Nokia N-Gage, dokončení recenze – hry a konečné hodnocení

Multifunkční zařízení jsou hudbou budoucnosti – malou revoluci však zažíváme již nyní, s příchodem jedinečné kombinace herní konzole a mobilního telefonu. Uvedení Nokie N-Gage na trh se den co den nezadržitelně blíží a my vám tak nabízíme dokončení naší recenze, tentokrát zaměřené na herní schopnosti finského elegána, včetně výsledného hodnocení a srovnání s japonským samurajem, handheldem GBA SP!
Kapitoly článku

Nokia N-Gage je malý zázrak moderní techniky. Přes všechny své chyby a nedostatky předvádí jedinečný koncept dva v jednom (herní konzole + mobilní telefon), který si můžete zamilovat či jej nenávidět – žádná třetí možnost není a neexistuje. Snad i díky proslulému finskému výrobci byl příchod tohoto zařízení tak dlouho a toužebně očekáván - v příznivcích konzolí i fundovaných odbornících hlodala pochybnost nad krokem finské Nokie, v nás ostatních přirozená a zdravá zvědavost. Jako první herní web v ČR vám můžeme nabídnout recenzi, která o zařízení N-Gage prozradí vše podstatné – mimo jiné pak také nabídne srovnání se současným králem GBA SP.

Malá rekapitulace

V první části naší recenze jsme rozebrali konzoli Nokii N-Gage po stránce ovládání a designu - bylo by nepochybně chybou, pokud bychom vám nenabídli malou rekapitulaci všech podstatných faktů. V podání N-Gage jsme se již na první pohled dočkali neotřelého stříbrno-bílo-šedého designu (stačí se podívat na fotografie). K ovládání zařízení jsou však na rozdíl od jiných mobilních telefonů třeba obě ruce, s jednou si jednoduše nevystačíte – zacházení s N-Gage je však lehké a intuitivní, pro hry byly mimo osmisměrného kurzoru vyčleněny tlačítka 5 a 7. Displej je nestandardně vytvořen „na výšku“, pyšní se rozlišením 176x208 pixelů a je velmi detailní, s kvalitním podsvícením. 

   
A tady ji máme - v celé své kráse * Detail zařízení * Také Lara Croft se objeví na displejích N-Gage

Na jaké další hry se můžeme těšit?

Čtveřice testovaných titulů Sonic N, Super Monkey Ball, Virtua Tennis a MLB Slam! je jen malou předzvěstí her, na nichž v současnosti pracují některé herní firmy. Celkem se tak můžete těšit na několik desítek výtvorů, z nichž silná většina se na pultech obchodů objeví již do konce letošního roku. Pro doplnění je k většině her přiložen také jeden obrázek.

Marcel Desailly Pro Soccer (obrázek)
MotoGP (
obrázek)
NCAA Football 2004
Pandemonium (
obrázek)
Pathway to Glory
Puyo Pop (
obrázek)
Puzzle Bobble VS (
obrázek)
Rayman 3 (
obrázek)
Red Faction (
obrázek)
Sega Rally
Taito Memories (
obrázek)
Tom Clancy`s Ghost Recon
Tom Clancy`s Splinter Cell (
obrázek)
Tomb Raider (
obrázek)
Tony Hawk`s Pro Skater (
obrázek)

Zdroj: Nokia

Nejnovější finský výtvor lze krom jiného propojit s počítačem (připojit k němu další sluchátka atd.), mezi často vyhledávané funkce bude jistě patřit také rádio a MP3 přehrávač. N-Gage lze coby triální telefon použít například v Severní Americe, telefonování s tímto malým zázrakem však probíhá tak trochu netradičně – zařízení musíte přiložit k uchu jeho hranou. Alternativou je pak využití handsfree. Samozřejmě, s N-Gage lze psát SMS či multimediální MMS zprávy – více detailů o mobilních funkcích tohoto zařízení hledejte v první části naší recenze, eventuelně článku našeho sesterského magazínu MobilMania.cz. Vraťme se ale zpět k herní tématice – jak možná tušíte, finská Nokia vsadila v případě N-Gage na paměťové karty MMC, na kterých jsou hry šířeny, při jejich výměně je však nutné vyjmout baterii. Pro každou hru je pak určena poslední položka menu.

Vstupujeme do herního světa

Dost bylo parametrů, rekapitulace a obecného popisu zařízení - přejděme raději k výčtu herních pochutin, které nás spolu s Nokií N-Gage čekají. Příslibem do budoucna je podpora ze strany největší herních firem dneška. Na vlastních titulech pro nové zařízení finského výrobce již v současnosti pracují firmy Activision, THQ, Sega či Ubi Soft. Bohužel, stejně jako v případě konzole Xbox od Microsoftu, i tentokráte mají plynout zisky především z prodeje her - tomu odpovídá také jejich předpokládaná cena, která by se měla pohybovat v rozmezí od 30 do 60 euro. U nás by měly být nové tituly k dostání v cenové relaci nad 1500,- Kč. Hry pro Nokii N-Gage tak svou průměrnou cenou předčí mnohem propracovanější PC tituly. Až čas ukáže, zda-li se zřetelná předraženost odrazí i na jejich finální prodejnosti.

   
Dvě karty MMC a fešná krabička * Sluchátka a handsfree v jednom * Připojení sluchátek k přístroji, které je bohužel nezbytné také při poslouchání rádia a zapnutí hlasitého handsfree

Do rukou se mi spolu s N-Gage dostala také čtveřice her, tvořících první várku připravovaných produktů. Jejich kvalitu bych mohl souhrnně označit jako veskrze průměrnou, přesto mnohé z nich stojí za pozornost - snad právě proto se každé věnuji samostatně, jejich popis tak hledejte v další kapitole naší dnešní recenze. Zdá se, že díky snaze finského výrobce se ještě do konce roku objeví na displejích N-Gage několik známých herních sérií i nových, originálních produktů. Více informací o těchto titulech můžete najít v samostatném rámečku, který je součástí této recenze.

Kdo s koho aneb N-Gage vs. GBA SP

Ačkoliv se výrobci přímému srovnání svých produktů často a velmi rádi brání, je porovnání N-Gage se současným králem Game Boy Advance SP japonského Nintenda na místě. Dlouho jsem uvažoval, jak právě tuto část recenze zahájit – obě zařízení jsou v mnoha ohledech specifické a rozdílné, spojuje je však společné označení „herní konzole“. Na rozdíl od GBA se finský výrobek pyšní lákavějším designem (uznávám – může být otázkou vkusu), do karet mu hraje také multifunkčnost a funkce mobilního telefonu, kterým nemůže král ze země vycházejícího slunce konkurovat.  Jak navíc finská Nokia hojně a ráda zdůrazňuje, N-Gage bude součástí vaší image, stejně jako mnohé další mobilní telefony vyšší cenové relace – tomuto tvrzení je potřeba dát za pravdu. I když mě za podobný názor mnozí konzolisté ukamenují, již na první působí N-Gage jako elegantnější a svébytnější zařízení. První dojem může hrát v mnoha případech důležitou roli a právě v této oblasti bych vsadil na finského elegána.

   
Hlavní obrazovka menu * S médii si můžete skutečně vyhrát * Je libo vaši oblíbenou stanici?

Odlišný koncept obou konzolí spolu přináší mnoho nepopsatelných rozdílů, přesto zůstává jádro problému stejné – v otázce her svého soupeře jasně předčí GBA SP, která se pyšní stovkami prodávaných titulů. Finskou Nokia hlavní zápas v neustávající snaze o příliv nových her teprve čeká, byť jména zainteresovaných herních firem i připravovaných titulů v nás mohou budit oprávněný optimismus. Jak ukázaly předchozí měsíce, finský výrobce chce mít nad všemi herními tituly zřetelnou kontrolu - snad právě to zabrání vydávání podprůměrných her. Nutno však podotknout, že již za současné situace má Nintendo v záloze nespočet uznávaných a oblíbených herních sérií a především stabilní hráčskou základnu.

 *** Stahujte 7 minut dlouhou ukázku N-Gage a připravovaných her! ***

Displej a ovládání

O ovládání N-Gage jsem se již zmínil hned několikrát – díky zvýrazněnému profilu akčních tlačítek 5 a 7 je intuitivní, což je jistě ku prospěchu věci. Nejnovější Nokia dobře drží v ruce, nevysmekává se, všechny ovládací prvky jsou lehce a snadno dostupné. Přesto zůstává kontrola některých her a postaviček noční můrou – o svůj díl viny se v těchto případech finská Nokia dělí s výrobci her. Potvrzují to také osobní zkušeností kolegy Martina Zavřela, který si N-Gage otestoval na srpnové výstavě GC v Lipsku. Tolik prezentovaná přednost 3D grafiky se tak v případě některých her ukazuje být spíše negativní stránkou věci. Ke stejnému závěru jsem po několika dnech po boku N-Gage dospěl i já sám. Ani podobný nedostatek však nic nemění na kvalitním provedení všech tlačítek a celkově dobrém dojmu, který ve mě několik dní s N-Gage zanechalo. Přestože oproti mistrně provedené práci japonského Nintenda má Nokia v otázce ergonomie a ovládání stále co dohánět, její první příspěvek ve světě herních konzolí rozhodně nezklamal.

   
Nastavení přehrávače MP3 * Prohlížení uložených obrázků * Také kalendář vám může být nápomocen

Displej N-Gage je netradičně zpracován „na výšku“ – nakolik se tento krok ukáže být chybou či správným rozhodnutím napoví až další měsíce, lze jej však považovat za výhodu i vážný nedostatek (záleží vždy na konkrétních hrách – například v případě tenisové simulace není toto provedení na škodu). V podání velmi detailního displeje se můžete těšit na výborné rozlišení 176x208 pixelů, na škodu je slabší podpora pouze 4096 barev – většina testovaných her se však i přes toto omezení prezentovala kvalitní grafikou. GBA SP v této oblasti nabízí mnohem prostornější a větší herní obrazovku s podporou více než 32 000 barev.

Nokia N-Gage vs. Game Boy Advance SP

Zařízení

Nokia N-Gage

Game Boy Advance SP

Rozměry:

133,7 x 69,7 x 20,2 mm

84,6 x 82 x 24,3 mm

Hmotnost:

137 g

143 g

Displej:

176 x 208 bodů, 4096 barev

240 x 160 bodů, 32 768 barev

Výdrž:

3 - 6 hodin (při hraní)

10 hodin (15-18h bez podsvícení)

Cena:

cca 10 000,- Kč

cca 4000,- Kč

Přednosti:

+ multifunkčnost
+ funkce mobilního telefonu
+ Bluetooth pro multiplayer

+ bohatá základna her
+ ergonomie, displej
+ cena

Cena a multifunkčnost

Ruku v ruce s funkcemi herní konzole nám však N-Gage nabídne také funkce, o kterých si mohou majitelé GBA SP nechat zdát – snad již z předchozího textu jednoznačně vyplynulo, jak příjemné a užitečné může být rádio (ne vždy je hudba u her zrovna kvalitní, eventuelně se nezavděčí vašemu vkusu), MP3 přehrávač či funkce mobilního telefonu jako takového. To vše nabízí N-Gage coby jediná „krabička“ a tak je mnohokráte vypůjčené označení multifunkční zařízení zcela na místě. Vše si však vybírá daň a tou je u N-Gage výdrž – večerní několikahodinová seance vyplněná rádiem a hraním her se tak již po několika hodinách zvrtne ve vybitou baterii (věřte, zažil jsem to několikrát) – brát N-Gage na delší výlety za hranice civilizace se tak příliš nevyplatí. Budeme-li se držet údajů výrobců, pak nás v podání N-Gage čeká při plně nabité baterii 3 – 6 hodin hraní – u konkurenční GBA SP se tento údaj pohybuje u hladiny deseti hodin, v případě vypnutí podsvícení je pak rozdíl ještě markantnější.

Peníze hrají v našem životě nezastupitelnou roli a tak se jim nevyhneme ani v případě N-Gage – snad jako největší zápor se může v očích hráče jevit předpokládaná cena tohoto zařízení, která se bude ve specializovaných obchodech pohybovat nad hranicí deseti tisíc korun. Připočteme-li očekávanou cenu herních výtvorů, nezařadí se N-Gage do kategorie levných hraček – doufejme alespoň, že nás finský výrobce obdaruje přidáním několik her k základnímu, prodejnímu balení svého výtvoru. Přestože lze GBA SP pořídit až třikrát levněji, zůstává výška ceny opodstatněná a tak nelze Nokii za zvolenou politiku v případě zařízení N-Gage kritizovat (a máte pravdu, jedná se u finského výrobce o světlou výjimku).

Světlé stránky
  • Multifunkčnost přístroje
  • Funkce mobilního telefonu
  • Detailní displej s vysokým rozlišením
  • MP3 přehrávač a rádio, které může být aktivní při hraní her
  • Bluetooth technologie a z ní plynoucí podpora multiplayeru
  • Přislíbená podpora mnoha významných herních firem
Temné stránky
  • K ovládání telefonu jsou potřeba obě ruce
  • Pro výměnu hry je nutné vyjmout baterii
  • Po chvíli vrzající a nedoléhající kryt
  • Vysoká cena zařízení i her
  • Slabá výdrž

Vyřknutí závěrečného verdiktu

Snad z předchozí odstavců jasně vyplynulo, s jak odlišnými zařízeními máme v případě N-Gage a GBA SP čest – japonský samuraj prezentuje mistrnou práci zkušeného Nintenda, které přesně vycítilo potřeby hráčské veřejnosti. N-Gage je naopak prvním živoucím spojením mobilního telefonu a herní konzole a tak zůstává jasné, že s sebou přináší množství nezbytných kompromisů – po stránce ovládání, displeje i v mnoha dalších případech. Do karet však hraje finskému výrobci nepřekonatelná multifunkčnost, projevující se funkcemi mobilního telefonu či přídavkem v podobě rádia a MP3 přehrávače. Nokii N-Gage tak můžete hodnotit z mnoha pohledů, zvláště pak coby čistě herní konzolí či multifunkční zařízení, v jehož prospěch hrají mnohé další faktory. Snad i proto je tento závěrečný odstavec doplněn hned dvojicí položek „celkového hodnocení“. Záleží jen na vás samotných, jak budete N-Gage vnímat – v obou případech však finská Nokia potěšila a nám tak nezbývá než doufat, že v příští generaci tohoto výrobku převáží herní geny nad těmi mobilními.

Ovládání: 7/10
Displej: 7/10
Ozvučení: 6/10
Multifunkčnost: 10/10
Kvalita testovaných her:: 6/10

Nokia N-Gage je skutečnou revolucí. Finský výrobce uvedl na trh doposud nevídané (a především fungující) propojení mobilního telefonu a herní konzole, které je elegantní a sexy zároveň. Přestože při přímém porovnání herních schopností vítězí japonský konkurent GBA SP, pyšní se N-Gage nespočtem dalších předností – koncepce multifunkčních zařízení je zkrátka hudbou budoucnosti a tak je N-Gage pouhou ukázkou toho, co nás teprve čeká. Hledáte-li však již dnes zařízení na úrovní, které v sobě skloubilo funkce většiny elektronických hraček, neexistuje lepší volba.

Celkové hodnocení coby herní konzole: 6/10
Celkové hodnocení coby multifunkčního zařízení: 9/10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,