PC | Téma

Nejlepší PC hry roku 2010 (2. část)

Druhá část bilancujícího článku, kde zjistíte, jaké nejlepší RPG, strategie, sportovní a závodní hry přinesl uplynulý rok.
Kapitoly článku

Po včerejším výběru toho nejlepšího z ačkních her, adventur a akčních adventur jsme pro vás připravili druhé kolo, v němž se dočkáte her závodních, sportovních a ke slovu přijdou i strategie a RPG. Zajímá vás, kdo je podle nás nejlepší a kdo naopak skončil v poli poražených? Pak čtěte pozorně.

TIP:  První část nejlepších PC her roku 2010

Závodní

Split/Second

Ďábelskou rychlost a adrenalin prýštící z žil přineslo arkádové závodění Split/Second a na dlouhé hodiny dokázalo zabavit starší i mladší závodníky. Pravděpodobně nenajdete jinou závodní hru, kde by byly tratě do takové míry zničitelné – zběsilé vybuchování všeho kolem totiž může uškodit nejen vám, ale i vašim soupeřům. Když potom v průběhu závodu odpálíte most a projedete pod ním šílenou rychlostí, nastane ta pravá závodní nirvána.

VIDEO: 2928 'Split Second - Survival mode trailer'

[Michal Šodek]:Zapomeňte na stereotypní ježdění po okruhu, Split/Second rozebralo závodní žánr na kousky a složilo úplně novou skládanku. Opustilo boje o co nejrealističtější jízdní model nebo co nejvíce licencovaných vozů a vyjelo z garáže jako čistá arkáda.A to explozivně zábavná. Absence odpočítávání do startu i možnosti manuálně řadit dává na vědomí, že tu nepůjde tolik o hráčovy přesné reakce nebo sílu auta, ale o znalost mapy. To podtrhuje i decentní HUD, kde byste minimapu hledali marně, dokonce ani tachometr si na obrazovce svoje místo nenašel, setkáte se jen s pořadím, zbývajícím časem/počtem okruhů a zvláštními 3 políčky. (Více o hře)

 

Need for Speed: Hot Pursuit

Kdo si v dětství nehrál na policajty a zloděje? A komu to vydrželo až do dnešních let? Nevíme jak vám, ale lidem z Criterionu určitě. Jinak by totiž nemohli naservírovat tak povedenou závodní hru ozvláštněnou honičkami s policií. Jestliže si chcete užít opojný pocit rychlosti, příjemný jízdní model a adrenalin kvůli blikajícím majáčkům za vašimi zády, jste na správné adrese. A pokud vás náhodou ujíždění mužům zákona přestane bavit, můžete piráty silnic nahánět pro změnu vy.

VIDEO: 3737 'Need for Speed: Hot Pursuit - Cars trailer'

[Petr Kolář]:Jízdní model (slovo simulace se mi ve spojení s Need for Speed pochopitelně příčí) je víceméně příjemný. Nemusíte řešit nějaké přehnané brzdění, závody plynule utíkají, a vy se vesele kloužete od kraje ke kraji, v lepším případě jen mezi krajnicemi. Trošku zamrzí, že nitro využijete jen na rovinkách, když se ze zatáčky prostě nevyhrabete, stejně jako jízda za protivníkem vám nedá výhodu po vyjetí ze vzduchového pytle, ale jen doplní nitro. Buď vám tento systém sedne a budete se skvěle bavit, nebo si jen nadávat, proč jste nezkusili demo. (Více o hře)

 

F1 2010

Michael Schumacher je legendou motorsportu a dalo by se říct, že i on může za popularitu formulí. Na PC jsme se závodů F1 bohužel dlouho nedočkali, a tak přišel ročník 2010 jako neočekávaný spasitel. Krom realistického ztvárnění grafiky a uvěřitelného jízdního modelu formulí však bohužel přinesl i chyby v designu hry a nepříliš šťastnou AI – doporučit se tak dá zejména nadšencům a lidem, kteří jsou sami fanoušky Formule 1.

VIDEO: 3416 'F1 2010 - Night Race trailer'

[Kamil Gric]:Když už jsme u toho, co dělá z formule 1 to, co je (ano, jsou to peníze); do guláše závodů a tréninků byly namíchány také nezbytné ingredience mimo-závodního světa formule 1, jakou jsou tiskové konference, komunikace s agentem a týmy. Není jich mnoho (např. tiskovka má stále stejnou podobu, komunikace s týmy se omezuje na grafy toho, jak jste je zaujali), zdaleka nenabízí "vzrušení" skutečného světa formule 1, ale je to solidní start. (Více o hře)

 

Sportovní

FIFA 11

Kvalitní FIFA na PC se stala za poslední roky frází, která se nedá označit jinak, než jako oxymorón - odborný češtinářský pojem pro nesmyslné slovní spojení. Nový ročník však přinesl grafiku i pokročilé herní mechanismy z konzolí zpět na PC a konečně se dá hrát i na platformě, ze které vzešel. Tvůrcům za to patří velký dík - a nejlépe taky velké prodeje, aby viděli, že i pro PC se vyplatí dělat kvalitní fotbal, jejž zajisté ocení každý fanoušek tohoto taktického sportu.

VIDEO: 3608 'FIFA 11 - Ultimate team trailer'

[Jan Vávra]:Za další zlepšení se dají považovat uvěřitelnější výkony fotbalistů na hřišti, které mají mnohem více odpovídat hráčským statistikám. Geniální špílmachr Xavi dokáže z první přesně rozehrát i skákající míč, případně zvládne dobře nahrávat z otočky. Jouda z Horní Dolní je rád, když trefí balon. Styl hry a možnosti jednotlivých hráčů navíc odpovídají jejich fyzické konstituci. Wayne Rooney povede míč jiným stylem než Messi. Ten sice dokáže fantasticky pracovat s balonem, ale troufám si tvrdit, že ve FIFA 11 si s ním obránci poradí lépe než loni. Kvůli své malé postavě se jen obtížně probije k brance při soubojích tělo na tělo. Naopak kolohnát Ibrahimovič chvílemi připomínal ledoborec. (Více o hře)

 

Football Manager 2011

Pokud máte rádi fotbal a nechtěli byste v elitní jedenáctce přímo nastupovat, jistě vás zaujme aspoň manažer, kde si budete moci hrát na všemocného trenéra, pod jehož taktovkou se budou prohánět ty největší hvězdy. Nový ročník obsahuje několik změn, které zkušené hráče možná zaskočí, ale také je zcela jistě potěší: vždyť kdo by si nepřál více interakce v manažerské hře?

VIDEO: 3749 'Football Manager 2011 - Launch trailer'

[Kamil Gric]:Nepoměrně zajímavější – to z toho důvodu, že vyjednávání o kontraktu může časem působit i otravně – je komunikace přímo s vaším týmem a zaměstnanci. Asistent manažera nově připravuje setkání s vašimi podřízenými zhruba jednou do měsíce. Na něm vám vaši podřízení prezentují své nápady a postřehy, jež se týkají tréninku, ale také scoutingu nebo realizačního týmu. Podněty svých spolupracovníků máte možnost přijmout, nebo naopak ignorovat, pozor však na poškození vztahů. Asi se nenajde nikdo, komu by nevadilo, že jsou jeho nápady "z principu" odmítány. (Více o hře)

 

Pro Evolution Soccer 2011

U fotbalu zůstaneme i nadále, zejména proto, že sportovní hry zcela opanovala konzolová scéna. I tak ale nabízí Pro Evolution Soccer výborný zážitek a kvalitní alternativu k nové FIFA.

VIDEO: 3195 'Pro Evolution Soccer 2011 - Trailer'

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,