Nejslibnější PS2 hry pro rok 2005 – 1. část

Rok 2005 bude nejsilnějším rokem v historii PS2 a ještě výrazněji nakloní váhy ve prospěch konzol a neprospěch počítačů. Pokud o tom pochybujete, zkuste se začíst do našeho přehledu očekávaných titulů se slibným potenciálem. Řeč nebude jen o MGS3, Gran Turismu 4 nebo Final Fantasy 12, ale také o uměleckých a méně známých titulech, které se pro nejúspěšnější herní platformu na světě připravují.

Jaké jsou nejočekávanější hry redaktorů Doupěte už víte z našeho nedávného článku. Pro ty, kteří si z uvedených titulů nevybrali svého favorita, tu máme výběr i dalších (tentokrát čistě konzolových) slibných kousků, které se na nás přiřítí v tomto roce. Pro snadnější orientaci jsme je seřadili podle žánrů, vždy s nejočekávanější hrou na prvním místě. Samozřejmě netvrdíme, že jsme uvedli všechny zajímavé tituly; to by snad ani nešlo. Také vám nemůžeme slíbit, že ta která hra bude opravdová pecka; to se dozvíme až z plné verze. Berte tedy tento článek jako jakéhosi průvodce tím, co by při troše štěstí stálo za zařazení do vaší sbírky her na PS2. A protože je takových titulů docela dost, rozdělíme si to na dva články. Dnes si projdeme 3rd person akce, survival horory a stealth akce. Na druhou část článku se můžete těšit příští středu, tam se budeme zabývat zbylými žánry. Takže dost zbytečných řečí a pojďme na to.

3rd person akce

K tomuto žánru se nám sešlo nejvíce titulů. Těžko říct, jak je to možné. Možná za to může tajné vládní spiknutí, možná velká obliba tohoto žánru. Kdo ví? :-)

Devil May Cry 3

Vydavatel: Capcom
Vývojář: Capcom
Vydání: duben

První díl bomba, druhý díl nezdar. Taková je zatím Dantova bilance. Zatím to vypadá, že trojka se kvalitativně přikloní na stranu prvního dílu. Největší změnou je možnost volby ze šesti bojových stylů, takže evidentně už to nebude jednotlačítková akce jako druhý díl. Co se týče příběhu, čeká nás prequel. Dante si to tentokrát bude muset vyřídit se svým bratrem Virgilem, který se přiklonil k temné straně moci (to zní jak Star Wars :-). Těšit se můžeme na brutální akční jízdu plnou dlouhých mečů, pistolí, démonů, běhaní po stěnách a metání trojných salt, v hlavní roli s těžkým frajerem s bílými vlasy a červeným kabátem. Tomu se nedá odolat.

   

Tomb Raider 6

Vydavatel: Eidos
Vývojář: Crystal Dynamics
Vydání: listopad

Druhá hra a opět zklamání z předchozího dílu. Po minulém neúspěchu se jménem Angel of Darkness byl vývoj svěřen novému studiu, a sice Crystal Dynamics. I když o hře zatím není téměř nic známo, očekávání jsou vysoká. Jeden (či  dva :-) horší díly přece nemusí pohřbít celou sérii. Uvidíme, jestli se tvůrci vrátí ke kořenům a představí Laru v podobě prsatého Indiana Jonese, nebo se budou snažit zachovat temnou atmosféru posledního dílu.

Death by Degress

Vydavatel: Sony
Vývojář: Namco
Vydání: květen

Namco využívá zasloužené slávy série Tekken a hodlá z ní těžit i na poli 3rd person akcí. V hlavní roli tak můžeme očekávat jednu z nejoblíbenějších postav - blonďatou krasavici Ninu Williams. Dozvíme se tak něco o jejím životě z doby, než se poprvé zúčastnila turnaje Iron Fist.  Promlacovat se zástupy nepřátel se budete moci nejen pomocí známých chvatů, ale čekají vás i nové triky a Nina si sem tam ulehčí práci i nějakou tou zbraní. Půjde například o meče, tonfy, případně o celou plejádu střelných zbraní.

Shadow of Rome

Vydavatel: Capcom
Vývojář: Capcom
Vydání: březen

Po třetím dílu série Onimusha tvůrci opouštějí prostředí starověkého Japonska a vrhají se do období jiného, neméně  zajímavého. Novou herní kulisou tak nebude nic jiného než starověký Řím. Další změnou jsou dvě odlišně hratelné hlavní  postavy. Jedna se bude brodit v krvi při gladiátorských soubojích, zatímco druhá se orientuje spíše na plížení. Čeká nás dozajista návštěva nějakého toho kolosea, možná se podíváme i do senátu. Uvidíme, jestli to bude stejná pecka jako Onimusha. Graficky to vypadá stejně skvěle jako Onimusha 3; aby taky ne, když je použit stejný engine.

Destroy all Humans!

Vydavatel: THQ
Vývojář: Pandemic
Vydání: březen

Tak tahle hra má fakticky zajímavou myšlenku. V kůži ufologům notoricky známého šediváka (pro neznalé – mimozemšťan šedé barvy s ooobrovskýma očima) máte za úkol jediné: zničit celé lidstvo. Dopomoci vám k tomu má jak váš zánovní létající talíř, tak příruční paprskomety a dokonce i vaše mentální schopnosti (něco jako ty v Psi Ops nebo Second Sight). Pokud znáte například film „Mars útočí!“, máte hrubou představu, jak by to mohlo vypadat. Otázkou je, jestli také ve hře budete moci dělat kruhy v obilí a mrzačit dobytek. 

God of War

Vydavatel: Sony
Vývojář: Studio Santa Monica
Vydání: listopad

Další slibná brutální akce. Ostatně při pojmenování „Bůh války“ tomu nemůže být jinak. Trochu by se dala popsat pomocí přirovnání k Devil May Cry nebo Prince of Persia. V prostředí řecké mytologie zde budete ovládat podivně vyhlížejícího zmalovaného maníka, pro kterého trhání příšer vejpůl holýma rukama není žádný problém. Zajímavě zní i informace o soubojích s bossy, které budou ve formě rytmické minihry.

Rise of the Kasai

Vydavatel: Sony
Vývojář: Bottlerocket Entertaiment
Vydání: červen

Pokud se vám líbila akce The Mark of  Kri, tak si rovnou můžete zakroužkovat Rise of the Kasai jako svého favorita. I poněkud méně inteligentního čtenáře by už mohlo napadnout, že se zřejmě bude jednat o pokračování. Přesně tak. Hlavní hrdinkou hry bude Tati, sestra Raua (hrdiny prvního dílu).Těšit se můžeme na temnější charakter; Tati má větší sklony k plížení a úderům ze zálohy než k otevřenému boji. Chybět samozřejmě nebude inovativní ovládání z minulého dílu.   

Monster Hunter

Vydavatel: Capcom
Vývojář: Capcom
Vydání: březen

Pokud umíte anglicky, tak máte menší výhodu a víte, o co by se mohlo v Monster Hunter (soudě podle názvu) jednat. Pro ostatní - půjde o lov příšer. Ve vesnici si nakoupíte vhodné vybavení a vyrazíte do okolí najít nějakou tu budoucí trofej. Pokud se na to samotní necítíte, můžete přibrat i nějakou společnost. S trochou snahy a štěstí pak zvolenou stvůru zabijete a naporcujete. Z kůže si můžete udělat třeba  nové trenky a sandály, z kostí vám zručný řemeslník vykouzlí lepší zbraň. Tu poté vezmete a vydáte se na lov vetší stvůry. Jak prosté. Hodně slibná akce, první zahraniční recenze pějí samou chválu.
 

Mercenaries

Vydavatel: Activision
Vývojář: Pandemic Studios
Vydání: březen

Konkurence GTA. V roli jednoho ze tří žoldáků máte za úkol pochytat 52 hledaných osob. Styl si zvolte, cestu si zvolte, zbraně si zvolte. Máte obrovskou volnost, rozlehlou mapu a možnost krást dopravní prostředky. Jen zde jde spíše o vyzbrojené humvee či vrtulník, než třeba o Porsche. Na rozdíl od GTA se bude jednat o daleko výbušnější akci, vyhodit si blok budov do povětří před snídaní není žádný problém. Podrobnou recenzi si budete moci přečíst již v příštím čísle papírového Doupěte.

Survival horor

Na poli survival hororů je už nabídka menší. ale časem se určitě objeví další tituly. Každopádně hned první hra  bude totální bomba, která, jak to zatím vypadá, s přehledem smázne veškerou konkurenci.
   
Resident Evil 4

Vydavatel: Capcom
Vývojář: Capcom
Vydání: konec roku 2005

Původní prohlášení, že Resident Evil 4 bude pouze na Game Cube, se prokázalo jako liché, a tak se dočkáme tohoto pokračování zombácké série i na PS2. A že je na co se těšit! V prvních recenzích hra na GC sklízí opravdu vysoká. Tvůrci se rozhodli opustit dosud používaný styl kamery a přešli na pohled přes rameno hlavního hrdiny. Tím je starý známý Leon S. Kennedy, jeden z dvojice hrdinů Resident Evil 2. Leon nyní pracuje pro vládu a má za úkol přivést unesenou prezidentovu dceru. Stopy vedou do malé evropské vesničky… Více o RE 4 si můžete přečíst v novém čísle časopisu Doupě.

   

Cold Fear

Vydavatel: Ubisoft
Vývojář: Darkworks
Vydání: únor

Znáte Pobřežní hlídku? Ne, nemyslím zrovna opálené hlídače pláží Davida Hasselhofa a Pamelu Anderson. Ti by zde mohli hrát tak leda příšery na konci úrovní ;-). Pobřežní hlídkou zde myslím hlídkové čluny na moři, strážící pobřeží. Zde se členem Pobřežní hlídky stanete i vy jako Tom Hansen. Vaším úkolem je průzkum ruské lodě, nereagující na volání. Loď je prázdná, jen z kontejnerů v podpalubí se ozývají podivné zvuky. Každý správný znalec hororů by z lodě vypadl a co nejrychleji ji jediným torpédem poslal ke všem čertům. Tím by se ovšem ochudil o zážitek ze slibného survival hororu, což by byla škoda. Žádné technické inovace nehledejte, čeká vás klasický 3rd person pohled.     

Haunting Grounds

Vydavatel: Capcom
Vývojář: Capcom
Vydání: březen  

Pokud čekáte na drsného zombie-zabijáka, máte smůlu. V tomto připravovaném titulu se vám totiž dostane do rukou křehká dívka. V Silent Hillu3 byla sice také dívka, ale ta rozhodně křehká nebyla;-). Každý kontakt zdejší hrdinky (Fiony) se zrůdou totiž končí hrdinčinou smrtí. A tak chudince Fioně nezbývá, než se veškerým stvůrám vyhýbat. Jediná pomoc ji může přijít od jejího věrného psa, německého ovčáka.

Stealth akce

Třetí díl Metal Gear Solid a třetí díl Splinter Cell. Tyto dvě hry budou vévodit žánru stealth akcí, stejně jako tomu bylo do teď. Starcraft: Ghost se zdá jen do počtu, ale nemusí tomu být nutně pravda.
 
Metal Gear Solid 3: Snake Eater

Vydavatel: Konami
Vývojář: Konami Japan
Vydání: březen

Co říci? Spoustu informací se můžete dozvědět z našeho preview, takže to vezmeme ve zkratce. Příběh se tentokrát odehrává v šedesátých letech. Celá hra je ve stylu přežívání v džungli. Snake tak musí jíst, léčit si zranění a správně volit kamufláž. Větší důraz je kladen na souboje zblízka, Snake tak dostane do výbavy pořádný nůž-zabiják.Vše se samozřejmě odehrává na pozadí velkolepě zpracovaného příběhu. Skvělá grafika, brilantní hudba, perfektní dabing. Jedinou chybou je, že musíme čekat až do března na vydání PAL verze. Grr...

   

Splinter Cell: Chaos Theory

Vydavatel: Ubisoft
Vývojář: Ubisoft Montreal
Vydání: březen

Nejen Snake, ale i Sam Fisher dostal do výbavičky pořádný nůž. Těšit se tak můžeme na prořezávání látek nebo podřezávání hrdel. Nebudou chybět samozřejmě nové pohyby, za zmínku stojí přehazování obětí přes zábradlí nebo lámání vazu visíc z trubky u stropu za nohy. Tvůrci řádně zapracovali a slibují novou grafiku, AI, zvuk, fyzikální engine... Už Pandora Tomorrow byla takřka dokonalá, těžko si představit, co nás může navíc ještě čekat.

Starcraft: Ghost

Vydavatel: Vivendi Universal
Vývojář: Swingin´ Ape Studio
Vydání: červen

Hra z prostředí světa StarCraftu. Na PC je to doposud jedna z nejlepších real time strategií, ale i její akční PS2 zpracování vypadá hodně slibně. Hlavní hrdinkou je sličná  Nova, jednočlenná speciální jednotka. Je smrtelně nebezpečná a ovládající spoustu triků, mezi ně patří například stealth kamufláž. Blizzardí hry na PC jsou pojem, jejich vydání sice trvá hodně dlouho, ale výsledek vždy stojí za to. Uvidíme, co na tom změní  Starcraft: Ghost,  pracuje se na něm již dostatečně dlouho. :-)


Tak to je pro dnešek vše. Příště se ještě podíváme na nějaké slibné FPS, RPG a dozvíte se, co je to za žánr „Umělecké hry“. Také si prosvištíme bojovky, závodní a sportovní hry. Takže se mějte a připravte se na další nálož zbylých očekávaných titulů na PS2 pro rok 2005.

Diskuze (1) Další článek: Pariah, Dungeon Lords, Playboy: The Mansion - kdypak nám vyjdou

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,