NAOSTRO: Odpovědi nového šéfredaktora Doupěte, Kamila Grice

Jaké byly pocity nového kormidelníka Doupěte při usednutí do šéfredaktorské sesle? * K jakým čtenářům bude Doupě pod jeho vedením směřovat? * Zůstanou filmové recenze? * Přibudou úvahy? * Co konzole? * Bude tištěný časopis? * Jak hodnotí konkurenci? * Budou další flamewar? * Cítí se jako embryo? * To vše se dozvíte v odpovědích v rozhovoru, který jste stvořili svými dotazy.

Šéfovské otázky

[?] Jaké byly tvoje pocity při prvním usednutí do šéfredaktorského křesla?

[!] Pocity byly rozhodně skvělé. S Doupětem jsem již čtvrtým rokem, stalo se mým malým domovem a vytvořil jsem si k němu více než osobní vztah - a možnost přímo a aktivně ovlivňovat jeho chod a směr, kterým se bude ubírat v budoucnu, beru jako obrovskou výzvu i odpovědnost. Doupě i v budoucnu zůstane herním webem s "tváří", který se vám bude snažit nabídnout tu domáckou atmosféru, pro kterou jej mám (a jistě nejen já) tak rád.

[?] Jak se ti líbí v nové roli?

[!] Role šéfredaktora je pro mě v mnoha ohledech nová, stejné jsou prozatím i mé dojmy. Jak už jsem zmínil, tvořit Doupě je pro mě ctí i odpovědností a tak zatím vnímám i svou úlohu. Věřím, že mě čeká úžasný rok, plný povinností, ale na konci s pocitem dobře vykonané práce.

[?] Údajně jsi ještě studentem. Jak hodláš skloubit studium se zaměstnáním, aniž by ani jedno z nich neutrpělo?

[!] Doupě prošlo před mým nástupem do funkce drobnými proměnami, které mi množství úkolu usnadní. Skloubení školy a zaměstnání každopádně nebude zrovna jednoduché a určitě si vyžádá své oběti v ostatních oblastech mého života. I tak věřím, že se vše dá zvládnout ke spokojenosti mé, vedení i vás, čtenářů Doupěte.

[?] Připadáš si jako embryo?

[!] Nepřipadám :-). Vím, že můj věk je pro člověka v pozici šéfredaktora opravdu výjimečnou záležitostí, já ji však osobně nepovažuji za handicap, ba naopak. Je mi jasné, že pro mnoho lidí bude těžké srovnat se s představou, že Doupě vede mladý člověk a student - ale věřím, že právě následující měsíce je přesvědčí o tom, že to rozhodně nebyla chyba!

[?] Co všechno vlastně takový šéfredaktor herního webu dělá?

[!] Práce je hodně a nikdy nekončí :-). Každodenní náplň (nejen) mého šéfredaktorského dne tak zahrnuje jednání s partnery, komunikaci s autory Doupěte, přípravu vydání na další den, ale také věci týkající se managementu a marketingu. O práci zkrátka opravdu není nouze.

Plány

[?] Hodláš Doupě směrovat k "duchaplnějším" nebo "nevyzrálejším" čtenářům"?

[!] Myslím, že na tuto otázku částečně odpovídá obsah Doupěte. Doupě si v minulých měsících našlo svou vlastní cestu, kterou více než úspěšně proplouvá herním světem - nabízíme vám klasické recenze, herní novinky, ale také články vyzrálejšího charakteru, především ze zákulisí herního byznysu. Podle vaší charakteristiky tak současný obsah spíše směřuje a snaží se zaujmout onu "duchaplnější" a "dospělejší" část českého herního národa. Osobně si však myslím, že Doupě má co nabídnout všem sortám hráčů - a my, lidé stojící v jeho pozadí, chceme společně tvořit magazín, který zaujme profesionály z branže stejně jako mladé herní nadšence. 

[?] Budeš na Doupěti dál podporovat filmovou rubriku?

[!] Filmový a herní průmysl mají k sobě stále blíž a jak vím sám z vlastní zkušenosti, většina hráčů z mého okolí jsou přímo či nepřímo také filmoví fanoušci. Objevovala se spousta názorů, podle kterých filmová rubrika na Doupěti nemá budoucnost - její aktuální čtenost a oblíbenost však hovoří o pravém opaku. Mohu vás tak ujistit, že filmová rubrika bude i v dalších měsících fungovat, přinášet vám budeme recenze aktuálních filmových hitů - především pak těch, které souvisejí s hrami.

[?] Máš nějaký dlouhodobý plán, jak se dostat na kobylku konkurenci?

[!] Nikdy jsem si nepřipravoval konkrétní plán, jak, kdy a kde porazit (či se dostat na kobylku) konkurenci. Myslím, že něco podobného postrádá logiku. Jak jsem již zmínil výše - Doupě se částečně vydalo odlišnou cestou než jeho přímá konkurence. Kromě klasických recenzí a aktuálního zpravodajství si tak můžete vychutnat řadu publicistických článků a seriálů, kromě toho jsme se pustili do ambiciózního projektu vlastního DVD. Zkrátka a dobře, myslím, že Doupě posledních měsíců je více než ambiciózním herním webem, který nám všem dělá radost a konkurenci vrásky - a jemuž jeho vlastní způsob vnímání herního světa sedí. A právě to je cesta, ve které chci i nadále pokračovat, dále ji zdokonalovat a tím i pomáhat Doupěti výš a výš.

[?] Budou se někdy na Doupěti objevovat ve větší míře úvahové články?

[!] Úvahové články jsou specifickým a cenným materiálem, který rozhodně nehodláme opomenout. V současnosti však stále hledám tu správnou osobu pro jejich tvorbu. Pokud snad na Doupěti hledáte netradiční a více než zajímavé články, které se liší od těch klasických, mohu vám doporučit cokoliv z tvorby Patrika Kaňky - jeho výlet do světa hry Half-Life byl ojedinělým materiálem, který nemá na herních webech obdoby. Další články z Patrikova pera budou brzy následovat a rozhodně nebudu přehánět, pokud prozradím jediné: máte se rozhodně nač těšit!

[?] Hodláš dělat na Doupěti nějaké radikální změny? Když se podíváš na Doupě, co je podle tebe za zenitem a co by se naopak mělo dočkat rozmachu?

[!] Radikální změny rozhodně nejsou tím, co Doupě v současnosti potřebuje. Vydali jsme se svou cestou, odstartovali několik slibných projektů (Doupě DVD a obchod), které je spíše potřeba dále zdokonalovat a posílit, než vymýšlet zcela novou a odlišnou strategii, kterou by se mělo Doupě v následujících měsících ubírat. Sám věřím, že Martin započal cestu, která má budoucnost a která přinese (a již přináší) své ovoce.

[?] Bude se rozšiřovat konzolová rubrika?

[!] Konzolová rubrika zažije již brzy oživení, plánujeme vydávat hned několik článků týdně, takže o její osud nemusíte mít ani v nejmenším obavy. Případné rozšíření je spíše otázkou budoucnosti - ve světě hrají konzole prim, u nás jsou stále v menšině. Doupě však bylo vždy magazínem, který jim věnoval dostatek prostoru a tak tomu zůstane i v budoucnu.

[?] Jak to vypadá s časopisem? DVDčko se asi rozjelo vcelku úspěšně, když v něm pokračujete, ale my chceme tištěný plátek...

[!] Tištěný časopis je samozřejmě jednou z věcí, o níž přemýšlíme a i nadále ji pečlivě zvažujeme. Doupě DVD bylo prvním krokem, jak si můžete vaše internetové Doupě na vlastní kůži "osahat", časopis by byl logickým posunem vpřed. V případě tištěného magazínu však existuje mnoho pro i proti, které je třeba zvážit, stejně jako otázku podobně velké investice. V současné chvíli vám tak nemůžu slíbit více, než že se myšlenky na vlastní tištěné Doupě nevzdáváme a celou problematiku i nadále promýšlíme.

 

[?] Jak je vůbec DVD rozšířené? Kde se dá všude sehnat?

[!] Doupě DVD se v současnosti dá najít již prakticky ve všech částech České republiky - konkrétně se nachází v několika prodejních sítích, které zahrnují především prodejce v obřích supermarketech.

[?] Připravujete nějaké změny vzhledem k designu nebo chybkám na stránkách?

[!] Programátorské úpravy Doupěte jsou v plánu a již v nejbližších měsících sami pocítíte některé úpravy, které jistě povedou k dalšímu zkvalitnění stránek i obsahu. Změnu designu zvažujeme.

Doupě

[?] Jak bys charakterizoval Doupě? Většinou mi přijdete jako "společensko-hospodářský" herní magazín...

[!] Vaše charakteristika z části odpovídá, já bych však stále Doupě charakterizoval coby web "pro všechny hráče". Snažíme se tvořit magazín, který si mohou číst lidé bez ohledu na věk, pohlaví, pracovní pozici či svůj vztah k herní branži. Jinými slovy - čtenářské osazenstvo Doupěte tvoří nejen lidé z branže, ale také dospívající a mladí hráči, lidé v produktivním věku hrající hry a v neposlední řadě také rodiče. Těm všem chceme nabídnout co nejlepší obsah a vzrůstající čtenost je snad dostatečným důkazem, že se nám to daří.

Sám jsem Doupě za celou dobu jeho existence vnímal coby web se specifickou tváří a zvláštní atmosférou, která je "něčím navíc" k té klasické suché novinařině. Já osobně mám k němu více než vřelý vztah, částečně ho díky své čtyřleté práci považuji i za své dítě. A mohu vám slíbit, že svůj osobitý styl si Doupě zachová i v budoucnu.

[?] Jak si spokojený s lidmi, kteří píší pro Doupě? Jsou to jen nadšenci nebo i profíci? (

[!] Doupě má sehraný autorský tým, který těží z několika prostých skutečností. Nejužší jádro autorů tvoří lidé, kteří pro Doupě pracují již několik let a mají k němu stejně jako já více než vřelý vztah. Osobně za velkou výhodu považuji fakt, že se většina autorů díky redakčním schůzím navzájem zná (tady těžíme z toho, že pochází z Brna). Mnozí jsou dokonce i ve světě mimo Doupě přátelé a dovolím si tvrdit, že to vše napomáhá jejich bezproblémové spolupráci. A abych odpověděl na vaši otázku - lidé tvořící Doupě jsou nadšenci i profesionálové, v některých případech spíše to první, v jiných to druhé a některé redaktory nejlépe charakterizují obě slova dohromady.

[?] Co se stalo se soutěží "Doupě hledá Superredaktora? Zdá se mi, že se po ní slehla zem.

[!] Bohužel, do redakce dorazilo jen naprosté minimum použitelných odpovědí, což jen dokazuje, že ne každý může být herním novinářem. I přesto za došlé příspěvky děkujeme.

[?] Jak to, že většina redaktorů (to nejen Doupěte, ale i jiných webů) pochází z Moravy, konkrétně často z Brna? Není to v případě Doupěte handicap?

[!] Je pravda, že autorů z Moravy je na českém internetu velké množství, přesto si nemyslím, že by jejich počet nějak výrazně překračoval krajský průměr :-). V případě Doupěte tomu tak sice je (většina našich redaktorů - cca 80% - skutečně žije nebo studuje v Brně), to je však z větší části záměrné. V Brně sídlíme, zde se scházíme, moravská metropole je zkrátka naším domovem.

Mít hlavní sídlo v Brně se může jevit jako jistá forma handicapu, s sebou však přináší i výhody, takže v zásadě bych tuto skutečnost jako nedostatek nepovažoval.

[?] Nehledáte nové redaktory?

[!] Nábor nových redaktorů v současnosti není na pořadu dne, přesto se na Doupěti stále najde místo pro schopné autory. Pokud se za takového považujete, pošlete mi na redakční email životopis i ukázku práce. A kdo ví, možná se na spolupráci dohodneme :-).

Konkurence

[?] Jak se díváš na toliko oblíbené flamewar herních webů? A taky své přímé konkurenty v pozici šéfredaktorů jako je JD?

[!] Flamewar jsou jedním z prostředků konkurenčního boje, bohužel na můj vkus až moc dětinský a na českém internetu přespříliš rozšířený. Nikdy jsem nebyl zastáncem "pošpiňování" konkurence - věřím, že úspěchu se dá dosáhnout především zdokonalováním vlastního magazínu (stejně jako v reálném životě - člověk by měl hledat chyby především u sebe a až poté ve svém okolí). A jak sami dobře víte, Doupě je typ webu, který se aktivně do flamewar prakticky nezapojoval - a osobně doufám, že k něčemu podobnému nebude v budoucnu docházet.

A mí přímí konkurenti v pozici šéfredaktorů? JD je "kapitola sama pro sebe", myšleno v pozitivním slova smyslu. Nebojím se říct, že má můj obrovský respekt, se svým herním "dítětem" dokázal neuvěřitelné věci a je jasné, že je to člověk na svém místě - byť některé situace a problémy řeší způsobem, který se nemusí zdát každému jako ten nejvhodnější. Jeho práce však mluví sama za sebe. 

Ondra Zach má za sebou také kus práce na BonusWebu, v pozici šéfredaktora je však poměrně krátce a nerad bych hodnotil jeho "šéfredaktorské" schopnosti. Určitě to však bude člověk na svém místě, jinak by mu vedení Mafry tak vysokou pozici zcela jistě nesvěřilo.

[?] Jak hodnotíš vaši papírovou a webovou konkurenci?

[!] Domácí herní scéna disponuje dravou a schopnou konkurencí a to jak ve světě papírovém, tak i webovém. Poslední měsíce dokazují, že i větší papíroví kolegové musejí s rostoucím významem herních internetových magazínů počítat a to mě osobně velmi těší. Za přímou konkurenci Doupěte považuji především BonusWeb a Tiscali Games - v obou případech se jedná o kvalitní magazíny, které snesou srovnání se zahraniční konkurencí. Pozornost si však zaslouží i malé, amatérské projekty - jsou minimálně líhní zajímavých autorských talentů.

Hry

[?] Kterou formulovou hru považuješ historicky za nejlepší a na kterou z připravovaných závodních her se těšíš nejvíce?

[!] Z formulových her jsou to dvě - dodnes uznávaná legenda Grand Prix Legends a pak také Grand Prix 3 od Geoffa Crammonda, díky které mi svět formule 1 definitivně učaroval. Obě měly kouzlo, kterému se dnešní formulové tituly jen stěží rovnají. Ze závodních her se těším především na "rallye" výtvory. 

[?] Jaké jsou tvé nejoblíbenější hry?

[!] Léta jsem měl slabost pro dánskou sérii Hitman a ta přetrvává dále. Nejlepším dílem této herní řady však pro mě i nadále zůstává vůbec první Hitman - byl nejoriginálnější, nejvíc hardcore a dle mého názoru také nejvíc nedoceněný. Ale o tom by se dalo jistě dlouho polemizovat. Z konkrétních žánrů preferuji kromě akčních titulů také strategie, dnes již mrtvou sérii Age of Empires, ale také přežívající legendy WarCraft či StarCraft. Slabost mám i pro českou tvorbu v čele s tituly Mafia, Hidden & Dangerous, Operace Flashpoint a tunami dalších. A pak je tu samozřejmě spousta dalších titulů/sérií, které bych neměl opomenout a které osobně řadím k tomu nejlepšímu, co kdy vzniklo - Doom, Quake, Civilizace, Ultima, MGS, System Shock, The Longest Journey, Half-Life atd. Oblíbených her mám zkrátka dost a dost a už teď se omlouvám všem těm, na které jsem ve výčtu zapomněl.

[?] Máš rád natahované série? Jak velké poprsí podle tebe bude mít Lara v připravovaném sedmém díle?

[!] Natahované série jsou jednou ze zkáz herního průmyslu a tohle tvrzení částečně vyvrací jen několik světlých výjimek. Bohužel, moderní trend a snaha vyždímat z každého hráče i poslední halíř se negativně dotkla několika skvělých a proslulých sérií, které měli zaslouženě odpočívat v herním nebi. Místo toho jsou i nadále drženy se vším námahou při životě - zmíněná Lara Croft a humbuk okolo série Tomb Raider je krásným příkladem toho, o čem mluvím.

A velikost Lařina poprsí? Pokud budou chtít autoři uspět a dodržet nepsané heslo "nový díl má přinést vše větší a propracovanější", budou muset přitlačit i v tomto případě. Už teď se ovšem obávám výsledku :-).

Ostatní

[?] Jak odhaduješ letošní sezónu? Co považuješ za hlavní příčiny neúspěchu stáje McLaren a co naopak za příčiny úspěchu Ferrari? A co tví nejoblíbenější jezdci?

[!] F1 je jedna z mých lásek, takže mnohokrát díky za otázku :-). Letošní sezóna je pro mě zklamáním, především vzhledem k svému jednoznačnému průběhu - není zkrátka pochyb o tom, že lidé okolo Ferrari jsou neuvěřitelně sehraným týmem, který své práci rozumí a jejich snaha přináší ovoce. A Michael Schumacher je již dnes žijící legendou, o jejichž kvalitách nemůže být pochyb - přesto jsem tomuhle Němci v červeném nikdy nepřišel na chuť, to bez mučení přiznávám.

Z mých oblíbených jezdců mě letos nejvíce potěšil především Jenson Buton, který snad definitivně přesvědčil o svém talentu všechny pochybovače - a že jich v minulých letech bylo. Mám rád charismatické a svým způsobem i kontroverzní jezdce, v tomhle ohledu u mě vítězí také Juan Pablo Montoya.

[?] Jaký je tvůj TOP 10 žebříček životních hodnot?

[!] Otázka, která mě stále zřejmě nejvíce přemýšlení. Myslím, že život je neustálým bojem priorit a životních hodnot, mezi kterými se jen těžko vybírá ta vůbec nejdůležitější - vše je totiž navzájem provázáno. Důležitá je pro mě samozřejmě má práce, která mě v současnosti stojí nejvíce snahy i úsilí. Nic by však nešlo bez pevného zdraví, podpory rodiny a přátel. A snad to nebude znít jako klišé, pokud mezi své nejdůležitější životní hodnoty zařadím také partnerský vztah a lásku.

[?] Co by si poradil začínajícímu pisálkovi jak se uplatnit na nějakém českém herním webu? Popřípadě konkrétněji na jakém webu poprvé zkusit své štěstí?

[!] Na českém webu existuje několik amatérských herních magazínů, které jsou více než vhodným prostředkem "průpravy" k (možná) profesionální kariéře v oboru v budoucnu. Psaní je věcí, ke které člověk potřebuje nejen talent, ale především průpravu - tou se zdokonaluje váš sloh, ale také přehled v oboru. Všem začínajícím tedy můžu doporučit jediné - mějte trpělivost, vím z vlastní zkušenosti, že právě ta přináší růže :-).

[?] Co říkáš na hudbu trance?

[!] Přiznám se popravdě - trance není mým šálkem kávy. Můj hudební vkus se ubírá trochu odlišnějším směrem a přestože mám rád spoustu hudby, největší slabost mám pro starý dobrý rock. Osobně doporučuji čerstvou novinku Lennyho Kravitze, album Baptism, které se více než povedlo.

Diskuze (4) Další článek: DOOM III - oficiální E3 trailer ke stažení!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,