovala jsem to s naším obchodním ředitelem, který je za spolupráci s hernami zodpovědný. Uveřejnit na našich stránkách seznam legálních heren by neměl být problém. V současné chvíli již čekáme, zda s tím herny samotné budou souhlasit, není ale důvod domnívat se, že by nesouhlasili. Během několika následujících dnů na našich stránkách seznam uveřejníme. K nahlédnutí bude v sekci „Multilicence“.

[?] Jaká si myslíte, že bude budoucnost celé firmy Cenega?

[!] Zatím není důvod se znepokojovat a vidět budoucnost černě. Naše společnost stále zastává pozici největšího tuzemského distributora a i když musíme čelit nepříjemnostem, jakou nepochybně bylo zvýšení DPH na 22%, jsem si jistá, že jsme firma zdravá a naše budoucnost nás nemusí nijak zneklidňovat.

Česká herní scéna

[?] Nelze si nepovšimnout, že Cenega má „pod sebou“ také vývojářské týmy z Čech a Polska. Co si myslíte o jejich kvalitách, výhledech a budoucnosti? Především pak o jejich hrách.

[!] Tato otázka se týká spíše společnosti CENEGA PUBLISHING, jejíž hlavní činností je vyhledávání vývojářských týmů s nadějnými produkty a vydávání jejích her pod vydavatelskou značkou CENEGA. CENEGA PUBLISHING spolupracuje s vývojáři z České republiky, Polska a Maďarska. Zatím nejúspěšnější jsou vývojáři z Česka. Důkazem jsou zahraniční úspěchy her Flashpoint (Codemasters/BI Studio), Mafia (Take2/Illusion Softworks), Hidden and Dangerous 2 (Take2/Illusion Softworks), UFO :Aftermath (CENEGA/Altar Interactive), KOREA: Forgotten Conflict (CENEGA/Plastic Reality). Herní trh ale stále roste a jsem přesvědčena o tom, že české i polské vývojářské týmy a jejich hry v něm najdou svoje uplatnění.

[?] Jaké výhody/nevýhody mají pro vás domácí vývojářské týmy, jejichž hry vychází na českém i zahraničních trzích pod vaší záštitou?

[!] Čeští vývojáři dokázali, že umí přijít s opravdu revolučními nápady a výhodou pro nás je zatím také nižší cena, než s jakou se setkáváme u týmů zahraničních. Nevýhodou je bezpochyby jejich nezkušenost a často i nereálnost jejich očekávání.

[?] Jak funguje systém distribuce českých her v zahraničí?

[!] O distribuci českých her na zahraniční trhy se opět stará CENEGA PUBLISHING. V Polsku hry distribuuje CENEGA POLAND, na Slovensku CENEGA SLOVAKIA, v Maďarsku CENEGA HUNGARY a v Čechách CENEGA CZECH. V dalších zemích zajišťuje CENEGA PUBLISHING marketingové aktivity a na logistiku najímá lokálního distributora.

[?] Vyplatí se dnes investovat do nových experimentálních vývojářských studií? Nebo sázíte spíše na osvědčená schémata her a dobrý prodej?

[!] Pokud jsou vývojáři schopni nabídnout hru s dobrým nápadem, hratelností a technickým zpracováním, investovat se zcela jistě vyplatí. Operace Flashpoint byla ve své době také experimentálním projektem. V současné chvíli se snažíme vyhledává projekty, které jsou zaměřené spíše na massmarket a projekty pro konzole.

[?] Byli byste ochotni podpořit amatérský tým?

[!] Jistě, záleží na splnění výše uvedených podmínek a mnoha dalších aspektech, které projektoví manažeři PUBLISHINGu vyhodnocují. CENEGA PUBLISHING má za cíl vyhledávat životaschopné projekty a nezáleží na tom jak amatérský tým, který na něm pracuje, v současné chvíli je. Důležité je, aby výsledný produkt byl profesionální a konkurenceschopný.

Módní hodnocení?

[?] Co říkáte na módní hodnocení vás (a dalších lidí) v jednom Guláši, rubrice magazínu Level?

[!] Mně osobně se to líbilo moc, na pravidelnou rubriku to v herním průmyslu asi není, ale jako ojedinělý kousek to zcela jistě mělo své kouzlo. Koneckonců já jsem z hodnocených v LEVELu dopadla nejlépe :-), nicméně na zvýšení mého platu to bohužel žádný vliv nemělo…:-). Je ale fakt, že ani já jsem šéfovi kravatu nekoupila.

Nedávno se mi doneslo, že by se módně-policejní rubrika měla objevit ještě někdy v budoucnu, tak si musíme dávat pozor :-).

[?] Který z redaktorů, se kterými jste v kontaktu z papírových nebo webových magazínů, je vám nejsympatičtější a proč?

[!] Aj, to je otázka, na kterou ze své pozice nemohu odpovědět. Dle mého názoru vycházím se všemi novináři velice dobře a snažím se přátelské vztahy mít i s novináři, kteří nejsou ze specializovaných periodik. Umění mé práce je v tom vybudovat si se zástupci médií vztahy kolegiální a přátelské, nikoliv osobní. Nebudu ale zastírat, že s některými se mi komunikuje lépe a s některými hůře, ale v podstatě můžu říct, že je mám ráda všechny :-).

[?] Jakého psa byste si ráda pořídila? Já uvažuji o zlatém retrieverovi.

[!] Já uvažuji o něčem trošičku větším :-) ,vybrala jsem si totiž brazilskou filu. S její koupí ale čekáme, až jak dopadnou naše stavební plány. Fila je pes, který potřebuje hodně prostoru a já bych neměla to srdce zavřít ho do bytu. Mým původním výběrem byl sice bulteriér, ale moje drahá polovička prohlásila, že je to nechutné prasátko a domů to vkročit nesmí :-). Brazilská fila má ideální povahové vlastnosti, je to jeden z nejlepších hlídačů a zároveň rodinu bere jako svou smečku a nemá tendence upínat se pouze na jednoho člena rodiny. Jediná vada na kráse téhle rasy je, že dost slintá :-).

[?] Jakou hru právě hrajete?

[!] Teď jste mne nachytal na švestkách. Přiznávám, že momentálně žádnou hru nehraji. Domácí počítač okupuje můj přítel společně s Maxem Paynem 2 a v práci na to nemám čas. Moc se ale těším na Syberii 2 a určitě si zkusím i Westernera.

A to je pro dnešek vše. Po Báře Veselé usedne do našeho pomyslného křesla další osobnost české herní scény, jejíž jméno vám však dnes neprozradíme – jednání totiž stále pokračují. I tak však nezapomeňte příští pondělí navštívit stránky Doupěte.

Diskuze (11) Další článek: Sam a Max 2 zrušen!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,