nVidia koupila 3dfx Graphics

Zprvu informace, kteoru mnozí popírali, se stala skutečností – firma nVidia Corporation definitivně podepsala v pozdních pátečních hodinách nákup svého konkurenta, firmu 3dfx za 112 milionů dolarů. Co to tedy znamená po praktické stránce?
Patrik Veselík: Očekávané se stalo skutkem – firma NVIDIA Corporation definitivně podepsala v pozdních pátečních hodinách konečnou dohodu o nákupu svého konkurenta, firmu 3dfx, za celkovou sumu 112 milionů dolarů. Akce byla schválena správními radami obou společností. Obě firmy navíc souhlasily s zastavením vzájemného soudního sporu, který se týkal porušení patentových práv firmy 3dfx právě firmou NVIDIA.

Firma NVIDIA zaplatí 70 milionů dolarů v hotovosti a zbytek bude ve formě jednoho milionu akcií. Tato akvizice bude vedena v účetnictví firmy NVIDIA jako koupě definitivně bude ukončena v prvním čtvrtletí fiskálního roku 2002. Firma 3dfx zároveň převedla na NVIDIu obchodní značky 3dfx a Voodoo.

Doupě komentuje: Již přede dvěma měsíci se objevily ekonomické prognózy, že firmy NVIDIA zřejmě koupí svého největšího rivala na poli 3D grafiky (tedy ve své třídě) firmu 3dfx. Firma NVIDIA totiž v roce 1998 porušila patentová práva firmy 3dfx a v posledních měsících se již zdálo, že vítězem v tomto soudním sporu se stane právě 3dfx. Již tehdy analytici předpovídali, že nejvýhodnější bude pro firmu NVIDIA svého konkurenta a zároveň protivníka v nadcházejícím soudním sporu koupit. Firmu to totiž vyjde levněji, než platit vysoké odškodné. Takto byly zabity dvě mouchy jednou ranou – nejenže NVIDIA nebude žádné odškodné platit, ale zároveň se zbavila nebezpečného soupeře.

Upřímně řečeno s onou nebezpečností firmy 3dfx to nebude zase tak horké. Jak hvězda firmy NVIDIA stoupala, tak hvězda firmy 3dfx zapadala. 3dfx žila především z pověsti, kterou získala prvními generacemi čipů Voodoo. Velmi obecně se dá říci, že čím novější byl Voodoo čip, tím větším propadákem se stal. Záchranou měl být čip Voodoo5, který však byl spíš posledním hřebíkem do rakve. Před měsícem pro ilustraci ukončila Voodoo5 6000. Naopak firmy NVIDIA vítězila na trhu jednou novinkou za druhou. Po úspěších s čipy rodiny TNT a TNT2 se objevily Geforce256 a Geforce2, naposledy v mobilním provedení s názvem GeForce2 Go.

Nákup umožní firmě NVIDIA přístup k technologii firmy GigaPixel, která byla v majetku právě firmy 3dfx. Ta umožňuje nejen obvody s nízkou spotřebou, ale zároveň dokáží vykreslit i velmi objemné scény za velmi krátkou dobu díky vysokému stupně komprese, která je zde použita. To vše umožní firmě NVIDIA ještě výraznější úspěchy, než měla doposud.

Článek převzat ze serveru Živě.

Diskuze (5) Další článek: Men In Black

Témata článku: , ,