NHL 2002 – opět nejlepší hokej na PC

Myslím, že sportovním fandům nemusím představovat bezkonkurenčně nejlepší hokejovou sérii na PC, obzvlášť v naší republice, kde si můžeme zlatými medailemi ze světových šampionátů zdobit skoro každý patník u silnice. Rok se sešel s rokem a je tu další pokračování slavné série NHL – vyplatí se investovat do jeho koupě?
Žánr: sport
Minimální konfigurace: procesor 300 MHz, 32 MB RAM, 4x CD-ROM, 100 MB místa na pevném disku, 16MB 3D grafická karta
Doporučená konfigurace: procesor 400 MHz a vyšší, 64 MB RAM, 8x CD-ROM, 600 MB místa na pevném disku, 32MB 3D grafická karta (hra nepodporuje grafické karty Kyro II)
3D akcelerace: ano (vyžaduje)
Multiplayer: ano
Domovská stránka: nhl2002.ea.com
Výrobce: EA Sports (www.easports.com, www.easports.cz)
Distributor: Electronic Arts (www.ea.com)

Myslím, že sportovním fandům nemusím představovat bezkonkurenčně nejlepší hokejovou sérii na PC, obzvlášť v naší republice, kde si můžeme zlatými medailemi ze světových šampionátů zdobit skoro každý patník u silnice. Rok se sešel s rokem a je tu další pokračování slavné série NHL – vyplatí se investovat do jeho koupě?

Žádná společnost nemá na herním poli dominantnější pozici než EA Sports v oblasti sportovních her. Ač to podle zlých jazyků vede k minimální inovaci kvůli nedostatečné konkurenci, převážná většina fandů zůstává hrám se značkou EA věrná (ono jim také nic jiného nezbývá). Naštěstí v historii série NHL se zatím nestalo, že by nový díl byl stejný jako předchozí, a tak se vždy na podzim můžeme těšit na noci plné urputných soubojů o pohár lorda Stanleyho.

NHL 2002NHL 2002

První, co mě vždy na jakémkoliv ročníku zaujalo, bylo vždy skvěle sestříhané intro, které přímo vybízelo vzít do ruky hokejku (nebo alespoň náhražku v podobě gamepadu) a pořádně to soupeřům nandat. Bohužel NHL 2002 přináší v tomto ohledu zklamání. Trapně krátké pátnactisekundové intro je snad horší než rotující puk ze starého NHL Hockey 93. Můžete namítnout, že intro je pro hru naprosto nepodstatné a máte pravdu, ale stejně mě to dost zarazilo. Bylo to, jako když v Televizních novinách na Nově nakonec vynechají reportáž se zvířátky :-).

Zpátky ke hře. Našince samozřejmě potěší skutečnost, že NHL je opět kompletně v češtině (kromě komentáře zápasů). NHL 2002 nabízí opět 30 celků od Los Angeles Kings přes laviny z Colorada až po Ottawské senátory. Od dob NHL 98 samozřejmě nemohou chybět i národní celky všech zemí, kde alespoň trochu vědí, jak vypadá puk. Setkáte se tedy jak s aspiranty na olympijský trůn, tak i s outsidery typu Rakouska či Ukrajiny. Bohužel jako vždy jsou sestaveny pouze hráči z NHL, avšak už nás to nemusí tolik bolet, protože tři čtvrtiny (olympijského) nároďáku už za mořem působí. Zapáleným vlastencům ale nedoporučuji příliš studovat dres naší reprezentace, protože ho kanadští autoři opět neuvěřitelně zprznili.

NHL 2002NHL 2002

Herní nabídka je standardní : k dispozici je normální přátelák, turnaj, vyřazovací play-off, nervy drásající nájezdy a samozřejmě sezóna. Samozřejmě první co po spuštění NHL spustíte, je samotný zápas…

... Diváci se zvedají ze sedaček a vítají své miláčky. Ti vybíhají ze šatny, nastupují na led a rozbruslují se, mezitím nad ledovou plochou vybuchují mohutné ohňostroje. Brankář si zkouší výstroj a cvičně chytne pár střel. Vše se chystá k úvodnímu hvizdu...

Nejdříve vás praští do očí úžasná atmosféra. Animace vstupu do utkání je opravdu špičková, když ji však uvidíte podvacáté, asi ji se zívnutím přeskočíte. Stejné to je i s ostatními efekty, které po čase přestanete vnímat, ale celkově zlepšují dojem ze zápasu. Velký pokrok zaznamenali například animace diváků. Při přerušení hry obraz občas zabloudí do hlediště a vy můžete sledovat jejich počínání. Při obdrženém gólu schovávají hlavu do dlaní a nadávají, jindy klidně pojídají popcorn a někdy jen tak zamávají do kamery. Hráči vypadají také lépe a jejich pohyby jsou na samé hranici dokonalosti.

Nejdůležitějším faktorem sportovních her není ani grafika ani atmosféra, ale jde o samotný pocit ze hry a ten je v sérii NHL vždy skvělý. Má to jeden háček. Díky obrovskému počtu položek v menu „Nastavení“ je NHL 2002 ohromně variabilní. Stačí posunout pár „hejblátek“ a můžete ze skvělého hokeje udělat trapnou frašku. Když jsem si po šestém zápase, který skončil 1:0, pohrál s nastavením, v dalším zápase přišla třináctigólová smršť. Pokud si tedy uděláte čas a důkladně projdete jednotlivé možnosti, určitě toho nebudete litovat.

NHL 2002NHL 2002

Inovací se dočkal systém přihrávek. Zatímco dříve nebylo co řešit – zmáčklo se tlačítko a hráč přihrál – v NHL 2002 je potřeba trochu taktizovat. Buďto přihrajete rychle po ledě anebo pomaleji vzduchem. Výhody přihrávky vzduchem jsou jasné – obránce nemá tak velkou šanci přihrávku zachytit. S tím souvisí i celkový pohyb puku po ledě, který je opět o kousek reálnější. Často se stává, že hráč špatně přijme přihrávku, zpracuje si ji bruslí nebo mu puk jednoduše uteče. Ovládání puku totiž závisí na schopnostech hráče – pro Jágra, Lemieuxe či Sakica nebude problém přijmout obtížnou přihrávku a ještě obehrát dva obránce, naproti tomu neznámý Smith ze čtvrté lajny ztratí puk sám od sebe.

Obrana také doznala změn. Zmenšila se přehnaná účinnost tlačítka velkého úderu, který vyvolával někdy až neskutečné zákroky (obránce skočil po protihráči a ve vzduchu změnil směr o 90 stupňů). Na druhou stranu je najednou strašně jednoduché puk útočníkovi vypíchnout a okamžitě přejít do brejku. Přišlo mi, že vývojáři hodně zapracovali na AI samotných hokejistů. Právě u brejků jsou schopni chytře najet do volného prostoru a působí inteligentněji. Sice to často vede k offsajdům (pokud nenahrajete najíždějícímu hráči v pravý okamžik), ale to k opravdovému hokeji patří.

NHL 2002NHL 2002

Nesmíme zapomenout ani na brankáře. Jejich kvalita se mění v závislosti na zvolené obtížnosti. Zatímco na první dva stupně obtížnosti jsou v brance spíše aby se neřeklo, na střední obtížnost se gól nedává moc snadno. Pokud hrajete na nejvyšší obtížnost, dočkáte se excelentních zákroků, které by v reálu nevychytal snad ani mutant vytvořený z nejlepších vlastností Haška, Čechmánka a Roye. Narozdíl od NHL 2001 brankáři skoro vůbec nepadají a snad konečně odpadl problém gólů z půlky. EA Sports se hodně chlubí údajnou „adaptivní inteligencí gólmanů“, která by měla zabránit dávání stále stejných gólů, ale zatím jsem tuto funkci nijak zvlášť nezaznamenal.

Celkově je počítač opět zdatnějším protivníkem - velice agresivně brání a v útoku předvádí úžasné kombinace, které kamera ani nestíhá sledovat. Zatímco pro dvě nejlehčí obtížnosti tato pravidla neplatí, už střední nastavení dá mnohým slabším povahám docela „pokouřit“. Nejvyšší obtížnost je oříškem i pro zkušené mistry. Samozřejmě nejlepší je sehnat si humanoidního protivníka, pokud tedy nemusíte druhý den do školy či práce :-).

Zajímavým zpestřením hry je speciální druh kamery, která „patřičně dramatizuje hru“. Pokud pojedete s hokejistou sami na brankáře, kamera se přiblíží za hráče, uslyšíte jen zvukot jeho bruslí, tlukot jeho srdce a… s největší pravděpodobností nedáte gól, protože vás pohyb kamery dokonale vyvede z rytmu. Trochu mi to připomnělo Bullet time z Maxe Payna s jedním podstatným rozdílem – hra se narozdíl od zmiňovaného titulu nezpomalí. Naštěstí se toto „vylepšení“ stejně jako ostatně většina dalších dá vypnout.

NHL 2002NHL 2002

Aby se zápas co nejvíce přiblížil opravdovému televiznímu přenosu, přibyla také spousta opakovaček a s tím související „Game Story“. Tato funkce sleduje průběh zápasu a čas od času vám zopakuje zajímavý nebo důležitý moment zápasu. Někdy to je skvělý zákrok brankáře, jindy naopak upozorní na hattrick hokejisty nebo nápisem „asi vychytáte nulu“ připomene možný shotout.

Tyto momenty (a ostatně celý zápas) pečlivě sledují dva američtí komentátoři, kteří vás obšťastňují pečlivými statistikami a více či méně vtipnými dialogy. Ozvučení zápasu si zachovalo nadprůměrnou úroveň stejně jako hudba v menu. Pokud si navíc stáhnete na stránce EA Sports jednoduchý prográmek (asi 1 MB), budete si moci do hry importovat jakoukoli vlastní melodii ve formátu mp3.

Světlé stránky hryTemné stránky hry
  • skvělá atmosféra zápasu
  • lepší pohyby hráčů
  • obrovská variabilita hry
  • neomezený počet sezón
  • český překlad
  • intro
  • dramatická kamera by potřebovala domyslet
  • NHL 2003 bude stejně lepší :)

Standardním prvkem ve většině her od EA Sports je tvorba vlastního hráče. Bohužel nyní nejste vůbec nijak limitováni, a tak klidně můžete vytvořit supermana s hodnocením 100 (když nejlepší hráč NHL - Lemieux má „jen“ 94). Když jsem se tak procházel sestavami týmů, naprosto mě dožralo zjištění, že dle mnoha odborníků - nejlepší evropský hráč Jiří Dopita má hodnocení 68, naproti tomu Čechmánkovi stačila jedna úspěšná sezóna k 91 bodíkům.

NHL 2002NHL 2002

Další novinkou jsou v NHL 2002 tzv. NHL karty. Za splnění předem daných úkolů získáváte body a za 2000 bodů si můžete koupit balíček kartiček. Tyto kartičky se dělí na čtyři skupiny: hráčské (použitím karty se stane hráč „hrdinou“ na jednu, dvě nebo tři třetiny), oslavné (po gólu), karty překvapení (hráči mají velké hlavy, komentátor má hluboký hlas...) a cheatovací (vyloučení protihráče, příp. jeho onemocnění atd.). Úkoly jsou rozděleny podle obtížnosti a zatímco v té první najdete úkoly typu přihrát 10x za třetinu nebo vyhrát 5 vhazování, v té nejvyšší jsou takové „lahůdky“ jako dát 500 gólů vytvořeným hráčem nebo vyhrát Conn Smythe Trophy. V praxi to vypadá tak, že po prvních třech zápasech (ve kterých získáte na nejvyšší obtížnosti cca 20000 bodů), nastanou podstatně chudší časy a časem možná na kartičky úplně zapomenete. Co se mě týče, používal jsem jedině karty oslavné a občas jsem si se zálibou prolistoval své album kartiček, ale že by mě motivovaly provést 15 bodyčeků za třetinu, to teda ne.

Závěrem nemůžu říct nic jiného než že NHL 2002 si opět zaslouží cedulku nejlepší hokej na PC. Tento ročník opět posunul kvalitu sportovních titulů dál, ať už se jedná o grafické zpracování, hratelnost nebo atmosféru zápasu. Navíc si každý člověk může individuálně nastavit hru, jak mu vyhovuje. Nový díl NHL je opět skvělý kousek a nás, příznivce hokeje může těšit, že máme opět celý rok co hrát.

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10
NHL 2002 je naprosto skvělý, zábavný a reálný hokej s úžasnou atmosférou, pro příznivce tohoto sportu naprostá povinnost.
Celkové hodnocení: 9/10
Diskuze (21) Další článek: Jak ve WarCraftovi 3 odhalit neviditelné

Témata článku: , , , , , , ,