Need for Speed Hot Pursuit iPhone - majáčky a pokuty (recenze)

Další díl nejúspěšnější závodní série všech dob přijíždí ve velkolepém stylu na iPhone. Tentokrát vás navlékne do policejní uniformy.

Pokud se alespoň trochu orientujete na poli videoher, jistě vám neunikla zpráva o „znovuzrození“ legendární série Need for Speed (dále jen NFS). Jelikož se jedná o opravdový restart a autoři se rozhodli vrátit ke kořenům celé série, můžete rovnou zapomenout na závodní okruhy a nekonečný tuning. Jediná úprava vašeho vozidla spočívá v modro-červeném majáku umístněném na střeše.

Need for Speed HP 04.jpg

V nových NFS se totiž dostanete jen do kůže policistů. Pokud pomineme fakt,  že muži zákona jsou za volantem dost otravní a sázejí jednu pokutu za druhou, tak dostaváme vcelku vydařenou závodní parodii na to, jak to policie umí na silnici pořádně roztočit s nejrychlejšími auty světa.

 Jediná úprava vašeho vozidla spočívá v modro-červeném majáku umístněném na střeše

Pokud by se vám přeci jenom cukaly koutky očí, v multiplayeru si to můžete pekně vynahradit za ty špatné a honit se vesele s kamarádem. Hra nabízí místní multiplayer přes bluetooth nebo wi-fi, který je ale bohužel tak trochu zklamáním. Jediný mód a ještě k tomu pouze „jeden na jednoho“ pro hráče rozhodně není dostatečným zadostiučiněním.

Celá kampaň se skládá z 24 závodů rozmístněných celkem ve čtyřech oblastech. Každým závodem si můžete vydělat až tři hvězdy – čím víc jich budete mít, tím více odměn na vás čeká. Tzv. body štědrosti pak odemykají nové vozy, další tratě a zrychlují kariérní postup, takže z policejního zelenáče se rázem vypracujete na lovce pouličních závodníků.

Need for Speed HP 01.jpg

Nejzásadnější změny se dočkal herní mechanismus. Oproti předchozímu dílu (NFS: Shift) se samotné závodění stalo čistě arkádovou záležitostí, ale co je důležité – není podmínkou, abyste projeli cílovou páskou jako první. Místo toho honíte lumpy, zločince a další silniční piráty, přičemž vaším cílem je zastavení jejich vozidla. Toho můžete docílit tradičně tím, že do něj budete narážet, nebo jej jednoduše „postrčíte“ do protijedoucího vozidla.

Nepřátelé jsou navíc dost inteligentní na to, aby vám svoje lapení co nejvíce ztížili, a proto máte k dispozici také policejní hračičky jako elektromagnetickou střelu, pásy s bodci, nebo možnost přivolání policejních zátarasů. Samozřejmě ve hře najdeme i několik dalších módů jako závodění proti kolegům nebo jízda na čas. Tyto závody už bohužel nejsou tolik vzrušující.

Need for Speed HP 02.jpg

Abyste se stoupající obtížností dokázali konkurovat vozovému parku zdejších zločinců, vybírá místní policie několik pokut a vy tak můžete projíždět revírem v autech jako Ford Shelby GT500, BMW M3 E92 či Porsche Carrera GT, ale dojde i na lahůdky jako Bugatti Veyron 16.4 nebo Lamborghini Reventón. O koňské síly zde rozhodně není nouze.

Dojde i na lahůdky jako Bugatti Veyron 16.4 nebo Lamborghini Reventón

Takhle silné stroje ale potřebují kvalitní ovládání, což se v případě Hot Pursuit povedlo téměř na jedničku. Základní nastavení nabízí automatickou akceleraci a zatáčení nakláněním iPhonu do stran, o brzdění a „dusík“ se už postarají vaše hbité prsty.

Naprosto famózní je i grafické zpracování. I když moc typů tratí tady není, měnící se prostředí je takřka dokonalé – projedete se zalesněnými oblastmi, pouští a dalšími krásnými lokacemi, které vás ohromí svým detailem. Modely vozů jsou zpracovány velmi dobře a i při vysokých rychlostech jsou textury krásně ostré. Zvuková stránka pak nabízí příjemný soundtrack, radost uším ale stejně dělá zvuk nenasytných velkoobjemových motorů. Vytknul bych jen nekonečný křik houkačky, který časem začíná lézt opravdu na nervy.

Need for Speed HP 03.jpg

NFS: Hot Pursuit je důstojným oživením celé závodní série NFS se skvělou hratelností a detailní grafikou. Trochu zamrzí horší multiplayer a nepochopitelná absence kampaně za „ty špatné“.

Dostupné pro: iPhone
Žánr: Závodní | Arkádové závody
Výrobce: EA Mobile | Webové stránky hry
  • strhující atmosféra zběsilé rychlosti
  • dobře zpracované efekty a grafika,
  • závody plné adrenalinových bouraček
  • nemusíte být první v cíli
  • slabý multiplayer
  • jednotvárná hratelnost
  • absence možnosti hrát za špatnou stranu
  • místy vyšší obtížnost
Diskuze (4) Další článek: PS2 slaví v Evropě 10. narozeniny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,