Order & Chaos Online – mobilní World of Warcraft (recenze)

Douho čekali fanoušci MMORPG na nějaký pořádný titul na AppStore. Order & Chaos Online přání plní a připomíná online hru největší, World of Warcraft.

Ve světě Order & Chaos si hned na začátku vyberete, za kterou stranu a rasu chcete bojovat. Jak už název napovídá, k dispozici jsou dvě znepřátelené strany: Order a Chaos. Pokud si zvolíte Order, stanou se z vás Elfové nebo Lidé. Po zvolení Chaosu se dostanete do kůže Orků nebo Nemrtvých. Nelze samozřejmě porovnat, který z táborů je zajímavější, záleží na vaší preferenci.

Order and Chaos Online 05.jpg

Kromě rasy si následně musíte vybrat pohlaví, vzhled, třídu a tzv. talenty. Třídy hra nabízí čtyři: Warrior, Monk, Ranger a Mage. Zatímco Warrior je klasický bojovník silný v bojích zblízka, Monk představuje mix Paladina a Priesta z WoW.

Třídy hra nabízí čtyři: Warrior, Monk, Ranger a Mage

Umí vyčarovat velmi silná kouzla, ale nebojí se použít ani své pěsti v boji nablízko. Ranger je zase specialistou na boj z dálky a skvěle ovládá luk a šípy. Partu uzavírá Mage, klasický mág. Specializuje se na kouzla způsobující těžká zranění nejen jednomu protivníkovi, ale i celým hloučkům nepřátel (AoE). Silná kouzla už tradičně vyvažuje nízká výdrž kvůli nemožnosti nosit brnění.

Order and Chaos Online 02.jpg

Po vybrání specializace vaší postavy se můžete pustit do hraní. Připravte se na poměrně rozlehlý svět, ve kterém se setkáte se živými i počítačem řízenými hráči. Prakticky mezi všemi funguje nějaké forma interakce. Stačí poklepat na postavu stojící vedle vás a můžete začít chatovat, obchodovat nebo druhou postavu pozvat na quest. Právě při chatování si vzpomenete na krásu PC klávesnice. Přesto, že jste hodně zdatní v psaní na svém Apple miláčkovi, klasickou klávesnici nepřekonáte.
Různých úkolů na vás čeká přes 500. Najdete tu klasické úkoly z MMORPG, to znamená něco někam donést, s někým si promluvit, nebo někoho zabít. Při zvolení nového questu se vám na displeji objeví šipka určující, jakým směrem se vydat, abyste úkol splnili. Bez problémů můžete mezi jednotlivými questy přepínat a mít jich aktivních hned několik. Questy lze splnit sólově, ale je samozřejmě možné se přidat do již existující guildy a plnit úkoly společně.

Spousta úkolů je bohužel založena na pravidlu kdo dřív přijde, ten dřív mele. Pokud chcete zabít protivníka, kterého právě usmrtila jiná guilda, nezbude vám než čekat na jeho opětovný respawn, což může být poněkud frustrující. Nicméně, jak jsem již zmiňoval dříve, aktivních úkolů můžete mít více najednou a pokud se vám jeden nevydaří, zvolíte si jiný.

Order and Chaos Online 03.jpg

Problém občas představuje i menu. Je sice dobře navrženo, takže se všechny interakce spustí dotykem na postavu jiného hráče, ale právě v ten moment se stává herní plocha poměrně nepřehlednou. Zvláště když menu máte zobrazeno několik.

Ovládání je vyřešeno velmi dobře a neměl jsem problém s jeho odezvou. Vše fungovalo, jak mělo. K dispozici máte směrový d-pad a tři akční tlačítka plus tlačítko pro skok. Majitelé iPhonů si však budou oprávněně stěžovat, že ovládání zakrývá velkou část displeje. Ti šťastnější, kteří hru spustí na iPadu, na tom budou lépe. Bojový systém je velmi intuitivní a vaše postava se začne automaticky bránit v případě napadení. Poté pokračuje klasický kolový souboj, jak ho známe z jiných RPG.

Order and Chaos Online 04.jpg

Grafické zpracování není tak skvělé jako u posledních titulů Gameloftu, avšak vzhledem k tomu, že se jedná o online hru, lze tento nedostatek tolerovat.

Nejedná se zatím o vybroušený diamant, ale Gameloft je na velmi dobré cestě

Vizuální stránka na první pohled sice vypadá velmi pohledně, ale při bližším zkoumání si všimnete neforemnosti postav. Vykreslování mapy by mohlo být rychlejší a nejednou se před vámi z ničeho nic objeví třeba hora nebo obydlí, které jste ještě před zlomkem vteřiny neviděli. To je ale do velké míry způsobeno limitací technických parametrů strojů od Apple.

Order and Chaos Online 05.jpg

U online her platí, že se vylepšují postupně na základě ohlášených problémů od hráčů. To samé platí i pro Order & Chaos Online. Nejedná se zatím o vybroušený diamant, ale Gameloft je na velmi dobré cestě. Po zakoupení hry, která momentálně stojí necelých sedm amerických dolarů, dostanete automaticky předplatné na tři měsíce zdarma. Další poplatky jsou potom jeden dolar měsíčně, což je velmi rozumná nabídka.

Dostupné pro: iPhone
Žánr: RPG | MMORPG
Výrobce: Gameloft | Webové stránky hry
  • Vynikající MMORPG
  • Přijatelné měsíční poplatky
  • Žádné lagy
  • Interakce mezi hráči
  • Velké množství aktivních serverů
  • Fungující komunita
  • Místy nepřehledné menu
  • Nutnost připojení přes wi-fi
  • Krátká dohlednost
Diskuze (16) Další článek: Přehled článků, novinek a videí z E3 2011 - den třetí

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,