Odyssey – hledání Odyssea křížem krážem

Jedno z nejznámějších literárních děl v celé historii lidstva zatím poměrně statečně odolávalo převedení do světa počítačových her. Přitom silný Homérův příběh přímo vyzývá k vytvoření klasické adventury, ve které byste s hlavním hrdinou Odysseem znovu prožili jeho strastiplnou pouť k domovu. Pojďme se podívat, jak se s tímto nelehkým úkolem vypořádala známá francouzská firma Cryo.
Žánr: adventura
Minimum: P II 233 MHz, 64 MB RAM, 350 MB HD, 12x CD-ROM, 3D akcelerátor, DirectX 7, Windows 95/98
Doporučeno: P II 300 MHz, 64 MB RAM, 350 MB HD, 24x CD-ROM, 3D akcelerátor, DirectX 7, Windows 95/98
3D: ano
Multiplayer: ne
Jazyk: čeština
Domovská stránka: http://odyssey.cryogame.com/.
Výrobce: Cryo Interactive Entertainment, In Utero.
Distributor: Dreamcatcher Interactive.

Jedno z nejznámějších literárních děl v celé historii lidstva zatím poměrně statečně odolávalo převedení do světa počítačových her. Přitom silný Homérův příběh přímo vyzývá k vytvoření klasické adventury, ve které byste s hlavním hrdinou Odysseem znovu prožili jeho strastiplnou pouť k domovu. Pojďme se podívat, jak se s tímto nelehkým úkolem vypořádala známá francouzská firma Cryo.

Každý o tom příběhu slyšel, mnozí jej četli, někteří i shlédli v kině či televizi v jednom z mnoha filmových zpracování. Klasický antický epos, Homérova Odyssea, patří mezi nejznámější a nejslavnější díla vůbec. Hlavní hrdina, ithacký král Odysseus, se po vítězství v trójské válce vrací domů za svou milující manželkou Penelopou. Nepřízeň bohů však jeho putování prodlouží na celých deset let. Během své cesty se musí vypořádat s mnohými nástrahami, utká se s mnoha bájnými postavami a dalšími nepřáteli. Nejtěžší boj jej však čeká až na samém konci jeho strastiplné poutě – musí přesvědčit věrnou Penelopu, že je její právoplatný manžel, a přemoci ostatní nápadníky, kteří krásnou královnu neustále obletují.

OdysseyOdyssey

OdysseyOdyssey

Uznáte sami, že tento barvitý příběh je jako stvořený pro převod na počítačovou hru. Silná dějová linie a velké množství postav Odysseu přímo předurčují ke zpracování ve formě klasické adventury. Proto je s podivem, že se doposud žádný výrobce her neodvážil na tenký led a nepřevedl Homérovu Odysseu na monitory počítačů. První vlaštovkou se stala až letos známá francouzská firma Cryo se svým titulem Odysseus: Hledání Odyssea. Můžeme se tedy těšit na vynikající hru se silným příběhem, velkým rozsahem a množstvím logických hádanek?

Firmu Cryo není nutno znalcům nijak zvlášť představovat. Francouzská firma se specializuje na výpravné adventury s vynikajícím grafickým a hudebním zpracováním, o něco méně dokonalým ovládáním a rozporuplnou hratelností. Některé její tituly jsou řazeny spíše do kategorie výukových programů než her. Nejznámější hry od Crya (Atlantis, Lost Eden, Time Machine, Atlantis 2, Faust atd.) se ale směle můžou řadit k tomu lepšímu, co je v oblasti počítačových her (a adventur zvlášť) k dostání.

OdysseyOdyssey

OdysseyOdyssey

Pojďme se tedy podívat, jak se Cryo vypořádalo s náročným úkolem převedení Homérova díla do podoby počítačové hry. První, co vás zarazí, je postava hlavního hrdiny. V této hře totiž nehrajete za Odyssea, ale za jeho přítele Heritiase, kterého Odysseova manželka Penelopa pověří, aby Odyssea našel. Heritiasovy kroky směřují samozřejmě nejdříve do Tróje, tam však Odyssea pochopitelně nenajde. Nalezne však další indicie, které mu napoví, kudy se Odysseus ubíral dále. S Heritiasem si tak zopakujete prakticky celou Odysseovu cestu, narazíte na mnoho bájných postav, se kterými se Odysseus setkal (Kyklop, Gorgona, Hádes, Poseidon atd.) a nebudete ochuzeni prakticky o žádné z atraktivních míst, kterými Odysseus prošel.

Jak se od Crya dá čekat, provedením je Odysseus čistokrevná adventura. Chodíte, sbíráte a používáte předměty a především rozmlouváte s dalšími postavami. Ve hře je zahrnuto mnoho logických problémů, od těch nejjednodušších až po velmi obtížné, jejichž řešení vám dá pořádně zabrat. Trochu frustrující je řešení některých puzzlů, kdy nemáte prakticky žádné indicie a musíte zkoušet všechny možné kombinace řešení. Celkově je obtížnost hry střední až vysoká, přispívá k tomu i občasná nutnost hledat na obrazovce drobné či nevýrazné předměty.

OdysseyOdyssey

OdysseyOdyssey

Graficky zůstala firma Cryo věrna svému jménu a opět pro nás přichystala pastvu pro oči. Všechny obrazovky jsou detailně prokresleny, překrásné scenérie se střídají s ponurými oblastmi a celkově vše působí skvělým dojmem. Cryo opustilo svůj prověřený, ale přece už jen mírně zastaralý engine OmniView (který používala většina předchozích her v čele s oběma díly Atlantis) a v Odysseovi představilo zbrusu nový grafický engine nazvaný Cryogen. Kombinuje se v něm 3D real-time zobrazení postav s 2D pozadím, do kterého jsou zasazeny také 2D předměty. Dynamická kamera umožňuje prohlédnout si každé místo opravdu pečlivě. Provedením se tak Odysseus řadí do skupiny 3D her ze třetího pohledu, na rozdíl od série Tomb Raider a většiny ostatních se však nejedná o akční hru s příměsí adventurních prvků, ale o klasickou adventuru, byť možná trochu akčnější, než je ostříleným adventuristům milé.

Zvuková a hudební stránka je také na velmi vysoké úrovni. Hudba sice zde hraje velmi zřídka, když už se vám ale nějakou podaří zaslechnout, je o co stát. Většinou se z vašich reproduktorů linou pouze výtečně zpracované zvukové efekty. Grafika a zvuky kladně přispívají k atmosféře hry.

Co naopak požitek ze hraní trochu kazí, je ovládání. Hrám tohoto typu sluší nejlépe ovládání pomocí myši, Odysseus však zarputile setrvává na způsobu ovládání pomocí klávesnice, což působí trošku neohrabaně. Na ovládání si po čase zvyknete, těžko definovatelný pocit nedokonalé kontroly vaší postavy však přetrvává.

OdysseyOdyssey

OdysseyOdyssey

Jak už bylo zmíněno, další vadou na kráse je obtížnost puzzlů a místy nelogický způsob jejich řešení. Je pravda, že se takovým způsobem uměle prodlužuje herní čas, většině hráčů se však takovéto praktiky příliš nelíbí. Mnohem více by přivítali větší rozsáhlost hry, častější zvraty příběhu a možná i větvení dějové linie.

Závěrem je možno říci, že nám Cryo udělalo radost svým příspěvkem do dnes již prakticky vymírajícího žánru adventur. Kdyby nebylo místy až přehnaně vysoké obtížnosti, dal by se Odysseus prohlásit za ideální adventuru pro začátečníky – kromě atraktivního prostředí, nádherné grafiky a propracovaného děje k tomu určitě přispívá kompletní lokalizace do češtiny, tedy včetně dabingu (jak jsme již u JRC zvyklí, poměrně kvalitního).

Grafika: 9/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 6/10
Celkem kvalitní převedení Homérovy Odyssey do světa počítačových her. Překrásná grafika, hezká hudba a diskutabilní hratelnost – prostě klasická adventura od Crya. Plusové body za kvalitní lokalizaci do češtiny.
Celkové hodnocení: 7/10
Diskuze (1) Další článek: HW novinky: čtvrtý Athlon, třetí Kyro, dvě atakdále…

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,