PC | Téma

Nejlepší PC hry roku 2010 (1. část)

Pojďte si připomenout to nejlepší, co se na PC urodilo za uplynulý rok. Pohled je to jak se patří zajímavý.
Kapitoly článku

Rok se s rokem sešel a mezidobí mezi Vánoci a Silvestrem je ideální nějakým způsobem vyplnit. Jenže jak? Bramborový salát věčně nevydrží a už pomalu leze i ušima, cukroví a další laskominy se rovněž přejedly, co tedy dělat? Nezbude nic jiného, než zaměstnat mozek a tiše bilancovat, co přinesl uplynulý rok. Abyste ale o svátcích nemuseli závity namáhat tak moc, připravili jsme pro vás výběr toho nejlepšího, co se podle nás urodilo na PC herní scéně. Jestliže nebudete souhlasit, stačí napsat svůj tip do komentářů pod článkem!

Akce

Just Cause 2

Šílené skákání po autech, přitahování se hákem ke všemu možnému, možnost rozstřílet miliardu aut a prostě si užít arkádovou revoluci. Tak by se dalo ve zkratce shrnout Just Cause 2 a přestože nakonec v žánru akcí představuje poměrně originální titul, rozhodně není bezchybný – hře se totiž nevyhnuly bugy a nepřidávají ani problematická AI a poněkud stupidní příběh. Pokud i však chcete jen tak nezávazně zastřílet, zalítat a zaskákat, je Rico Rodriguez ideální parťák.

VIDEO: 2700 'Just Cause 2 - trailer'

[Jan Vávra]: Co vlastně čekat od béčkového akčního filmu? Přesně to, co chceme od áčkových akčních her. Výbuchy. Hodně výbuchů. Auta. Rychlá auta. Hodně vybuchujících aut. Panáčky co hodně střílí. Panáčky co málo mluví. Strhující prostředí, které většina diváků/hráčů asi těžko navštíví. A hlavně chceme mít možnost si s tím vším náležitě pohrát. Dle libosti, dle vlastní vůle. Svobodu řádění. (Více o hře)

 

GTA: Episodes From Liberty City

Původně exkluzivní epizody z X360 vtrhly na PC jako uragán a nechaly za sebou spoušť v podobě špinavých talířů, vyjedených lednic a týden nemytého podpaží. Dobrá, možná trochu přeháním, ale je vysoce pravděpodobné, že poutavý příběh drsného motorkáře a jednoho z poskoků Teplého Tonyho zaujaly mnohé hráče natolik, že zapomněli na okolní svět. Zbývá tak jen konstatovat, že pokud se vám líbil čtvrtý díl GTA, s epizodami určitě neuděláte chybu.

VIDEO: 2248 'Grand Theft Auto 4: Episodes from Liberty City - trailer'

[Jakub Kovář]:Vysokou laťku nastavenou The Lost and Damned se pak daří designérům udržet i v The Ballad of Gay Tony, kde se pro změnu seznámíte s Luisem Lopezem, člověkem, pro něhož jsou životem noční kluby, kradení a prodávání drog, stejně jako risk a následný zisk. Tentokrát se narozdíl od motorkové eskapády dočkáte klasičtějšího Grand Theft Auto, ale to neznamená, že by přídavek byl pouhým příběhovým nástavcem k původní hře - dlouhá řada novinek dělá z Blady lehce jinou hru. (Více o hře)

ArmA 2: Operation Arrowhead

Realistická simulace od českých Bohemia Interactive si své místo na Slunci vysloužila už předchozími díly, ale až Operation Arrowhead dokázala nabídnout dostatečně poutavou kampaň i pro občasné hráče, stejně jako se povedlo odstranit většinu bugů původních her. Nic vám tak nestojí v cestě k jedné z nejobsáhlejší válečných simulací – pokud se vám pak bude líbit, nelze nedoporučit ani dvě DLC – British Armed Forces a Private Military Company, jejichž mise ještě v mnohém původní náplň předčí.

VIDEO: 3058 'Arma 2 Operation Arrowhead - Trailer HD'

[Karel Kališ]:Zběsilé střílení pak přinese hned první mise, kdy se v čele invazních sborů podíváte kolegů na letiště, kde má hlavní stan nepřátelská armáda. Podbarvení tvrdší muzikou, stacatto Kalašnikovů i rychlý postup na hrotu vašeho družstva dá akci ten pravý říz a vyplaví vám do krve pořádnou dávku adrenalinu. Kulka do hlavy po zběsilém a osamoceném útoku vás ale vrátí zpátky na zem a dokáže, že ArmA je pořád hlavně simulátor. (Více o hře)

 

Adventury

Alternativa

Nehostinná budoucnost nemusí být jen postapokalyptická, k nepěkným věcem se člověk může dopracovat i skrz totalitní politické systémy. Své o tom ví i Richard Roček, hlavní hrdina české Alternativy. Hra samotná pak vyniká výbornými nápady a silným příběhem, bohužel ji ale občas stáhne dolů pokulhávající realizace a nepříliš povedený závěr příběhu. I přes to se ale jedná o výbornou adventuru, kterou by bylo škoda minout.

VIDEO: 3756 'Alternativa - Trailer'

[Jakub Denko]:Velice zajímavě jsou zde řešeny také rozhovory, kterých je ale pohříchu poměrně málo. Obsahují standardní strom otázek a odpovědí, ale nezřídka se vám stane, že vaše odpověď v určitém bodě ovlivní další děj - což je zajisté dobrý, ale nedořešený nápad. Při špatných odpovědích je totiž výsledkem “pouze“ smrt, po které bez okolků či nějakých penalizací přichází load. Takže pokud se náhodou netrefíte, nemusíte si z toho dělat těžkou hlavu – prostě se jen vrátíte o kousek zpátky. Fakticky tak nemůžete dialogy něco ovlivnit. (Více o hře)

 

Monkey Island 2 Special Edition

Předělávky jsou mocnou zbraní a srdce pravověrného hráče vždy potěší. Jak si jinak vysvětlit, že remake druhého Monkey Islandu si od nás odnesl nejvyšší hodnocení z celé plejády adventur? Pokud tedy toužíte po klasické hratelnosti a tuhých hádankách jako vystřižených z doby před dvaceti lety, nezbývá než vytasit peněženku a začít utrácet třeba na Steamu.

VIDEO: 3116 'Monkey Island 2 Special Edition - trailer'

[Josef Šustek]:Příběh pokračuje zhruba tam, kde předchozí počínání skončilo. LeChuck ještě stále poletuje po nebi v rozcupované podobě, Guybrush si náležitě vychutnává vítězství a svým výkonem se snaží, i když často neúspěšně, pochlubit ostatním. Mimo to se rozhodne svou energii vynaložit na hledání největší záhady světa, pokladu Big Whoop. Jenže nestačí mnoho a idylku přeruší návrat LeChucka, který je ještě ohavnější než kdy předtím a také rozzlobenější. Big Whoop se stává jedinou možnou formou úniku před zlověstným pirátem, přičemž pátrání po něm doprovází jedna větší bláznivina než druhá. (Více o hře)

Posel Smrti 2

Trojici vybraných her uzavírá český Posel Smrti, který sice nenaplnil původní očekávání, ale v nepříliš zaplněné kategorii adventur si zmínku určitě zaslouží. Jinak průměrný titul vyzdvihuje nahoru hlavně vypointovaný příběh a jeho zvraty, méně už potěší samotná hádankovitá hratelnost. Ta totiž občas předkládá nepříliš logické hádanky a spolu s vysokou obtížností některých scén otevírá dveře nepěkné frustraci.

VIDEO: 2378 'Posel Smrti 2 - druhý trailer'

[Josef Šustek]:České ručičky mají s adventurami dlouholeté zkušenosti, v určitém období jsem měl snad i pocit, že se z našich útrob nic jiného neloudí (pravděpodobně zásluhou relativně nenáročného vývoje). I když šlo převážně o ulítlé ptákoviny jako třeba Horké léto, přeci jen existuje v našem repertoáru pár vážně laděných titulů. Vzpomínáte na Posla smrti? Příběh nejmladšího z rodu Gordonů, snažícího se vyřešit záhadné úmrtí svého děda, získal pozornost spousty kritiků a základna fanoušku také nezůstala při skromnosti. Za úkol plynule navázat dalším dílem a zároveň tuto základnu nezklamat, si dali němečtí vývojáři z Cranberry Productions. Pár klepnutí sem, pár říznutí tam, několik zavřeštění vrtačky a Posel smrti 2 je na světě. (Více o hře)

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,