Optická myš Logitech v tvrdém testu

Nic neříkejte, stejně vím, jak to ve vašem pokoji vypadá. Na léta nevysávaném koberci se převalují mračna prachu a ze stropu padají pavučiny přímo na zadrobenou podložku se starou rozhrkanou myší. Ta pak jednoho dne vypoví poslušnost. Doufám, že teď nikoho nenapadne pustit se do gruntování - pokud to s hraním myslíte vážně, jediným řešením vzniklé situace je koupě optické myši.
Nic neříkejte, stejně vím, jak to ve vašem pokoji vypadá. Na léta nevysávaném koberci se převalují mračna prachu a ze stropu padají pavučiny přímo na zadrobenou podložku se starou rozhrkanou myší. Ta pak jednoho dne vypoví poslušnost. Doufám, že teď nikoho nenapadne pustit se do gruntování - pokud to s hraním myslíte vážně, jediným řešením vzniklé situace je koupě optické myši.

Výhody optiky oproti mechanickému provedení jsou asi už každému dostatečně známé – přesnější snímání polohy kurzoru, výrazně vyšší odolnost proti zanesení nečistotami, delší životnost (minimum pohyblivých dílů), efektní vzhled. Jediným záporem optických myší tak dlouho zůstávala příliš vysoká cena, několikanásobně převyšující obdobný model vybavený klasickou kuličkou.

Ano, optické myši, zejména ty značkové od renomovaných výrobců, skutečně donedávna představovaly určitý luxus, kvůli kterému bylo nutné sáhnout do peněženky minimálně pro tisícikorunu. V průběhu letošního roku se situace začala pozvolna zlepšovat a výsledkem tohoto bohulibého procesu je skutečnost, že dnes lze sehnat optickou myš s kolečkem od předního výrobce periferií Logitech za cenu 500 Kč bez DPH, tedy přibližně 600 Kč s daní. Na tomto místě je férové přiznat, že se jedná o OEM verzi s typovým označením B69, která by se správně měla dodávat jen k novým počítačům. Myš se tedy neprodává v pěkné barevné krabici, ale pouze v igelitovém sáčku s ovladači na CD. V tomto kontextu příjemně překvapí, že součástí balení je i redukce z USB na PS/2 port. Myška má elegantní ergonomický tvar, který sedne do ruky pravákům i levákům, a to bez dlouhého přivykání. Tlačítka vynikají příjemně nízkým zdvihem se zřetelným doklikem. Velikost a tvar rolovacího kolečka je rovněž bezchybné, i když vlastní chod jde na můj vkus dost ztuha. Celá boční a spodní část myši je vyrobena z tmavého kouřového plastu, kterým působivě prosvítá červená záře LED diody. Přestože o optických myších kolují báchorky o spolehlivé funkčnosti na libovolném povrchu, není to tak docela pravda. Je sice fakt, že na některých stolech je podložka zbytečná, přesto její koupi doporučuji. Mě osobně se velmi osvědčila tenká podložka od Verbatimu za cca 50 Kč.

Optická myš LogitechOptická myš Logitech

Jak už je u Logitechu dobrým zvykem, zapojení a instalace proběhly bez problémů – systém Windows 98 myšku rozpozná na první pokus, ať už je připojena přes USB nebo PS/2. Myš sama o sobě funguje ihned od prvního startu, po instalaci utilit MouseWare se rozšíří možnosti ovládání o tzv. WebWheel. Stisknutím rolovacího kolečka v prostředí Windows se zobrazí nabídka několika akcí využitelných pro efektivnější brouzdání po internetu. MouseWare obsahuje i mnoho užitečných nastavení – přiřazení volitelných funkcí jednotlivým tlačítkům, krokování kolečka, rychlost a stupeň akcelerace pohybu kurzoru a mnoho dalších důležitých možností ovlivnění chování myši. Ve Windows tedy vše funguje tak jak má, na řadu přichází hry. Parkerovo řádění v marťanských dolech je díky optice opravdu precizní, avšak už při prvním přepínání zbraní mě čekalo nepříjemné překvapení – v Red Faction a patrně i dalších hrách nefunguje kolečko. Tuto drobnou, leč nepříjemnou komplikaci spolehlivě odstraní zásahem do registrů kraťoučký univerzální patch umístěný na internetových stránkách výrobce myši.

Logitech v současné době uvádí na trh nové modely optických myší, vybavených dvěma senzory. Upřímně řečeno, nedokážu si představit, jak se toto zlepšení může projevit v praxi. Ostatně i redaktoři ze serveru TomsHardware se při testu nových myší zmínili, že nezaznamenali žádné problémy ani s myškami první generace.

I když se mi nikde nepodařilo vypátrat konkrétní technické údaje o typové řadě B69, tak vzhledem k tomu, že designem i konstrukcí se velmi podobá sérii Wheel Optical, s největší pravděpodobností obsahuje i stejnou elektronickou část. Pojďme si tedy shrnout základní specifikace:

  • 3-tlačítková optická myš s rolovacím kolečkem
  • optický senzor druhé generace
  • rychlost snímání 2000 img/s
  • rozlišení 800 cpi
  • připojení přes USB nebo PS/2
  • tvar je vhodný i pro leváky.
Možná se teď divíte, v čem měla spočívat ona tvrdost testování, avizovaná v titulku. Po pravdě, dosud v ničem. Nedokázal jsem být k nové myšce přehnaně krutý, a tak jsem ji ani nemáčel v hořčici s kečupem, ani jsem po ní nenechal šlapat Petra Novotného (to už bych ji raději snědl). Jedno vám ale můžu slíbit – pokud mě do roka neodrovná noční život, alkohol a lehké holky, tak tady časem připíšu další postřehy a informace o její trvanlivosti a odolnosti vůči nástrahám každodenního intenzivního používání. To je zatím vše, děkuji za pozornost.

Logitech OEM B69 Optical Wheel
Cena : 499 Kč bez DPH (609 Kč vč. DPH)
Zdroj: TS Bohemia

Diskuze (24) Další článek: No One Lives Forever 2 vás uchvátí!

Témata článku: , , , , , , , ,